Taticii au un rol esential in buna desfasurare a relatiei de alaptare intre mama si bebelus. Ei sunt suporteri, sunt confidenti si sunt ajutoare de nadejde.
Beneficiile alaptarii:
- Laptele matern e singura hrana naturala destinata copilului tau.
- Alaptatul protejaza copilul impotriva infectiilor si a bolilor mai mult decat formula.
- Laptele matern asigura beneficii copilului dar si mamei.
- E gratis.
- E la indemana oriunde si oricand copilul tau cere hrana.
- E la temperatura perfecta.
- Ajuta mama sa slabeasca dupa nastere.
- Laptele se schimba si se adapteaza in decursul unei mese sau in decursul lunilor.
Alaptarea- cel mai bun start in viata pentru bebelusul tau
Bebelusul are dreptul sa fie alaptat iar alaptarea e o alegere ce tine de ambii parinti. Studiile arata ca laptele matern nu e doar hrana ci si medicament:
Bebelusii sunt protejati impotriva:
– infectiilor orl si ale tractului respirator superior;
– diaree;
– gastroenterite si infectii ale tractului digestiv;
Alaptarea scade riscul bebelusilor de:
– diabet;
– eczeme, astm si alergii;
– malocluzie si deformari ale danturii;
Mamele care alapteaza au risc mai scazut de:
– cancer mamar;
– cancer ovarian;
– osteoporoza;
– depresie postpartum;
Cum poti ajuta tu, ca tatic?
Bebelusii iubesc sa fie tinuti in brate si sa auda vocea taticilor lor. Chiar daca nu poti ajuta cu hranirea efectiva a bebelusului, ai o multime de alternative pentru a ajuta in primele zile si de a creea o legatura unica tata-bebe:
- Tine-ti bebelusul in brate, canta-i, spune-i povesti, leagana-l, plimba-l, saruta-l si mangaie-l;
- Schimba-i tu scutecele si ocupa-te de baia bebelusului;
- Fa-i un masaj delicat;
- Tine-ti bebelusul pe pieptul gol pentru contact piele pe piele. Nepretuit!
- Poarta-ti bebelusul la plimbare intr-un sistem de purtare sanatos (pentru nou nascuti: wrap, sling, unele SSC-uri)
Relatia cu partenera si intimitatea
Unii barbati se ingrijoreaza ca alaptarea va afecta relatia cu partenera. Totusi, alaptarea nu e nevoie sa fie o bariera intre doi parteneri care se iubesc. Mamicile pot sa isi piarda interesul pentru intimitate dupa nastere, indiferent daca alapteaza sau nu. Cu rabdare si intelegere relatiile intime se pot relua in ritmul convenit de ambii parteneri.
Alaptarea si adormirea bebelusului inainte de a deveni intimi poate sa ajute la relaxarea mamei si introducerea in atmosfera. Sanii partenerei pot sa fie usor sensibili datorita alaptarii, asa ca delicatetea este necesara.
Sprijinul tau este important!
Alaptarea este modul natural de a ne hrani bebelusii, dar este o arta care se invata si primele saptamani pot sa fie foarte intense pentru mama. Tentatia de a renunta este mare si rolul tau este esential. Ce poti sa faci:
- Ai grija ca mama si bebelusul sa fie in siguranta, comozi si sa aiba la indemana tot ce au nevoie (un pahar cu apa, o perna, o patura, o gustare, ceva de citit etc)
- Organizeaza intalnirile cu rudele si prietenii care vor sa va felicite si sa cunoasca bebelusul, astfel incat sa nu fie prea solicitant si stresant pentru partenera ta.Explica-le in linii mari importanta alaptarii pentru voi si nevoia de intimitate pe care o simtiti la inceput de drum. Cu siguranta vor intelege!
- Poti sa ajuti la treburile casnice sau chiar sa preiei datoriile vechi ale mamei (curatenie, spalarea vaselor, gatit) astfel incat mamica sa poata sa se concentreze exclusiv pe alaptat.
- Tu esti suporterul numarul unu al mamei, ajut-o cand ii e greu fara sa o indemni spre formula de lapte praf. Ascult-o si cauta ajutor competent (online, pe grupuri de suport, in carti, contactand un consultant sau un consilier in alaptare). Ai incredere in ea si in copilul tau, nu asculta sfaturile neinformate (dar mereu bine intentionate!) ale rudelor sau prietenilor.
Ajuta cu hranirea bebelusului!
Nu, nu vei putea sa alaptezi copilul in locul mamei, dar vei putea sa incurajezi alaptarea la cerere si exclusiva pentru a asigura cantitatea optima de lapte pentru copilul tau. Pentru aceasta:
- alaptarea la cerere e esentiala. Cu cat mama alapteaza mai des (chiar si din jumatate in jumatate de ora) cu atat se va produce mai mult lapte pentru bebelusul tau, indiferent daca e noapte sau zi.
- perioadele lungi intre supturi (3-4 ore) scad productia de lapte si submineaza alaptarea pe termen lung. Asa ca la primele semne de foame, incurajeaza-ti partenera sa alapteze.
- Daca sunteti in parc, la restaurant, la medic, la cumparaturi, incurajeaza-ti partenera sa alapteze bebelusul atunci cand acesta cere, fara sa isi faca griji de lumea din jur. E important sa alapteze atunci cand bebelusul cere!
- Primele 6 luni de viata bebelusul nu are nevoie de apa, ceai, suc, pireuri sau alte alimente in afara laptelui matern. Poti sa multumesti sfaturilor si sugestiilor prietenilor si ale rudelor si sa aperi dreptul copilasului tau la alaptare exclusiva, refuzandu-i politicos.
Sfaturi de la tatici:
Rudi :Gandeste-te ca e si copilul tau, indeamn-o si sustine-o sa alapteze cat de mult, situatia n-o sa dureze chiar o vesnicie, desi asa pare. Marcel: Fii serios, alaptatul e mai ieftin, nu cumperi lapte praf. Daca nu se satura bebe? Se satura! Tu trebuie sa te bagi cat mai putin in deciziile legate de alaptare ale nevestei.
Zoltan: Vezi-ti de treaba! Nu alaptezi tu, nu? Mai bine spala vasele!
Dani: Incurajeaz-o sa lase pompa si biberonul ca o sa piarda laptele, sotia mea nu i-a dat deloc biberon si a invatat sa suga singur. Chiar daca e greu si consuma mult timp si energie, vrei sa ii oferi copilului tau tot ce e mai bun, nu? Ai timp o viata intreaga sa ii dai mancare cu E-uri. Daca sotia mea si-a dorit cu adevarat a reusit sa alapteze, incurajeaz-o si tu pe a ta!
Mugurel: La primul copil, imi inghetasera mainile iarna in apa tot spaland biberoanele ( le sterilizam la rece in solutie speciala…si apa era ca si gheata). Ma trezeam dimineata, noaptea, Doamne, ce chin, nu-mi vine a crede cat este de usor acum si de comod si pentru mine, si pentru mami! Pur si simplu ma topesc de dragul lui cand il vad cum suge. Are tata un baiat tare sanatos, puternic si si istet …pai cum sa nu fie asa daca a supt atat de mult timp de la mama lui?
Ermano, 60 ani: Dupa nastere: sa fii mai calm decat in timpul sarcinii pt ca e nevoie mare de tine. Incearca sa o ajuti in treburile casnice, sa o sustii in toate. Si cu privire la alaptare: este lapte pentru doi! Sa iti tii in brate acum copilul cat e mititel… Ca la 18 ani nu-l mai tii si nu-l mai apuci….
Adi, 36 ani : Nu mai da banii aiurea pe sterilizatoare, biberoane, suzete, ajut-o sa alapteze la cerere chiar si in perioade de puseu de crestere. Dupa nastere e mai greu, partenera ta poate va plange si se va enerva din orice. Tu du-i de mancare, fa curatenie si nu comenta!
Adrian, 29 ani: Nu exista „nu am lapte suficient” sau „nu e bun”. Fiica mea cand am ajuns acasa nu manca decat lapte formula, pana a pus sotia mea piciorul in prag si a zis „gata cu biberoanele !” Tu fa cum doreste ea, inveti sa faci mancare, sa speli vase si daca vrei sa asculti sfatul meu nu mai da banii pe patut, oricum o sa dormiti toti impreuna ”
Adrian, 31 ani: Incearca sa muncesti de pe acum sa nu lipseasca nimic la bebe si pt cand e mai mare, fa ce zice partenera ta pentru ca la inceput e mai sensibila, nu o lasa singura cu musafirii, o bombardeaza cu idei nepotrivite despre cum sa isi creasca copilul, ea stie cel mai bine si nu are nevoie de presiuni.
Alexandru: Renunta la ideile preconcepute, citeste, informeaza-te, nu asculta de cucoane care „n-au avut lapte“ și sustine-o de la început, în timp ce ea își smulge părul din cap ca nu se descurca. Bucura-te ca bebelusul tau primește ce e mai bun. Dacă argumentul ăsta nu e suficient, gândeste-te și la partea financiară și la faptul că a doua zi vei fi mai odihnit la serviciu, pentru că nu te trezești să pregătesti biberoane, iar soția va fi și ea mai odihnită, pentru că e mai simplu cu sanul.
Alexandru: Daca te indeamna cineva sa ii dai apa sau ceai, sa ii refuzi politicos: nu, nu are nevoie, e alaptat exclusiv.
Virgil ,35 ani : Profita din plin de apropierea cu bebelusul tau pentru ca nu intalnesti un alt parfum mai pur si mai dulce ca al lui.
Jared, 35 ani: Dormi cu copilul tau, tine-l in brate cu orice ocazie, trateaza-l ca si pe egalul tau, nu ca si pe un extraterestru. Nu se va intampla nimic rau atata timp cat ii raspunzi prompt nevoilor.
Laurentiu, 33 ani : Fii informat despre beneficiile alaptarii, ajuta si sustine-ti partenera, incurajeaza-ti prietenii fara copii sa devina parinti. Sustine-o cand apar conflicte pe tema alaptarii. Iubeste-ti familia.
Florin, 33 ani : Asista la nastere, ia-ti un sistem de purtare ergonomic, dormi cu copilul, in loc sa dai bani pe gadgeturi plateste o nastere la o clinica privata unde sa poti sa stai langa sotie si copil. Sustine-ti sotia sa alapteze cat doreste copilul, ajut-o sa apeleze la o moasa sau un consilier in alaptare ca sa aiba un start bun in alaptare.
Stefan, 30 ani: despre sarcina: sotul este sprijinul viitoarei mamici, trebuie s o ajute in absolut orice de la facut mancare, curatenie pana la a-i asculta a o mia oara temerile legate de venirea lui bebe. Alaptarea e cel mai normal lucru: sa ti vezi copilul la sanul mamei, ofera hrana, protectie, iubire, las-o sa-l tina la san cat doreste, nu mai da banii pe prostii, chimicale, sanul e tot ce i trebuie unui copil, chiar si pe termen lung.
Articol realizat de Silvia Nicoara si minunatii soti ai unor mamici de pe Alapteaza!
Foarte bun articolul. Numai sfaturi intelepte si exemple de urmat.
Felicitari taticilor dedicati ❤
foarte bun articolul. si eu sunt pro alaptat la cerere si sa fie masa de nelipsit a lui bebe cat mai mult posibil. eu l am alaptat pe baiat 2ani si 3 luni( asta ca eram deja insarcinata) si fetita are deocamdata 6 luni si intentionez macar 1 an sa i dau .