Alăptarea are vreo legatură cu apariția cariilor dentare ?

De Kelly Bonyata , BS , IBCLC

Articol tradus de aici : https://kellymom.com/ages/older-infant/tooth-decay/

Se spune adesea că alăptarea ( în special pe timp de noapte ) este cauza apariției cariilor dentare, la fel fiind și în cazul copilașilor care se alimentează din biberon, aceștia din urmă devzoltând ”caria de biberon”. Deocamdată, între alăptat și dezvoltarea cariilor nu s-a descoperit nicio legatură validă.
Înainte de utilizarea biberonului, cariile dentare în dinții de lapte apăreau foarte rar. Doi medici stomatologi, dr. Brian Palmer și Dr. Harold Torney, au făcut cercetări extinse pe cranii umane ( de acum 500-1000 de ani ) pentru a studia carile dentare la copii. Desigur, acești copii au fost alăptați, probabil, pentru o perioadă lungă de timp . Această cercetare i-a condus la concluzia că alăptarea nu produce carii dentare.
Unul dintre motivele pentru care biberonul oferit pe timp de noapte provoacă cariilor dentare este acumularea de lichid în gura copilului ( în cazul în care laptele / sucul ramâne pe dinții copilului pentru perioade lungi de timp ). Laptele matern nu intră în gura copilului în același mod ca și laptele supt din biberon, deoarece acesta nu curge, exceptând doar cazurile în care copilul suge activ. De asemenea, laptele matern intră în gura copilului prin spatele dinților. În cazul în care copilul suge activ, atunci el și înghite activ, astfel prezența laptelui matern în gura copilului nu cauzează o problemă.

ionela david
Bacteriile ( prezente în placă ) numite streptococi mutans sunt cauza cariilor dentare. Aceste bacterii folosesc zahăruri alimentare pentru a produce acid – acest acid provocând automat degradare. Streptococii mutans prosperă într-o combinație de zahăruri, cantități mici de salivă și un nivel redus al pH-ului din saliva. O parte a populației ( aproximativ 20% ) se pare că are un nivel crescut al acestei bacterii producătoare de acid ridicat, având un risc mai mare de a dezvolta cariile dentare . După apariția primilor dinți la copilaș, acesta poate primi această bacterie prin salivă, la contactul cu saliva mamei lui ( sau a altui îngrijitor ). Pentru a preveni transferul aceastei bacterii la copil, trebuie să se evite orice schimb de salivă, cum ar fi schimbul de linguri și pahare, sărutările umede pe gură, mestecarea de către mamă a mâncării copilului sau “spălarea” suzetei bebelusului în gura mamei. Pe de altă parte, un studiu arată că în cazul copiiilor ai căror mame au un nivel ridicat de streptococi mutans, contactul frecvent cu saliva mamei în lunile de dinaintea erupțiilor dentare defapt îi imunizează și protejează de apariția cariilor.
Brian Palmer spune:” laptele matern, singur, nu produce carii dentare. Sugarii alăptați exclusiv nu sunt scutiți însă de apariția cariilor, această apariție fiind influențată de cele mai multe ori de mai mulți factori. Caria, cauzată de bacteria ( Streptococcus mutans ) se transmite copilului prin intermediul părinților, îngrijitorilor, etc. ” ( Palmer 2002) .
Până de curând, singurele studii existente au fost cele care făceau referire la efectele lactozei ( zahărul din lapte, conținut și în laptele matern ) asupra dinților, fără să se studieze efectele tuturor componentelor existente în laptele matern. Laptele matern conține, de asemenea, lactoferina, o componentă care ucide de fapt streptococci mutans ( bacteriile care cauzează apariția cariilor dentare). Un articol al Stomatologiei Pediatrice ( numărul din martie / aprilie 1999) susține: ” S-a ajuns la concluzia că laptele matern nu este cariogen.” Acest studiu a utilizat dinți extrași pentru a obține cele mai multe rezultate și a studiat copii doar pentru a determina schimbările de pH în placa dentară ( Erickson 1999).
Un studiu finlandez nu a putut găsi nici o corelație între carii și alăptarea copiilor până la 34 luni (Alaluusua 1990). Valaitis a concluzionat: ” Într-o analiză sistematică a cercetării asupra cariilor în copilaria timpurie, metodologia, variabilele, definițiile și factorii de risc nu au fost evaluate în mod constant. Nu există nicio legătură constantă sau puternică între alăptare și dezvoltarea cariilor dentare . Nu există nici un moment potrivit pentru a opri alăptarea și mamele ar trebui să fie încurajate să alăpteze, atâta timp cât doresc.” ( Valaitis 2000) .
Într-un studiu realizat de Dr. Torney, nicio corelație nu a fost găsită între debutul precoce ( < 2 ani ) a cariilor dentare și tiparele de alăptare, cum ar fi frecvența pe timpul nopții, alăptarea pentru a adormi bebelusul, etc. El este convins că, în condiții normale, anticorpii din laptele matern contracarează bacteriile din gură cauzatoare de carii. Cu toate acestea, în cazul în care există defecte mici în smalț, dinții devin mai vulnerabili, iar efectul protector al laptelui matern nu este suficient pentru a contracara efectul combinat al bacteriilor și a zahărurilor din lapte. Defectele de smalț apar atunci când primii dinți se formează în uter. Explicația lui se bazează pe un studiu destul de mare efectuat pe copii alăptați pe termen lung care prezentau sau nu carii.
Conform acestei cercetări, un copil care este alaptat exclusiv ( fără suplimentare în biberon, fără suc sau mâncare solidă ) nu va avea carii excepții fiind cazurile în care copilul este predispus genetic. În cazul unui copil care are o problemă genetică, înțărcarea nu va încetini rata de degradare a dinților dar poate accelera procesul din cauza lipsei de lactoferina .

Multe de cercetări indică faptul că diferitele alimente din dieta copilului, ( mai degrabă decât laptele matern ) tind să determine în principal apariția cariilor dentare . Studiul 1999 Erickson ( în care dinții sănătoși au fost scufundați în diferite soluții ) a indicat faptul că laptele matern este , practic, identic cu apa și nu provoacă carii dentare – un alt experiment, chiar indică faptul că dinții au devenit mai puternici după cufundarea în laptele matern. Cu toate acestea, atunci când s-a adăugat o cantitate mică de zahăr în laptele matern, amestecul a fost mai rău decât o soluție de zahăr cauzatoare de carii. Acest studiu subliniază importanța periuțelor de dinți și a igienei dentare .
Un studiu realizat de Dr. Norman Tinanoff a arătat ca laptele matern în sine nu produce carii asa cum s-a crezut anterior . Dr. Tinanoff consideră că proteinele din lapte din laptele matern a protejează smalțul dinților, iar calitățile antibacteriene din laptelele matern împiedică bacteriile să utilizeze lactoza din laptele matern în același mod ca și zahărul obișnuit. Acest stomatolog, de asemenea, a arătat că 5 minute de alăptare a redus nivelul pH-ului doar cu puțin mai mult decât clătirea gurii cu puțină apă.
Odată cu apariția primilor dinți, este indicată spălarea acestora de două ori pe zi, iar după fiecare masă puteți oferi copilașului o înghițitură de apă pentru a îndepărta particulele alimentare. De asemenea , nu permiteți copilului să folosească aceeași ceașcă sau sticlă în timpul unei zilei. Acest lucru duce la o „îmbăiere” constantă a dinților copilului în lichidul pe care îl bea. Caria este direct cauzată de durata contactului unei substanțe zaharoase cu dinții. Evitați excesul de alimente dulci, lipicioase și discutați cu medicul dentist despre cantitatea de fluor existentă în apa pe care o consumați.

 

Traducere Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.