PRIMEȘTE BEBELUȘUL MEU SUFICIENT LAPTE ? PARTEA 2 (Dr. Jack Newman)

Articol tradus: IS MY BABY GETTING ENOUGH MILK? (PART 2) https://ibconline.ca/enough-milk2/

Abordarea noastră pentru a crește cantitatea de lapte matern primit de bebeluș atunci când acesta nu primește pe cât de mult am vrea se bazează pe patru principii:

1.Când alăptarea merge bine, este ușor și plăcut atât pentru mamă, cât și pentru copil. Când alăptarea nu merge bine, ar trebui să fie pe atât de ușor și de plăcut, pentru mamă, dar și pentru copil, pe cât permite situația.

2. În primul rând, încercăm să corectăm problema fără a apela imediat la suplimentare cu lapte praf și la biberon.

3. Alăptarea nu se rezumă numai la lapte. Alăptarea este o relație intimă fizică, dar și emoțională între doi oameni care, în general, sunt îndrăgostiți unul de celălalt.

4. Alăptarea este posibilă chiar dacă bebelușul are nevoie de suplimentare.

Astfel, atunci când alăptarea merge mai greu, ce înseamnă aceasta din punct de vedere al abordării noastre?

Partea 1 a articolului o găsiți aici:

https://alapteaza.com/2018/11/19/primeste-bebelusul-meu-suficient-lapte-partea-1-dr-jack-newman/

1.Înseamnă că, atât timp cât bebelușul se atașează destul de bine la sân, nu vom încuraja mama să extragă lapte manual sau cu pompa pentru a-și crește producția de lapte. Atât pomparea, cât și exprimarea manuală sunt activități consumatoare de timp și credem că, atunci când o mamă se simte obligată să-și extragă laptele cu pompa sau manual, e posibil să renunțe la alăptat mult mai devreme decât dacă nu ar fi trebuit să pompeze sau să exprime laptele manual. De asemenea, sunt șanse mult mai mari să ajungă la pompare exclusivă și la hrănirea cu biberonul.

Există suficiente dovezi că laptele scos de mamă cu pompa sau manual nici măcar nu se compară cu cantitatea reală pe care o primește bebelușul direct de la sân. Un bebeluș care e bine atașat poate primi mult mai mult lapte decât poate scoate mama cu pompa. Un bebeluș care nu e corect atașat va primi mult mai puțin lapte. Astfel, dacă mamei i se spune să pompeze pentru a-și crește producția de lapte, dar ea reușește să scoată foarte puțin lapte, s-ar putea descuraja și ar începe să creadă că și bebelușul ei primește foarte puțin lapte de la sân, ajungând să renunțe de tot la alăptare.

Pe de altă parte, dacă mama reușește să scoată tot laptele de care are nevoie bebelușul, atunci ar trebui să poată hrăni bebelușul exclusiv la sân, drept urmare, nu ar trebui să i se spună doar „E bine, minunat”, ci ar trebui să fie ajutată pentru ca bebelușul să poată primi laptele direct de la sân.

Compresia sânului ( aici mai multe informații -> https://alapteaza.com/2018/02/28/compresia-sanului-dr-jack-newman/ ) seamănă cu pomparea, dar, în loc să pompeze într-un recipient, mama pompează laptele direct în gura bebelușului, eliminând astfel „mediatorii”.

2. Înseamnă că mama și bebelușul ar trebui să fie ajutați mai întâi cu alăptarea (îmbunătățirea atașării, folosirea compresiilor sânului, schimbarea sânilor https://ibconline.ca/not-enough1/ ), iar când un bebeluș are nevoie cu adevărat de suplimentare, aceasta ar trebui să se facă la sân, prin folosirea unui dispozitiv de hrănire la sân https://ibconline.ca/lactation-aid-at-the-breast/.

Aceasta deoarece:

• Alăptarea nu se rezumă doar la lapte și, chiar dacă mama îi oferă bebelușului supliment cu lapte praf, dacă bebelușului i se oferă acest supliment la sân, atunci înseamnă că mama încă își alăptează bebelușul.

• Bebelușii învață alăptarea numai prin alăptare.

• Mamele învață alăptarea numai prin alăptare.

• Bebelușul continuă să primească lapte de la sân chiar în timp ce primește suplimentul.

• Dacă suplimentarea se face la sân, atunci crește și producția de lapte.

• Sunt mult mai puține șanse ca bebelușul să refuze sânul, adică să refuze să se atașeze, decât atunci când acesta primește suplimentul numai din biberon. De fapt, bebeluşul nu va refuza sânul dacă dispozitivul de hrănire este folosit în mod corect, ataşarea fiind pe cât de bună posibil, iar tubul fiind plasat corect. Alte metode, precum suplimentarea cu o ceașcă, sau hrănirea pe deget, chiar dacă sunt mai bune decât biberonul, tot nu sunt metode prin care bebelușul este hrănit la sân.

Imaginea 1.Un bebeluș care primește suplimentare la sân cu ajutorul unui dispozitiv de hrănire la sân https://ibconline.ca/lactation-aid-at-the-breast/. Această metodă îl învață pe bebeluș cum să sugă, o învață pe mamă cum să alăpteze, previne respingerea sânului de către bebeluș, îi permite acestuia să continue să primească lapte de la sân, chiar și când primește suplimentare. Această metodă ajută și la continuarea alăptării, care e mai mult decât lapte.

Bebelușul nu primește suficient lapte de la sân! Ce facem acum?

1.În primul rând, îi ajutăm pe mamă și pe bebeluș să obțină o atașare cât mai bună ://ibconline.ca/the-asymmetric-latch/. Cu cât e mai bună atașarea, cu atât mai mult lapte va primi bebelușul de la sân. Priviți acest bebeluș la sân (imaginea 2). Atașarea este „asimetrică”. De ce această ataşare este mai bună?

Imaginea 2. Acest bebeluș are o atașare asimetrică – bărbia e în sân, dar nasul nu este. El acoperă o mai mare porțiune din areolă cu buza de jos decât cu cea de sus, astfel că o mai mare parte din sân e deasupra/peste mandibulei inferioare a bebelușului.

Toți aceia dintre noi care discutăm despre alăptare punem mare accent pe faptul că e foarte important ca în gura bebelușului să ajungă cât mai mult lapte. În cazul unei atașări asimetrice, în gura bebelușului ajunge o porțiune mai mare din sân, cel puțin din partea de sân pe care se află mandibula bebelușului. Astfel, bebelușul poate stimula mai bine eliberarea laptelui din sân datorită mișcărilor de sucțiune ale mandibulei. Comparați cu atașarea acestui bebeluș (fotografia numărul 3, sub acest paragraf):

Imaginea 3 Acest bebeluș are o atașare deficitară – opusul unei atașări asimetrice, adică nasul e în sân, iar bărbia nu este. O mai mare porțiune de sân se află sub buza superioară a bebelușului decât sub buza inferioară. Maxilarul (mandibula superioară) nu se mișcă, astfel că nu stimulează suficient sânul pentru a putea fi eliberat laptele.

E adevărat că atașarea bebelușului din fotografia cu numărul 3 este asimetrică, dar este o „atașare asimetrică inversă”. Comparați modul în care este atașat acest bebeluș cu modul în care este atașat bebelușul din imaginea anterioară. Acest bebeluș acoperă o parte mai mare din areolă cu buza de sus față de cea de jos. Acea parte din gură care ar trebui să stimuleze sânul pentru a elibera laptele https://ibconline.ca/who-transfers/ nu se mișcă deloc, astfel că nu poate stimula sânul să elibereze laptele pe cât de ușor ar trebui să o facă. Unde se află și limba bebelușului, care joacă un rol foarte important în stimularea sânului pentru eliberarea laptelui? Chiar pe mamelon.

2.După ce mama a ajutat bebelușul să se atașeze pe cât de bine posibil, îi arătăm cum să își dea seama dacă bebelușul primește suficient lapte. Vezi înregistrarea video 1.

Video 1 Acest bebeluș bea foarte bine de la sân. Pauza pe care o face atunci când deschide gura la maxim înseamnă că gura se umple cu lapte. Cu cât e mai lungă pauza, cu atât mai mult lapte primește bebelușul. Cât timp bebelușul bea astfel, nu e nevoie de compresii ale sânului , nici nu e nevoie ca bebelușul să fie mutat de la primul sân pentru a il oferit pe celălalt.

Tocmai de aceea, „oferă-i bebelușului câte un singur sân la fiecare masă” și „alăptează-l dintr-un singur sân ( block feeding) pentru ca acesta să ajungă să sugă laptele gras” sunt recomandări eronate , acestea fiind cauzele instalării târzii a scăderii lactației https://ibconline.ca/decreased/. Dacă bebelușul nu bea de la sân, nu va primi lapte bogat în grăsimi. De fapt, nu va primi lapte deloc. Dacă se continuă oferirea unui singur sân la o masă, în mod inevitabil, va scădea cantitatea de lapte și fluxul de lapte primit de bebeluș.

Video 2 Acest bebeluș nu bea lapte mai deloc. Nu se observă nicio pauză a bărbiei. Acest bebeluș nu primește lapte mai deloc.

3. Așadar, când bebelușul nu mai bea suficient de mult lapte de la sân, recomandăm ca mama să înceapă să realizeze compresii ale sânului

Vezi înregistrarea video 3.

Video 3 Compresii ale sânului

Când un bebeluș suge, dar nu prea înghite, mama începe să facă compresii ale sânului, iar bebelușul începe să primească mai mult lapte. Mama menține compresia și nu se oprește atât timp cât bebelușul înghite. Apoi încetează compresiile. Așteaptă să vadă dacă bebelușul începe să bea din nou. Dacă acesta suge, dar nu înghite, repetă compresiile, până când bebelușul înghite din nou.

4. Atunci când compresiile sânului nu par să ajute bebelușul să primească mai mult lapte, mama ar trebui să-i ofere acestuia celălalt sân și să repete primii trei pași. Dacă bebelușul nu primește suficient lapte, ar trebui să accepte bucuros al doilea sân. Problema este că multe mame țin bebelușul la sân până când acesta adoarme. Dacă a adormit, e posibil să nu se mai trezească pentru a bea și de la al doilea sân, chiar dacă așa ar primi mai mult lapte.

Următorii doi pași depind de situația clinică. E posibil ca niciunul dintre acești pași să nu fie necesar, căci, după cum se vede, niciunul nu a mai fost necesar pentru bebelușul din această înregistrare video. Au fost urmați primii patru pași, iar bebelușul a început să ia în greutate fără a se folosi substanțe galactologe și fără a se oferi suplimentare. Pur și simplu, bebelușul a primit tot mai mult lapte pe măsură ce a crescut capacitatea de producție de lapte a mamei după îmbunătățirea atașării și cu ajutorul compresiilor sânilor.

Video 4. Un bebeluș care „bea la limită”. Poate că acest bebeluș nu bea suficient cât să ia destul în greutate, dar bea suficient cât să nu aibă probleme sau să se îmbolnăvească. De fapt, bebelușul s-a descurcat foarte bine fără substanțe galactogene sau suplimentare.

Pe de altă parte, în anumite cazuri, tot e nevoie de suplimentare, despre care am discutat mai devreme, iar în acest caz, suplimentarea trebuie să-i fie oferită bebelușului la al doilea sân, după ce bebelușul nu mai prea primește destul lapte la primul sân, dar înainte ca acesta a să devină prea somnoros. Dacă bebelușul este prea adormit, atunci când e inserat dispozitivul de hrănire la sân, e posibil ca bebe să scape sânul din gură.

Video 5. Inserarea unui dispozitiv de hrănire la sân. Bebelușul răspunde la fluxul de lapte. Când fluxul scade, bebelușul are tendința de a adormi la sân. Când fluxul sporește, în acest caz, cu ajutorul unui dispozitiv de hrănire la sân, bebelușul se trezește și suge cu putere.

În acest caz, mamei ar trebui să i se prescrie și/sau domperidonă https://ibconline.ca/domperidone/.

5. În anumite cazuri, e suficient ca mama să înceapă să ia domperidonă urmărindu-se, în același timp, primele patru etape. Se începe cu 30 mg (3 tablete a câte 10 mg) de trei ori pe zi, iar uneori, de aici se merge mai departe în două etape, prima dată crescând dozajul la 40 mg (4 tablete) de câte 3 ori pe zi, iar apoi, câte 40 mg (4 tablete) de 4 ori pe zi, sau câte 6 tablete, ori 5 tablete (16 tablete în total) fiind de preferat. Câte o tabletă de 10 mg de trei ori pe zi, după cum prescriu mulți doctori, e o cantitate inutilă. Ce rost are să prescrii o doză inutilă de medicamente?

Pentru cei care se tem de domperidonă, țin să menționez că este unul dintre cele mai sigure medicamente. Avertismentul lansat de către Ministerul Sănătății din Canada (în ianuarie 2015) nu se bazează pe nicio dovadă solidă și nu există absolut nicio dovadă sigură că domperidona ar prezenta vreun risc de îmbolnăvire cardiacă. (De fapt, acest avertisment nu a fost lansat de către Ministerul Sănătății din Canada, ci este, de fapt, un avertisment lansat de o companie producătoare de domperidonă). E ciudat faptul că faxul trimis de către Ministerul Sănătății din Canada în luna ianuarie a anului 2015 nu face trimitere la nicio referință, cu toate că se pare că acest lucru nu e ceva neobișnuit pentru Ministerul Sănătății din Canada.

Acest avertisment este o repetare exactă a afirmației făcută de către Agenția Europeană a Medicamentului, care se inspiră de cele mai multe ori de la producătorii de medicamente și de la companiile producătoare de lapte praf. În ciuda faptului că în Europa au murit multe mame după ce au luat anticoncepționale (dar și în Canada, unde au fost raportate 28 de morți pe durata a 8 ani de către Ministerul Sănătății din Canada), toată lumea spune că pastilele anticoncepționale merită riscul de a fi folosite. Țin să contrazic această afirmație, ținând cont de faptul că mai există și alte metode de contracepție în afară de pilulele contraceptive. Însă desigur că pilula contraceptivă este mult mai populară printre doctori și alți profesioniști din domeniul sănătății, iar companiile farmaceutice câștigă foarte mulți bani din vânzarea acesteia, lucru care nu e deloc valabil și în cazul domperidonei.

Am verificat la Ministerul Sănătății din Canada în 2012, atunci când a început în Canada tot acest scandal despre domperidonă. La Ministerul Sănătății din Canada nu s-a primit niciodată vreun raport despre vreun caz de moarte la vreo femeie care a luat domperidonă în timp ce alăpta. Am verificat și după avertismentul emis în luna ianuarie a anului 2015. Nu a existat nici un caz de moarte provocată de domperidonă în grupul de vârstă al mamelor care alăptează. În plus, eu însumi am tratat zeci de mii de mame care luau doze mult mai mari de domperidonă decât doza maximă recomandată de către Ministerul Sănătății din Canada și le-am recomandat-o multor altora care au primit și rețetă de la medicul lor de familie. Foarte puține mame au resimțit efecte secundare, iar cele care le-au resimțit, au avut parte de unele minore, temporare, care au trecut în câteva zile.

Pentru ce perioadă recomandăm tratamentul cu domperidonă?

Acum le încurajăm pe mame să continue tratamentul cu domperidonă până când bebelușul a început deja să consume hrană solidă . Astfel, dacă rezerva de lapte scade atunci când mama reduce doza de domperidonă, bebelușul poate compensa caloriile și nutrienții necesari consumând mai multă hrană solidă până când mama poate crește iar doza de domperidonă. Citiți documentele de pe site despre domperidonă https://ibconline.ca/information-sheets/domperidone/, inclusiv cele despre încetarea dozării cu domperidonă. Citiți și capitolul următor. De obicei, recomandăm să se scoată câte 1 pastilă pe zi în fiecare săptămână, de fiecare dată în aceeași zi a săptămânii, astfel că dacă mama ia acum câte 12 pastile pe zi, va lua apoi câte 11 pastile pe zi timp de o săptămână, apoi, săptămâna următoare, câte 10 pastile și așa mai departe.

În anumite cazuri, nu e nevoie să se mai ia domperidonă. De exemplu, folosim adesea domperidonă pentru mamele ai căror bebeluși nu se atașează https://ibconline.ca/not-latching/. Chiar dacă mama extrage tot laptele de care ar avea nevoie bebelușul, credem că mai mult lapte înseamnă și un flux mai rapid, iar asta înseamnă că bebelușul are mai multe șanse să se atașeze. După ce bebelușul s-a atașat, din experiență am observat că mama nu mai trebuie să ia domperidonă, căci bebelușul va primi laptele și va ajuta la creșterea fluxului după ce s-a atașat bine. În această situație, mama poate renunța la domperidonă mult mai repede și înainte ca bebelușul să înceapă să se hrănească cu alimente solide.

Cum e cu efectele secundare despre care am auzit că pot apărea atunci când nu mai luăm domperidonă?

Cu toate că foarte puține dintre pacientele noastre s-au plâns de efecte secundare majore atunci când au renunțat la domperidonă treptat, după cum recomandăm noi, pe internet sunt numeroase discuții despre depresie, lipsă de somn și anxietate asociate cu renunțarea la domperidonă, dar aproape mereu atunci când se renunță brusc. Așadar, dacă se renunță treptat, cu câte o pastilă pe săptămână (vezi mai sus) e mult mai bine decât dacă se renunță treptat.”

Notă : Administrarea de Domperidonă se face doar sub stricta supraveghere a unui medic specialist sau a unui Consultant în lactație acreditat.

Traducere : Ionelevici Ionela

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.