Etichete

, ,

– Articol de opinie –

Suzeta este un obiect de plastic sau silicon, fara viata si fara proprietati benefice asupra copilului (hranirea, potolirea setei, supt benefic pentru dentitie, la fel ca la san) pe care noi alegem cand si unde sa il bagam in gura copilului, mai ales la varsta frageda. Cu alte cuvinte un nou nascut nu poate sa se opuna prea mult, de multe ori semnalele sunt confuze, parintele nu stie exact cand are bebelusul nevoie de suzeta pentru linistire sau de fapt ii este foame sau sete si il impiedica ceva anume sa suga la san (gaze, un vant, o mancarime etc).

Suzeta e folosita strict pentru reflexul de supt, dar un copil hranit la san la CERERE, nu dupa program, ar trebui sa poata sa ceara san ori de cate ori are nevoie, indiferent ca suzeteaza sau nu, pentru a fi mereu in contact direct cu mama si a genera producerea unei cantitati suficiente de lapte. Chiar daca regurgiteaza uneori, fara alte simptome acesta nu e un semn de boala sau de supraalimentare.  De cele mai multe ori copiii regurgiteaza din cauza inghitirii aerului (atasare defectuoasa la san, flux puternic de lapte, pozitie orizontala), nu a cantitatii prea mari de lapte inghitit.

In momentul in care un copil este alaptat la cerere, suzeta interfereaza cu cererea, pur si simplu suptul suzetei era destinat de fapt sanului, iar asta nu se intampla.

Suptul suzetei incurajeaza copilul sa stea timp indelungat sugand, fara sa ii ofere hrana sau hidratare, in timp ce la copii mai marisori poate interfera cu buna dezvoltare a unor abilitati: vorbire, mestecare.

Nu vreau sa jignesc pe nimeni, acesta e un disclaimer, nu consider o mama mai buna sau mai rea, mai cu mot sau fara mot daca ofera copilului suzeta, pur si simplu parerea mea proprie si personala despre ele e una negativa. Suzeta imi aminteste de un dop pentru plans, care de multe ori functioneaza, dar care astupa semnalele copilului. Poate copilul plange de foame, sete, nevoia de a fi luat in brate, de a sta aproape de mama. Ori daca ii e introdusa o suzeta in gura, nevoia nu e rezolvata, e doar inabusita. Cred ca toate mamele doresc din tot sufletul sa implineasca atat nevoile fizice de hrana si sete ale bebelusului, cat si pe cele afective, care pot fi implinite prin oferirea sanului si a caldurii bratelor. Insa prin oferirea suzetei, mama fara sa realizeze inlocuieste caldura umana cu un plastic.

Alt motiv pentru care nu consider ca suzeta este o solutie viabila pentru mine si familia mea: fara multa rigurozitate in curatarea si sterilizarea ei, ea devine o sursa de infectii, ori daca eu nu folosesc si nu am folosit biberoane si sterilizatoare, nu m-as vedea curatand si smotruind suzete… De multe ori suzetele sunt aruncate pe jos si reluate in gura de n ori…

Modul in care un prunc suge la san implica o miscare complexa in care sunt implicati aproape toti muschii fetei. Pe de alta parte, suptul suzetei implica o dinamica total diferita, agresiva chiar, care poate cauza deformarea palatului, malocluzii. Inclusiv suzetele pe care scrie „orthodontic” nu au rezultate excelente in protejarea aliniamentului dentar si in evitarea caderii palatului. Deci suptul frecvent al suzetei, spre deosebire de san (unde nu intervin astfel de pericole datorita miscarii diferite) poate duce la probleme ireversibile ale danturii si gurii.

Aceasta este parerea mea personala despre suzete.

Lavi3

Informatii obiective puteti gasi in linkurile de mai jos.

http://kellymom.com/ages/newborn/newborn-concerns/pacifier/

http://www.webmd.com/parenting/baby/crying-colic-9/using-pacifiers

http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/faqs/giving-pacifiershttp://www.brianpalmerdds.com/bfeed_oralcavity.htm

Silvia, mama de Matei

Anunțuri