Nu am lapte! Ce sa fac?-Cresterea productiei de lapte

Silvia Nicoara- consultant in lactatie acreditat international IBCLC

#crestereaproductieidelapte #nuamlapte #lapteputin #eliminareasuplimentului

Atunci cand intalnesti dificultati in alaptare si cand se recomanda suplimentarea bebelusului cu formula, te intrebi ce poti sa faci pentru a avea mai mult lapte. Pentru inceput, preventia e cel mai bun tratament si incercam sa asiguram suficient stimul sanilor, recomandand:

  1. Alaptarea exclusiva si la cerere din prima zi de viata. Acesta e un criteriu esential care trece neobservat cu prea multa usurinta in maternitati. Stimulul sanilor des si eficient primele zile (de minim 8 ori pe zi) este esential in activarea receptorilor de prolactina, care, pe termen mediu si lung, asigura un raspuns eficient, rapid si cantitativ la stimulul aplicat sanului. Esuarea acestei stimulari poate duce la aglomerarea laptelui in sani, angorjare patologica, furia laptelui si la scaderea iremediabila a lactatiei.
  2. Poziționare corecta si atasare profunda a bebelusului pe sanul mamei. Un bebelus atasat corect si pozitionat comod, stabilizat la sanul mamei, va face transfer de lapte optim si va stimula eficient sanul, fără a produce dureri. Cand aceste criterii nu sunt indeplinite, recomandarea e sa se ia legatura cat mai urgent cu un consultant in alaptare acreditat international IBCLC pentru a corecta in timp util atasarea si a preveni rani grave, riscul de deshidratare si scaderea mare in greutate a bebelusului.
  3. Observarea indicatorilor: supt preponderent activ, un numar adecvat de mese, suficiente scutece ude si murdare si o crestere ponderala adecvata sunt indicatorii ce ne arata ca totul e ok. Cand unul din acesti indicatori nu e bifat, tragem un semnal de alarma si verificam ce nu merge bine la pozitie, atasare si transfer de lapte.
  4. Eliminarea sabotorilor: suzeta, mamelonul artificial, biberonul. Suptul la san e diferit de cel aplicat pe tetinele de cauciuc sau silicon, ondularea peristaltica a limbii dispare pe biberon si suptul, in timp, se deformeaza, astfel, se recomanda eliminarea suzetei, a mamelonului artificial si a biberonului.
    Acestea fiind zise, exista situatii cand natura fizionomiei bebelusului aduce un plus de dificultate mentinerii atasarii pe san, astfel ca, sub ghidajul unui consultant in lactatie acreditat international, tetinele de silicon pot sa fie un ajutor pe termen extrem de scurt si cu atentionari speciale in privinta folosirii lor corecte.
  5. De asemenea, completarea de lapte matern sau formula ce ii este oferita bebelusului ca supliment nu va fi eliminata brusc odata cu eliminarea biberonului, ci se recomanda ca alte variante de oferire a acestei completari sa fie folosite (sistemul de suplimentare montat pe san, sistemul de suplimentare montat pe deget, cana, softcup, seringa sau alte optiuni). Reducerea suplimentului de lapte praf se face treptat, cu cate 10 ml pe zi din totalul de 24 ore sau 30 ml la 3 zile, astfel incat sa oferim timp sanului si bebelusului sa se ajusteze. Exista situatii cand scaderea de supliment e mai rapida, dar atentia trebuie sa fie sporita la indicatorii bebelusului.
  6. Stimularea eficienta si suficient de frecventa a sanului. Daca ingrijorarea ca bebelusul nu mananca suficient este temeinica, daca s-a ajuns chiar la suplimentari serioase cu formula de lapte praf, deducem ca sanul nu a fost stimulat suficient de des si/sau suficient de eficient.
    Studiile spun ca stimularea eficienta a sanului minim de 8 ori pe zi din primele 6 ore de la nastere (preferabil din prima ora dupa nastere) asigura baza pentru a cladi o productie buna de lapte. Aceasta stimulare eficienta poate fi realizata cu usurinta de un bebelus sanatos, viguros, fără particularitati deosebite ale anatomiei orale, fără un stres deosebit in urma nasterii, fără tensiuni musculare sau alte afectiuni ce pot aduce probleme.
    Daca bebelusul nu reuseste stimulari eficiente, focusul nostru trebuie sa ramana pe hranirea eficienta a bebelusului si stimularea sanilor, pentru a mentine sau a construi o productie abundenta de lapte.
    Asadar, daca bebelusul primeste completari, sanul nu trebuie sa ramana in urma. In functie de situatie, de frecventa la care se necesita stimularea sanului (1-2 pe zi sau 8 stimulari pe zi de ex) sau in functie de cantitatea de lapte formula ce trebuie inlocuita cu lapte matern, se alege exprimarea laptelui cu mana, o pompa manuala sau o pompa electrica.
    E util ca de fiecare data cand bebelusul primeste lapte prin alta metoda decat suptul direct de la san, sanul mamei sa primeasca extra stimulare cu mana sau pompa.
  7. Suplimentele nutritive pentru sporirea lactatiei (ceaiuri sau pastile). Exista o paleta larga de galactogogi (plante care au ca efect cresterea lactatiei) astfel incat inca din spital multe mame primesc diverse recomandari.
    Ideal ar fi ca aceste stimulente sa fie recomandate individual, tinand cont de istoricul medical al mamei, alte afectiuni cronice sau acute, astfel incat sa nu strice echilibrul organismului mamei.
  8. In situatia in care contextul alaptarii la cerere si exclusive cu stimulari eficiente si eforturi mari de crestere a lactatiei fără rezultate semnificative, mamica se poate confrunta cu hipogalactie primara, cauzele fiind hormonale si deseori lactatia poate fi imbunatatita cu tratament adecvat. Hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, diabetul, obezitatea, retentia placentara sunt o parte din cauzele medicale pentru o lactatie scazuta. Acest lucru nu inseamna ca mama nu ar trebui sa alapteze si nu ar trebui sa ofere laptele ei micutului, chiar daca se vede nevoita sa suplimenteze si cu altfel de lapte.

Ideal ar fi ca o mama care se confrunta cu lactatie insuficienta sa nu ramana singura, sa ceara ajutor specializat, pentru a identifica toti factorii sabotori ai alaptarii, a corecta pozitia si atasarea si pentru a primi un plan de lucru personalizat si sustinere continua in procesul de alaptare.Uneori, alaptarea poate sa mearga greu, desi ne dorim sa fie totul instinctiv. Deseori barierele in alaptare le primim inca din primele ore de la nastere, fiind despartite de bebelus sau oferindu-i-se completare pe biberon fără sa fie imperios necesar si fără sa fim educate in ceea ce priveste atasarea, pozitionarea, transferul de lapte si stimularea eficienta a sanilor. Informarea inainte de nastere poate sa previna mult stres si dificultati primele zile in spital si acasa.

Referinte:


Institute of Medicine (US) Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation. Nutrition During Lactation. Washington (DC): National Academies Press (US); 1991. 5, Milk Volume. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235589/


Sandhi, A., Lee, G.T., Chipojola, R. et al. The relationship between perceived milk supply and exclusive breastfeeding during the first six months postpartum: a cross-sectional study. Int Breastfeed J 15, 65 (2020). https://doi.org/10.1186/s13006-020-00310-y

Pregnancy, Childbirth, Postpartum and Newborn Care: A Guide for Essential Practice. 3rd edition. Geneva: World Health Organization; 2015. K, BREASTFEEDING, CARE, PREVENTIVE MEASURES AND TREATMENT FOR THE NEWBORN. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326679/

Informatii utile:

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93mum/supply

Increasing Low Milk Supply

Weaning from formula supplements

http://lapieptulmamei.com/wp/galactogogele-sau-despre-cum-ai-putea-sa-iti-cresti-lactatia/

https://alapteaza.com/2013/09/01/cauze-medicale-reale-de-lactatie-scazuta/

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.