Se poate alapta cu mameloane ombilicate sau plate?

Am sani cu mameloane plate sau ombilicate. Voi putea alapta?

Da! Bebelusul se ataseaza de san, nu de mamelon!

1. Un prim aspect fundamental: mameloanele se prezinta sub tot felul de forme si dimensiuni si lucrul acesta este normal, insa datorita “mentalitatii de biberon” avem senzatia ca doar cele care seamana cu tetina sunt normale si doar cu acelea se poate alapta.

2. Bebelusul se ataseaza de san, nu de mamelon. O atasare corecta are la baza prinderea unei portiuni cat mai mari a areolei mamare, prin urmare toate mamele pot alapta indiferent de forma mamelonului, chiar daca uneori e nevoie de mai mult ajutor.

3. Apoi, e important sa se faca distinctia intre mameloane fals plate sau ombilicate si cele cu adevarat plate sau ombilicate. Pentru aceasta, faceti un simplu test: cuprindeti marginile areolei mamare intre degetul mare si aratator. Apasati usor, dar ferm catre spatele mamelonului. Daca mamelonul iese, asta e minunat. In cazul in care nu iese in afara, se considera ca este plat. Daca se retrage sau dispare, aceasta este cu adevarat ombilicat. Sfarcurile care sunt cu adevarat plate sau inversate nu vor raspunde la stimulare sau la frig. Daca efectuati testul si mameloanele ies in afara, ele nu sunt cu adevarat inversate si, probabil, nu vor cauza probleme atunci cand va veti alapta copilul.

Sansele ca alaptarea sa fie de succes cresc pentru o mama cu mameloane plate sau ombilicate daca bebelusul e obisnuit cat mai devreme cu suptul direct de la san.
Daca suplimentarea este impusa de starea de sanatate a bebelusului se prefera folosirea seringii, a canitei sau a unei lingurite.

Daca sanii sau areola mamara se angorjeaza, putin muls sau aplicarea presiunii inverse (cu buricele degetelor de la o mana se apasa spre interior in jurul areolei cate 50-60 secunde), determina zona sa se inmoaie si bebelusul are mai mari sanse sa se ataseze corect.

O sticla din sticla incalzita, aplicata cu buza pe areola mamei poate determina iesirea sfarcului ombilicat. Tragerea usoara a pielii sanului, rotirea in stanga si in dreapta a mamelonului cu degetele poate ajuta la iesirea mamelonului ombilicat.
De asemenea folosirea unei seringi taiate in capatul unde vine acul: pistonul se introduce invers decat normal, in capatul taiat, se aseaza capatul neted pe areola si mamelon si se face aspiratie usor timp de 30 secunde-1 minut (seringa trebuie sa fie potrivita dimensiunii mamelonului, iar procedura nu trebuie sa provoace durere). Ajutorul primit la atasarea bebelusului este de mare folos.

4. tehnica sandwich si ridicarea mamelonului:

http://louisedavidlc.blogspot.ro/2014/05/boob-sandwich-getting-that-perfect-latch.html

si aici:

http://www.drmomma.org/2010/08/breastfeeding-latch-trick.html

Adina Brănici

Un gând despre „Se poate alapta cu mameloane ombilicate sau plate?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.