Nou nascutul tau are nevoie de colostru!
Colostrul este primul tip de lapte pe care il produci pentru a satisface nevoile de hrana ale copilului tau pentru primele zile de viata.
Contine multa vitamina A si E pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor si creierului bebelusului tau.
Ofera protectie impotriva infectiilor:
Lactoferrina- opreste dezvoltarea bacteriilor in intestine
Imunoglobulina- opreste bacteriile sa intre in intestine
Leucocitele- absorb bacteriile din intestine.
Laptele din primele zile, colostrul, are un volum scazut (cativa mililitri) dar este foarte concentrat din punct de vedere nutritiv, exact cum are nevoie nou nascutul.
Ofera un efect laxativ, prevenind constipatia.
Stopeaza producerea icterului dupa nastere.
Trateaza si previne infectiile.
Reduce riscurile de infectii la nivelul intestinelor deoarece contine Factorul de Crestere Epidermic, care ajuta la maturizarea sanatoasa a stomacului si intestinului.
Unic si destinat special pentru nevoile fiecarui copil. Laptele a doua mame nu e niciodata la fel.
Laptele matern din primele zile este realizat dintr-o combinatie speciala si echilibrata de proteine, grasimi si carbohidrati, perfecte pentru bebelusul tau.
In prima zi de la nastere, stomacul bebelusului are o capacitate de 5-7 ml, (cat unghia de la degetul mic!). In prima zi de viata stomacul bebelusului nu e elastic si nu poate primi o cantitate mai mare de lapte, de aceea apar frecvent regurgitarile.
Pana la a 3-a zi de la nastere, stomacul are o capacitate de 21-28 ml (aproximativ cat unghia de la degetul mare). Alaptarile dese, la cerere, asigura hranirea perfecta a copilului tau.
In jurul celei de-a 7-a zile de viata, stomacul ajunge la o capacitate de 42- 57 ml (cat o minge de ping pong).
Alaptarea la cerere, la intervale scurte de timp, duce la o productie de lapte potrivita nevoilor copilului tau. Cu cat copilul stimuleaza mai mult glandele mamare, cu atat mai mult lapte se va produce. Asa ca, daca ti se pare cumva ca “bebelusul nu se satura”, “mananca prea des” gandeste-te ca e temporar si cu cat va suge mai mult cu atat mai mult lapte va primi in viitor.
Silvia Nicoara- consilier in alaptare
Sursa acestui post o reprezinta un fluturas pe care l-am primit la cursuri prenatale intr-un spital din Marea Britanie. Sunt realizate de NHS (National Health System) si distribuite gratuit tuturor viitoarelor mamici care trec pragul unui spital sau al unei clinici cu maternitate.
Asa este. Foarte buna informatia, dar comparatia dintre stomacul bebelusului si unghia de la degetul mic, respectiv cel mare, este greșită. In prima zi bebelușul are stomacelul cât o cireașă, iar la trei zile cam cât o prună.
http://www.bing.com/images/search?q=newborn+stomach+capacity&id=4103BDE52614EBFAA2D33231FEA86EE1F33650EB&FORM=IQFRBA#view=detail&id=50DDB8334C70177B44B50C5952F04DE5B35F9CA6&selectedIndex=6
5-7 mililitri, jumatate de lingurita… aproximativ.
Alta poza: http://www.bing.com/images/search?q=newborn+stomach+capacity&id=4103BDE52614EBFAA2D33231FEA86EE1F33650EB&FORM=IQFRBA#view=detail&id=4103BDE52614EBFAA2D33231FEA86EE1F33650EB&selectedIndex=0
Pe fluturasul tradus e folosita unghia si nu vad ce ar fi gresit… diametrul e tot cam pe acolo.
Ma bucur ca iti e de folos informatia!