Paced bottlefeeding sau hranirea la biberon in pasi

Desi cu ardoare pe acest blog se recomanda evitarea oricarei tetine, exista momente cand unele dintre noi cedam tentatiei/presiunilor/imprejurarilor si oferim un biberon (indiferent ca e cu lapte matern sau formula de lapte praf) sau cand situatia presupune multe hraniri nu direct de la sursa si nu avem de ales (intorsul la servici lasa un copil mic acasa cu bona sau un alt membru al familiei reticent la SNS de ex.). De aceea, e bine sa stim cum se foloseste acest recipient astfel incat sa interfereze minim cu suptul la san.

NOTA: niciun biberon pe lumea asta nu reproduce sanul matern, desi companiile folosesc minciuni gogonate ca sa isi vanda marfa! Niciun biberon, nici cele din categoria foarte scumpe nu garanteaza faptul ca bebelusul nu va fi influentat si nu va prefera biberonul sanului in timp.
Bebelusii raspund la flux, un flux mai mare, e un flux mai bun pentru copil. Punct. E usor. Iar cand din biberon curge un flux mare fara pic de efort, supraalimentarea e la ea in gospodarie.

Inainte sa utilizati un biberon pentru suplimentare sau pentru inlocuirea sanului mamei sa stiti ca exista alte variante care interfereaza muuuult mai putin cu alaptarea:
– cana mica (http://www.breastfeedinginc.ca/content.php…)
– lingura (https://www.youtube.com/watch?v=YxZCWqPlTAU)
– seringa (https://www.youtube.com/watch?v=WZjDayTtTV8)
– sistem de hranire suplimentara (SNS Medela sau sns facut in casa). SNS se poate folosi de catre mama direct la san sau de catre o alta persoana atasat la deget, practic bebelusul trage lapte dintr-un recipient printr-un tubulet. Se poate folosi manusa sterila daca se doreste, dar spalatul pe maini cu sapun si unghiile taiate scurt sunt suficiente ca sa asigure igiena necesara.
(SNS la san: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php…, SNS pe deget: https://www.youtube.com/watch?v=90l78o-bfPo)

Aceste alternative interfereaza cel mai putin cu alaptarea. Biberonul (si suzeta) este inamicul alaptarii, muschii necesari suptului la biberon sunt total altfel antrenati decat la suptul la san. La biberon miscarea limbii apasa direct palatul in sus (miscare de presiune, ca si cand apesi un tub de pasta de dinti), la san limba are o miscare ondulatorie, de muls, inspre gat (si miscare de presiune, si miscare de supt care creeaza vid, plus oscilatiile care maseaza sanul ritmic). Total diferit. Suptul la biberon poate duce la renuntarea la suptul la san. Nu e nevoie de multe hraniri cu biberonul, una singura poate duce la preferinta copilului pentru biberon. Deci, incurajam deciziile informate!

Daca biberonul este totusi o optiune demna de ales pentru noi, trebuie neaparat sa stim cum sa nu imbuibam copilult cu lapte din biberon, cum sa ii urmarim mesajele, cum sa il hranim in ritmul lui, pe nevoia lui si nu dupa mililitri ce lipsesc din sticla.
„Paced bottlefeeding”, nu stiu exact daca exista o traducere oficiala in limba romana (daca este, va rog sa ma corectati), poate fi explicat ca „hranirea la biberon in pasi” pasii bebelusului, bineinteles.

Copilul este tinut vertical, biberonul este tinut orizontal, i se atinge biberonul de varful nasului si doar cand bebe deschide gura mare (ca la san!) i se da biberonul. Biberonul e tinut orizontal, deci nu va curge din el lapte automat ci laptele va fi scos de bebelus prin supt. Se urmareste ca o parte cat mai mare din biberon sa fie introdusa in gura bebelui si ca buzele sa se pastreze rasfrante ca la alaptat. Cand copilul a supt 20-30 de SECUNDE, se lasa biberonul in jos, sa stea vertical, bebelusul nu mai are cum sa suga iar varful tetinei ramane in gura bebelusului. Se asteapta pana cand bebele incepe sa suga in gol si se ridica din nou biberonul si se repeta suptul activ pentru inca 20-30 de secunde. In acest fel bebelusul mai trage si aer, dar nu e o problema, se rezolva punand bebelusul la ragait. Se poate ca un bebelus hranit in felul acesta sa suga 60-90 ml in timp ce acelasi bebelus hranit clasic cu biberon lasat sa curga in gura sa ia fericit 120-130 ml. Foarte important este acest lucru pentru mamele care pompeaza si resesc sa scoata cantitati mai mici si mai multe. Cei care hranesc bebelusul cu biberonul trebuie sa retina ca in cazul laptelui matern, mai putin si mai des e mai bine decat mai rar si mai mult o singura data.

E ca atunci cand mancam un sandwich mare si stim ca suntem satui de la jumatate din el, dar de foame mancam tot sandwichul, iar apoi suntem balonati, ne simtim grei, procesul de digestie e greu si suntem somnolenti.
Dorim asta pentru bebelusii nostri? Nu prea cred…

Aici e un video: https://www.youtube.com/watch?v=90l78o-bfPo

Silvia Nicoara

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.