„Ajutor, bebe 3 luni, nu mai am lapte!” si puseurile de crestere fizica si cerebrala

Povestea 1. „Bebelusul meu a implinit de curand 3 luni. Seara nu mai vrea nicicum sa stea la san, suge 3-5 minute, scoate sanul, se enerveaza, se agita, incepe sa planga. Am incercat sa-l pun din nou, acelasi lucru se repeta. Astazi e a 5-a zi de cand face asa, pur si simplu ne chinuim cateva ore.
Cand am vazut ca nu se linisteste nicicum, m-am dus si i-am pregatit un biberon, l-a baut imediat si a adormit neintors 3 ore!
Ziua suge cat de cat, dar parca sanii sunt asa de moi, nu-i mai simt plini deloc, asa cum se intampla pe la 2 luni. I-am dat si ziua biberon, cum vedeam ca incepe sa planga si sa se agite.
Concluzia ? E clar, nu mai am lapte! ”

Povestea 2. “Bebelusul meu are o luna si cateva zile si sta non-stop la san, nu mai pot sa-l desprind de acolo. Suge intr-una, se mai agita, da din maini, scoate sanul, il ia iara, iara suge si tot asa timp de 3 ore.
Eu simt ca nu mai iese nimic din sani, am incercat sa mulg, nu scot decat 20 ml. Cred ca el tot vrea lapte si eu nu mai am suficient! Si am verificat, i-am dat un biberon si l-a papat pe tot, in cateva minute!”

Foarte des se intampla sa auzim istorisiri precum cele ale mamicilor de mai sus. Concluziile lor, din nefericire sunt gresite. Haideti sa vedem de ce.

In viata unui bebelus, apar asa numitele puseuri de crestere fizica si cerebrala.

1. Cand apar si cum se caracterizeaza ?

„La o saptamana, la trei saptamani, o luna, la trei, sase, noua luni, sugarii inregistreaza niste perioade destul de dificile atat pentru ei cat si pentru mamele lor, indiferent de modul in care sunt hrăniţi. Pentru bebelusii alaptati, un puseu de crestere poate insemna plansete, iritare – termenul englezesc de ‘fussy” e foarte nimerit. In plus, cere să fie alaptat foarte des, iar nopţile sunt un cosmar de baby showers. Puseurile de crestere sunt problematice pentru o mama mai putin informata, pentru ca femeia are impresia ca nu mai face fata alaptatului.

Puseul de trei luni este un adevarat baraj pentru mame. Majoritatea celor care nu ofereau completare acum incep să ofere copilului lapte la biberon, micsorand simtitor posibilitatea alaptarii pe viitor. In timpul puseului de crestere, copilul suge mai mult pentru a determina sanul sa producă o cantitate mai mare de lapte.” Ramona Bunescu, consultant in alaptare

In afara de puseul de crestere, in jurul perioadei de 3 luni, se mai intampla ceva : “productia de lapte inceteaza a fi controlata de hormonii postpartum ai mamei, si incepe a fi controlata de informatia pe care corpul mamei a adunat-o pe timpul saptamanilor anterioare de alaptat. Daca bebelusul nu a supt in mod frecvent in acele saptamani de la inceputul vietii sale (adica daca a primit si biberon, daca a fost alaptat dupa program, daca nu a fost alaptat mai ales noaptea) productia de lapte a mamei poate scadea de la trei luni incolo din cauza ca nu au fost create destule « fabrici de lapte » care sa egaleze productia cu nevoile sugarului.” Karyn-Grace Clarke, consultant in lactatie.

2. Cat dureaza?

“Un puseu de crestere poate dura intre 3 si 7 zile, dar daca este mai lung nu sunt motive de îngrijorare [ex. poate dura si 14 zile]. Nu uitati ca fiecare biberon oferit intr-o asemenea perioadă critica are ca efect faptul ca organismul nu se mai muleaza pe necesitatile copilului. Acesta, nemaisugand des, da semnalul că NU este nevoie de mai mult lapte.” Ramona Bunescu, consultant in alaptare

3. Rezultatul unui puseu

„Dupa puseu, copilul iese cu ceva in plus, ceva vizibil. Fie a crescut [in greutate, in inaltime], fie are o abilitate, [o achizitie neuro-psiho-motorie] nouă: se întoarce, se taraste… sau are deja obiceiuri de bebelus mai mare.” Ramona Bunescu, consultant in alaptare

Lactatia creste si ea in mod vizibil, mama are lapte cat pentru doi! (daca renunta, nu mai are lapte suficient nici pentru unul). Cantitatea de lapte va continua sa se regleze in mod dinamic, functie de cum cere bebelusul. Cand vor veni perioadele in care suge mai putin, nu are cum sa se piarda laptele, se va produce cat cere bebelusul.

4. Ce poate face mama cand vine un puseu:

1. Sa fie relaxata, sa nu intre-n panica, sa inteleaga ca un puseu de crestere e un timp extraordinar pentru cresterea lactactiei, nu pentru scaderea ei.

2. Sa aiba incredere ca are lapte suficient daca-l lasa pe bebelus sa stea cat vrea la san, asigurandu-se ca e atasat corect (chiar si daca suge-n gol, daca sanii sunt moi, etc), si nu cedeaza in favoarea biberonului de lapte praf. Sanii moi, pompatul a doar 5ml/20ml/40ml/60ml/x ml sunt metode false de a determina cat lapte produce. Intotdeauna este lapte in sani, indiferent daca sunt moi/tari, iar mulsul cu pompa arata doar cat poate mama sa pompeze!

3. Sa invete sa gestioneze momentele de agitatie ale bebelusului cu calm, aplicand orice solutie il ajuta pe bebelusul ei: sa-l plimbe, sa-l legene in pozitia in care-i place, sa puna zgomote albe, sa ofere celalalt san (nu biberonul), daca fluxul devine mai lent, chiar daca-i a 11-a oara cand face asta!

4. Sa schimbe pozitiile de alaptare, oricare e confortabila si pentru ea si pentru bebe.
http://www.breastfeeding-problems.com/breastfeeding-positions.html

http://kellymom.com/ages/newborn/bf-basics/latch-resources/

5. Sa faca compresii ale sanului, ca aici:

6. Sa se asigure ca-l ataseaza corect la san pe bebe. Cand e bine atasat, transferul de lapte este cel mai bun, stimularea este cea mai ridicata.

Principiile atasarii corecte :
http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17

7. Sa-si ia o carte de citit, sa-si puna muzica/film, sa faca ceva ce-i place, de care sa-si aduca aminte cu drag cand mai vine alt hop. In perioada asta poate citi cartea ce-si dorea de mult sa o termine!

8. Sa se hidrateze, sa manance si sa doarma cat are nevoie. Nu trebuie sa bea litri de apa pe zi sau sa manance kg intregi pentru a produce lapte! Sa doarma odata cu bebe, chiar daca atipeste doar pentru 10 min. Dormitul cu bebe poate simplifica situatia si ar ajuta la evitarea extenuarii, mai ales noaptea, cand acesta ar suge des sau non-stop.
Sotul/familia poate sa ajute cu treburile casei.

9. Daca doreste, pentru confortul ei psihic, poate sa bea ceaiuri pentru stimularea lactatiei ( chimen), pastile/picaturi (galafor, galactogil, fenugreek-schinduf, more milk plus), etc.
http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/herbs/herbal_galactagogue/

10. Sa-si aminteasca mereu ca trece si perioada asta, si ca au trecut si alte mame pe aici si au razbit. Sa-si priveasca bebele cum creste vazand cu ochii doar cu laptele ei 🙂

5. Citeşte mai mult aici:

http://blogulmeumediocru.blogspot.ro/2010/06/puseuri-de-crestere-fizica-si-cerebrala.html

http://kellymom.com/bf/normal/growth-spurts/

http://barefootmothering.blogspot.ro/2011/01/growth-spurts.html

http://www.thewonderweeks.com

Nota: Desi e mentionat in primul link de la ultima sectiune, reamintesc ca nu toti bebelusii trec prin toate puseurile de crestere. Si nu la toti se intampla EXACT la 1 luna sau EXACT la 6 luni. Insa constatarile arata ca, in medie, la aceste varste apar puseurile. Importante sunt caracteristicile, mama sa urmareasca copilul, ghidul este el.

(Adina Branici)

24 de gânduri despre „„Ajutor, bebe 3 luni, nu mai am lapte!” si puseurile de crestere fizica si cerebrala

Adăugă-le pe ale tale

  1. Eu intotdeauna am fost pro nastere naturala si pro alaptare. Nici macar nu exista pentru mine cezariana sau laptic din biberon. Ca urmare, am citit si m-am interesat ce inseamna nasterea naturala (si eram pregatita 100% pentru ea, nu imi era frica absolut deloc), iar biberoane nu imi cumparasem deloc. Nici pompa. Nici sterilizator. Nici nici…
    Dar uite ca in timpul travaliului i-a crescut pulsul lui bebe atat de mult incat am ajuns la operatie. Si uite ca, desi am baut ceai, am luat galafor, am mancat supe, ciorbe, compoturi, am pus copilul la san la cerere si am stat ore intregi cu el acolo (noapte si zi), tot am ramas fara lapte.

    Asa ca vreau sa intreb cateva lucruri:
    1. daca bebe nu ia in greutate, ce faci? continui sa il tii 700 de ore la san, doar pentru ca esti tu incapatanata? si daca plange in alea 700 de ore si tu ii bagi sanul in gurita si te chinui si el tot nu ia in greutate timp de 2 saptamani si plange non stop si tu esti agitata? ce rezolvi cu asta?
    2. nu pot sa cred ca aia 50 ml pe care ii scot cu pompa sunt atat cat pot eu sa pompez. eu trag de sanii mei ca nebuna, pompez pana cand nu mai curge nici un strop si apoi continui sa pompez inca 15 min. iar apoi fac pauza 15 min si iar ma pompez. toata ziua ma pompez. am gtija de bebe si ma pompez. ce trebuie sa fac pentru a fi considerat ca am facut tot ce se poate (cu pompa, adica)?

    Mentionez ca eu in continuare vreau sa alaptez, asa ca cu incapatanare o pun pe bebe la san tot timpul si ma pompez non stop toata ziua. Dar nu reusesc sa scot mai mult de 40-50 ml. Asa ca, omeneste, ce ar mai trebui eu sa fac?

    Altele au lapte si nu vor sa le dea, asta ma scoate din minti!

    1. Cam asa am patiti si eu cu mandruta mea. Si ca urmare a incapatanarii mele de a nu-i oferi LP a ajuns la spital deshidratata destul de tare, si a stat pe perfuzie o noapte intreaga. Beam lichide, ceaiuri, pitica statea la san cate o ora jumate la fiecare 2 ore. Si cu toate astea nu a fost sa fie.
      Daca ma mulgeam, scoteam cam 20-30 ml. Sunt constienta ca nu scoteam eu tot, dar mi-e greu sa cred ca sanii aveam de 5-6 ori mai mult (cam cat ar fi avut nevoie bebelusa la o masa).
      Multa sanatate si putere sa iei decizia cea mai buna pentru micul puiut!

      1. Normal ca am introdus lapticul praf, ca doar nu era sa imi las bebelusa sa ii fie foame. Dar desi sunt pro alaptare(o sa incerc si la urmatorul bebe sa ii dau laptic de la mine), nu inteleg disperarea asta pe care o au unii. Si nu am inteles nici cateva aspecte din articolul de mai sus.
        Unii sustin cu incapatanare ca nu faci tu tot ce trebuie si de-aia nu mai ai lapte sa ii dai, dar eu stiu cat m-am straduit sa ii ofer de la mine si sunt sigura ca mai sunt si alte mamici in situatia mea.
        Multa sanatate si voua!

      2. Monica, imi pare asa de rau ca ai ajuns la spital, cu bebe deshidratat. totusi, un bebe care este atasat corect la san, care suge bine, cu miscari ritmice de supt in care se observa miscarea de barbie specifica ce arata ca a facut transferul de lapte din san, nu are cum sa ajunga deshidratat. nu conteaza daca sta 1 ora jumate la san, conteaza cum suge in timpul asta.
        iti trimit aici un articol al dr. Jack Newman, unul din medicii pediatri de referinta la ora actuala in ceea ce priveste alaptarea, a infiintat o clinica de alaptare in Canada, a scris carti, articole si a ajutat miii de femei sa alapteze.

        citez o parte din articol:

        ” Un bebeluş care primeşte o cantitate suficientă de lapte matern suge într-un mod caracteristic. Mişcarea de supt arată astfel: gura larg deschisă–o pauză–gura închisă. Dacă vreţi să încercaţi voi să vedeţi despre ce e vorba, puneţi arătătorul sau alt deget în gură şi sugeţi ca şi cum aţi trage lichid cu paiul. Când sugeţi, bărbia coboară şi rămâne în această poziţie cât timp sugeţi din deget. Când vă opriţi din supt, bărbia revine la poziţia iniţială. Această pauză, pe care o sesizaţi dacă sunteţi atente la bărbia bebeluşului, reprezintă o gură de lapte când bebeluşul stă la sân. Cu cât pauza este mai mare, cu atât mai mult lapte a băut copilul.

        Odată ce înţelegeţi sensul acestei pauze, puteţi să nu mai daţi atenţie la toate absurdităţile pe care le auziţi despre orarul copilului la sân, este lipsit de sens. De exemplu, este lipsit de sens să vi se sugereze să vă hrăniţi copilul câte douăzeci de minute la fiecare sân. Douăzeci de minute de ce? Supt fără înghiţire? Supt şi înghiţire (cu unele pauze ale bărbiei)? Tipul de supt cu pauză lungă?

        Un bebeluş care are acest tip de supt (cu pauze) timp de douăzeci minute e posibil să nici nu mai aibă nevoie de al doilea sân.

        Un bebeluş care molfăie sânul (nu bea) timp de 20 de ore va pleca de la piept tot înfometat.

        Pe site-ul http://www.nbci.ca puteţi găsi filmuleţe care prezintă pauza pe care o face bărbia bebeluşului.

        În cazul în care copilul suge cu acest gen de pauze lungi şi apoi înghite laptele, atunci copilul, probabil, va indica faptul că îi este suficient.

        În cazul în care copilul suge fără să înghită şi să bea laptele (prin urmare, puţin sau fără pauză), probabil îi este încă foame.

        În cazul în care laptele curge bine copilul poate alege fie să-l bea, fie să ia o pauză mică (de fapt copilul nu are nevoie să sugă continuu şi cei mai mulţi copii nu o fac). În cazul în care laptele nu curge bine, atunci copilul va fi „forţat” să sugă fără să bea. În cazul acesta, utilizaţi compresia sânului pentru a ajuta să vină mai mult lapte.”

        http://laptematern.ro/cms/front_content.php?idcat=11&idart=76&lang=1

      3. Asta fac daca te duci la urgenta cu ideea ca bebe este deshidratat. Solutia lor e perfuzia (mama se linisteste, bebe nu pateste ceva rau, il revitalizeaza un pic) CHIAR DACA NU ESTE CAZUL. La fel am patit si eu la 2 saptamani cand sunand la urgenta imi ziceau sa ma duc sa ii faca perfuzie si o sa fie ok… spre deosebire de tine, eu am refuzat sa ma duc la spital, am alaptat in continuare ore si ore in sir, am chemat un consultant in lactatie care s-a asigurat ca bebe suge ACTIV SI EFICIENT si care mi-a confirmat ca bebe nu este deshidratat. In prima luna, conform „medicilor” bebe trebuia sa ia in greutate 750 de grame. A luat doar 600 in luna respectiva, foarte putin in primele 2 saptamani si mult in ultima saptamana din prima luna. E sanatoasa si voinica acum la 6 luni, alaptata exclusiv.

    2. Dana, ma bucur ca ti-ai dorit foarte mult sa alaptezi si imi pare rau ca nu ai reusit asa cum ti-ai dorit. apreciez enorm ca te-ai straduit, si ca tine sunt convinsa ca sunt si alte mamici. iti inteleg frustarea, si de aceea as vrea sa lamurim impreuna cateva aspecte legate de ceea ce ai spus.

      1. ce inseamna ca nu ia bebe in greutate?

      a) as vrea sa ating mai intai un aspect de viziune generala legat de societatea in care traim acum: suntem parte dintr-o societate in care preocuparea pentru consum a prins radacini foarte adanci, concentrarea pe cifre, tablele si grafice ne inconjoara inevitabil si in domeniul dezvoltarii si cresterii unui bebelus, si este greu pentru o mama oriunde intoarce privirile sa nu dea de ml, kg si cm. desigur, nu e vorba despre partea buna a dezvoltarii societatii, e vorba de situatii in care aceste lucruri devin o povara, ne streseaza psihic.

      in acest context, e mare nevoie sa intelegem si sa privim in ansamblu, tabloul complet al dezvoltarii si cresterii bebelusului. adica, da, este importanta cresterea in greutate, dar mai sunt si alti factori de crestere la fel de importanti. dr. Gordon le mentioneaza atat de frumos aici: http://drjaygordon.com/pediatricks/newborns/scales.html

      b) apoi, cand discutam despre greutatea unui bebelus, trebuie stiut ca exista grafice diferite pentru bebelusii alaptati exclusiv si pentru cei hraniti cu lapte praf.

      aici sunt noile standarde/grafice de crestere/greutate si alte masuratori emise de WHO (organizatia mondiala a sanatatii)

      http://www.who.int/childgrowth/standards/en/

      http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html – pt greutate, la fetite.baieti in percentile, scorul z, corelatii greutate-inaltime, etc.

      cu ce sunt diferite fata de cele ‘traditionale’:

      http://www.attachmentparenting.ro/forum/viewtopic.php?f=3&t=205

      sau in engleza:

      http://www.who.int/childgrowth/faqs/how_different/en/index.html

      cum se interpreteaza un astfel de grafic si cum se obtine curba de crestere proprie a fiecarui bebelus, conform Asociatiei Australiene de Alaptare:

      „How do I read a Growth/Percentile Chart?

      The following example explains how you should read a percentile chart:

      3% of children will be below the 3rd percentile and 3% of children will be above the 97th percentile
      15% of children will be below the 15th percentile and 15% of children will be above the 85th percentile
      50% of children will be below the 50th percentile and 50% of children will be above the 50th percentile

      The 50th percentile is not a pass, it means that 50% of the normal population is below this line and 50% is above it.

      If a baby’s height or weight is ‘off the chart’ (above the 97th percentile or below the 3rd), there is a higher chance of something being wrong and it is wise to check with your medical adviser. In many cases though, all is well. Three in every 100 normal babies will weigh less than the 3rd percentile, often because both parents are small.
      Does it matter if my baby doesn’t ‘stick’ to a percentile line?

      Usually, no.

      Because the charts are derived from average weights, lengths etc, individual children shouldn’t be expected to follow them exactly. They can and do grow faster or slower at times. One study found that only 12% of babies kept to the percentile line they were born on. Most babies cross percentile lines for both weight and length. After birth larger babies tend to grow more slowly (on average) and smaller ones faster. This is because birth size relates more to nutritional conditions in the womb than to genetics. After birth, babies gradually move to their genetically pre-programmed size and they can take from 6 months to 2 years to do this. After 2 years they then follow this line, more or less, though still with some variations.”

      pe ce grafic te-ai uitat tu sau medicul pediatru? de multe ori, pediatrii nostri se raporteaza la cele vechi, la copii alimentati cu lapte praf, de aceea e cel mai bine sa intreb si atunci cand iti spun ca nu a luat in greutate conform graficului, se refera la acela. si din nefericire, multi nu stiu compozitia laptelui matern, ca sa inteleaga in ce fel ajuta la cresterea copilului.

      c) exista perioade de stagnare in cresterea in greutate a bebelusului, exista perioade de salturi, nu este o crestere liniara.
      motive de ingrijorare apar cand se inregistreaza scaderi in greutate si atunci trebuie investigata cauza.

      citez un paragraf dintr-un articol al Asociatiei Australiene de Alaptare (in engleza, daca e nevoie, il traduc):

      „When is low weight gain a problem?

      Individual babies vary a lot and weight is only one factor in the ‘whole picture’ of a baby’s health and development. Careful assessment of your baby’s health is generally recommended if:

      – your baby continues to lose weight after the first 10 days of life and does not regain birth weight by 3 weeks
      – your baby gains at a rate below about 100 grams a week in the first 3 months
      – your baby’s weight is less than the 3rd percentile
      – your baby’s weight drops two percentile lines in 56 days (before the age of 5 months)
      – your baby’s weight drops two percentile lines in 3 months (after the age of 5 months).

      Looking at your undressed baby can also give you an idea. Does your baby look healthy? Does she have a good skin colour and muscle tone? Does she look the right weight for her size? Does she look like her skin ‘fits’? Wrinkly, loose skin with not enough fat beneath the skin is a sign that your baby is not gaining enough weight or is losing weight. The ‘wasting’ of weight loss first appears around a baby’s lower abdomen, buttocks and upper thighs, which is why it is important to remove all your baby’s clothes when you do this, especially the nappy.

      Together with your medical adviser, you can investigate your baby’s general health and wellbeing, checking for signs of adequate milk intake and whether your baby is meeting developmental milestones.”

      d) nu e nevoie sa-l tii 700 de ore la san, e nevoie sa urmaresti atasarea corecta, tipul de supt, daca e vorba de supt hranitor sau supt nehranitor, cel de stimulare doar, care si el e foarte important. nu e nevoie sa bei sute de litri ce ceaiuri, compoturi, e nevoie de bebe sa fie la san, si mama sa fie relaxata mai ales stiind ce se intampla intr-un puseu de crestere.
      din experienta proprie, pot sa-ti spun ca bebelusul meu a avut un puseu de 14 zile, cel mai lung de care auzisem pana atunci si da, era agitata la san, il scotea, se enerva, iar lua sanul si tot asa. dar stiam ca e in puseu, ca atare nu i-am oferit altceva decat sanul si ea si-a produs efectiv cat lapte si-a dorit. „fabrica de lapte” a functionat perfect.

      e) de ce nu poti sa crezi ca produci mai mult decat scoate pompa?poti sa explici putin, te rog? este pur si simplu un alt fel de stimulare a sanului, vidul facut de bebelus cu gurita, cu limba este diferit de cel facut cu pompa. apoi, in situatii de muls, masajul sanului inainte, un dus cald sau comprese calde, tehnici de muls manual bland si corect alternate cu pompa ajuta la scoaterea unei cantitati mai mari, decat pur si simplu pus pompa si muls.

      apoi, sunt mame care nu au putut sa scoata nici 5 ml cu pompa si totusi au alaptat 2 ani de zile. lapte este, pompa nu-l scoate, bebe, da.
      s-a confirmat si la mine in perioada in care am fost internata in spital la 14 luni ale copilului meu fara posibilitatea de a-l alapta ( a fost alaptat de alta mama in per asta) si ma mulgeam manual+ pompa, si nu scoteam f mult, dar stiam ca lapte este. am reluat alaptatul cand m-am intors acasa, fara probleme.

      spuneai ca mai sunt si alte lucruri care nu-ti sunt clare in acest articol. vrei, te rog sa ni le spui? dorim din tot sufletul sa lamurim orice neclaritate si sa-ti fim de folos.

      o zi frumoasa!

  2. In cazurile astea ar fi util sa apelezi la un consultant in alaptare care sa vada situatia la fata locului. E buna atasarea? Suge bebe corect? Daca nu ia in greutate ceva nu este ok. Si da, pompa nu poate scoate cat scoate bebele, dar daca bebele nu este pus la san si lactatia este destul de greu stimulata.

  3. Eu alaptez exclusiv de 6 luni, (minus primele 2 sap in care a primit si lp pt ca asa a fost hranita in spital si drept urmare startul a fost greu) . La pompa nu scot nici acum mai mult de 30ml (din ambii sani si cu pompa electrica) . niciodata nu am scos mai mult.
    in primele 10-15 zile de la nastere copilul poate scadea in greutate (scaderea fiziologica) asa ca la o cantarire la doua sap de la nastere poate parea ca nu a luat deloc in greutate. Fata mea a luat 150g in 3 sap cu tot cu completare.
    Sunt multe lucruri care pot determina o alaptare ineficienta cum ar fii atasarea gresita la san, desi bebe suge nu suge corect si drept urmare la el ajunge putin lapte, dar oboseste si adoarme.
    Bebeii trec prin pusee de crestere, in care ar suge non stop si in care plang la san plang cand sunt luati de la san, plang…mult tare , sfasietor dar nu pt ca nu mai e lapte in sani. orice biberon oferit e un pas spre scaderea lactatiei.
    Alaptatul nu e usor la inceput (pt majoritatea femeilor ca stiu si cazuri fericite) dar cu un ajutor calificat (un doctor pro alaptat sau un consultant in alaptare) se depaseste perioada critica si apoi totul intra pe un fagas normal, frumos, si usor.
    Imi pare rau ca nu ati reusit sa alptati , cu toata vointa voastra, e frustrant dar daca o sa vina si un bb2, cereti ajutorul unor oameni care stiu ce fac, un consultatnt nu e un moft, si e mai ieftin decat lp pe n-spe luni.
    Multa sanatate voua si bebicilor vostrii

  4. Si eu am vrut neaparat sa alaptez, dar nu a fost sa fie. Am discutat cu consilier in alaptare, i-am dat san doar la cerere, dar nu a ajutat. Pe orice grafice te-ai uita, o crestere de 150 gr pe luna, 2 luni la rand, e foarte putin. Laptele matern este extraordinar, dar nu toata mamicile pot alapta. Mi-e inca foarte neclar de ce pe grupurile de profil laptele praf este vazut, si citez ” otrava alba”. Noi, si alte miliarde de copii pe lumea asta, am crescut din asa ceva. Am gasit pe forumuri mamici de-a dreptul depresive, deoarece nu reuseau sa alapteze si considerau ca misiunea lor de mamica este un total esec. De ce!?!?!?! Eu m-am chinuit cu piticuta mea 2luni jumate, indoctrinata de aceeasi placa „nu alaptezi, nu esti o mama buna”, si i-am furat copilului 2 luni jumate din cresterea naturala. Da, alaptarea este extraordinara insa ar trebui spus ca nu exista o rata de succes de 100% si mamicile ar trebui sa cunoasca si riscurile insistarii in van. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar m-am saturat sa vad prin parcuri mamici ce se sfiesc sa dea bebelusului laptic cu biberonul,de teama sa nu fie judecate. Cred cu tarie ca binele copilului primeaza, indiferent cum se atinge aceasta stare.

  5. In primul rand multumesc de raspuns!
    Apoi…e destul de tarziu, pentru ca fetita mea are 5 luni acum si nu am reusit sa o alaptez decat pana la 4, din pacate…

    Consider ca problema cea mai mare sunt gramada de informatii (si cele mai multe gresite) pe care le poate primi o proaspata mamica (ma refer la mamicile care au primul lor copil). Spre exemplu: pune copilul la san la cerere (Corect), dar vezi sa fie minim 2 ore intre supturi sa nu se amestece laptele vechi cu cel nou (gresit), dar pune-l la cerere. Pai ce cerere mai e aia, daca astepti sa treaca alea 2 ore? Asta e un fel de program, nu cerere. Dar de frica sa nu o doara burtica (Pentru ca ea a avut niste colici groaznici pana pe la 4 luni) am incercat sa nu ii dau san la intervale mai scurte de 2 ore, iar asta a dus la scaderea lactatiei.
    Apoi: nu ii da decat dintr-un san la o masa pentru ca mananca numai lapticul apos si nu se satura. Bine, bine, dar cu celalat san ce fac? Nu l-am pompat si asta a dus la scaderea lactatiei…
    Si multe alte exemple de acest fel, pe care, din pacate, noi, proaspetele mamici, le luam ca atare pentru ca vrem sa facem totul bine pentru bebelusii nostri.

    Si mai cred ca uneori, oricat te-ai stradui, nu se poate mai mult. Eu am incercat absolut tot ce am crezut ca ma poate ajuta la cresterea lactatiei. Dar greselile pe care le-am facut la inceput au fost „fatale”.

    DIn pacate Lavi (prima mea fetita) nu a beneficiat de lapticul meu decat pana la 4 luni. Ea sugea foarte bine, atat cat am avut, a mancat. Imi pare foarte rau, imi doream sa o alaptez exclusiv pana la 6 luni si apoi sa continui odata cu diversificarea. Dar la urmatoru bebe stiu ce am de facut si nu o sa mai gresesc ascultand in stanga si in dreapta de toata lumea. Instinctul natural ne spune ce sa facem mult mai bine. Alaptarea e ceva normal si care trebuie sa vina de la sine.

    De asemenea, nu o sa mai las nici pediatrele de la maternitate sa ma traga de sani. Cum se schima tura, cum venea cate una si imi lua copilul de la san (eu stateam mult cu ea atasata in maternitate, o aveam cu mine in rezerva si imi placea sa fac asta) si incepea sa ma apese pe sfarcuri sa vada daca am laptic. Se minunau „vai, doamna, mai aveti alti copii? aveti colostru galben si bun”, apoi imi puneau copilul la san si il asezau de sute de ori ca sa stea cum vor ele, nu cum ne era noua confortabil, pana cand micuta se supara si nu mai vroia. „pune copilul asa, nu asa, pune mana aici, degetul ala aici si degetul ala aici”, etc.

    Sfatuiesc toate mamicile sa se inarmeze cu rabdare si sa priveasca alaptarea ca un lucru natural si firesc. Asa este si este cel mai bun lucru pentru copiii nostri.

    Am o cunostiinta care a alaptat copilul doar pana la o luna, pentru ca, citez: „asta nu e de mine, eu nu mai pot, e foarte obositor”. In conditiile in care are un copil care mananca si doarme, iar ea nu facea decat sa se pompeze si sa ii dea sa manance din 3 in 3 ore. Chiar si cu pompa, scotea suficient ca sa ii dea necesarul de laptic. Si totusi, i se parea ca e greu. Eu ce era sa ii mai zic? Eu asta faceam toata ziua. Puneam copilul la san, ma pompam, iar ma pompam, o tineam in brate, iar ma pompam, iar la san, etc etc. Si ea nu mai putea. Imi venea sa o bat cand o auzeam!

    1. Nu stiu unde ai citit tu despre alaptare din 2 in 2 ore… dar la cerere inseamna cand CERE bebelusul, nu dupa ceas. Daca cere din ora in ora si suge cate 30 de minute, ii dai din ora in ora sanul. Eu stateam cu bebelusa mea la san in continuu, in afara de timpul cat dormea. Sugea la san si adormea, o puneam in patut. se trezea peste 20 de minute si isi sugea pumnul, o puneam iar la san, chit ca statea iar 2-3 ore (in care nu sugea nicioadata constant, ci mai atipea, se mai agita, etc). Sanii mei au fost intotdeauna moi, si acum sunt, la 6 luni. Nu mi-a curs niciodata lapte din celalalt san cand alaptam (asa cum se intampla frecvent). Acum, desi o masa dureaza 30 de minute de supt si sanul meu este in continuare moale si pare mai mereu gol, crede-ma ca in jumatatea aia de ora habar nu am de unde iese atata lapte…. parca ar produce pe loc. Ce am invatat eu din propria experienta (pentru ca la inceput am avut aceasta dilema) : un san nu se „goleste” niciodata, laptele este produs in valuri si oricat ar suge bebe, laptele iese din san(chit ca e mai putin acum, dar peste 10 minute curge siroaie).

  6. Alaptarea poate duce la adevarate frustrari si drame, interesant este ca e prima oara cand am auzit de aceste perioade de crestere, cand bebelusi refuza anul, sunt agitati, iar laptele scade si de cele mai mult ori e doar impresia mamelor cel mai des. Aceste episoade sunt adevarate generatoare de stres ce dauneaza mamei si copilului. Ar fi utila o mai buna informare a mamelor in legatura cu aceste aspecte, dar inca din spital dupa nastere. Mamicile trebuiesc sfatuite in privinta si a tehnicilor de relaxare, calmare. Cat despre crestere si alaptarea exclusiva, eu zic ca trebuie tinut cont de dieta mamei, caci ea trebuie sa manance calitativ, ex. 5 mese de peste pe saptamana ca laptele sa fie gras. Daca privim doar pozitii, timpii alaptarii si cantitatea pe care o suge nu o sa ajungem la concluzii eficiente. Daca mama are lapte apos, nu gras, puiu poate suge non stop si tot nervos disperat, infometat va fi. Daca dupa ce v/ati tras cu pompa si verificati de 3 ori intr/o saptamana..respectand dieta cu peste etc.(cautati info exacte despre meniu*, vedeti ca laptele vostru nu este gras, comunicati cu pedriatrul(consilierul de alaptare, mai mult ca sigur o sa gaseasca cea mai buna alternativa pentru bebe si mama. Nu uitati sa apelati si la instinctul de mame, el de cele mai multe ori ne scoate din belele. Mult curaj si lapte gras

    1. Consistenta laptelui este adaptata la nevoile fiecarui bebelus. Fiecare mama are laptele perfect pentru copilul ei, indiferent ce mananca. Din cate stiu, s-au facut studii care arata ca si in cazul unor mame subnutrite laptele are in continuare toate calitatile necesare, fara a priva copilul de nimic. In cel mai rau caz, mama sufera de carente.
      Da, exista mai multe tipuri de lapte, exista colostrul, laptele de tranzitie si apoi laptele matur, exista laptele de inceput, care e mai apos si tine de sete si lapte de final, mai consistent. In final, ceea ce conteaza e cantitatea totala de lapte pe care bebelusul o primeste intr-o zi. E important ca bebelusul sa se ataseze corect si sa suga si eficient.
      Dieta mamei este recomandat sa fie echilibrata, dar si in caz contrar ea va produce totusi cel mai bun lapte pentru bebelusul sau!

  7. O chestie nu inteleg,de ce renuntati asa usor la alaptat cand totul merge bine insa bebele trece prin diferite etape de crestere si dezvoltare cand e posibil sa ajunga sa refuze sanul.Atunci primul vostru gand ca mame e ca nu mai aveti lapte,asta nu se intampla dintr-o data ci in timp si apoi alta mare greseala ii oferiti bebelui repede un biberon cu lapte praf.Intrebarea mea e de ce nu-i oferiti un biberon cu laptele matern?Bebelusul refuza sanul nu laptele!
    Stiu voi fi criticata insa am 2 copii si am trecut prin multe etape din astea,fetita momentan trece printr-o perioada in care refuza sanul si mananca fara sa reclame doar cand e adormita,insa niciodata nu m-am gandit sa-i dau un biberon cu lapte praf,m-am muls si i-am oferit laptele meu.Nu e usor insa trece si perioada asta si e pacat sa renuntam la cel mai unic moment alaptatul.

  8. Eu am nascut natural si sunt pro alaptat. Soacra mea mereu ma intreaba:,, mai ai lapte in sanul ala?” „Da parca ai sanii mai mici” sau „cum vrei sa ai lapte daca nu mananci”. (Nu vreau sa credeti ca am ceva cu ea, e o femeie minunata si ii este teama ca nepotelul ei plange de foame sau nu se satura) Doar ca ma face sa ma simt inutila….in ideea ca nu as avea lapte. Ea deja a cumparat o cutie de lp si un biberon in cazul in care raman fara. Insa eu stiu ca nu se va intampla. Bebe al meu face luna asta 3 luni si cantareste 6 kg, nascandu se cu o greutate de 2kg600. A avut acel puseu de crestere in care manca din jumatate in jumatate de ora, dar am trecut peste iar acum am sanii din nou tari si plini de lapte laa fel ca in prima sapt dupa nastere. Nu ca daca nu ar fi tari nu ar avea lapte. Sanii produc lapte continuu. Consider ca bebe nu are nevoie de altceva in afara de laptele matern pana la 6 luni. Nu inteleg unele mame care spun”nu am avut lapte” Bebele da drumul la lapte . Cu cat suge cu atat lactatia creste. Intr-adevar baietelul meu mananca des ziua..la cerere bineinteles. Noaptea in schimb are 4 ore in care doarme neintrerupt dupa care se trezeste din doua in doua ore. Este o problema cand bebelusul scade in greutate nu cand stagneaza. Asa ca insitati si nu va dati batute…recurgand la lapte praf!! Este o minune cand vezii k poti face cceva util pt bebe tau, cand stii k numai tu il poti alapta. EXISTA O LEGATURA CARE SE CREEAZA INTRE MAMA SI COPIL,ALTA DECAT DACA II BAGI BIBERONUL IN GURA. Multa sanatate va doresc voua si bebelusilor vostri!!!pup

  9. Daca bebe are deja 3 l si 3 sapt se mai poate face ceva? Primește completare de la 2 sapt. Mai pot trece la alimentatia exclusiva?

  10. Pastile din drojdie de bere luate de la farmacie. In prima saptamana 2 pe zi si apoi din a doua saptamana cate una pe zi. Asa am patit eu si mi-a dat pediatrul de aici si inca o mai alaptez(momentan are 1 an si o luna ).

  11. Bebele meu are 2 luni si 3 saptamani. Primeste completare de la inceput. Acum are 5/6 mese la care completarea este de 90-110ml. Il pun si la san inainte de fiecare masa la ambii sani, dar in 10 min termina (devin agitata si nu mai suge). Se mai poate face ceva?

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.