Etichete

, , ,

Ceaiul dat bebelușilor încă din primele zile de viață este un obicei împământenit la noi în țară, fiind o practică recomandată chiar și de unii medici. În ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni, fără apă sau ceai, multe proaspete mame apelează la „ceiuț” pentru a calma colicile bebelușului și a-l liniști. Această practică este periculoasă din multe puncte de vedere:

– cantitățile de ceai oferite bebelușului pot interfera cu stabilirea lactației, în special în primele săptămâni de viață

– biberonul folosit pentru a administra ceaiul poate avea ca rezultat confuzia sân-tetină, bebelușul poate ajunge în timp să prefere ceaiul și să refuze sânul

– există o adevărată industrie a ceaiurilor pentru colici destinate bebelușilor, marea majoritate conținând o mulțime de ingrediente nocive, precum zahărul

Găsiți și alte motive pentru care ceaiul nu este recomandat bebelușilor în primul articol de pe blog dedicat acestui subiect, Despre ceai.

Traducerea de mai jos prezintă pe scurt concluziile unor studii realizate în America privind administrarea ceaiului la bebeluși, precum și avertizările FDA cu privire la anumite ceaiuri din plante utilizate în mod frecvent.

(Sursa articolului: http://schatzie-speaks.hubpages.com/hub/The-Potential-Dangers-in-Giving-an-Infant-Tea)

Cât de sigure sunt ceaiurile oferite de părinţi copiilor mici şi bebeluşilor: atenţionări despre anason, muşeţel, mentă şi ceai negru

CONFORM SPUSELOR FDA[1]

FDA a descoperit o tendinţă care nu-şi atinsese încă apogeul până de curând. Această tendinţă, dovedită de datele ce au reieşit în urma unui nou studiu inovator, se referă la numărul mare de mame care oferă copiilor lor nou-născuţi ceaiuri de plante şi/sau diferite suplimente (1).

FDA a ajuns la concluzia că aproape 9% dintre copiii mici primesc suplimente de natură botanică şi băuturi pe bază de plante încă de la vârsta de câteva luni (1). În 2010, în Statele Unite s-au născut puţin peste 4 milioane de bebeluşi; astfel, înseamnă că în jur de 360.000 dintre aceştia primesc şi alte băuturi în biberon, nu numai lapte.

Studiul a cercetat peste 2.600 de femei la puţin timp după ce născuseră (1). Dintre acestea, 5,7% le ofereau bebeluşilor lor ceai sau suplimente o dată la două săptămâni, iar 3,6% le ofereau bebeluşilor lor ceai sau suplimente de două sau mai multe ori în acelaşi interval (1).

Ele invocau diferite motive pentru care ofereau bebeluşilor aceste substanţe, inclusiv pentru a ameliora stările de agitaţie şi nervozitate şi colicile la sugari şi pentru a sprijini o digestie sănătoasă (1). În aceste scopuri, bebeluşii primeau apă de colici, la care se adăugau ceaiuri de muşeţel, mentă şi altele (1).

SUNT NECESARE INFORMAŢII COMPLETE

A fost emisă o avertizare adresată medicilor ce tratează copii mici, cerându-le acestora să urmărească cu atenţie eventualele interacţiuni dintre medicamente şi alte substanţe oferite de mamă bebeluşului.

Este important ca mamele să le prezinte medicilor aceste informaţii.

Orice ceai sau supliment oferit unui bebeluş trebuie specificat cadrului medical. În caz contrar, sănătatea bebeluşului ar putea fi pusă, fără voie, în pericol.

CEAIURI PENTRU COPIII MICI

Evitaţi ceaiurile ce conţin anason stelat. Deşi este un leac tradiţional pentru colici, un buletin de ştiri privind sănătatea emis de WebMD în 2004 a arătat că această plantă ar putea fi contaminată. Amestecurile dintre anasonul stelat provenind din China şi versiunea înrudită ce se găseşte în Japonia au provocat anumite complicaţii neurologice, întrucât cea din urmă este deosebit de toxică (2).

Bebeluşii cu vârstele între 2 şi 12 luni care au prezentat simptomele intoxicaţiei cu anason, primiseră cantităţi variind între o stea şi şase stele de anason, la intervale ce variau între o dată şi patru ori pe zi (2).

Din păcate, pot apărea intoxicaţii şi la utilizarea unor cantităţi mai mari din versiunea chinezească a plantei (2). În septembrie 2003, FDA a avertizat clienţii să evite cu totul ceaiurile ce conţin anason stelat, în baza faptului că 15 sugari şi alte 25 de persoane fuseseră afectate după ce consumaseră astfel de băuturi (2).

Fiţi precaută şi cu menta. Conform Fundaţiei Sutter Medical, băuturile cu mentă ce conţin un nivel ridicat de mentol pot provoca reacţii puternice la copiii mici, inclusiv înecarea (4).

Efectele ceaiului de muşeţel sunt, în cel mai bun caz, limitate, iar în cel mai rău caz, chiar nocive. Un studiu clinic a dovedit că unele ceaiuri, cum ar fi cel de muşeţel şi cel de roiniţă cu mentă sunt utile în tratarea colicilor (5). Problema este că, pentru ca tratamentul să fie cu adevărat eficient, trebuie consumate cantităţi mari de ceai (5).

În loc să recomande administrarea repetată şi frecventă a infuziilor de muşeţel la copiii mici, autorii studiului au considerat că este mult mai sigur ca părinţii să aibă răbdare pe perioada colicilor şi să lase problemele să se rezolve singure, natural, ceea ce se şi întâmplă, cel mai des, până la atingerea vârstei de 6 luni (5).

Deşi nu foarte frecvent, este posibil să apară alergii la muşeţel şi alte plante cum ar fi margaretele, gălbenelele sau ambrozia (6). În plus, ceaiurile de muşeţel ar putea fi contaminate, deoarece nu se află, actualmente, sub reglementarea FDA; de fapt, au apărut dovezi ce sugerează că unele amestecuri de muşeţel conţin metale toxice şi alte medicamente (7). De aceea, trebuie să vă asiguraţi că mărcile de ceai achiziţionate sunt de încredere şi cunoscute.

Nu se recomandă consumul de ceai de muşeţel în timpul alăptării din cauza posibilelor daune cauzate sugarului şi nu există suficiente date pentru a stabili întreaga gamă de efecte asupra sugarilor sau copiilor (7). În concluzie, ceaiul de muşeţel nu este o opţiune recomandată pentru tratarea colicilor, deoarece efectele sale nu sunt cunoscute, în mare parte (7).

PROBLEME DE ABSORBŢIE A NUTRIMENTELOR CAUZATE DE CEAIURI

Un studiu asupra 122 de copii cu vârstele între 6 şi 12 luni a arătat că aceia dintre ei care consumau ceaiuri aveau şanse semnificativ mai mari să dezvolte anemie microcitară sau anemie însoţită de reducerea dimensiunilor hematiilor (3). Deoarece ceaiul afectează absorbţia fierului, 32,6% dintre băutorii de ceai au dezvoltat această afecţiune, în comparaţie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai (3).

Dacă doriţi să oferiţi ceai copiilor mici, se recomandă să o faceţi la câteva ore înainte sau după mese, astfel încât să nu afecteze negativ absorbţia de nutrimente (3).

Un studiu comparativ al băuturilor a arătat că, deşi efectul inhibitor cel mai puternic asupra absorbţiei de fier este al ceaiului negru (79-94%), pe locul doi se situează ceaiul de mentă (84%), şi nici efectul ceaiului de muşeţel nu poate fi ignorat (47%) (8).

RESURSE

1. Michael Smith, FDA: Infants Often Get Herbal Teas, Supplements (Copiii mici primesc adesea ceaiuri de plante şi suplimente), accesat la http://www.medpagetoday.com/Pediatrics/GeneralPediatrics/26215

2. WedMD, accesat la http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20041112/herbal-tea-for-infant-colic-unsafe

3. Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici) accesat la http://www.ajcn.org/content/41/6/1210.abstract

4. Fundaţia Sutter Medical, accesat la http://www.suttermedicalfoundation.org/health/healthinfo/index.cfm?A=C&hwid=hn-1191006

5. Crotteau, Wright and Eglash, Clinical Inquiries. What is the best treatment for infants with colic? (Sondaje clinice. Care este cel mai bun tratament pentru colici?), accesat la http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822454

6. MedLine Plus, accesat la http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/752.html

7. Drugs.com, accesat la http://www.drugs.com/mtm/chamomile.html

8. Hurrell, Reddy, and Cook, Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages (Efectul inhibitor al băuturilor ce conţin polifenoli asupra absorbţiei de fier non-hem la om), accesat la  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Inhibition%20of%20non-haem%20iron%20absorption%20in%20man%20by%20polyphenolic-containing%20beverages


[1] FDA – Food and Drug Administration – Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (n.t.)

Traducere realizată de Miruna Marin

Anunțuri