Cum sa NU ajungi sa dai lapte praf bebelusului

1a. Nu ignora problema alimentatiei bebelusului tau caruia ii doresti tot binele. Asa cum te informezi pentru alte aspecte (inclusiv scutece, papucei, jucarii fara substante chimice periculoase), este absolut normal si necesar sa te documentezi si in privinta aceasta. Are consecinte pe termen lung.

1b. Asadar, informeaza-te bine cu privire la alaptat versus lapte praf, beneficii si dezavantaje, cauta pareri avizate ale medicilor pediatri, ale consultantilor in lactatie, la zi cu cercetarea, cu noile studii, cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

2. Informeaza-ti si sotul, sau cel mai bine, daca e posibil, faceti cercetarea impreuna si daca se poate inainte de a veni bebele pentru a sti bine ce crezi si de ce. Cand apar momentele critice si nu mai gandesti limpede, macar unul din doi sa functioneze. 🙂

3. Salveaza-ti materiale, documente pentru situatii diverse/dificile, sa stii unde sa cauti cand/daca ai nevoie (e.g. invata pozitiile corecte de alaptat din timp ca sa eviti unele complicatii, ce sa faci daca ai sanii angorjati, faci mastita, bebe refuza sanul, puseuri de crestere, bebe nu ia in greutate cum vrei tu, cum zice pediatrul, cum zice graficul etc).

4. Cauta un grup de mamici (cum e grupul Alapteaza! de pe Facebook) sau fa-ti prietene pro-alaptat care sa te sustina, sa-ti dea sfaturi, sa te incurajeze cand apar probleme.

5. Cauta un medic de familie/pediatru care sa fie pro-alaptat, nu doar atunci cand totul merge bine, ci mai ales cand intampini probleme. Atunci e testul lui.

6. NU cumpara cutii de lapte praf, biberoane, tetine. Sa nu ai in casa lapte praf pentru orice eventualitate…(biberoane daca ai totusi, foloseste-le pentru stocat laptele pe perioade scurte, in cazul in care trebuie sa te mulgi. Daca ai primit cadou lapte praf, da-l mamei sa faca vreo prajitura).

7. NU da bebelusului nici apa pana la varsta de 6 luni, nici ceaiuri pana la varsta de 1 an, nici baby drink si nici altele asemenea.

8. NU asculta de vecinele de la bloc, carora desigur ca le e drag de bebelusul tau si care ii vor binele dar nu stiu mai multe. Fie au invatat din reclamele de la TV despre companiile producatoare de lapte praf, fie asa au facut si ele, fie asa au auzit de la alte vecine sau matusi in varsta mituri precum „laptele matern nu-i bun, e slab, nu-i suficient pt bebe”, „colostrul („the golden milk” cum este numit astazi in comunitatea oamenilor de stiinta) trebuie aruncat” etc. Evita superstitii de genul: „daca refuza sanul vreodata, nu-i mai da, ca nu mai e bun apoi copilul la scoala” (?!).

9. Daca intr-un moment de descurajare, dupa nopti albe, rani si dureri la sani, mult stres, iti trimiti sotul sa cumpere o cutie de lapte praf ca nu mai rezisti, sotul intelept sa se intoarca acasa cu bunatati de mancat pentru tine, nu cu lapte praf. Dovada ca e alaturi de tine si de bebelus. 🙂

10. Dragoste, rabdare si calm. Dusuri, iesit un pic la aer sa-ti limpezesti mintile cand pur si simplu nu mai poti, vorbit la telefon cu o prietena/mamica pro-alaptat care sa-ti inteleaga situatia si sa stea sa te asculte. 🙂

11. Fii motivata sa alaptezi. Motivatia e 90%, tehnica 10%!

12. Aminteste-ti ca Dumnezeu care ti-a daruit acest bebelus, acest dar pretios, te-a inzestrat si cu tot ce ai nevoie pentru a-l hrani cu ce e mai bun pentru el si nu costa nimic.

(Adina Branici)

25 de gânduri despre „Cum sa NU ajungi sa dai lapte praf bebelusului

Adăugă-le pe ale tale

  1. Mama ce idei…

    Daca mamica nu mai are lapte dupa 1-2 luni? Motivatia „vreau sa fac lapte” nu prea functioneaza. Nu e ca un buton magic, pe care dupa ce il apesi, incepi sa ai lapte.

    Iar asta cu „nu da apa sau ceaiuri bebelusului” de unde vine? Din nou, daca mamele (atat cele de acum cat si cele de mai demult) nu mai au lapte, ce sa ii dea? Sarmale?
    In trecut in evolutia rasei asteia, copiii nu au baut apa pana la un an? De unde le scoateti?

    „Sotul intelept sa se intoarca acasa cu bunatati pentru tine” noaptea.. si copilul ce sa manance? Il tii infometat pana speri sa apara laptele? Ii mai dai sarmale?

    Si daca Dumnezeu s-a gandit sa nu ai lapte la san si sa il hranesti cu lapte praf? De unde stii tu scriitoare inteleapta ce a hotarat Dumnezeu pentru fiecare in parte?

    E frumos sa visezi la curentele astea bio/eco sau cum vreti sa le spuneti pe aici, insa realitatea e altfel cand copilul iti plange de foame iar tu nu mai ai lapte la san.

    1. Daca nu are vreun defect de ordin „tehnic” ca sa zic asa, orice mamica este capabila sa isi alapteze bebelusul. Faptul ca 1-2 luni a fost alaptat demonstreaza ca „instalatia” functioneaza.
      Si acum vorbesc din proprie experienta: tot pe la 1-2, o luna jumate mai exact, era sa pierd si eu lapte din cauza suplimentarii pe care o faceam cu lapte praf, pentru ca „nu se satura” bebe. Si incepea incet incet sa scada productia mea si sa creasca suplimentul. Eram intr-un cerc vicios. Dar am avut norocul sa dau peste un consilier in lactatie care m-a ajutat sa imi alaptez copilul in continuare si am si renuntat la laptele praf. Si toate acestea pe fondul a doua internari in spital, cand nu am avut voie sa-mi alaptez micutul. Am luptat pentru lapte! nu mai eu stiu cat m-am putut chinui si cate ore de muls fara sa iasa ceva am la activ…si cate ore de stat cu bebe la san!! ohoo..am pierdut sirul! Dar acum, suntem fericiti amandoi pentru ca ne bucuram de laptele matern,si doar de el…atat de bun si de hranitor!
      Toate ideile din acest articol sunt concluzii ale multor studii efectuate..
      P.S. Chiar motivatia „vreau sa fac lapte” m-a ajutat sa-mi alaptez acum exclusiv copilul.

    2. In primul rand ar trebui sa vb mai frumos. In al doilea rand, eu sunt sigura ca Dumnezeu nu a planuit pt nimeni sa nu aiba lapte ca sa dea lp copilului. Sincer,asta e cea mai mare tampenie pe care am auzit.o pana svum despre alaptare. In al 3lea rand, eu pot sa.ti demonstrez ca nu se poate sa nu ai lapte sau sa.l ai si sa.l pierzi.
      Daca tu nu si putut alapta este pt ca nu ai fost informata si nu ai stiut ce trebuie sa faci. Asta as putea sa inteleg, si atunci ar trebui sa fii mandra ca ai descoperit acest articol, pt cazul in care mai vrei copii si vrei sa.i alaptezi.chiar si daca nu ai alaptat din comoditate as putea sa inteleg cumva. Dar sa vii aici si cu un aer de superioritate sa sustii ca nu toate mamele au lapte si ca pt unele Dumnezeu a vrut ca ele sa dea lp copiilor mi se pare aberant, sincer. Ma opresc aici. O seara buna. Daca vrei sa iti demonstrez ca tu sau oricare mamica, care s nascut de curand aveti lapte, va astept!

    3. Draga doamna scumpa pe nume „vise eco”… Dumnezeu asa a lasat si a crear femeia pe acest pamant: SA ALAPTEZE nu sa il infunde cu chimicale!!! Copiii din evul mediu crezi ca mancau sarmale??? Categoric nu!!! Nici unul nu cred ca murea de foame si nici o femeie nu se plangea ca nu are lapte. Nu exista nu am lapte! Exista nu vreau sa am lapte din comoditate!!!
      Nu va suparati pe mine dar cred ca aveti acumulate niste frustrari foarte mari. Si da „butonul magic” este apasat in momentul cand nastem, dupa care cu putina bunavointa, rabdare si incredere va veni suficient lapte poate nu pt un copil ci pt doi. Cu siguranta comoditatea dvs de ai da lapte praf v-a facut sa scrieti asa ceva! Desi e rusinos sa aberezi in halul acesta cand este vorba de sanatatea si binele copilului data de acest fenomen minunat, alaptatul! Si ce curente eco/bio visati? Alaptarea este ceva fiziologic, nu un „trend” sau vreun „curent” eco/bio.
      Frustrarile se pot trata si poate la un urmator bebe, cu putina informatie veti reusi sa ganditi si sa actionati altfel!

    4. Draga Vise eco,
      Daca ai fi informata (regula nr 1 pentru o alaptare de succes) si ai urma pasii descrisi, ai afla ca nu dispare laptele nicaieri dupa o luna sau 2 de alaptat. Daca ti-ai dori intr-adevar sa alaptezi, te-ai informa si ai cere ajutorul consilierilor in alaptare. Din nou, daca ai fi informata, ai sti ca doar 2% dintre femeile lumii nu pot produce lapte suficient pentru copiii lor, iar daca e sa nu ai lapte, nu ai de la inceput. In rest e vorba de lipsa de informare si greseli de alaptare. Tot daca ai fi informata, ai sti ca OMS si UNICEF recomanda alaptare EXCLUSIVA in primele 6 luni. Deci apa, ceaiul si sarmalele sunt excluse. Iti raspunde un IBCLC, medic neonatolog. Daca nu stii ce este un IBCLC, informeaza-te!

    5. Normal ca daca nu vrei, nu vrei si nu o sa iti dai seama niciodata de greseala.. Nu voroiam sa raspund dar un lucru nu ma lasa. Adica daca ii foame ii dam apa si ceai ca alea doar ii tin de foame nu? Si iti zic sin proprie experienta ca dupa 1,5 luni mi-a scazut laptele din cauza unei erori de alaptare si, am vrut, m-am informat cum zice Bianca, am cerut ajutorul si uite ca ESTE LAPTE! Eu zic ca este la nesfarsit si nelimitat, deschis non-stop.

    6. Nu exista „nu mai am lapte”….exista pusee de creştere, perioade de adaptare la noi cerinte ale bebelusului…toate acestea sunt momente de cumpana peste care insa, se poate trece cu rabdare…cat despre apa si ceai…nu se dau pana la 6 luni pentru ca laptele este de ajuns…iar daca se da…atunci scade lactaţia. Dar de ce sa imi mai bat gura degeaba? Sper sa se informeze mai bine femeile in aceasta privinta si sa aiba mai multa rabdare…bebelusi nostrii merita acest dar…creat special pentru fiecare dintre ei in parte.

    7. eu am avut lapte din belsug, bebele sugea insa vomita imediat dupa, sanii se goleau si ramaneam fara nimic, iar bebele cu stomacelul gol, plangea de ma durea inima. asa ca ii dadeam lapte praf care fiind mai gros ii ramanea in stomac. cum ii dadeam piept vomita de au ajuns altii la concluzia ca am laptele otravit. asa am dus-o pana la 3 luni si ma tot mulgeam si ii dadeam piept noaptea cand nu mai vomita. acuma ca a mai crescut vomita in continuare si tot asa cand ii dau piept vomita mai mult. nu am ce sa fac si desi am inca lapte tot praf ii dau mai mult pt ca vomita de la piept. desi am. explicatia??? am vizitat 4 pediatric si nici unul nu stie motivul.

  2. Laptele matern este f sanatos pt bebe si logic ca copilul va fi alapatat atata timp cat ai lapte matern 😀 in caz contrar se da lapte praf. Nu se mentioneaza in articol ca, copilul trebuie lasat sa moara de foame. O seara buna !!!

    1. Flavia, ma bucur sa te vad in randul mamicilor 🙂 Felicitari pentru bebe! Ceea ce articolul si mamiciile (in afara de vise eco) vor sa spuna este ca lapte matern exista in sanii femeilor 🙂 si are oricine isi doreste sa aibe, tot ceea ce conteaza e sa fi bine informata si sa nu faci greseli in procesul acesta de alaptare. in toata lumea exista doar 2% dintre femei care nu pot alapta si asta se datoreaza unor probleme medicale grave. Am vazut ca ai intrat in grupul Alapteaza pe fb, ma bucur enorm cand mai vad inca o mamica din orasul meu pe grup 🙂 te rog uita-te peste documentele de la files, citeste, cauta sa te informezi cat mai bine si atunci cand o sa-l ai pe bebe in brate o sa stii ce trebuie sa faci. te pup :*

  3. Si eu la un moment dat la inceputurile alaptarii am ajuns sa cred ca nu am lapte, pentru ca ma mulgeam cu pompa si in 15 min nu scoteam mai nimic dar e altceva cand trage bebele din san. Si al meu plangea si il puneam din nou si din nou la san, uneori la cateva minute dupa ce a supt. Dupa ce s-a stabilizat lactatia s-au schimbat lucrurile desi inca si acum la 1 an si 4 luni se trezeste cateodata si de 4 ori noaptea. Succes si rabdare ca totul se rezolva!

  4. Mamica draga…ca pp ca esti daca ai ajuns pe acest blog… ar trebui sa citesti un pic mai adanc pe acest blog sa intelegi cum e treaba cu laptele matern, cum se face el si cum ajungi sa nu iti infometezi copilul, ba din potriva sa ii dai tot ceea ce ai mai bun. Despre ce probleme poate cauza apa si ceaiul introduse mult prea devreme bebelusului.

  5. O atitudine ca cea de mai sus sigur nu ajuta sa iti vina laptele. Trebuie sa fii deschisa si optimista. Si indicatiile din articol, cum ar fi cea cu apa sau ceaiul sunt in concordanta cu ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta precizeaza ca se recomanda alaptatl exclusiv pana la 6 luni, si se insista ca fara apa si ceai. Deci nu sunt inventate ci documentate afirmatiile. Dar na, vad ca doamna a sarit fix peste punctul 1 din articol, adica informarea.

  6. pfuuuuuu.din pacate nu voi scrie decat pe scurt deoarece sunt obosita, am doi copii mici (3ani, si celalalt 7 luni jumate)daca nu ma culc in curand dimineata sufar:))
    draga cititoare,nu,nu sunt vise. si eu am crezut dupa o luna jumatate la primul copil, ca nu mai am lapte.copilul plangea,se trezea des noaptea, si toata lumea imi urla: da-i lapte praf,nu vezi ca nu se satura!! si pt ca nu citisem toate astea si nu eram in grupul alapteaza sa ma ajute, am cedat si i-am dat lapte praf.pana la trei luni am mers cu un pic de alaptat,mai mult lapte praf.ma mai mulgeam,mai plangeam.si ma rugam sa mai am lapte macar cate putin.si multumeam lui Dumnezeu ca am avut macar at sa ii mai dau cate un pic.ca asta auzeam mereu.daca nu ai nu ai. la 3 luni,copilul voma des.am mers la o pediatra, batrana si pensionata,care fusese sefa clinicii de pediatrie din oras, dar care si acum merge pe la confrinte sa vada ce e nou.mi-a zis:3 zile nu ii mai dai completare deloc.cand plange il pui la san,cat de des.lasa ca nu moare de foame.cat mai muult la san sa pape,apoi completezi cate 30 la fiecare masa daca e nevoie.dar la fel la fiecare masa si nu mai mult de 30ml.daca mai vomita vi inapoi.ok am zis.dar nu mi-a zis nimic altceva.trei zile asa am facut,l-am tinut la san mereu.nici nu am baut mai multe lichide,ca nu mi-a zis nimeni.si dupa trei ,patru zile,am constatat ca nu mai plange, ca se satura.si am zis ca mai astept o zi cu completarea,si inca una si tot asa.am alaptat doi ani si trei luni fara picatura de lapte praf.pana la o luna plangea, normal ca plangea cand imi adormea in brate si il puneam in patut(ca asa cica trebuia) si el se trezea in bezna singur,dupa doua luni de chin, din instinct l-am luat cu mine in pat si am dormit si papat linistit.
    cu al doilea copil,tare pe pozitii, cu experienta, in grupul alapteaza, articole citite, ajutor cat carul.cu toate astea, in prima luna copilul a scazut in greutate 230 de grme.a avut un icter prelungit,manca putin, tregea greu.ii iesise sternul de slab ce era.au vrut sa ma interneze, am refuzat(a avut si cel mare icter, aici ciar eram documentata deci nu am riscat nimic din incapatanare) dar tot urlau sa ii dau lapte praf sa ii treaca icterul si sa ia in greutate.pt ca el nu manca mult, scazuse si productia de lapte.ca e raport cerere-oferta.eram la mama care plangea, sorame urla.ok,i-am dat lapte praf doua saptamani, pana am venit acasa.acasa eram doar eu, nu ma batea la cap nimeni.sotul meu ma sustine. si o saptamana am tras.ceaiuri si tinut la san non stop.urlete si chin.dar nu am cedat.plus era si cel mare de care trebuia sa ma ingrijesc, sa gatesc…dar dupa doua saptamani ca si cum nu as fi avut probleme vreodata.copilul creste,e sanatos si laptele vine caci e cerut.bineinteles alaptat la cerere, fara program.pt amanunte va stau oricand la dispozitie stimata doamna sau domnisoare la mailul rina2099@yaoo.com
    de asemeni amanunte se pot gasi si in diversele articole ale acestui blog.si nu, povestile nu sunt inventate.am imaginatie bogata cu care ma laud, dar nu minte bolnava.
    cu drag, Alexandrina Ioana Marina, fosta Costea 🙂

  7. 1. n-am inteles cu ce te-ar ajuta sa ii dai apa sau ceai daca „nu mai ai lapte”? tin de foame? tu bei apa sau ceai cand ti-e foame? recomandarile astea vin de la OMS, ca tot ai intrebat. medici, studii, etc.
    2. Dumnezeu (sau evolutia speciei, depinde cum vrei sa crezi), a hotarat ca cel mai bun aliment e laptele de mama, din aceeasi specie…iar daca pui copilul la san, si urmezi sfaturile de pe blog, o sa ai lapte…tocmai, ca daca-i dai lapte sau ceai sau lp iti sabotezi productia proprie, dar atunci nu mai poti zice ca Dumnezeu a hotarat sa nu ai lapte, pt. ca ti-ai facut-o cu mana ta (sau cu biberonul…)

  8. Daca nu ai lapte in san inseamna ca ai gresit undeva:
    1. I-ai dat lapte/ceai in loc sa il pui pe el la san ca sa te ajute sa ai lapte in cantitatea de care are el nevoie.
    2. nu ai pus bebelusul piele pe piele (majoritatea mamicilor care fac treaba asta observa ca incepe sa le curga laptele instantaneu);
    3. ai avut lapte pe care nu l-ai scos la timp (de ex. cand esti inca la maternitate si asistentele ii dau lapte praf, tu nu te mulgi iar organismul tau crede ca nu mai ai nevoie de lapte = reactioneaza ca si cand bebe a murit/a fost dat pt ca el, organismul datator de lapte, nu are de unde sa stie ca bebe exista daca nu il pui la piept)
    4. te-ai stresat la un moment dat cu ceva si hormonii tai au ingreunat procesul de scoatere a laptelui (acesta exista dar bebe il scoate mai greu) asa ca ai crezut ca nu mai ai, nu l-ai mai pus pe bebe la san si organismul s-a comportat ca si cum nu mai ai nevoie de lapte, deci acesta a inceput „sa nu mai fie”.
    5. ai facut rani si ai „uitat” sa il mai pui pe bebe la sanul respectiv (sanul se angorjeaza, doare si mai tare, il pui pe bebe si mai rar la sanul respectiv, sanul crede ca bebe nu mai are nevoie de lapte si nu mai da lapte), ai decis sa suplimentezi cu lapte praf/ceai/apa (sanul nu este stimulat sa produca suficient lapte – in cantitatea de care are nevoie bebele si arata asta pe principiul cerere-oferta),
    Acum, daca lactatia intarzie sa se instaleze, sunt tot felul de trucuri: iti pui lapte pe san (picaturi) astfel incat acesta sa se scurga pe sfarc si bebe sa aiba impresia ca el il scoate, asa incat continua sa stimuleze sanul,
    In rest, Dumnezeu „decide” sa ne hranim copii cu lapte praf doar daca acestia sunt facuti in fabrici sau esti printre cei 2 % de femei care cu adevarat nu au lapte. In rest, s-ar putea doar sa ni se para noua ca asta vrea el, nefiind in cunostinta de cauza. Curentele astea bio/eco sunt traditionale, nu reinventeaza nimeni nimic, sanii pentru alaptat sunt si trebuie doar folositi adecvat.
    Cat despre sarmale…tu poti incerca sa ii dai sarmale. Autoarea doar iti propune ca inainte de asta (cu cativa ani) sa iti pui copilul la san si sa ii dai lapte, lapte pe care nu il produci tu cu mintea ci se produce singurel, pruncul fiind singurul care il poate solicita prin prezenta si insistenta sa. Ai vedere si ca, daca o mama si bebele sunt apropiati fizic, in clipa in care lui bebe ii e foame pe mami o dor sanii, daca bebe plange de foame, sanii picura lapte. Dar daca tu ii dai „sarmale”/ceai/apa si bebe nu stie ca ii e foame, este foarte posibil ca nici organismul mamei sa nu reactioneze, nepercepand lipsa/necesitatea laptelui

  9. E dragut ca un comentariu de bun simt a reusit sa stranga atat de multe comentarii care sa apere ideile voastre bio unidirectionale.

    Partea proasta e ca ele in general sustin aceeasi idee, ca daca vrei sa ai lapte, garantat si poti. Unele din voi chiar spuneti „eu pot sa.ti demonstrez ca nu se poate sa nu ai lapte” . Cum poti tu demonstra ca altcineva nu poate pierde laptele? Daca tu sau alte 50 care sunteti aici aveti inca lapte, nu inseamna ca voi sunteti reprezentatia tuturor femeilor de pe pamant. In lumea asta mare poti exista si alte persoane, diferite de voi.

    E ca si cum un grup de 50 de femei slabe ar sustine ca nu exista obezitate in lume, pt ca ele intre ele nu au pe niciuna obeza.

    Comentariul legat de a nu da apa sau lapte copilului facea misto de una din afirmatiile din articol care zice asa :
    „NU da bebelusului nici apa pana la varsta de 6 luni, nici ceaiuri pana la varsta de 1 an, nici baby drink si nici altele asemenea. ”
    Ca sa detaliez, misto-ul era legat de situatii in care copilului ii este sete, mamica nu mai are lapte la san si trebuie sa ii dea ceva sa bea. Stiu ca nu e cazul niciuneia din comentatoare, dar poate in lumea asta mare or mai fi 2-3 femei care nu mai au lapte si s-au vazut nevoite sa dea unui bebe apa sau ceai. Ma intreb care e crima.

    Referirile la „OMS recomanda” „Unicef recomanda” „studiile recomanda” (fara specificare) sunt nelalocul lor. Nu cred ca cineva cu capul pe umeri din organizatiile lor ar putea spune „daca nu mai ai lapte la san, pune copilul pe tine si asteapta in urletele lui 2-3 saptamani, garantam noi ca iti vine laptele.” Dimpotriva, in general organizatiile de acest fel recomanda preponderent moderatia, nu mersul pana in panzele albe. Daca ai lapte se recomanda sa ii dai, daca nu, asta este , ii dai ce poti.
    Din nou, stiu ca intre comentatoare nu exista astfel de cazuri, dar poate in lumea larga or mai fi 2-3 femei altfel decat voi. La modul in care ganditi sper cel putin nu toate sa fiti asa.
    Stima.

    1. Din nou, daca faceai efortul sa te informezi un pic sau daca citeai si alte articole de pe blog, ai fi vazut ca doar 2%-5% dintre femei nu pot alapta, din motive medicale. Restul intalnesc piedici, unele mai mari, altele mai mici, unele le depasesc, altele nu pot sau nu vor. Citeste te rog articolele
      https://alapteaza.wordpress.com/2013/09/01/cauze-medicale-reale-de-lactatie-scazuta/
      si
      https://alapteaza.wordpress.com/2012/11/19/de-ce-nu-mai-am-lapte/
      Mai documenteaza-te si sustine te rog afirmatia ca unele femei nu au lapte cu ARGUMENTE REALE!

  10. Am dat join la grupul „Alapteaza” de pe FB, dar inca nu am primit un accept. Am nevoie de ajutor: bebelusul meu care are acum 5 saptamani, de aproximativ o saptamana nu mai bea ca inainte…nu inteleg ce s-a schimbat…dintr-odata a inceput sa fie agitat cand il pun la san, nu mai bea cate 35-40 de minute, ci cateva secunde, apoi plange, ii dau sanul din nou, il ia cateva secunde, bea si iar plange…nu vreau sa ii dau lapte praf, dar nici nu mai rezist sa stau cu el cate 2 ore sa manance, sa doarma cate 20-30 de minute si apoi iar sa manance…de saturat, sunt sigura ca se satura pentru ca a luat bine in greutate pana acum (cel putin la 3,5 saptamani de la nastere avea 700 g mai mult). Disperata fiind de situatie, mi-am cumparat pompa pentru lapte (electica de la Avent) si i-am dat cu biberonul….nu-mi venea sa cred, dar din sticluta a baut tot si a dormit neintrerupt 4 ore… Miercuri ma voi intalni cu o doamna specialist in alaptare, nu stiu insa cum mai rezist pana atunci pentru ca sunt obosita din toate punctele de vedere 😦 Vi s-a intamplat asa ceva ? Ce ati facut? Am gresit ca I-am dat biberonul, imi va refuza sanul de acum ? Va multumesc anticipat!

  11. Un detaliu pe care l-am remarcat este ca atunci cand il pun la san, suge cateva secunde si apoi scoate sanul afara din gurita, iar laptele tasneste ca dintr-o fantana, sa fie oare problema fluxul puternic de lapte? Alteori este insa tocmai invers, imi scoate sanul si observ ca abia picura cate un strop de lapte din el…pot face ceva pentru a mi se regla fluxul de lapte? Am incercat toate pozitiile de alaptare…

    1. Buna, Cristina. Verifica, te rog, casuta Others/Altele de la mesajele tale fb. Una dintre adminele grupului ti-a trimis mesaj de intampinare. Silvia Nicoara sunt eu pe fb, daca nu gasesti, scrie-mi in privat si te adaug.

      Unii bebelusi se lupta atat cu fluxul puternic, pe care il stapanesc cu greu, dar si cu fluxul scazut, de care nu sunt multumiti. Deci ca idee poti sa incerci sa aplici in unele situatii sfaturile pt flux puternic (tinut cat mai mult la verticala, pozitie fiziologica de alaptare, verificarea atasarii, reatasare la san cand se calmeaza fluxul) si in altele sfaturile pentru flux slab (atasare cat mai ok, pozitii de alaptare in care sa controlezi cat mai bine atasarea- cross cradle, football hold, compresii- nu comprese! ale sanului, mutarea la celalalt san).
      Ai auzit de fren lingual si/sau labial? Tongue tie, lip tie in engleza. Multi bebelusi se chinuie sa suga din cauza frenului. Atasarea se face superficial, daca e lapte mult, iau pe cantar, dar alaptarile pot sa devina un chin.
      In jur de 5-6 saptamani este si un puseu de crestere important, deci multi bebelusi sug mai des, se agita la san mai des, vor sa suga si se razgandesc, etc. Astfel mamele au impresia ca nu au lapte sau ca laptele nu e bun, dar de fapt bebelusul lupta sa creasca productia de lapte. Orice cantitate de lp pe care o adaugi in ecuatie scade productia de lapte si se intra intr-un cerc vicios. Sanul produce mai putin, bebe e mai nemultumit, maama tentata sa dea si mai mult lp. Si, intr-un final, se poate pierde de tot laptele.
      Hai pe grup si ne povestesti mai detaliat tot. Multa sanatate si rabdare!

  12. buna seara am si eu o intrebare am nascut acum 2 saptamani si nu pot alapta copilul pentru ca nu am de ajuns lapte curge foarte putin. pediatra mi.a recomandat supliment dar pe zi ce trece tot mai putin am. ce pot face?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: