Managementul alaptarii si schimbatul scutecului

Multe dintre noi mamele (si tatii) ne gandim sau chiar asa auzim si din maternitate ca nou-nascutul dupa ce se trezeste, mai intai trebuie schimbat si apoi alaptat.
Rezultatul de multe ori: schimbatul scutecului e un chin, nou-nascutul care s-a trezit plangand incepe sa planga si mai tare, mai punem peste asta si lipsa noastra de indemanare ca proaspeti parinti la schimbatul si imbracatul pruncului, si am ajuns la reteta perfecta pentru stres si disconfort pentru toata familia. Unii ajungem sa credem ca asa-i normalul, ca asta e, daca de fiecare data plange la schimbatul scutecului.
Sigur ca sunt nou-nascuti care nu reactioneaza asa, nu generalizam si nu despre aceasta categorie discutam acum.

Insa se poate si altfel, fara ca bebelusul sa planga. Unde gresim ?

1.1. Plecam de la presupozitia ca un nou-nascut functioneaza ca noi, adultii. Adica, gandim asa: primul lucru care-l facem dupa ce ne trezim este sa mergem la baie, prima nevoie fiind aceea de a elimina reziduurile. Insa la nou-nascut nu este asa, nici vezica nu este suficient de bine dezvoltata incat sa retina cantitate mare de urina, cum e la noi adultii (daca vorbim de eliminarea urinei) dar aspectul esential care diferentiaza un nou-nascut de un adult, este nevoia prioritara.

Ioana Popa are o vorba inteleapta:
„Nevoile bebelusului se satisfac in ordinea prioritatilor”.

Care este nevoia principala a unui bebelus? Aceea de a urina sau a elimina scaune? Nu, ci de hrana! Toate celelalte nevoi sunt subordonate acesteia. Cand se trezeste deja plangand, este de-a dreptul infometat.
Pana ii este schimbat scutecul, plansul lui devine si mai puternic, consuma si mai multe energie, se secreta cortizol (hormonul de stres), e pus la san, dar intrucat este asa de agitat, desi ii este foame, uneori poate sa si respinga sanul, sau alteori dureaza pana vine jetul de lapte, mama se va stresa si ea si suntem deja intr-un cerc vicios.

1.2. Plecam de la presupozitia ca nou-nascutul trebuie sa aiba o rutina. Aceea pe care o dictam noi, adultii. Insa bebelusii nu se inteleg bine cu rutinele impuse de adulti.
Ei au ceasurile lor, mecanismele lor interne care le semnaleaza ce au nevoie. Ce facem noi este sa rigidizam intrarea lor in lume, impunandu-le limitele noastre, fara sa ii cunoastem si sa le descoperim functionarea in stare buna. Nu merg in scutece la armata.
Tot ce trebuie sa facem este sa urmam semnalele lor, noi suntem cei care si putem sa ne adaptam si ar trebui sa ne adaptam, pana invatam sa ne sincronizam si sa functionam impreuna.
Nimeni nu stie mai bine decat ei cand le e foame, nimeni nu stie mai bine decat ei cand le e somn, cand fac pipi sau elimina scaune. Ei transmit nevoia de foame inainte sa planga. Haideti sa invatam semnalele:

foame
La fel cum nimeni nu stie mai bine decat noi cand ne trebuie sa mancam, sa mergem la toaleta, sa dormim.

2. De multe ori, schimbam un scutec GOL, din inertia schimbatului scutecului inainte de a fi pus la san bebelusul. De ce? Pentru ca multi bebelusi fac pipi sau au scaune chiar IN TIMP ce se hranesc, in timp ce sunt la san. Asta inseamna ca iar trebuie sa schimbam scutecul, dupa ce a mancat. Nu intrerupeti niciodata suptul activ al unui bebelus infometat, daca tocmai a facut pipi sau caca atunci. Nu mai dureaza mult pana poate fi schimbat.

3. De verificat scutecul putem, dar intr-o miscare rapida, nu este necesar sa dezbracam bebelusul, sa dam scutecul jos, ca sa observam ca a facut….ceva. Scutecul cu pipi este mai umflat, mai tare, se simte la mana, chiar si peste body-uri, iar scaunele au miros, insa scaunul unui bebelus alaptat exclusiv miroase frumos (dupa 6 luni, cand incepem diversificarea, ni se va face dor de acest miros, o sa vedeti ;)) Sau putem trage de scutec in jos putin ca sa aruncam o privire.

4. Scutecele din epoca in care traim sunt facute special ca sa poata retine reziduurile, ba chiar se intrec in reclame cum ca au proprietati care ajuta bebelusul sa nu se irite la fundulet. Iar daca se irita, se folosesc creme speciale pentru eritem fesier, se schimba marca de scutece si se curata sub apa calda la fundulet, se evita servetelele umede. Chiar si cele textile au caracteristici speciale. Nu, sub nicio forma nu spunem ca bebelusul va sta neschimbat ore in sir, deoarece in prima luna de viata, oricum recomandarile sunt ca bebelusul sa fie trezit sa fie alaptat la 2 ore ziua si la 3 – max 4 ore noaptea, daca nu se trezeste el inainte. Inseamna doar ca primul lucru pe care il facem cand bebelusul s-a trezit, sau cand il trezim daca au trecut orele indicate mai sus, este sa-l punem la san.

5. Uneori ne gandim ca plange poate pentru ca ii e rece, alteori ca nu-i plac servetelele umede. Pot fi si acestea motive. Daca ii e rece, acoperiti-i piciorusele, sau puneti un prosop moale si cald pe el. Servetele umede pot fi si ele puse in oala cu apa calda, sau cel mai bine, spalat cu apa calda la fundulet, dus la baie in prosop cald, nu prin frig. Unora le place sa fie schimbati in timp ce stau pe o parte, si nu pe spate.
Insa mai mult decat acestea, daca intelegem ca nevoia de hrana este cea care primeaza, daca este sa schimbam ceva, atunci sa schimbam momentul cand schimbam bebelusul.
OK, cand ar fi asta? Depinde de bebelus. La unii bebelusi merge foarte bine, dupa ce au supt din primul san, dupa ce i-am ridicat la ragait, la altii dupa ce au supt din ambii sani (e bine sa li se ofere ambii sani la fiecare sesiune de alaptare). Daca mai doresc apoi sanul, e perfect, oricum avem 20 de sani, daca au nevoie
Apar doua temeri aici: ori ca vor regurgita daca ii schimbam dupa ce sug sau mai ales ca nu vor mai dormi daca le schimbam scutecul dupa ce au supt din ambii sani.

5.1. Regurgitarea – exista regurgitare fiziologica, bebelusii scot lapte afara oricum si in alte momente. Dar ideea e ca pot fi manevrati bland la schimbat, dupa ce au ragait. Exista situatii speciale de regurgitari, nu discutam despre ele acum.

Altceva foarte important legat de regurgitare: daca intelegem ca bebelusul are nevoie de hrana imediat cum s-a trezit si nu mai amanam momentul punerii la san pana ajunge sa planga, tiparul de hranire la san nu va fi unul agitat, ci va suge mult mai linistit si nu va mai inghiti surplus de teama ca iar va fi lasat pana in momentul de disperare, cu stomacul gol.

5.2. Somnul – daca bebe mai are nevoie de san, si daca a atipit acum, in cateva zeci de minute se va trezi din nou, si o luam de la capat. Daca de hrana are nevoie, sa nu tintim noi spre nevoia de somn pana nu ne indica bebelusul ca e momentul de somn. Iar unii bebelusi pot fi schimbati la fundulet in timp ce dorm linistiti.

6. Schimbatul scutecului, body-urilor poate fi facut foarte rapid, mai ales daca a avut loc un poo-nami (adica o explozie de caca, ce a trecut dincolo de scutec si a ajuns si pe body, haine, corp, etc) folosind tehnica aceasta, astfel incat nici nu se va mai murdari in plus:
https://www.youtube.com/watch?v=rrISmbf8LBM
http://www.tiarasandprozac.co.uk/2014/11/the-vest-epiphany.html#.VJAnuyuUd8E

Adina Brănici

2 gânduri despre „Managementul alaptarii si schimbatul scutecului

Adăugă-le pe ale tale

  1. Buna ziua,
    Am citit partea cu faptul ca bebelușul trebuie alăptat la maxim 4 ore. Am o fetiță care face 3 luni duminica, si de cam 1 săptămână doarme 7 ore neîntrerupt. Ar trebui s-o trezesc după 4 ore s-o hrănesc? Este alăptata exclusiv si a luat mai puțin in greutate decât așteptat ( 3300 născută si are acum 5100). Va mulțumesc.

    1. Sfatul acesta se aplica in general nou-nascutilor, in prima luna „Am un bebelus de 5 zile care doarme in continuu. Uneori doarme chiar si 5 ore fara sa reusesc sa il trezesc sa manance. Este in regula sa doarma atat?

      Răspuns: Regula nr.1: se alapteaza la cerere bebelusul, zi/noapte. Daca insa bebe nu se trezeste, nu cere, conform IBCLC si LLLI, in prima luna, se recomanda trezirea lui ziua la 2-3 ore, iar noaptea la maxim 4 ore, pentru a putea fi indeplinite urmatoarele criterii, care arata ca bebelusul se hraneste cum trebuie.

      se urmareste ca bebe sa aiba supt activ per fiecare sesiune de supt, nu doar supt de confort + atasare corecta.
      se urmareste statusul scutecelor ude si murdare/24 de ore.

      din a 5-a zi de nastere trebuie sa aiba 5-6 scutece ude, pipi transparent, fara miros, cu o cantitate comparata cu 2-4 linguri de apa puse la absorbit intr-un scutec curat.
      scaune cam 3-4, culoare mustar deschis, cu bobite albe, cantitate echivalenta cu dimensiunea semnului OK.

      3. se urmareste inceperea recuperarii greutatii, cam dupa a 5-a zi de nastere ar trebui sa inceapa sa puna in greutate. Peste o saptamana ar trebui sa fie recuperata greutatea cu care s-a nascut. Mai sunt exceptii, daca startul a fost dificil in alaptare, dar ideea este sa inceapa sa puna in greutate.
      Apoi incep sa se inregistreze cresteri si in lungime si circumferinte.

      Daca aceste criterii sunt indeplinite bebe nu mai trebuie trezit dupa prima luna. Il putem lasa sa-si faca singur programul de somn si supt.”
      Alaptarea de noapte are insa un rol important si poate influenta cresterea in greutate.
      Fetita primeste biberon, suzeta, ceai? E alaptata la cerere? Se ataseaza corect? A fost verificata de frenuri?
      Iti recomand si articolul „despre cresterea in greutate a bebelusului”

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.