Tratamente pentru ragade mamare

Multe proaspete mamici se confrunta cu ranile la san, care fac alaptarea dureroasa si neplacuta. Articolul de mai jos prezinta cele mai frecvente cauze ale ranilor precum si solutii pentru tratament. Cel mai important lucru este atasarea, daca aceasta este realizata corect, sansele ca mama sa faca rani scad considerabil.

1. Verificarea ataşării bebeluşului la sân şi corectarea ataşării.

Câteva idei despre cum puteţi obţine o ataşare corectă: buzele bebeluşului sunt răsfrânte, buza superioară apucă puţin deasupra mamelonului, cea inferioara prinde o mare parte din areola. Sânul se introduce în gura bebeluşului de la nivelul nasului, trebuie pus bebeluşul la înălţimea aceea şi stimulat puţin pe nas cu mamelonul, în partea de jos, spre gură, astfel încât să o deschidă cât mai mare posibil. Când e gura deschisă bine, se ţinteşte cu mamelonul palatul moale (cerul gurii, înspre interior, masaţi-vă cu degetul cerul gurii sa vedeţi unde începe palatul moale), nu centrul gurii. Cu o mişcare fermă, susţinând copilul nu de cap ci de ceafă cu antebraţul (deci bebeluşul ţinut pe antebraţ, nu pe cot), se face ataşarea. Bebeluşul trebuie poziţionat cu întreg corpul înspre mama, nu doar cu faţa/capul. Ataşarea în condiţiile astea trebuie să creeze un vid. Să nu alunece, să nu scape sânul. Pe fond de ragade, doare. Însă o ataşare bună vă va face să simţiţi mai mult sau mai puţin confort, caută poziția în care simți că e cel mai bine. Poziții: culcat, bebelușul întors pe-o parte, lipit de burtica și pieptul tău, cu fața înspre tine. Poziție biologică: rezemată pe perne sau pe canapea, bebelușul pe pieptul tău, sprijinit în lateral de câte un braț sau făcut proptă la piciorușe.
Puteți urmări aici un videoclip cu un bebeluș care suge foarte bine.

Alte sfaturi utile despre atașare găsiți pe http://www.ehow.com/video_4441702_breastfeeding-latch-tips.html

2. Poziția de alăptare: De obicei mamele tind să își alăpteze bebelușii în aceeași poziție, fiindu-le mai comod să facă mereu cum s-au învățat. Din păcate, păstrând mereu aceeași poziție de supt, bebelușul atinge cu gingiile aceeași zonă mereu, iar daca apar probleme la atașare, aceeași zonă e rănită mereu. Aici găsiți câteva poze cu poziții de alăptare, o schimbare de poziție poate diminua durerea.

2. Verificarea frenului lingual. În cazul în care frenul este prea scurt, limba nu trece peste gingiile de jos, bebelușul scapă sânul, scoate sunete. Dacă limba nu se poate mișca în voie, nu stimulează cum trebuie areola, de aici poate rezulta o producție necorespunzătoare, bebelușul nu se hrănește cum trebuie. Operația de tăiere a frenului este foarte simplă, aceasta poate fi tăiat de către un medic chirurg. Verificați acest aspect încă din spital, cadrele medicale specializate vă pot ajuta. Mai târziu pot apărea chiar și tulburări de vorbire, de aceea, în funcție de caz, ar fi bine ca intervenția să fie efectuată cât mai devreme. Puteți urmări aici un filmuleț cu intervenția de tăiere a frenului.

Mai multe informații pe această temă puteți găsi aici:

http://alexcreste.blogspot.ro/2011/06/dileme-legate-de-tongue-tie.html

http://nurturedchild.ca/index.php/breastfeeding/challenges/tongue-tie-and-lip-tie/

https://breastfeedingusa.org/content/article/tell-me-about-tongue-ties

3. Aplicarea băilor de aer. Stați cu sânii la aer cat mai mult, între alăptări, zi și noapte. Evitați folosirea săpunului în zona sfârcurilor atunci când faceți duș/baie. De asemenea, evitați spălarea excesivă a sânilor. Un duș o dată pe zi este suficient, altfel riscați să sensibilizați și mai mult zonele cu probleme.

4. Aplicarea laptelui de mama pe sfârcuri. Laptele matern are multe proprietăți de vindecare, de aceea vă poate ajuta în cazul rănilor. După ce suge bebelușul, mulgeți câteva picături de lapte și aplicați-le pe mameloane, apoi stați cât mai mult cu sânii la aer.

5. Produse pentru lubrifiere și vindecare: În farmacii găsiți de asemenea o serie de produse care ajută la vindecarea mai rapidă a ragadelor, prin lubrifiere și hidratare.

  • Cea mai eficientă este lanolina sau cremele cu lanolină: MultiMam Lanolin de la Bioclin, Purelan de la Medela, Lansinoh, Mayam. Există de asemenea și creme special create: Mustela Baume pour Allaitement sau MultiMam Balm. Acestea se pot aplica înainte și după supt, nu trebuie șters sau spălat sânul.
  • Rezultate bune dau și comprese cu hidrogel Multimam sau Medela. Compresele se aplică după supt timp de câteva minute, hidratează mamelonul și ajută la refacerea pielii, iar sânul nu trebuie șters înainte de supt.

O cremă foarte utilizată este Garmastan (guaiazulene 0,05 gr., excipienți până la 100 gr.: crema PEG 8, PEG-75, sorbitol, metabisulfit de sodiu, clorura de cetil piridinium, apă q.s 100 gr). Desi ingredientele sale nu sunt 100% naturale si recomandam spalarea ei inainte de alaptare, poate fi utilizata ca ultim resort in cazul in care alte solutii nu functioneaza.

6. Folosirea unor soluții preparate în casă: Soluție salină sau apă cu bicarbonat de sodiu: se pun într-un bol 250 ml apă călduță și 2 linguri de sare/bicarbonat, apoi se scufundă sânii în soluție, timp de 2 minute fiecare (dacă la ambii sâni sunt răni). Se lasă la uscat, se spală iar după aceea se aplică un strat de lanolină.

Puteți vedea în filmuleț cum se prepară soluția salină: http://www.youtube.com/watch?v=vsluv5s8VXE

ATENȚIE! Nu se recomandă folosirea acestor soluții dacă sânul sângerează.

7. Produse pentru cicatrizarea rănilor: În cazul în care aveți răni profunde, puteți folosi și un produs pentru cicatrizare, precum Cicatrizin de la Tis, Sudocrem (recomandat în general pentru eritemul fesier al bebelușului), Cicaplast de La Roche Posay, Cicalfate de la Avene sau Cicactive de la Uriage.

8. Creme cu antibiotic si antimicotic. În caz de infecție (de ex. candida) puteți folosi o cremă cu antibiotic, necesară pentru tratarea cauzei rănilor. Dr. Jack Newman propune o rețetă de cremă cu utilizări multiple (APNO) (antibiotic+corticosteriod+antimicotic), foarte eficientă pentru tratarea globală a cauzelor care produc răni ale sânilor. Puteți solicita prepararea cremei în farmaciile care au laborator propriu și pot face acest lucru. În cazul în care nu găsiți toate ingredientele pentru crema originală a Dr. Jack Newman, vă propunem o rețetă autohtonă la fel de eficientă: Bacitracin+neomicina 2 %: 15 gr, betametazonă unguent 0,1 %: 15 gr și miconazol pulbere până la concentrație finală 2 %.

Pentru infecţiile cu candida pot fi de ajutor soluţiile cu oţet. Amestecaţi o măsura de apă cu o măsură de oţet şi aplicaţi pe mameloane cu ajutorul unui tampon, înainte de a pune cremă. Spălaţi sânii înainte de aplicare.

În cazul în care suspectați o infecție a sânilor, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră specialist.

Unul dintre motivele frecvente ale apariției rănilor este folosirea biberonului pentru hrănirea bebelușului. La momentul actual nu există biberon compatibil cu alăptarea. Orice biberon interferează într-o măsură mai mare sau mai mica în buna desfășurare a alăptării, ori prin refuzul copilului de a se mai atașa la sân ori prin modificarea atașării la sân, ceea ce cauzează probleme legate de luarea în greutate, suptul eficient, potolirea foamei bebelușului.

Astfel, în momentul de față biberonul este recomandat ca metoda de suplimentare doar ca ultimă variantă, este de preferat să se facă suplimentarea la nevoie ori cu o linguriță, o căniță cu cioc sau căniță normală, seringă fără ac sau SNS. Mai multe detalii despre modalitățile de suplimentare în articolul despre readucerea copilului la sân.

Protecțiile de silicon sunt adesea recomandate dacă mama are ragade. Deși pot fi de ajutor, recomandăm precauție în utilizarea acestora, deoarece uneori pot avea mai multe dezavantaje decât beneficii.

– Aportul de lapte prin mameloanele de silicon este mai scăzut, bebe nu suge la fel de eficient și prin urmare mama trebuie să urmărească bebelușul cu atenție pentru a se asigura că acesta mănâncă suficient.

– Protecțiile vin în diferite mărimi, mama trebuie să aleagă mărimea potrivită, altfel riscă să își agraveze rănile

– Prin utilizarea mameloanelor de silicon se pierde contactul direct dintre gura/saliva bebelușului și areola mamară, ceea ce poate împiedica transmiterea informației referitoare la producerea factorilor imunologici de care are nevoie bebelușul în acel moment.

– Bebelușul se poate obișnui cu protecțiile, ceea ce poate face ca renunțarea la ele și revenirea la sân să fie foarte dificilă

Dacă totuși apelați la acestea, încercați să le folosiți pe o perioadă cât mai scurtă și în paralel aplicați soluțiile anterioare: stați cu sânii la aer, aplicați lanolină/creme/comprese, faceți băi saline, pentru a favoriza procesul de vindecare. Rănile nu se vor vindeca de la sine doar prin utilizarea protecțiilor. Dimpotrivă, dacă atașarea nu este corectă, ea poate deveni și mai defectuoasă din cauza protecțiilor. Soluția reală este îmbunătățirea poziției de alăptare: când bebelușul nu se atașează bine, îl puteți desprinde de la sân folosind degetul mic introdus în colțul gurii acestuia, apoi încercați să îl atașați din nou. Desprinderea bebelușului de sân trebuie făcută cu blândețe, așa cum este descris mai sus, deoarece, în unele cazuri, desprinderea incorectă de la sân poate sta și ea la baza apariției rănilor.

Literatura de specialitate existentă în prezent pe această temă nu susține beneficiile folosirii protecțiilor pe termen lung, neexistând dovezi în acest sens. Puteți citi pe larg despre siguranța și riscurile mameloanelor de silicon acest articol.

Unii medici recomandă o pauză de la alăptat. Această sugestie este greșită din mai multe puncte de vedere, printre care și faptul că poate scădea producția de lapte iar bebelușul se poate obișnui cu biberonul și apare confuzia sân-biberon. Cel mai bun lucru pe care îl poate face mama este să corecteze poziția, caz în care durerile vor fi mult diminuate.

Bibliografie:

http://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplehealing/

http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=48:sore-nipples&catid=5:information&Itemid=17

http://www.riversideonline.com/health_reference/Childrens-Health/FL00096.cfm

http://www.nbci.ca/

Dă clic pentru a accesa bfm.2010.0003.pdf

http://kellymom.com/bf/concerns/child/thrush-resources/

Cosmina Degan, Adina Brănici & Silvia Nicoară

3 gânduri despre „Tratamente pentru ragade mamare

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.