Mituri despre alăptare (Dr. Jack Newman)

Mituri traduse de pe www.nbci.ca (The Newman Breastfeeding Clinic & Institute)

1. Medicii știu multe despre alăptare. FALS! (Physicians know a lot about breastfeeding. Not true!)

Evident, există și excepții. Totuși, foarte puțini medici pregătiți în America de Nord sau vestul Europei învață câte ceva despre alăptat în școală. Chiar mai puțini învață despre aspectele practice legate de consilierea și ajutarea mamelor în inițierea și continuarea alăptării. După terminarea școlii, marea majoritate a informațiilor primite de medici despre hrănirea bebelușilor vin de la reprezentanții companiilor producătoare de lapte praf sau din reclame.

2. Alăptatul in public e indecent. FALS! (Breastfeeding in public is not decent. Not true!)
Umilirea și agresarea mamelor care alăptează nu e decentă. Femeile care încearcă să facă tot ce e mai bine pentru copiii lor nu ar trebui să fie forțate de toanele sau intoleranța altor oameni să stea acasă sau să își alăpteze copiii în toalete publice.
Cei care sunt ofensați trebuie doar să își întoarcă privirea.
Copiii nu vor fi afectați psihic dacă văd o femeie alăptând. Din contră, ei pot învăța un lucru important, frumos și fascinant. S-ar putea să învețe că sânii nu se folosesc doar la vânzarea berii.
Femeile care și-au lăsat bebelușii acasă să fie hrăniți cu biberonul când ele ies în oraș ar putea să fie încurajate să își poarte copiii cu ele cu ocazia următoare.

3. Alăptatul unui copil până la 3 sau 4 ani este anormal și rău pentru copil, ducând la o relație de supradependența între mamă și copil. FALS! (Breastfeeding a child until 3 or 4 years of age is abnormal and bad for the child, causing an over-dependent relationship between mother and child. Not true!)
Alăptatul timp de 2-4 ani a fost considerat regula în mai toate culturile de la începuturile omenirii pe această planetă. Doar în ultimii 100 de ani alăptatul a început să fie văzut ca ceva limitat. Copiii alăptați până în al 3-lea an nu sunt supradependenți. Dimpotrivă, ei tind să fie securizați, și de aceea mai independenți. Fiindu-le dezvoltată încrederea, ei înșiși vor face pași spre oprirea alăptatului (cu încurajarea blândă a mamei), încheind cu succes această etapă.

4. O mama care alăptează nu poate să-și facă permanent sau să-și vopsească părul. FALS! (A breastfeeding mother cannot get a permanent or dye her hair. Not true!)
Habar n-am de unde a putut veni o asemenea idee. Mai pe larg despre vopsitul părului în alăptare aici: https://www.facebook.com/jack.newman.908/posts/394409473958991

5. Femeile blonde şi cu piele albă fac mai des ragade. FALS!
Nu există nicio dovadă în acest sens. Ataşarea şi poziţionarea incorectă a copilului la sân sunt cauzele ragadelor!

6. Mulsul laptelui cu pompa este o metodă bună de a ști cât lapte are mama. FALS! (Pumping is a good way of knowing how much milk the mother has. Not true!)
Cantitatea de lapte scoasă cu pompa depinde de mulți factori, inclusiv nivelul de stres al mamei. Bebelușul care se hrănește bine la sân poate să scoată mult mai mult lapte decât poate mama să pompeze. Pompatul îți spune doar cât de mult poți să pompezi.

7. Alăptatul este de vină pentru toate. ADEVĂRAT! (Breastfeeding is blamed for everything. True!)
Familia, medicii, vecinii, prietenii, șoferii de taxi, toți vor da vina pe alăptat, dacă mama este obosită, nervoasă, plângăcioasă, bolnavă, are durere în genunchi, are probleme cu somnul, este întotdeauna adormită, se simte rău, este anemică, are o recidivă a artritei (migrene sau altă problemă cronică), nemulțumire cu privire la căderea părului, modificări ale vederii, țiuituri în urechi, sau mâncărimi de piele. Alăptatul va fi blamat ca și cauză a problemelor în căsătorie și a neascultării celorlalți copii. Alăptatul este de vină când ratele cresc și când economia intră în colaps. Și oriunde există ceva care nu se încadrează „imaginii perfecte” a vieții, mama va fi sfătuită de toată lumea că este mai bine să înceteze alăptatul.

8. Mamele au mai puțin lapte seara, deci este o idee bună să îi dea bebelușului un biberon cu lapte înainte de culcare. (Mothers have less milk in the evening, so it’s a good idea to give the baby a bottle in the evening)

Fals: Mamele pot avea mai puțin lapte seara. Un lucru care poate funcționa în cazul acesta este ca mama să se întindă în pat împreună cu bebelușul și să îl alăpteze culcat. Bebelușii care se agită dacă mamă îi alăptează stând în fund tind să se liniștească atunci când sunt alăptați culcat, pe o parte. Adeseori adorm în această poziție, și la fel face și mama. În timpul somnului, producția de lapte a mamei crește.

9. O mamă ai cărei sâni nu se simt plini are puțin lapte. FALS! (A mother whose breasts do not seem full has little milk in the breast. Not true!)
Sânii nu trebuie să se simtă plini ca să producă mult lapte. Este normal ca o mămică ce alăptează să aibă sânii mai puțin plini, datorită reglării cantității de lapte. Acest lucru se poate întâmpla brusc sau la două săptămâni după naștere, sau chiar mai repede. Sânul nu este niciodată gol și de asemenea produce lapte în timp ce bebelușul este alăptat. Bebelușul primește lapte când este atașat la sân? Acest lucru este important, nu cât de plini se simt sânii.
Vizionați filmulețele de aici:
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=63

10. Femeile cu sâni mici produc mai puțin lapte decât cele cu sâni mari. NONSENS! (Women with small breasts produce less milk than those with large breasts. Nonsense!)

11. Nu este (suficient) lapte în primele 3-4 zile de la naștere. FALS! (There is no (not enough) milk during the first three or four days after birth. Not true!)
Adesea pare așa din cauza unei atașări defectuoase la sân a bebelușului, prin urmare, acesta nu se poate hrăni cu laptele care este disponibil. Când nu este mult lapte (și nu este, în mod normal, în primele zile), bebelușul trebuie să fie atașat corect pentru a suge laptele. Acest lucru se întâmplă de fapt când auzim că „a stat la sân 2 ore și lui tot îi este foame când îl iau de la sân”. Printr-o atașare deficitară, bebelușul nu poate să sugă colostrul, primul lapte al mamei. Oricine sugerează ca ar trebui sa te mulgi cu pompa pentru a ști cat colostru ai, nu înțelege procesul de alăptare și ar trebui ignorat cu politețe. Odată ce laptele devine abundent, un bebeluș poate primi mult lapte de la sân în ciuda atașării incorecte, deși o atașare corectă încă de la început, chiar dacă nu e lapte din abundență, previne multe probleme de mai târziu.

12. Un bebe ar trebui să stea la fiecare sân câte 20 (10, 15, 7.6) minute. FALS! (A baby should be on the breast 20 (10, 15, 7.6) minutes on each side. Not true!)
Trebuie făcută o distincție între „a fi la sân” și a „se hrăni”. Dacă bebelușul suge timp de 15-20 de minute din primul sân, s-ar putea să nu-i mai trebuiască și al doilea sân. Dacă suge doar 1 minut din primul sân oferit, și apoi doar se joacă cu sânul, sau adoarme, și face la fel și la celalalt sân, nici un interval de timp nu va fi suficient.
Bebelușul va suge mai bine și mai mult timp, dacă este atașat corect. Poate fi de asemenea ajutat să sugă mai bine și mai îndelung, dacă mama face compresii ale sânului pentru a menține fluxul, odată ce bebelușul nu mai suge (vezi Fișa de informații despre compresii). Așadar, e evident ca regula „bebelușul suge 90% din cantitatea de lapte în primele 10 minute” este la fel de greșită. Pentru a ști dacă bebelușul primește lapte, urmărește filmulețele de pe nbci.ca.

13. E mai ușor să dai lapte cu biberonul decât să alăptezi. FALS! (It is easier to bottle feed than to breastfeed. Not true!)
Sau nu ar trebui să fie adevărat. Totuși, alăptatul devine dificil pentru că adesea femeile nu primesc ajutorul pe care ar trebui să-l primească pentru a avea un start bun. Un început inadecvat poate să facă într-adevăr alăptatul dificil. Dar, un început inadecvat poate fi de asemenea rezolvat. Alăptatul este de obicei mai dificil în primul rând datorită unui început prost, dar devine mai ușor pe măsură ce trece timpul.

14. E normal ca alăptatul să fie dureros. FALS! (It is normal for breastfeeding to hurt. Not true!)
Deși este destul de comună existența unei sensibilități în primele zile, aceasta ar trebui să fie o situație temporară, de câteva zile, și nu ar trebui niciodată să fie atât de rea încât mama să renunțe la alăptat. Orice durere care e mai puternică este anormală și se datorează în cele mai multe cazuri unei atașări incorecte la sân a bebelușului. Orice durere a mameloanelor care nu se îmbunătățește din a 3-a sau a 4-a zi sau durează mai mult de 5-6 zile, nu ar trebui ignorată. O altă situație în care poate să apară durere deși alăptatul mergea bine, se poate datora unei infecții cu candida a sânului. A nu mai pune bebelușul la sân pentru ca mameloanele să se vindece ar trebui să fie ultima soluție. (vezi Materialul despre Mameloane sensibile/Ragade mamare).

15. Mama trebuie sa-și spele mameloanele înainte de a alăpta bebelușul. FALS! (A mother should wash her nipples each time before feeding the baby. Not true!)
Hrănirea cu lapte praf necesită atenție deosebită la curățenie, deoarece formula nu numai că nu protejează bebelușul împotriva infecțiilor, ci este de fapt un teren propice pentru bacterii și poate fi foarte ușor contaminată. Pe când laptele matern protejează bebelușul împotriva infecțiilor. Spălarea mameloanelor înainte de fiecare supt complică în mod inutil alăptatul și elimină uleiurile protective de pe sfârc.

16. Alăptatul imobilizează mama într-un singur loc. FALS! (Breastfeeding ties the mother down. Not true!)

Dar depinde din ce unghi privești lucrurile. Un bebeluș poate fi alăptat, oriunde, oricând și astfel alăptatul poate fi o ușurare pentru mamă. Nu e nevoie să cari după tine biberoane sau formula. Nu trebuie să îți faci griji că nu ai unde să încălzești laptele. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la sterilizare. Nu e nevoie să îți faci griji de starea bebelușului, pentru ca bebelușul e cu tine.

Va recomandam sa vizionati videoclipurile informative cu explicatii in limba romana de pe nbci.ca: http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=63

16 gânduri despre „Mituri despre alăptare (Dr. Jack Newman)

Adăugă-le pe ale tale

 1. Lasati-ma frate cu alaptatul in public. Sunt mama, am alaptat 9 luni, am alaptat si-n public, dar mi-am luat o chestie speciala care imi acoperea sanul. Cred ca alaptatul este ceva intim intre mama si copil, nu trebuie sa se holbeze toti la sanii tai. Este chiar scarbos si necivilizat. Acoperiti-va frate. Eu am si calatorit cu avionul cand alaptam si a trebuit sa alaptez in aeroport, in avion, dar aveam chestia speciala de acoperit,
  nimeni nu m-a deranjat si n-am deranjat pe nimeni.

  1. Ce poate fi scarbos la un bebelus care mananca??? Si de ce ar fi scarbos un bebelus care mananca, dar e perfect ok cand mancam noi in public?
   Si eu am alaptat unde a fost nevoie, in parc, pe strada, in magazin, mall, aeroport, avion, restaurant dar fara sa ma acopar sau sa acopar copilul. Asta nu inseamna ca mi-am etalat sanii peste tot. Si nu am deranjat pe nimeni, nici macar pe bebe, acoprindu-l!

  2. Deci tu consider ca a manca in public este scarbos? Asa cum tu ai dreptul ca adult sa mananci in public fara sa-ti pui vreo patura in cap, asa au dreptul si copilasii nostri sa manace linistiti, atunci cand li se face foame. Si nu cred ca ai sa reusesti sa alaptezi un copil de 1-3 ani in public cu patura in cap.

 2. Ioana, tocmai asta e, noi cand mancam, nu ne punem un prosop mare pe cap, ca sa nu vedem si sa nu ne vada nimeni! De ce ar trebui sa ne chinuim copiii facand asa ceva? Parerea mea este ca acest lucru arata respectul pe care-l purtam copiilor nostri- sa ii consideram oameni ca si noi, cu aceleasi drepturi – de a manca nestingheriti exact de la sursa (pe care Dumnezeu asa a gandit-o). In esenta, sanii pentru asta au fost creati.

 3. Te rugam Ioana sa te acoperi si tu cu ceva special cand mananci, sa nu te vada lumea, mai alesin public, la restaurant sa ii pui o pelerina ceva..e scarbos cand duci furculita cu mancare la gura..pfff…

 4. Draga Ioana, aceasta este pozitia oficiala a Politiei Romane referitoare la alaptare. „Alăptarea copilului la sân într-un spaţiu public (parc, restaurant, instituţie publică, spaţiu comercial), nu constituie o ilegalitate şi nu se încadrează în situaţia prevăzută la art. 3, pct. 1 din Legea 61/1991 (prin care se consideră săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene prin care să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice.” Imi pare rau ca ti-ai chinuit copilul sa manance cu o carpa pe cap. Iti sugerez sa incerci si tu 9 luni de zile sa stai cu o carpa la fiecare masa, sa vezi cat e de placut.

 5. Ma bucur ca se incurajeaza alaptatul si se spulbera miturile, pentru ca datorita acestor mituri mamele renunta la alaptat.Lapte prea slab,prea putin…si asa mai departe si aceste „idei„ vin de cele mai multe ori din partea medicilor si asistentelor,care chipurile sunt in domeniu.Aveti dreptate ei sunt pe langa,este nevoie sa existe un suport care sa ajute mamele sa inteleaga pe deplin realitatea despre alaptat.Spun asta pentru ca eu am avut o experienta care m-a marcat.O asistenta proaspat transferata de la Urologie, la noi nascuti,fiindca copilul meu a scazut in greutate, s-a gandit ea sa-mi dea niste explicatii stiintifico-fantastice.Citez:Trebuie sa faci testul laptelui ca sigur ai prea putin lapte si copilul nu se satura ,a scazut in greutate,iar daca in continuare nu este hranit corect, i se albastresc buzele ,intra in stop cardio-respirator si moare,iar noi nu prea mai putem sa facem mare lucru pentru ca trebuie sa ii punem perfuzii in cap si de cele mai multe ori nu se reuseste, copiii au venele foarte fragile.Sa precizez,copilul s-a nascut cu 3kg.600gr. si in acea zi avea 3kg. 200 gr.,de altfel un copil perfect sanatos din toate punctele de vedere.Va imaginati?cum sa spui asa ceva unei mame care a nascut cu o zi inainte primul ei copil, a fost un soc pentru mine.Eu am crezut-o si i-am dat copilului lapte praf ca sa nu moara de foame si mereu ma uitam la buze cu toate ca am continuat sa alaptez.Am avut o experienta urata in spitalul din Bistrita,dar si o incapatanatre pe masura incat nu am renuntat la alaptat pana la 1 an si 7 luni.Alaptam iar pe urma ii dadeam laptele praf si eram suparata de ce nu mananca decat foarte putin din laptele praf,stiind ca eu am putin lapte.Instinctul meu de mama imi spunea ca indiferent cat de putin ar fi laptele este foarte important pentru copilasul meuMa plangeam ca nu mananca dar cine vedea copilul se uita la mine ca si la o ciudata ca era clar ca este un copil bine hranit chiar daca nu era gras.Acuma dupa experienta mea imi dau seama cat sunt de importante sfaturile de specialitate in alaptare,mamicile trebuiue sa inteleaga de la inceput importanta alaptatului si sa alapteze cu drag si fara frica ca s-ar putea intampla ceva.

 6. Sunt de acord cu Ioana !!!! Problema nu este ca mananca copilul !!!!! FFF bine ca mananca. Dar de ce trebuie sa iti arati tatele????? Nu va ganditi ca sunt atatia aurolaci care probabil vor saliva la priveliste?????? :)))))

  1. Laura, ai vazut vreodata o mama alaptand in public? Cred ca nu. Pentru ca altfel ai fi vazut ca sanii sunt foarte putin expusi, mult mai putin decat tinutele „decente” pe care le vedem prin parcuri vara sau non-stop la televizor.

 7. Si eu sunt perfect de acord cu Ioana. Si eu procedez exact la fel pentru ca pe de o parte ma simt confortabil, imi place „intimitatea” asta intre mine si el si pe de alta parte am sentimentul ca bebe e mai protejat plus ca nu i se mai distrage atentia de tot ce misca in jur, asa ca se concentreaza pe mancat si vad clar cum se relaxeaza si incet incet adoarme. Dar asta nu inseamna ca nu respect si opinia mamicilor care aleg sa alapteze „la vedere”. Fiecare are dreptul la propria opinie, fapt pentru care nu e corect sa o blamati pe Ioana pentru ca procedeaza in acest fel. E dreptul ei, haideti sa il respectam.

 8. O mama poate alapta in public si fara sa i se vada sanii asta fara a acoperi copilul.. Merge faza cu acoperitul in primele luni, dar pe cum creste, joaca cu tine cucu-bau… usor usor inveti cum sa nu iti expui tot sanul la vedere.. mai expuse sunt decolteele unor cucoane decat sanii unei mame care alapteaza.. ah, ce-i si cu mentalitatea asta.. e ok sa vezi decoltee (cu sanii aproape afara) dar nu e ok sa vezi o mama care alapteaza.. Alaptez de 14 luni si ma mandresc cu asta.. la inceput ma acopeream si eu pt ca ma simteam stanjenita (mereu am fost pudica si sunt inca), dar acum nu prea ma mai intereseaza ce zice lumea. E adevarat, ca acum alaptez doar la somnic dar daca suntem pe afara si cere, eu ii dau, oriunde am fi.. Hai sa ne schimbam mentalitatea si nu vor mai fi subiecte de genul acesta..

  1. Mai scarbos mi se pare un adult care mananca, decat un copil care suge .. nu vad nimic scarbos la un copil care sta la sanul mamei (stiti, sanul pt asta a fost ”conceput” ).. ar trebui toti care gandesc asa, sa se acopere in timp ce mananca, sa vada cum e, pt ca chiar e scarbos..

 9. Buna! Am un bebe de 1 luna si 2 sapt si il alaptez dar devine nervos la san si imi da impresia ca nu se satura cel putin seara dupa baie, suge dar cand lasa sanul plange tin sa precizez ca il alaptez numai culcata, am si ragade, dar nu renunt. Cum imi dau seama de calitatea laptelui daca este bun? Nu stiu ce sa mai fac este si f agitat

  1. Buna Raluca, lapte de mama e bun si atat, nu exista calitate indoielnica. Pentru ragade iti pot spune ca lanolina face minuni in cateva zile si statul cu sanii la aer. Ideea este ca daca ai ragade atasarea nu este corecta si de acolo poate porni si agitatul lui bebe. Cuta pe Facebook grupul Alapteaza, da Join, una dintre fetele admin iti va scrie un mesaj si dupa pe grup vei gasi multe info despre atasarea corecta si poze. Poti cauta si pe youtube filmulete cu atasarea corecta la san. Apoi,seara cam toti sunt mai agitati si daca e si somnoros bebe cu atat mai mult. Incearca si pozitia clasica de alaptat si daca reusesti chiar in picioare sa te plimbi cu bebe in brate, usor sa dansezi,miscarea e foarte buna. Poate ajuta si un sistem de purtat: wrap sau sling. Bea ceai pentru lactatie si pune-l pe bebe la san cat de des vrea, asa stimulezi lactatia. Iti stam la dispozitie penteu oroce informatie si nu renunta,laptele tau e cel mai bun pentru bebe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: