„Bebelusul cere non stop la san”- cand e normal si cand devine periculos

Poate ești o mama la început de drum sau o mama ce alapteaza de mult timp si încurajează alte prietene sa reuseasca în alaptare. Poate iti astepti bebelusul si te pregatesti pentru primele zile după ce îl cunoști. Auzim des pe grupurile online de sprijin in alaptare sfatul “Lasa bebelusul sa stea la san non-stop, el stimulează cel mai bine sanul!” și, ca și consultant în lactatie consider ca e nevoie sa ofer niște lămuriri, niște ghidaje.

Asadar, cand acest sfat este corect?

  1. In primele 1-3 zile după naștere. Bebelusul alaptat exclusiv si la cerere, cu atasari corecte la san, va stimula sanii mamei si va ajuta la instalarea secretiei lactate abundente (lactogeneza 2). Prima zi, stomacul bebelusului e micuț și hranirile dese în picuri de colostru vor fi tot ce are nevoie bebelusul. Pe masura ce stimulările continua, la intervale de cel mult 3 ore, zilele următoare bebelusul va primi tot mai mult laptic. Intervale între supturi si de 30 minute, si de 2-3 ore. Sfatul să fie pus la san este corect, monitorizand ca scutecele cu urina sa ajungă la 2, apoi in ziua a 3-a la 3, iar din ziua a 4-a sa inceapa sa ude minim 5-6 scutece in 24 de ore (un scutec ud e echivalentul a 3 linguri de apa intr-un scutec curat). Scaunul până in ziua a 4-a, a 5-a ar trebui sa treaca de la negricios (meconiu) la verzui si apoi la mustariu.  
  1. Cand bebelusul a fost preponderent alaptat la cerere dar a mai primit ocazional mici completari (1-2 pe zi, 30-40 ml) și suptul este eficient, bebelusul uda multe  scutece, are scaune zilnic de cantitate, consistentă si culoare potrivite. Acum este un moment bun pentru ca mama sa fie incurajata sa alapteze frecvent, la cerere, sa se puna la dispozitia bebelusului, alternand sanii la nevoie si oferind si ultimul picur de lapte prin compresia sanului. Planul e sa fie eliminată si aceasta mica completare (30-40 ml in 24h). Pentru completari mai generoase, vezi mai jos. 
  2. Atunci cand menstruatia mamei revine, cantitatea de lapte in san e posibil sa scadă ușor si gustul laptelui poate sa fie afectat de cantitățile mai ridicate de sodiu (laptele e mai puțin dulce). Sfatul general e ca mama sa se relaxeze, sa bea lichide cat simte nevoia si sa puna copilul frecvent la san. In scurt timp, sanii vor relua productia abundenta de lapte. 
  3. Cand bebelusul alaptat exclusiv se afla la un puseu de creștere (in jur de 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni..). Bebelusul este de obicei multumit la san, suge activ, are suficiente scutece ude si murdare, are o crestere ponderala adecvată si golește eficient sanii la fiecare masa. Perioada de puseu apare atunci cand bebelusul devine neliniștit, mai agitat, se cere des la san si mama percepe ca bebelusul ar vrea sa manance mai mult si ca ea nu are suficient lapte. Puseul de creștere durează doar 2-3 zile si, de obicei, suptul intens declanșează o creștere in cantitatea de lapte a mamei si un salt mental sau achizitii motrice la bebelus. Dacă durează mai mult de 2-3 zile, posibil sa nu fie un puseu de creștere si trebuie excluse alte afectiuni medicale. 

Cand acest sfat este periculos?

  1. A 4-a zi după naștere, cand bebelusul si mama au fost despărțiți si mama nu a stimulat sanii. Bebelusul despărțit de mama a primit exclusiv biberon cu lapte formula iar mama a fost sfatuita sa astepte sa vina laptele in mod pasiv, fără sa exprime laptele cu mana sau pompa. Așteptarea sa vina laptele poate însemna lactatie scăzută, flux scăzut de lapte sau angorjare severă- furia laptelui, sani nodurosi, durerosi, cu efect dezastruos in alaptare pe termen scurt si lung . Acum nu e un sfat bun ca mama sa puna copilul doar la san, fără sa fie evaluat transferul de lapte si  fara sa se observe clar ca bebelusul mananca suficient. Riscurile care apar pentru bebelus: deshidratare, hipoglicemie, agravarea icterului cu risc de kernicterus(afectiune grava a creierului).  Așa ca, după o perioada de despartire sfatul corect ar fi ca mama sa alapteze, sa observe daca bebelusul e atașat corect, dacă face transfer de lapte eficient, dacă aduna scutece ude si scaune suficiente si ca bebelusul pare multumit. Dacă scenariul nu decurge așa si avem un bebeluș nemulțumit, agitat, care ia greu sanul, suge puțin si e nervos, plange, pare înfometat, atunci e necesar ca poziția si atasarea sa fie îmbunătățite, sa fie verificat transferul de lapte, sa se aplice compresii pe san si, daca tot nu transfera lapte eficient, se poate oferi supliment (ideal lapte matern muls si ideal oferit pe san cu un sistem de suplimentare- SNS). In aceasta situatie, mama ar trebui ca la fiecare episod de suplimentare a bebelusului sa pompeze sanii, pentru a creste productia de lapte. Intr-un final suplimentul e eliminat treptat pe masura ce mama stimulează sanii si laptele matern e tot mai abundent.
  1. Bebelusul e in primele saptamani de la naștere, e icteric, somnoros, suge scurt (1-2 minute) si adoarme scurt, ca apoi sa ceara iar mancare, de asemenea sanul mamei nu se detensioneaza dupa ce bebelusul suge.  In aceasta situatie bebelusul pare ca nu face fata efortului  de a chema fluxul de lapte si există riscul alimentării ineficiente si insuficiente. In aceasta situatie încercăm sa imbunatatim poziția, atasarea, transferul de lapte, mama e rugata sa pompeze si sa ofere supliment bebelusului, ideal lapte matern pompat oferit cu SNS pe langa san. De asemenea atat mama cat si bebelusul ar beneficia de un plan de lucru discutat cu un consultant in alaptare. 
  1. Cand mama si-a alaptat bebelusul la cerere dar nu știa cât si cum manca la san si, la sfatul cadrelor medicale, a dat supliment de lapte formula cu biberonul dupa fiecare masa (exemplu: 30-90 ml lapte formula oferit la 8 mese pe zi, ar fi 240-720 ml de formula per 24 ore).
    Chiar dacă entuziasmul mamei sa alapteze exclusiv e colosal, realitatea ne spune ca sanul nu a fost stimulat la fel de mult pe cat a mancat bebelusul, astfel, aceste completari cu lapte formula nu au fost corelate cu pompari ale sanilor pentru creșterea secretiei lactate. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă ca bebe a supt scurt sau ineficient, a stimulat puțin, dar insuficient pentru a declanșa o creștere a lactatiei. Ce rămâne de făcut? 

– creșterea stimulării pe san prin pompari regulate atunci cand bebelusul primeste completări

– eliminarea tetinei de la biberon si folosirea unei metode alternative de hranire (sistem de suplimentare pe langa san sau pe deget, cani pentru bebelusi, seringă, cani simple, medela softcup etc)

– alegerea unui plan de stimulente pentru creștere a lactatiei la sfatul unui consultant in lactatie IBCLC

– eliminarea treptată a suplimentului de lapte formula (cate 10 ml pe zi din totalul din 24 ore, de ex in loc de 240, oferim 230 ml prima zi, 220 a doua zi si tot asa) urmărind indicatorii care ne zic ca bebelusul se hrănește suficient

Pe masura ce suplimentul scade spre zero si mama pompeaza lapte cat sa acopere toate suplimentarile sau dacă  se reduc inclusiv suplimentarile cu lapte pompat pentru ca bebelusul isi creste performanta la san, atunci sfatul devine corect: “Alapteaza des, la cerere, bebelusul va scoate singur lapte si va stimula sanul”

Am menționat pe parcursul acestor exemple ca e util sa se ia legatura cu un consultant in lactație acreditat internațional IBCLC pentru a asigura nivelul cel mai ridicat de ingrijire, evaluare a situației si plan de lucru pentru a ușura munca mamei si a aduce bebelusul spre direcția alaptarii exclusive in mod corect si in siguranta! 

Desigur mai sunt multe alte exemple si de “asa da”, si de “asa nu”, insa am ales situațiile care apar cel mai des in practica de zi cu zi.

Niciodată un bebelus flamand nu va performa la san daca problemele de la care a ajuns sa fie flamand nu sunt adresate si rezolvate! 

Hraneste bebelusul. Protejează producția de lapte. Mentine alaptarea ca focus principal.

SILVIA NICOARA, consultant in lactatie acreditat international IBCLC

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.