Etichete

,

Oamenii au dormit impreuna cu copiii lor mii de ani, patutul bebelusului a fost inventat relativ recent daca ne raportam la istoria umanitatii, are doar cateva sute de ani vechime. De altfel, suntem singurele mamifere care nu dormim langa pui. Este in natura umana ca bebelusul sa-si doreasca sa fie langa mama, mai ales in timpul somnului, pentru a se simti in siguranta si iubit. Asa s-a asigurat supravietuirea speciei de-a lungul timpurilor, prin alaptare si tinutul bebelusului aproape. (http://clubulbebelusilor.ro/articol/1202/5-beneficii-ale-co-sleepingului.html)
Cliseul „cum il inveti, asa il ai” imi suna a dresaj. A modifica comportamentul unui copil dupa bunul tau plac, fara a tine cont de nevoile lui primare (de iubire si de siguranta) mi se pare o mare dovada de egoism.
Spunea o mama ca daca ar putea vorbi, copiii ne-ar spune ca au nevoie de spatiul lor, dar aceeasi mama povesteste ca bebelusul ei a plans doua nopti dupa ce l-a mutat de langa ea in patut. Eu cred ca a vorbit destul de clar. Bebelusii nu plang degeaba, nu au mofturi, nu sunt rasfatati, ei transmit ceva. Dupa doua nopti nu s-a invatat in patut, s-a resemnat.
Faza cu dezvatatul e un mare Bau Bau care sperie mamicile. Copiii ajung in general dupa cativa ani sa nu-si mai doreasca sa doarma cu parintii, atunci cand vor sa fie independenti. Sunt rare cazurile in care acestia mai dorm impreuna pana in adolescenta copilului, cum spunea cineva. Dar asta se intampla din alte cauze, cum ar fi lipsa spatiului sau alte probleme ale copilului, nicidecum faptul ca l-ai culcat cu tine cand a fost bebelus.
diana gabriela3

Studii stiintifice au aratat ca „Un copil care e ingrijit pe parcursul noptii (si pe parcursul zilei), primeste reasigurari constante de dragoste si sprijin, in loc sa fie nevoit sa faca fata sentimentelor de frica, furie, si abandon, noapte dupa noapte. Copiii care s-au simtit in siguranta pe parcursul noptii, la fel ca ziua, cu un parinte iubitor aproape, devin adulti care fac fata mai bine stresului inevitabil pe care viata ni-l ofera” (Sursa: un articol de Jan Hunt, autoarea cartii The Natural Child, preluat de pe: bebster.ro/articole/10-motive-sa-dormi-langa-copilul-tau-noaptea).

Iar cartile, draga mamica, sunt folositoare prin prisma faptului ca sunt scrise de oameni care au studiat, au experimentat si au tras niste concluzii. Cartile inseamna informatie, sau cum spunea cineva, mai in gluma, mai in serios, „cartile te fac neprost”.

Alexandra A.

Anunțuri