Ai o întrebare?

Vrei să afli despre cum începe alăptarea? Citește aici.

Atașarea corectă este esențială pentru un start bun în alăptare. Citește punctul 1 și punctul 10.

Acești indicatori trebuie să îi urmărim întotdeauna în paralel pentru a afla dacă bebelușul primește suficient lapte.

Indicatorii falși ne induc in eroare.Află aici care sunt aceștia.

Alăptează mereu la cerere și urmărește bebelușul.

E important să alegi un medic pro-alăptare. Citește aici cum să recunoști un medic pro-alăptare

Ai ragade? Află de aici cum le poți trata şi evita pe viitor.

Nu ai ragade, ci alte afecțiuni ale sânilor? Citește aici cum poți scăpa de ele.

Multe mame care alăptează se confruntă cu problema canelelor blocate sau chiar cu mastite. Citește la punctele 3 și 4 despre cum se gestionează şi aici . Aici  și aici povești ale mamelor care s-au confruntat cu ele.

Ți s-a recomandat să alăptezi la program? Iata de ce nu e o decizie înțeleaptă să urmezi acest sfat. Despre alăptarea la cerere citește punctul 1. Aici găsești povestea unei mame care a urmat sfatul greșit de a alăpta la program.

Să discutăm și despre motivele lactației scăzuteAici motive reale, aici motivele pentru care ai impresia că nu mai ai lapte, aici cum să nu ajungi să-i dai lapte praf bebelușului tău.

Aici poți găsi o metodă de a crește producția de lapte.

Bebe este agitat și vrea să stea permanent la sân. Să fie oare un puseu de creștere? Află de aici sau de aici.

Bebe este agitat și nu vrea să sugă, plânge, refuză sânul. Ai auzit de greva suptului? Citește aici, aici și aici despre ea.

Bebe are colici? Câteva informații despre colicile la bebelușii alăptați.

După un start greșit în alăptare, dorești să-l readuci pe bebe la sân, dar nu știi dacă se poate și cum poți face asta? Așa.Citește și poveștile mamelor care au luptat să scape de biberon și să alăpteze exclusiv și ce este SNS-ul . Aici găsești ce alternative le biberon există care nu interferează cu alăptarea.

Ți se recomandă adesea să-i dai ceai bebelușului tău, fie pentru a-l scapa de colici, fie pentru hidratare, fie ca să amâni alăptatul? Iată de ce nu ar trebui să-i dai bebelușului tău ceai și care sunt pericolele la care-l supui.

Oare suzeta interferează cu alăptatul? Află  de aici și  aici dacă da.

Bebelușul tău are somnul fragmentat, se trezește des noaptea, te îngrijorează că nu doarme fără tine? Citește aici  aici și aici ce ar trebui să știi despre somnul bebelușului.

Te temi ca bebe nu crește corespunzător în greutate? Iată câteva informații care-ți pot fi de folos. În partea a doua a articolului găsești informații despre cum îți dai seama dacă bebelușul suge eficient.

Medicul îți recomandă să faci proba suptului pentru a vedea dacă bebelușul tău primește suficient lapte. Aici câteva motive împotriva acestei practici.

Nu știi dacă scaunul bebelușului tău este normal? Te temi că este constipat? Citește despre cum îl poate afecta un diagnostic greșit pe bebelușul tău. Despre scaunul la bebelușii alăptați la punctul 6.

Ai o problemă de sănătate și nu știi dacă poți lua medicamente în perioada alăptării? Cu siguranță informațiile din acest articol te vor ajuta. Alăptezi și vrei să mergi la dentist? Citește punctul 11.

Cauți informații despre naștere? Le găsești aici.

Oare colostrul e lapte? Oare colostrul îi este suficient bebelușului tău? Oare ce îi oferă colostrul bebelușului tău? Aici găsești toate răspunsurile.

Ți se spune că alăptatul este o activitate intimă, care nu ar trebui făcută în public? Oare chiar așa e? Citește aici și lămurește-te.

Alăptezi și ești însărcinată? Iată cum poți îmbina alăptatul cu sarcina pe timpul nopții. Alte informații despre alăptarea pe timpul sarcini găsești la punctul 7.

Oare să mai alăptezi si după primul an de viață al bebelușului? DA! Iată câteva motive aici, aici, aici, aici și aici.

Ai gemeni și te temi că nu-i vei putea alăpta exclusiv? Poate te poate ajuta acest articol.

Tatăl vrea să se implice în procesul de alăptare? Cateva idei despre asta.

Despre diversificare găsești aici și aici informații .

Ai întrebări despre înțărcare? Iată riscurile înțărcării bruște și ce înseamnă înțărcarea blândă

Mit sau adevăr despre alăptare? Află de aici.

Dacă nu ai găsit aici răspuns la întrebarea ta, ne poți contacta pe facebook, pe pagina Asociației Alaptează Timisoara sau pe grupul Alăptează!

87 de gânduri despre „Ai o întrebare?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Buna! Va rog ajutati_ma, sunt mamica unui baietel de 3 luni alaptat exclusiv si la cerere. Mi_am dorit foarte mult sa alaptez si m-am bucurat sa vad ca bebe ia foarte bine in greutate. Problema este ca deja are 9.5 kg, enorm pt varsta lui. Simt ca este vina mea ca e asa grasun, pt ca l_am tinut prea mult la san si mi_e efectiv frica sa_l mai alaptez. Ce pot sa fac? Are cam 7_8 mese pe zi, iar noaptea a ajuns la o singura trezire. E si lungut, are 65 cm. Multumesc!

    1. Buna, daca este asa grasun doar din lapte matern nu este nicio problema! Sa stii ca in curand o sa incetineasca ritmul asta alert de asimilare si nu o sa mai ia in greutate ca pana acum, ba chiar este posibil sa stagneze o perioada destul de mare iar atunci o sa iti pui problema ca are ceva de nu ia in greutate 🙂 la bebelusii alaptati nu exista „obezitate” ci doar propriul ritm de crestere. Daca era asa din cauza laptelui praf atunci era supus unui risc de obezitate la maturitate sau risc de diabet inca din copilarie dar fiind pe lapte de mama aceste riscuri nu exista. Stiu ca ma repet dar vreau sa intelegi ca atata timp cat e alaptat copilul tau nu risca nimic, este doar ritmul lui de asimilare a proteinelor din laptele tau. Nu trebuie sa iti fie frica sa-l alaptezi, ti-am zis, in curand o sa inceapa sa misune si o incetineasca ritmul de crestere si iti vei face probleme ca nu mai ia in greutate. Finul meu avea la 2 luni 8 kg iar acum la 5 ani este perfect, suplu, inalt, perfect pentru varsta lui.

  2. Am un bebelus de 3 luni pe care il alaptez cu mameloane de silicon as vrea tare mult sa scap de ele dar nu stiu cum pt ca bebele meu nu stie si nu poate sa pape altfel. ce ma sfatuiti?

    1. Buna Maria. Felicitari pentru ca ai ales sa.ti alaptezi puiul!
      Din pacate, protectiile astea de silicon sunt tare pacatoase. Vestea buna e ca poti scapa de ele. Cu greu, Dar se poate. Incearca sa I le scoti in timpul suptului pentru inceput.sau incearca sa.i oferi sanul fara protectii in timpul somnului sau cand e semiadormit, Atunci s.ar putea sa,l accepte. Daca ai fb da add la grupul Alapteaza!
      Acolo vei gasi mamici care au trecut prin ce treci tu si iti pot impartasi din experientele lor. Numai bine!

  3. Bebelusa mea are 11 saptamani, este alaptata la cerere, e vioaie si creste bine. Dar… suge extrem de defectuos. Adica, ia sanul, inghite putin, lasa sa curga laptele pe langa, se ineaca, tocane, iarasi ia sanul si tot asa. Din acest motiv inghite mult aer, mai si vomita, are colici. Asta face si cand e foarte flamanda, adica dupa somnul de noapte de 6 ore. Daca inainte mai sugea si linistita, cel putin la sanul drept si se agita mai tare la stangul, acum face asa in continuu. Sunt putin ingrijorata.

    1. Mada, cum ai putea caracteriza fluxul tau de lapte? E foarte posibil sa ai un “oversupply”. Un jet de lapte prea puternic ce e mai greu de “manevrat” de catre bebe inca micuta.
      Ai incercat pozitii de alaptat “anti-gravitationale”? Pentru reflexul de ejectie a laptelui care-i prea puternic, solutii, pozitii de alaptare, poti sa citesti aici: http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/fast-letdown/
      Sunt recomandate urmatoarele:
      – repozitionarea bebelusei, pentru a gestiona ea fluxul de lapte mai bine
      – alternarea sanilor doar la 2-4 ore, daca aceasta alternare nu creeaza alte dificultati (scadere in greutate, reducerea fluxului de lapte).
      Pentru mine a functionat urmatoarea “miscare”:
      – ii ofeream bebelusului acelasi san timp de 4 ore. Alternam deci sanii doar la fiecare 4 ore, timp de cateva zile. Aveam grija ca sanul “neglijat” sa nu devina prea tare, prea plin, sa evit riscul unui canal blocat.
      – cand bebe “lasa sa curga laptele pe langa”, il linisteam, ii vorbeam (de cele mai multe ori se enerva la jetul puternic), ii vorbeam si ii cantam. O luam ca pe o pauza de masa. Daca in timpul asta ma si miscam, cu el in brate, era vizibil mai bucuros.
      – alaptam cu el pe burtica mea, relaxata, pe spate.
      Te rog scrie-ne sa ne tii la curent!

      1. Multumesc pentru raspuns. Adevarul este ca initial laptele curge destul de tare pentru o perioada, nu foarte lunga. Apoi vine normal. Insa bebelusa mea procedeaza la fel (ia sanul, suge putin, iarasi il lasa) si cand e plin si cand e gol complet. Si totusi…arar, candeste foarte flamanda, il lasa mai putin. Am incercat, desigur pozitiile pentru ca ea sa gestioneze mai bine fluxul abundent, o ridic atunci cand pare ca se ineaca sau se joaca. Am ajuns la concluzia ca asa o fi stilul ei de supt. In greutate ia foarte bine, deci nu asta e problema. Pe mine ma cam dor sfarcurile de la stilul asta mai „agresiv” (prinde/ lasa/ prinde/ lasa). O sa incerc sa-i ofer doar un san timp de 2-3 ore.

  4. Buna seara! Imi puteti recomanda, va rog, un medic de familie pediatru pro alaptare in Bucuresti, sect 6?
    Multumesc frumos?

    1. Medicul nostru de familie este doamna dr Dolanescu Mihaela de la Centru medical Brancusi din cartierul ANL Brancusi. Nu stiu daca are specializare pt pediatrie dar este pro-alaptare cel putin pana la 6 luni. Inca din sarcina imi spunea ca nu am nevoie de biberoane, pompe, suzeta si ceai pt bebe. Din pacate nu ii cunosc recomandarile dupa 6 luni pt ca ultima noastra vizita a fost la 4 luni, acum avem 9 luni. Poti incerca sa te programezi la dansa si sa vezi daca rezonati 🙂

  5. buna ziua am 2 fetite 2 ani si 7 luni respectiv 1 an si o luna, prima am alaptat=o si a refuzat sanul la 10 luni cand am ramas insarcinata cu cea de a doua. pe cea de 1 an si 1 luna inca o alaptez! la prima nastere am suferit enorm de mult mi-am maltratat sanii sa mi se desfunde canalele sa porneasca lactatia a fost cumplit intrasem in depresie ca nu sunt o mama buna ca nu am lapte pt copilasul meu si il puneam toata ziua si toata noaptea la san eram zombi de obosita si plangeam cand ii dadeam laptele praf pt ca ii era foame si din sanii mei nu curgea nimic! dupa 2 saptamani a inceput sa imi vina lapticul….eram in extaz!!!!! plangeam de fericire si de durere a sanilor dupa atata cat am tras de ei si erau sfarcurile pline de rani…..DAR AM REUSIT!!! la a doua mi a venit laptele imediat in 48 de ore! inca o alaptez are 1 an si o luna si majoritatea din jur se mira ca VAI INCA O ALAPTEZI NU O INTARCI? nici nu ma gandesc…..chit ca de 3 ani incoace nu am mai dormit o noapte completa!!!! doresc sa fiu acceptata in grupul alapteaza multumesc!

  6. Buna ziua. Am mare nevoie de ajutor. Am n baietel de 4 luni jumate. Mananca mixt de la 6 saptamani pt ca m-am ambitionat sa ii dau si san fie si „putin”. Din pacate abia acum am descoperit ce mari greseli am facut.Am nascut prematur(36 sapt), in spital mi-au zis sa ma mulg si sa-i da in biberon pt ca bb slabeste daca suge. Eu am slabit f mult si repede dupa ce am nascut de stres si lipsa alimentatiei. Toti mi-au zis ca nu mai am lapte bun sigur. Soacra imi zicea ca am laptele stricat, d-asta plange copilul de burta cand ii dau san. Nu are rost sa continui cu motivele introducerii laptelui praf. Stiu doar ca la inceput am avut fff mult lapte, cu toate ca am nascut prin cezariana. In primele 2 luni bb lua 1.2 kg pe luna, iar acum la 4 luni jumate 60
    gr pe sapt. Asta m-a ingrijorat f tare. As vrea sa continui sa-i dau sanmacar noaptea(ziua refuza sa suga, vrea biberon). As incerca sa reduc cantitatea de lapte praf si sa insist cu sanul dar nu stiu daca laptele meu e de vina ca nu ma ia in greutate sau laptele praf? E adevarat ca daca am 50 de kg de la 70 cand am nascut, laptele meu e bun doar de sete? Numai are nutrienti? Sau e o mare abetatie? Va rog sa ma ajutati.

    1. Este o aberatie. Laptele de mama e creat special pentru bebe si e perfect pentru el. exista studii care arata ca, chiar si la mamele subnutrite, laptele continua sa ii ofere bebelusului nutrientii de care are nevoie. In cel mai rau caz vei avea tu carente daca nu te alimentezi cat de cat echilibrat. Adica o dieta normala, care sa iti ofere vitaminele si mineralele de care ai nevoie. Daca bebe a inceput sa ia mai putin in greutate nu e de vina laptele tau, in niciun caz. Insa pe masura ce cresc bebelusii nu mai pun asa mmult in greutate, Fa un calcul sa vezi la cat ar ajunge la un an daca ar lua tot 1.5 kg pe luna…enorm. Incep sa fie mobili, sa se miste mai mult e normal sa ia mai ptuin in greutate.
      Detalii despre cum sa scoti laptele praf gasesti in articolele Readucerea la san, precum si in povestile mamelor din categoria Mami alapteaza-ma, nu vreau lapte praf!.
      Foarte utile sunt si site-urile kellymom si nbci.ca, daca te descurci in engleza.
      Succes, ai incredere in tine si in bebelusul tau!

  7. Cum ma pot alatura grupului „Alaptarea!”? Am dat deja „join group” si cand am verificat ulterior am constatat ca nu mi s.a dat accept. Se pare ca trebuie sa iau legatura cu administatoarea grupului prin mesaj. Cum fac asta?

    1. Verifica mesajele, in Inbox sau cel mai probabil in Other. Cele din Other le poti vedea doar de pe calculator, nu si de pe telefon.

  8. Buna ziua, am o fetita de 2 luni care a fost hranita inca de la nastere cu san si completare (biberon). Desi as fi vrut sa alaptez exclusiv, am cedat sfaturilor si grijilor ca nu am lapte suficient si nu se satura. Acum, de doua zile, sta 10min la san dupa care plange si nu mai vrea. ( inainte statea si 40min). Incerc sa mulg laptele de frica sa nu raman fara, deloc ( nu scot mai mult de 60ml).
    Vreau sa va intreb daca as putea reveni la alaptare exclusiv, chiar dupa 2 luni de biberon!
    Multumesc.

    1. Da, Irina, sunt multe mamici care au reusit sa readuca puiutii la san :). Incearca sa reduci treptat cantitatea de lp. Faptul ca sta mai putin la san, nu inseamna neapărat ca papa mai putin. Daca o auzi înghițind, inseamna doar ca suge mai eficient. A mai crescut si trage mai cu putere. Esti pe grupul Alapteaza pe Facebook? Incearca sa intri, ca sa poti primi sprijin si sfaturi de la mamicile cu experienta. Pupici 🙂

      1. Irina, inca este posibil sa alaptezi exclusiv. Primul pas consta in renunțarea la biberon, pentru ca din acest motiv refuza sânul. Încearcă sa ii dai suplimentul cu altceva, preferabil cu un SNS. Apoi vei reduce treptat cantitatea de lp. Citește pe blog articolul cu privire la readucerea bebelușului la san si intra in grupul Alapteaza!.

  9. Buna ! am o fetita de 5 luni jumate care se trezeste foarte des noapte ( 5-6 ori pe noapte) si vrea la san dar nu bea mult, mai mult de un minut nu sta, apoi incepe sa o doara burtica si are gaze, nu stiu ce sa fac o ducem asa de 2 luni ! va multumesc

    1. Buna, Irina.

      Trezitul este normal, suptul este normal :). unii bebelusi sunt eficienti si sug cat au nevoie intr-un timp scurt :).
      apropo de gaze, o alaptezi culcat? incearca sa o alaptezi intr-o pozitie mai verticala, e mai incomod pentru tine, putin, dar ea va putea sa ragaie mai usor. poti incerca si sa o pui sa doarma pe un plan usor inclinat, pentru acelasi motiv.
      la 6 luni mai este si un puseu, acesta putand fi inca un motiv in plus pentru trezirile dese.
      bebelusii se trezesc noaptea nu numai sa pape ci si sa se asigure ca mama e acolo 😉

  10. Buna ziua ! Va deranjez si eu cu o problema, daca se poate putin ajutor va rog ..
    Am o fetita de 6l2s alaptata exclusiv si la cerere de la nastere (am inceput usor diversificarea de 2 sapt cu legume) si din pacate la 8 luni va trebui sa ma intorc la serviciu si nu stiu ce sa fac. Planul meu era sa stau acasa cu pitica pana la 2 ani , dar datorita unor probleme in familie trebuie sa ma intorc la munca(program 12/24). Nu imi doresc sa intrerup alaptarea, dar nu stiu altceva ce sa fac.. are doar o masa de pranz de solide, am incercat sapt asta dar bebe nu vrea nici apa, nici ceai si categoric nu lapte praf sau cereale. Ce solutii as avea? Ma gandesc cu groaza ca singura e intarcarea si nu stiu cum as putea sa fac sa fie una mai blanda.
    Va multumesc si astept un raspuns…

    1. Pai nu trebuie sa o intarci :). Cand esti acasa, continui alaptarea la cerere (vei vedea ca si lactatia se va regla conform noii cereri), in rest ii lasi laptic muls, si la 8 luni va putea sa pape legume, fructe, carnita, pseudocereale :). Puteti incerca pana atunci si autodiversificarea si sa vezi ce si cum prefera :). Succes 🙂

    2. Doar pentru ca te întorci la serviciu nu e motiv de intarcare, ba mai mult, continuând alaptarea, va fi mai puțin traumatizant pentru bebe sa se obisnuiascs noii situații, respectiv lipsei tale de acasa câteva ore pe zi.
      Alaptarea poate continua cu succes si dupa începerea serviciului, dacă mama își dorește asta si se informează.
      Îți recomand cu drag sa intri grupul de Facebook „Alaptarea si întoarcerea la locul de munca”, in care vei avea posibilitatea sa cunoști experientele fericite ale multor alte mame aflate in situația ta.

  11. Buna ziua! Sunt mamica unui baietel de 8 saptamani, care isi doreste enorm de mult sa alapteze exclusiv si care a facut-o pana acum 2 saptmani, cand a introdus laptele praf la recomandarea tuturor celor din jur, inclusiv a doctorilor, deoarece bebe nu lua bine in greutate, stagna, ba chiar intr-o saptamana a si pierdut 100 gr. Atunci deja am intrat in panica! Mentionez ca bebe e vioi, vesel, rade si gangureste tosta ziua! Incercam sa intelegem ce se intampla, dar nimeni nu stie sa ne dea un raspuns… Acum trebue sa facem o serie de analize sa vedem daca nu cumva este o problema medicala la mijloc… Tare mi-e teama ca e… As vrea din tot sufletul sa fie bebe bine, sanatos, sa ia in greutate si sa ne putem intoarce la alaptatul exclusiv, fara sa fiu judecata si criticata de cei din jur ca „imi las copilul sa moara de foame”… Va rog sa ma ajutati cu un sfat, oricat de mic, sunt tare trista, sunt disperata!!! Poate s-a mai confruntat cineva cu asa ceva? Cum se poate sa nu ia in greutate??? Esteum alaptat la cerere (inclusiv noaptea), adoarme atat de impacat la san, nu plange (parca nici de foame nu plange, uneori trebuie sa-l trezesc si sa-i amintesc ca trebuie sa mai si manance – ar trebui sa-mi fac griji???)… etc… Nu inteleg, chiar nu inteleg… AJUTOR!!! 😦

  12. Fetita mea de 3 luni si 3 saptamani face mari mofturi la san…am alaptato exclusiv de cand s-a nascut….problema e ca in primele 2 luni a luat bine in greutate…dar acuma in aproape 2 luni a luat doar 1 kg…lumea din jur imi spune ca nu este bun laptele meu…eu am tot citit destul de mult despre alaptare si am gasit ca nu exista lapte bun sau rau…eu am lapte…precizes ca ziua este destul de mofturoasa si refuza sa doarma…pediatra mi-a spus ca este ok…are 6 kg…ea s-a nascut de 2900gr…..ar trebuii sa-i dau completare?sa-mi fac griji?multumesc mult
    Ionica Golea

    1. Mamici, nu toti copiii sunt la fel, fie ei alaptati,nascuti natural sau prin cezariana. Fiecare creste si se dezvolta in ritmul lui. Atat timp cat uda scutece cu pipi, 4-5 pe zi (un echivalent de pampi ud ok ar fi 3-4 linguri de apa puse in pampi), are achizitii, nu prezinta semne de deshidratare (fontanela adancita, pielea incretita, scaune muuulte si verzi), ii cresc unghiile, e vioi, lasati un pic cantarul deoparte. Eu una am fost foarte stresata si da stiu ca asa suntem noi mamele, cu gramele si centigramele si centimetri, dar sa nu uitam ce gene sunt in familie, noi ca si parinti cat suntem de mari sau mici. Fetita mea in primele 3 luni a pus 1kg pe luna, dar regurgita groaznic de tare. De la 3 la 4 luni a pus 400 de g, a fost un soc, direct gandul ca nu mai am lapte! Uitasem de puseu, de faptul ca bebelina mea era mai interedata de orice altceva decat de supt si de dormit. Relax si enjoy perioada asta.

  13. Buna. Am o fetita de 1,9l si inca alaptez, e mancarea ei de baza, va trebui sa ma intorc la munca si ea va merge la cresa si as mai dori sa o pot alapta mai departe macar cand suntem acasa dim si seara si nu stiu cum s-o reduc doar la acele mese ca stau nonstop cu ea si nu am cu cine s-o las, nu stiu ce sa fac, sa mai confruntat cine cu asa ceva sa imi spuna si mie ce metode as putea sa aplic

  14. Buna! Am tot citit pe blog multe articole (in limita timpului permis de bebele meu de 2 sapt) si imi doresc sa fi stiut de el cu mult timp inainte de a naste. Va rog sa ma indrumati spre un articol sau sa ma ajutati cu un raspuns la problema noastra. Dupa o zi de alaptare exclusiva la cerere a bebelui meu sanii imi sunt moi, iar cum am citit, chiar daca sunt moi, eu am laptic, dar la bebelui meu nu-i place deloc acest lucru. Il pun la san, incepe sa suga, dar fiind moi nu ii mai place si incepe sa faca niste crize si urla de numa. Fac pauza cu el, schimb pozitia de alaptare, il ridic pe verticala, il bat pe spate, schimb sanul…aceasi poveste…schimb pozitia, il pun pe verticala la san, sta putin, iar urla…si tot asa…pana ajungem la lapte praf cam o data la zi/2 zile, lucru care pe mine tare rau ma intristeaza, asa ca face sotul meu treaba aceasta. (de obicei se intampla seara). Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog? Tare as vrea sa il alaptez exclusiv cu laptic de la mine.

    1. Ingrid, a fost verificat de fren?

      Pentru mai multe sfaturi si ajutor mai prompt, incearca sa intri pe grupul Alapteaza pe Facebook, si așteaptă un mesaj de la adminele grulupui (verifica si in Others). Te asteptam 😊

  15. Buna.am o problema cu bebita mea. Are 3 luni si de ceva timp imi refuza sanul , mi l ia doar daca e adormit . Dar cand il adorm isi suge degetele cu mare pofta . Daca incerc sai bag degetul meu il vrea alceva nimic, suzeta sau biberon.prima luna a adormitnumai la san alcumvadeloc.acumo adorm foarte greu d3 cand imirefuza sanul.
    Asteptraspunsul dvs.

    1. E alaptata exclusiv? A primit/primeste biberon sau suzeta? Daca da, de cand? Ai citit articolele despre Readucerea la san si Greva suptului?

    1. Pentru a te alatura grupului Alapteaza! pe facebook, trebuie sa dai join. Ulterior vei primi mesaj de la un admin, mesaj la care te rugam sa raspunzi. Verifica daca ai primit mesajul in Inbox sau in Others (de pe calculator)

  16. am folosit biberon primele 2 zile in maternitaye si cand i mai dadeam ceai. dar nu mi l lua nici atunci. suzeta doar de se joaca cu ea . alaptez exclusiv , nimic alceva . si biberon nu i am mai incercat de aprox o luna .

    1. Incearca sugestiile de reimprietenire cu sanul din articolele despre greva suptului si Readucerea la san. poti sa te alaturi si grupului Alapteaza! pe facebook, dai join si vei primi mesaj de la un admin, la care trebuie sa raspunzi. Verifica in inbox si la others (de pe calculator). Pe grup sunt multe mamici si te pot ajuta cu experiente similare.

  17. buna, copilul meu are 10 luni, il alaptez dar la 1 an trebuie sa merg la servici. Bebe adoarme doar la san, cum as putea sa-l dezvat de asta , macar cat sunt eu la servici? cu ce as putea sa-i inlocuiesc sanul ?

    1. Incearca, dupa ce satul, sal legeni putin in brate. In catva timp, va adormi si asa. Apoi, pasul urmator este sa adoarma singur in patut. Mult succes!

  18. Buna! Am si eu nevoie de ajutorul vostru, am o fetita de 10 zile…o alăptez din prima zi dar din pacate dupa 4 zile am facut furia laptelui si de la bebe niște rani foarte urate.Am tratat rănile , inca mulg sani dar de ieri am pus din nou fata la sani cu ajutorul teninelor de silicon…mentionez ca doua zile nu am alptat din cauza ranilor….as vrea sa o pun din nou la san dar imi eate frica sa nu fac din nou rani. Sani sunt inca tari furia laptelui nu a trecut ,nu stiu ce sa fac…va rog frumos sa ma ajutati .Multumesc

    1. E nevoie de putina rabdare. Stiu si eu cum e sa ai sanii sensibili si predispusi la ranire. Insa fii atenta la pozitia bebelusului. El trebuie sa prinda in gurita tot mamelonul, altfel raneste. Ridici sfarcul in sus si asa ii dai drumul in gurita bebelusului. Iar bebelusul sa aiba corpul in linie dreapta, sa nu fie nevoit sa intoarca capul astfel incat sa tractioneze sanul dureros. Iti doresc refacere rapida si spor la alaptat.

  19. Buna, am si eu o întrebare? La un san am mult mai mult lapte decât la celălalt, adică. La sânul cu probleme bebe suge aproximativ 2 minute in flux continuu dupa care nu ii mai vine laptic si se enervează si da drumu la san. Cred ca din cauza unor răni am pus mai mult fetita la celălalt san si de aceea unul e mai mare ai altul mai mic. Am încercat de toate: pun fetita prima data la sânul mai mic, dupa ce termina ea de supt mai pompez aproximativ 10 min cu o pompa manuala ( nu mai iese aproape nimic prin pompare), între alăptari ma mai mulg din sânul respectiv. Nici noaptea dupa 4 ore cand sânii sunt plini nu reușesc sa scot mai mult de 30 ml cu pompa. Nu știu ce sa mai fac. Acuma fetita mea de 5 saptamani trece printr-un puseu de creștere si vrea non- stop la san. Am ajuns sa o alaptez din ora in ora si cat timp nu e la san plange continuu si vrea la san. Pana acuma am alaptat-o exclusiv de la san iar in greutate a luat in ultima saptamana 200 de grame. Beau si ceaiuri pt stimularea lactației, am luat si galafor, si cred ca daca as putea sa fac sa am lapte suficient in ambii sâni as putea sa o multumesc mai bine si nici nu as vrea sa ramân cu un san mai mare si unul mai mic. Va rog daca puteți sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Sunt o mămica începătoare care ar face orice sa își alapteze copilul cat mai mult timp posibil

    1. Buna, Ioana 🙂

      Lapticul se produce la cerere. Deci, daca fetita nu vrea nicicum la un san, celalalt va face fata cu brio 😊. Nu e relevant cat scoti cu pompa, dar e bine sa stimulezi. Incearca, atunci cand accepta, sa faci compresii, s-ar putea sa vrea sa suga in continuare daca vede ca totusi iese laptic 🙂

  20. Sunt „inca” insarcinata, si foarte nerabdatoare sa tin in brate peste cateva zile minunea care a crescut timp de noua luni… Vreau sa fiu o mamica adevarata, rabdatoare, puternica, blanda si cat mai priceputa in ale alaptatului si nu numai… 🙂 As vrea sa fac parte din grupul Alapteaza!

    1. Felicitari, mami 😊. Intra pe Facebook pe grupul Alapteaza si dupa ce dai join, sa verifici casuta de mesaje, inclusiv la Others. Sa raspunzi acelui mesaj si ne vedem pe grup 😉

  21. Buna , am o fetita de 2luni jumate.alaptez exclusiv,nimic altceva doar ca in primele luni i-am dat si ceai nu stiam ca nu e bine…acum doar laptic si se simte f bine…toata problema la noi este ca are reflux dupa ap fiecare masa….as vrea sa fiu acceptata pt mai multe informatii dsp alaptat.multumesc

    1. Buna, Magdalena 😊.
      Ai intrat pe grupul de Facebook? Ai verificat mesajele din Others? Va trebui sa raspunzi mesajului inainte de a putea accesa grupul :).

      Pana atunci, reflux, adica regirgiteaza? Sau vomită cu jet? Daca doar regurgiteaza, e ok, incearca sa alaptezi intr-o pozitie mai verticala, sa poata scoata aerul mai usor iin timp ce papa, si sa doarma pe plan usor înclinat. Unii bebelusi papa mai haplea si scot surplusul 😊.
      Daca vorbim de vomitat cu jet, elimina din alimentatia ta tot ce inseamna lapte/lactat de vaca. Proteina din laptele de vaca e mai greu de digerat pt ei. Pt rezultate trebuie sa le elimini cel putin doua saptamani.

  22. Buna tuturor!
    Am si eu o intrebare. Bebe Mara duminica face 4 luni si este alaptata exclusiv. Saptamana trecuta a fost racita, cu 2 zile de febra si apoi nas infundat, muci si cerere scazuta de papic. De cateva zile suntem bine, dar sugem putin, max 100g, fie ca ne-am obisnuit asa, fie ca productia a scazut. Cum am putea reveni la obiceiurile de dinainte, adica sa papam mai mult si mai rar?
    Multumesc si felicitari pt ajutorul acordat
    PS sunt din Timisoara, stiti vreun consultant in lactatie prin preajma?

    1. Buna, Dana.
      Ma bucur ca sunteti bine acum,:).

      Ca sa reveniti, trebuie doar sa alaptezi la cerere. Si fara cantar ;). Mai intai pt ca e complet irelevant sa cantaresti dupa fiecare masa ( mililitri nu sunt egali cu grame, scutecul poate fi plin/gol, bebe poate sa fi facut sau nu caca/pipi etc). Productia creste/scade in funcție de cerere. Cu cat bebe este pus/lasat mai des si mai mult la san (inclusiv suzetatul stimuleaza lactatia) cu atat mai mult laptic se va produce 🙂

  23. Buna ziua! Eu ar trebui sa nasc peste doua saptamani la Universitar. Problema este ca stiu faptul ca exista „moda” de a introduce formula inca din prima zi, pe langa laptele matern, in alimentatia bebelusului. Este in regula daca, in momentul cand ajung acasa si nu mai am expertii in formule pe langa mine, sa renunt sa ii dau bebelusului formula si sa continui cu alaptarea? O prietena a nascut la Filantropia si taticul a fost trimis sa cumpere formula de lapte praf din primele ore de la nastere, pe motiv ca nu e de ajuns ce ii ofera sanul mamei. Eu nu sunt de acord cu aceste formule! Nu prea sunt convinsa ca ceva ce vina ambalat la cutie e NATURAL , BIO, FARA ZAHAR, etc…Poate gresesc, dar ma gandesc ca eu nu am primit nicio formula de lapte cand m-am nascut, mama mea, care s-a nascut la sat, nu a primit nicio formula de lapte praf, iar exemplele din trecut pot continua la nesfarsit.
    Sunt constienta ca, daca ii spuneti ca este in regula sa elimin artificialul din alientatie si fac acest lucru, va trebui sa ma lupt cu lumea care va fi pe langa mine. Dar, este un risc pe care mi-l voi asuma.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    1. Este foarte ok sa renunti la „completare”, daca ai putea sa ai bebe cu tine in camera tot timpul dupa nastere ar fi perfect pt ca ai putea alapta ori de cate ori ar cere bebe (dar nu mai rar de 2-3 ore ziua si max 4 ore noaptea in prima luna) si ai scapa de completarea cu lp.
      Te rog cauta pe facebook grupul alapteaza, grupul de care apartine pagina aceasta, si fa cerere de aderare, urmareste mesajele atat in inbox cat si in others (others se vede pe calculator iar pe telefon in vezi din browser nu din aplicatia facebook) si raspunde adminei care iti va trimite un mesaj.

      Fiimea cred ca a primit lp in maternitate noaptea si probabil si ziua, nascuta la 37 sapt cu 2400grame si 49 cm, acasa nu a mai primit niciun gram de lp.

    2. Felicitari mami pentru ca gandesti asa 😊. Laptic este si inca mult si bun. Este colostru in primele zile, extraordinar pentru bebe, si SUFICIENT 😊. Cele cateva picături sunt perfecte si cat se poate de suficiente pt un stomacel de marimea unei cirese :). In maternitate li se da lp, se mareste artificial stomacul si bietele mamici plang impreuna cu bebe care plange la san…
      Cand nasti, roaga sotul sa stea aproape si sa te sustina. Cere-l pe bebe pe pieptul tau imediat dupa expulzie. Vei vedea cum,cauta instinctiv sanul si se va indrepta spre el (breast crawl). Va suge putin si va adormi, ca o sa fie obosit in prima zi dar il trezesti sau il pui adormit la san sa suga la maxim doua-trei ore, si nu la program… Il ceri pe bebe sa stea cu tine in salon.
      Pt suport rapid, intra pe grupul de pe facebook,,Alapteaza! Si asteapta mesajul unei admine, inclusiv in folderul Others.
      Te asteptam cu vesti despre mica minune 🙂

  24. Buna am un bebelus de aproape 3 luni. Atat eu cat si el am facut E coli. Pediatra mi-a dat si mie si lui antibiotice foarte puternice. Mi-a interzis 5 zile sa-l alaptez datorita pastilelor foarte puternice. Intrebarea este daca copilul se va reatasa la san(in conditiile in care ma mulg des) dupa 5 zile. V-as ruga frumos sa-mi raspundeti daca puteti cat de repede. Multumesc

    1. Miruna, stii de existenta site-ului http://www.e-lactancia.org ? Este un site din strainatate pastorit de medici care studiaza compatibilitatea medicamentelor cu alaptarea, daca intri pe site si cauti dupa substanta activa a medicamentului vezi care este compatibilitatea acestuia cu alaptarea. Gradele de risc incep de la 0 si merg pana la 3, multe antibiotice sunt compatibile cu alaptarea, adica au risc 0 daca mama ia medicamentul si alapteaza, astfel nefiind necesara intreruperea alaptarii.
      Ce antibiotic ai primit?
      La 3 luni riscul ca bebe sa nu mai accepte sanul este mai mic decat la un bebe de cateva zile sau saptamani. Eu zic ca e mai mare sansa ca el sa nu accepte biberonul.
      Si inca o chestie, ce antibiotic trateaza e-coli in 5 zile? (Asta e o intrebare retorica!)
      Parerea mea e ca poate e mai bine sa mai ceri parerea unui medic, poate gasesti chiar unul proalaptare care sa iti recomande un tratament compatibil.
      Multa sanatate!

      1. Merci pentu raspuns. Pana la urma m-am internat pentru ca eu eram foarte deshidratata. Am gasit un doctor in spital care mi-a dat tratament compatibil, si mie si lui. Am facut si perfuzii. Iar in momentul cand faceam perfuzia s-a trezit bebe ca ii e foame. A venit infirmiera si mi-a zis sa-i dau sa manance. Si astfel pe o parte eram cu perfuzia iar pe celalta il alaptam pe bebe. Acum sunt inca suntem inca sub tratament dar mult mai bine si suntem acasa.

    2. Miruna, ce tratament ti-a dat? Majoritatea antibioticelor sunt compatibile cu alaptarea. Verifica acest lucru pe http://www.e-lactancia.org. Si daca deja ai dat biberon lui bebe, renunta, da-i cu lingurita/canuta/seringa pt a nu risca refuzul sanului. Si intra pe grupul Alapteaza! pe Facebook, sa te putem ajuta in timp real. Sanatate multa!

  25. Buna!ma adaugati va rog si pe mine in grupul de pe facebook,am auzit numai de bine de acest grup si de informatiile de acolo.O sa nasc in mai si vreau sa fiu foarte bine informată cu privire la alaptat. Va multumesc frumos,Veronica

    1. Buna Veronica, pentru a intra pe grupul Alapteaza! trebuie sa dai join, apoi sa iti verifici mesajele in Inbox sau Other (de pe calculator) si sa raspunzi.

  26. Buna! Sunt mama unei fetite minunate de 11 saptamani.din cauza unor probleme pe care a trebuit sa le rezolv am lipsit de langa ea si i s.a dat lapte praf si lapte matern cu sticla,iar de 3 saptamani nu mai vrea sa manance san doar noaptea.ziua ma mulg si ii dau cu sticla dar si lapte praf completare.as vrea sa o reobisnuiesc din nou cu sanul si sa scap de laptele praf.cum as putea? Va multumesc!!!

    1. Ca sa intri pe grup, trebuie sa dai join, apoi vei primi un mesaj de la un admin. Verifica mesajele in inbox sau other (de pe calculator) si raspunde. Multumim!

  27. La vaccinul de la 2 luni bebelusul meu a facut un spasm care pe mine ma ingrijoreaza foarte tare.Aceste ,,crize ,,se cam repeta in fiecare zi dupa acest vaccin.Am inteles ca poate fi mai agitat dupa vaccin ,dar ma intreb ce poate pati daca nu sunt langa el atunci cand face acest spasm din cauza plansului?

    1. Pentru a intra pe grupul Alapteaza!, trebuie sa dai join. Apoi, vei primi mesaj de la un admin la care trebuie sa raspunzi, verifica in inbox sau other (de pe calculator).

  28. Buna ziua.Baietelul meu are aproape trei luni .Inca de la nastere m-am straduit foarte mult sa-i dau san insa il cam refuza.Se agita,plangea foarte tare pana castiga ,,razboiul,,.Trei zile am reusit sa -i dau exclusiv san pe la doua luni dar nu era linistit.Eu cred ca era prea lenes si nu manca sa se sature.Acum ,la aproape trei luni ,nu mai ia sanul decat noaptea cand trage de cateva ori (3 min)apoi adoarme iar din sticluta mananca 90 ml.Daca folosesc pompa inca obtin 30 ml in 20 min .Intrebarile mele sunt:Prin ce minune as putea sa-l determin pe bebelusul meu sa accepte sanul si oare e prea tarziu?
    Va multumesc!

  29. Buna ziua
    am nevoie de ajutor pentru a ajunge la alaptare exclusiva. Am nascut acum 12 zile prin cezariana o fetita de aproape 4 kg. am avut colostru si am pus-o la san la o ora dupa ce am iesit din cezariana. prima zi a mancat doar la san, noaptea, cand plangea ca nu se mai satura, am lasat asistentele sa ii dea 10 ml de lapte praf. in Maternitate nu a mancat completare decat o data pe zi, dar tot speram ca ajungem acasa si se regleaza lactatia. ea mananca mult la o masa, si 100 ml. fiind maricica. la inceput primea de 2 ori pe zi completare cate 60 ml de lapte praf, acum am reusit sa reducem la o data pe zi, problema e ca primeste seara…. sa va zic putin programul, poate ma ajutati sa inteleg unde gresesc si sa renuntam la lapte praf

    cam pe la 2 noaptea adoarme si pe la 5-5.30 o trezesc sa o alaptez, dureaza cam o ora cu totul masa, apoi doarme pana la 9-10, iar mananca bine la san, iar doarme pana in jurul pranzului… apoi incepe sa manance mai haotic, adica mananca putin, se culca, la inceput se trezeste dupa o ora jumate si mai mananca putin, apoi dupa o ora si tot asa…la un moment incepe sa traga cu furie de sani….cumva in ritmul asta mananca si doarme cate putin dupa amiaza…

    apoi seara, sta mai mult treaza si la un moment dat plange ca nu se mai satura….si ii dau 60 ml de lapte praf…dar nu stie prea bine sa suga la biberon, asa ca are zile cand vomita tot….apoi dupa ce facem o pauza, ii dau alti 60ml…dar de la 8 seara pana la 2 noaptea o tinem tot intr-un stres, nu vrea nici sa doarma, doar in brate, mai vrea si la san, eventual doarme 30 min si apoi o luam de la capat…de la 2 adoarme si doarme foarte bine…

    as vrea sa stiu unde gresesc dupa amiaza, cum sa fac, sa continui sa ii dau la cerere, dar cum sa reglez cantitatea de lapte, ca sa nu mai fie nevoie de lapte praf…mai ales seara

    stiu ca noaptea e cel mai bine pentru alaptare, dar noi noaptea practic mancam cel mai putin…

    am incercat sa pun pompa (am una de la avent , de acum 5 ani, de la baiat) dar nu reusesc sa scot nimic…nu stiu daca sa investesc intr-una noua sau nu.

    mentionez ca beau mult ceai de lactatie (de la fares sau imi fac eu combinatie fenicul, anason, urzica, schinduf sau chimion…), lacto plus si am inceput de 2 zile sa iau more milk plus. si am luat si urtica urens, in prima zi chiar din ora in ora…dar nu vad rezultate reale

    more milk plus scrie ca se iau 4 pe zi, asa ca am luat din 6 in 6 ore. are oare ceva daca iau 2 sau 3 pastile, in a doua parte a zilei, cand e mai mare necesarul si una in prima parte, cand doarme mai bine?

    cat ceai e ok sa beau? am mai citit si ca prea mult are efect advers, asa ca nu mai stiu cum e mai bine….

    vreau sa alaptez exclusiv si nu stiu cum sa fac…Multumesc! trebuie sa renuntam la acea completare de seara!

    atasarea este corecta.ne-a vazut pediatra si e in regula/
    dupa somnul ei de 3 ore am sanii plini cu lapte. de fapt la stangul e mai putin, la dreptul mai mult…asa a fost si la primul copil.

    1. Elena, în primul rând felicitări pentru bebeluş ! Să vă bucuraţi de el şi să vă aducă zâmbete în suflete !

      În primele 6 săptămâni este esenţial să nu se intervină cu nimic în relaţia bebe-sân ( biberon, suzetă – găsești mai sus în listă link către articolul despre suzetă ). Se recomandă în această perioadă, trezirea bebeluşului pe timpul zilei la 2-3 ore pentru supt, iar noaptea la maxim 4 ore.

      Dacă adoarme la sân, lasă-l în pace. Ţine-l în braţe până dă singur drumul la sân sau poate vrea să doarmă aşa… nu este nimic greşit.
      Se poate trezi peste 15-30-60 minute şi să ceară din nou, fără nici o problemă îi oferi sânul. Alăptarea la cerere ( găsești mai sus în listă link către articolul cu întrebări ale mămicilor pe FB ) înseamnă când şi cât vrea bebeluşul, fără să te uiţi la ceas cât timp suge sau cât timp a trecut de la ultimul supt.

      Acum sânii tăi produc rezerve de lapte, pentru că încă nu cunosc nevoile bebeluşul tău. Odată reglată producţia de lapte ( în jurul a 3 luni ), în urma alăptării la cerere… corpul va produce aproape instant lapte, după nevoile bebeluşului.

      Sânii NU se golesc niciodată: fie că mulgi, fie că suge bebeluşul. Corpul tău produce lăptic în permanenţă.

      Profită de puseul de creştere care urmează să aibe loc în jurul vârstei de 3 săptămâni ( găsești mai sus în listă link către articolul despre pusee ) şi nu-i mai da lp. Hrănind bebeluşul mixt, îţi sabotezi singură lactaţia.
      De exemplu: bebe suge X ml la sân şi tu completezi cu încă 20 ml. La următorul supt, sânii în loc să producă X+20 ml, vor produce tot X, pentru că ştie că există cererea pentru cei 20 ml.

      Faptul că îţi simţi sânii moi, nu sunt un indicator al lipsei laptelui. Unele femei nu au avut sânii mari şi greoi niciodată, dar au alăptat cu succes timp îndelungat. Cât lapte scoţi la pompă nu este relevat deloc, este doar capacitatea ta de pompare şi a pompei de extragere. Adevărată pompă este chiar bebeluşul tău.

      Natura ne-a înzestrat cu darul de a naşte pui vii pe care să-i alăptăm cu lapte matern. Ascultă de vocea interioară şi instinctul matern, astea nu dau greş niciodată !

  30. Elena, te invit sa dai Join pe grupul de Facebook Alapteaza! si acolo sunt o multime de mamici care am trecut (inclusiv eu, cezariana, bb 4370 gr :)) prin ce treci tu si te pot ajuta. Daca doresti imi poti scrie pe privat pe profilul fb Amalia Tira (cel cu poza cu bebe la profil) si te ajut cu drag. Dureaza cateva zile pana se intra in grup si de aceea iti sugeram sa imi scrii sa te ajut intre timp 🙂

    1. Multumesc amalia. Ti-am trimis un mesaj pe FB, ti-am trimis si friend request, nu stiu daca vedeai mesajul altfel. Intre timp astept si sa fiu acceptata pe grupul de pe Facebook. Mi-ar fi de mare ajutor niste sfaturi. Multumesc

  31. Sunt din Hunedoara.Nu a fost verificat ,insa eu am observat ca scoate limbuta tare .
    Pentru sustinerea lactatiei iau galafor forte.Mi s-a recomandat 1 pastila pe zi dar pe prospect sunt 3 pe zi.Oare cate sa iau?

  32. Cat de muulte informatii utile!
    Ce rau imi pare ca nu le-am citit in urma cu un an…..nu as mai fi ajuns la relactare.
    Multumim din suflet :)!

  33. Buna ziua mamici. Am o fetitza de 7 luni jumate pe care o alaptez, doar ce problema e ca am reusit sa racesc(am luat-o de la ea). Ce as putea sa i-au sa-mu treaca. Mulțumesc

  34. Buna! Am un bebe de 2,5 luni alaptat exclusiv. S-a nascut cu 3560g iar la 2 luni cantarea 6000g. Problma este ca tocaie tot timpul la san. Asa a fot mereu, fiecare inghititura e cu zgomot. In somn papa mai bine, nu inghite atat de mult aer, dar tot nu e ok. Din aceasta cauza, in timpul unei sesiuni de alaptat, trebuie sa il ridic de mai multe ori sa eructeze, isi aduna piciorusele spre burtica si daca nu il ridic sa scoata aerul la timp, vomita tot lapticul pe care l-a papat. Culcat nu il pot alapta ca varsa imediat. O alaptez si pe sora lui de 2.5 ani. Cum sa fac sa-l ajut sa prinda mai bine sanul?

  35. Buna seara, am avut o experienta deosebita in aceasta seara. Am doi copii, un baiat care luna viitoare face 4 ani si un bebelus de 4 luni. Desi pe cel mare din cauza unui blocaj psihic si a informatiilor insuficiente l-am alaptat doar 4, 5 luni si acelea cu completare :((, in prezent, alaptez exclusiv :), desi s-a pornit f greu laptele (stat peste o ora la san in primele saptamani…), si ma gandesc ca o sa dureze destul de mult aceasta perioada deosebita:). IN fine, sunt fericita ca m-am informat, am avut rabdare, am insistat si in final am reusit! Discutia mea vine in a va cere sprijin cu o alta problema. Baiatul cel mare, a fost pregatit pt venirea fratiorului, ii dau atentie, petrec timp cu el, etc… si din fericire eu cred si observ ca il indrageste foarte mult pe cel mic, e implicat si fericit ca are un frate. Cu toate acestea, asta seara am avut o experienta interesanta… Avem obiceiul sa facem joc de rol: el e mami,eu sunt el, el e tati, eu sunt bebelusul… etc… Dupa cateva roluri schimbate, a vrut ca eu sa fiu mami si el bebelusul (adica fratirul lui) si a vrut laptic…, iar eu (cu cunostinte intemeiate de psihologie si mai nou despre alaptare) mi-am spus: copilul meu face regresie, ii e mai simplu sa joace rolul bebelusului si sa experimenteze… ce sa fac?, desi cu o mica greutate emotionala, l-am lasat sa incerce sa pape… ( nu l-am privit, dar l-am mangaiat pe cap, am vrut sa stie ca e acceptat), iar el s-a apropiat cu timiditate si sfiala si in cele din urma a incercat (cateva secunde)… L-am intrebat daca e bun laptele (a mai fost curios si i-am dat sa guste dupa ce m-am muls si l-a scuipat) si mi-a spus ca e bun…, dupa putin timp a inceput: mami wee, wee vreau laptic, l-am mai lasat… ( tot asa cateva secunde), apoi… mami vreau baita… si apoi i-am distras atentia si l-am readus la rolul lui real, de frate mai mare. I-am aratat poze cum il alaptam si i s-a parut f interesant (desi i le-am mai aratat). S-a trezit bebelusul si cel mare vroia sa ma ocup doar de el ( eram doar eu cu amandoi, a fost singurul moment de gelozie de o asemenea intensitate pana acum). La un moment dat am zis ca merg cu el sa-l adorm (sa simta ca e pe primul loc cum isi dorea si ca e imp pt mine) si ca il lasam pe bebelus (era satul, era posibil sa stea o perioada linistit) si am mers doar cu el. Bucuros, zis si facut… Ii reflect ca stiu ca ii este greu, ca nu mai este ca si inainte, ca uneori ar vrea sa fiu doar cu el si ca nu e o problema ca simte aceste lucruri. II spun de asemenea ca eu stiu ca il iubeste pe fratiorul lui si de cele mai multe ori este bucuros sa se joace cu el, sa il spele (ca ma ajuta la baita) etc. La un moment dat il aude pe bebelus si imi spune Mami, Sebastian plange, hai sa mergem la el, sa nu pice din pat. Eu il intreb, esti sigur, daca vrei mai stau doar cu tine! Hai sa mergem la el mami, ca plange si sa nu pice din pat! M-a apucat un drag de el, ca-mi venea sa-l mananc tot’ si i-am mai spus cateva lucruri: dragul meu, tu stii ca sebastian e bebelus: nu stie inca sa umbe, nu stie inca sa vorbeasca, are nevoie de noi ca sa pape, sa vada lumea, sa se joace. Cand erai si tu bebelus nu aveai fratior si tot timpul mami si tati erau doar cu tine, te tineam in brate, iti vorbeam, petreceam tot timpul cu tine pentru ca erai doar tu. Acum este si Sebastian, el este bebelus si nu putem sa stam doar cu tine, pentru ca acum sunteti amandoi. Tu stii ca ma stradui sa fiu cu amandoi si ca te iubesc enorm de mult! Apoi am plecat, s-a asezat ca de obicei, a facut liniste si au adormit amandoi linistiti (fara sa mai fie preocupat de titica :)). Acum, rugamintea mea e sa-mi spuneti parerea dvs cu privire la aceste situatii, sa faceti recomandari si daca exista carti care sa trateze aceste subiecte care apar in legatura cu cererea fratilor mai mari sa fie alaptati, va rog sa-mi transmiteti! Ma gandesc ca afecteaza faptul ca a fost alaptat atat de putin, sa fie doar o nevoie emotionala prezenta. Ma ajuta orice info imi puteti da!
    Va multumesc si scuzati daca subiectul este departe de tema alaptatului, dar e aproape de nevoile mele…

  36. Buna mamici. Ma confrunt si eu cu o problema care nu stiu daca exista cu adevarat sau e in capul meu. Am o fetita de o luna si 2 sapt alaptata exckusiv, la cerere. In prima luna a luat un kg insa de la nastere ea sta putin la san, cam 15-20 min si cam o masa pe zi o sta 40-60 min si nu in fiecare zi. Tot incercsa maresc perioada de supt insa nu imi reuseste intotdeauna. Daca adoarme la san si o trezesc nu mai vrea sa papesau scoate singura sanul. Este atat de grav ca sta asa putin? Iar intervalul la care cere de mancare este cam de o ora-o ora jumatate cateodata si mi s-a spus ca nu este ok asa des.
    a doua problema este ca seara in general plange de foame (isi baga pumnul in gura, cauta sanul) dar cand ii-l bag in gura plange si il scuipa sau suge de cateva ori si il scuipa. Ce sfaturi imi puteti oferi?eu ma gandeam sa ma pompez pentru masa asta si sa ii dau din biberon.

    Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit

  37. Bună! Am nevoie de o părere din partea mămicilor cu experiență în alăptat pe o perioadă mai lungă de timp (peste 3 luni).
    De două luni alăptez exclusiv,fetița a luat bine în greutate doar ca în săptămâna 7 a vomat marți,miercuri cate o dată pe zi și vinerea de două ori. Am mers la spital,unde stând internate patru zile,s-au fracționat mesele ei: 5 min la fiecare două ore,după care am ajuns la 10 min la fiecare trei ore si tinut la ragait si in sus 20 min,deci alăptat la program. În acele zile am și extras lapte pentru a nu scădea producția. La externare mi s-a recomandat să alăptez cât vrea ea să suga,dar nu mai devreme de 2 ore. De asemenea mi s-a recomandat și folosirea suzetei. Respectând indicațiile,mi se pare ca fetitei i se face foame mai repede de 2 ore și dacă amân se mulțumește cu suzeta și adoarme,plus ca mai mult se joacă cu sânul ( îl tot ia și îl lăsa). Mi-e frică să nu rămân fără lapte în stilul asta,dar mi-e și frică să nu ajungem iar la spital.
    Ce părere aveți?

  38. Buna ziua,
    Am un baietel de 4 luni si jumatate alaptat exclusiv pana acum, insa am facut varicela iar doctorii mi-au recomandat o saptamana de tratament cu aciclovir si din aceasta cauza trebuie sa intrerup alaptatul.
    De aseara ne cam chinuim cu biberonul cu laptic pompat acum 3 luni si pastrat la congelator, dar usor usor bebe a inceput sa se obisnuiasca.
    Eu voi continua sa pompez laticul si sa il… arunc.
    Intrebarea este, ce se va putea intampla la finalul acestei saptamani, bebe se va mai intoarce la san? Exista oare riscul de intarcare?
    Va multunesc din suflet!

  39. Am un baietel de 3 luni si jumatate pe caruia de 1 Luna I am introdus si lapte Aptamil, deoarece nu se satura. De cateva zile nu Mai accepta laptele meu. Ii vine sa vomite. L am gustat si este amar. Mai mult, dupa 10 min de la muls se separa, astfel incat in partea de jos a biberonului este de culoarea oului de rata aproape , iar in partea de sus este alb. Mentionez ca pe zi cantitatea de lapte de la muls este de pana in 100 ml

  40. Bună ziua. Va solicit și eu ajutorul pt a reuși să-mi alăptez bebelușul de 2 luni și o săptămână. Pe scurt povestea pt care alăptez, dar f puțin, în rest lp:
    Cezariana, 4-5 completari cu lp in maternitate, acasă tp de 3 sapt alăptat exclusiv tp în care a urlat continuu și a luat în greutate 50 gr. In condițiile în care eu sunt sg, fără ajutor ca îmi este plecat și soțul, am cedat și l-am băgat pe lp, ii mai dau lm aproximativ 30% din necesarul lui pe zi. Atașat corect pt ca am chemat un consilier în alăptare, fren nu are nici posterior nici anterior, doar ca nu vrea sa stea sa suga prea mult, după ce nu mai curge mult ca la început, începe sa se agite, apoi plânge. Credeți ca în acest moment as mai putea reuși sa alăptez exclusiv? Eu în acest moment mai mult la pompa mai scot, SNS am încercat, nu a vrut sa suga. Și referitor la pompat, când nu mai curge deloc după ce cu puțin noroc scot 60 ml, este indicat sa insist deși nu iese nimic? Sau mai bine o pauza? Mulțumesc anticipat!!!!

  41. Buna ziua poate sa imi spuna si mie cineva daca am facut cezariana si nu am avut voie sa alaptez au trecut deja 4 zile ,o sa mai pot alapta.M -am mai si masat si a iesit o picatura de colostru din fiecare san ,va multumesc

  42. Buna… am o fetita care acum pe 12 face 3 luni…am trecut printr.o perioada mai grea si din in cauza stresului nu i.am mai dat san. Avem deja c.am 4 saptamani, am inceput sa o pun din nou la san…nu mai am acelasi flux de lapte..voiaam sa va intreb daca exista pastile ,ceai,orice pentru a.mi stimula fluxul de lapte..

  43. Buna ziua,
    Am o problema. Am nascut acum 3 saptamani o fetita de 3700.am alaptat-o exclusiv la san pana saptamana trecuta cand nu mai dormea deloc si plangea non-stop.atunci i-am dat completare. Problema e ca eu nu vreau sa o invat la biberon, dar nu am lapte suficient.o tin si cate 2 ore la san si pana nu ii dau completare nu se linisteste. De exemplu azi am stat cu ea de la ora 2 pana la 4 la san si tot nu s-a saturat, i-am dat apoi 90 ml lapte praf si s-a linistit. Si inca ceva. E normal sa stea atatea ore treaza? Va rog sa ma ajutati.

  44. Buna! Va rog sa ma ajutati! Am o fetita de 4 luni si jumatate alaptatavexclusiv la san. De seata trecuta laptele meu e mai mult o amintire 😦 Pot face ceva sa imi revina? Daca nu reusesc urgent sa am lapte sunt nevoita sa incerc cu lapte praf. Multumesc mult!

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.