Încetinirea ritmului de creștere în greutate a bebelușilor alăptați (Dr. Jack Newman )

Articol tradus de aici : https://www.breastfeedinginc.ca/informations/slow-weight-gain-following-early-good-weight-gain/

 

Uneori, bebelușii  alăptați exclusiv care au avut o creștere foarte bună a greutății,încep după două până la patru luni să pună mai lent și chiar deloc în greutate. Bebelușii  alăptați exclusiv  au această tendință de a pune mai lent în greutate după trei sau patru luni, comparativ cu copilașii alimentați artificial, dar acest lucru este perfect normal. Creșterea în greutate mai rapidă a copilului hrănit artificial nu trebuie să fie standardul. Alăptarea este modul normal, natural, fiziologic de  hrănire a sugarilor și a copiilor mici. Folosirea copilului hrănit artificial ca pe un model de normalitate, nu este rațional și acest fapt  determină consilierea eronată a mamelor în legătură cu hrănirea și  creșterea copilașilor.

Totuși, în unele cazuri, o boală a bebelușului poate determina o creștere mai lentă în greutate. Suplimentarea cu formula, nu vindecă boala dar, poate lipsi copilul de efectele benefice ale alăptării exclusive.

Se poate observa ușor atunci când un bebeluș primește îndeajuns lapte sau nu. Dacă un bebeluș nu suge eficient și nu primește suficient lapte, acesta nu va lua în greutate și este cel mai probabil ca lactația mamei să fie scăzută. Dacă producția de lapte a mamei este scăzută ,această scădere  determină starea de nervozitate a bebelușului, el agitându-se la sân și/sau nu va mai lua bine în greutate.

De ce ți-ar scădea cantitatea de lapte?

  1. Ai luat pilule contraceptive, Mirena DIU, ai luat tratament cu Depo Provera sau cu estrogeni și / sau progesteron?Trebuie să ști că alăptarea în sine are un efect contraceptiv semnificativ, mai ales dacă alăptarea este exclusivă.
  2. Ești gravidă? Sarcina scade cu siguranță cantitatea de lapte.
  3. Ai încercat să prelungești timpul de hrănire al bebelușului sau ai “instruit” copilul să doarmă toată noaptea? Dacă este așa, începe să alăptezi bebelușul de fiecare dată când îi este foame sau își suge mâna. Consideră co-sleepingul (dormitul cu bebelușul în același pat), un lucru firesc, iar hrănitul bebelușului pe timp de noapte va deveni mai puțin obositor și nu va trebui să te ridici de fiecare dată pentru a-l alăpta.
  4. Folosești biberonul foarte des? Utilizarea biberonului trebuie evitată, totuși folosirea lui ocazională, nu influențează cantitatea de lapte. Folosirea frecventă a biberonului determină o atașare incorectă la sân urmată de obținerea de către bebeluș a unei mici cantități de lapte. De multe ori copilul scoate sânul din gură înainte ca acesta să fie „golit”, producția de lapte scăzând. Dacă copilul trebuie să fie hrănit de altă persoană,hrănirea să se realizeze cu ajutorul unei căni , în nici un caz cu un biberon.
  5. Un șoc emoțional poate, ocazional, reduce cantitatea de lapte.
  6. Uneori, o boală a mamei, în special în cazul în care boala este asociată cu febră, poate reduce cantitatea de lapte. Mastita și canalele blocate pot reduce, de asemenea, cantitatea de lapte. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă des.
  7. Ai prea multe pe cap? Este ușor să fi influențată de părerile binevoitoare din jurul tău, care iți cer să faci anumite lucruri. Lasă treburile casnice pentru altcineva, sau pentru mai târziu! Dormi atunci când copilul doarme. Dacă ești obosită, odihnește-te alăptându-ți copilașul. Asigură-te că dormitul împreună cu bebelușul se face totuși în condițiile de siguranță stabilite de către UNICEF și UK Baby Friendly. http://www.babyfriendly.org.uk/pdfs/sharingbedleaflet.pdf.
  8. Unele medicamente pot reduce cantitatea de lapte. Antihistaminicele , în special cele mai vechi, cum ar fi Benadryl; pseudoefedrina (Sudafed) pot reduce, de asemenea, cantitatea de lapte. Rețineți că aceste două ingrediente (sau altele similare) sunt găsite în medicamentele care tratează răceala și alergia.
  9. Alăptezi bebelușul dintr-un singur sân la o masă? Nu e tocmai o idee bună să faci acest lucru,doar pentru a urma o regulă. Mama ar trebui să își alăpteze bebelușul la un singur sân atâta timp cât bebelușul chiar primește lapte din sânul respectiv. Asigură-te că bebelușul a “terminat” laptele din primul sân , apoi mută-l la celălalt, acest lucru asigurând de asemenea o creștere bună în greutate și prevenind apariția colicilor. De cele mai multe ori, regulile și alăptarea nu fac “casă bună” împreună. În cazul în care copilul nu suge și nu înghite, el nu trebuie să fie ținut la un sân pe o perioadă mare de timp, iar dacă acesta nu s-a săturat, oferă-i  și celălalt sân.

De unde știi când copilul „termină” laptele din primul sân oferit? Deoarece copilul nu mai înghite, chiar dacă folosești  compresii ale sânului (vezi informații cu  compresii ale sânului aici : https://alapteaza.wordpress.com/2018/02/28/compresia-sanului-dr-jack-newman/ ) ​​Acest lucru nu înseamnă că trebuie să desprinzi copilul de la sân, de îndată ce acesta nu mai înghite pentru un minut sau două (este posibil ca între timp să vină un alt flux de lapte numit și reflex letdown, deci mai așteaptă puțin), dar în cazul în care, în mod evident copilul nu înghite,se încearcă reatașarea lui la celalalt sân, asta în cazul în care bebelușul pare a nu se fi săturat.De unde știi dacă copilul înghite sau nu? Vezi videoclipurile de pe site-ul nbci.ca.

În cazul în care bebelușul scoate sânul din gură din proprie inițiativă, înseamnă că s-a săturat și a “terminat” laptele? Nu neapărat. Bebelușii de multe ori,  dau drumul sânului atunci când fluxul de lapte încetinește, sau, uneori, atunci când vine un nou reflex de ejectie a laptelui. Copilul, surprins de fluxul rapid, se trage de la sân. Dacă bebelușul mai dorește să sugă, încearcă să îl reatașezi și în cazul în care acesta , în mod evident, nu mai înghite, chiar dacă efectuezi compresii ale sânului, atunci îl poți muta la celălalt sân.

  1. O combinație a tuturor motivelor de mai sus
  2. Uneori, cantitatea de lapte scade fără nici un motiv evident. Ei bine, poate că motivele nu vor fi așa de dificil de depistat după citirea informațiilor din următorul paragraf și îți vei da seama dacă bebelușul primește suficient lapte (sau nu).

Motivul nr. 11. necesită mai multe explicații. În primele câteva săptămâni de după naștere, copiii au tendința de a adormi la sân atunci când fluxul de lapte încetinește. Această încetinire a fluxului are loc mai devreme în timpul sesiunii de alăptare, în cazul în care copilul nu este atașat corect la sân. Un copil care are o atașare nu foarte bună, dar a cărui mama are o cantitate abundentă de lapte ,poate lua bine în greutate, acest lucru depinzând într-adevăr de reflexul de ejecție al laptelui mamei (letdown reflex). Copilul va suge ,va dormi și iar va suge, fără să obțină cantități mari de lapte odată ce fluxul rapid inițial scade, dar dacă mama are mai multe reflexe de ejectie, el va înghiți ceva mai mult lapte, chiar și pe jumătate adormit. Odată ce copilul devine mai mărișor, în unele cazuri, el se trage de la sân atunci când fluxul încetinește, chiar după câteva minute de la începerea alăptării (De fapt, unii copii fac acest lucru de foarte devreme, unii niciodată, iar unii se trag sau continuă să doarmă la sân în funcție de foamea pe care o au sau starea de spirit). Acest lucru se întâmplă atunci când copiii au primit biberonul la începutul alăptării, dar se poate întâmpla și în cazul copilașilor care nu au folosit un biberon niciodată. Atunci când copilul se trage de la sân, cele mai multe mame, probabil, vor încerca să îl mute la celălalt sân,dar bebelușul refuză din nou să sugă. Copilul poate fi încă înfometat și poate refuza sânul, preferând să-și sugă mâna. El nu va beneficia de următorul reflex de ejectie a laptelui (reflex letdown), pe care l-ar fi primit în cazul în care ar fi stat la sân. Așadar copilul suge mai puțin, iar producția de lapte a mamei scade pentru că el bea mai puțin și fluxul încetinește mai devreme în timpul  unei alăptări (pentru că există mai puțin lapte) rezultând un cerc vicios. Nu se întâmplă întodeauna în acest fel  și mulți copii iau bine în greutate chiar dacă petrec doar o perioadă scurtă de timp la sân. Ei pot de asemenea să se tragă de la sân pentru a-și suge mâinile, deoarece își doresc mai mult supt (o plăcere pentru ei), iar dacă creșterea lor în greutate este bună,nu sunt motive de îngrijorare. Totuși, de preferat e ca un bebeluș să nu aibă parte de aceste episoade de refuz a sânului.

Modalitatea de  prevenire a acestui refuz este realizarea unei bune atașări a bebelușului la sân încă de la început. Multe mame sunt sfătuite incorect  spunându-li-se că atașarea este perfectă când, în fapt, aceasta nu este bună. Atașarea poate fi îmbunătățită chiar și atunci când copilul înaintează în vârstă,dar nu este întodeauna ușor să reîncerci o corectare a ei după mai mult timp.

De multe ori, Domperidone crește cantitatea de lapte în mod semnificativ și este folosit  foarte des în acest scop. Cu toate acestea, nu trebuie folosit atunci când mama este însărcinată cu un alt bebeluș. În primul rând, nu va funcționa dacă mama e gravidă și, deși nu există nicio dovadă că ar afecta sarcina,  lipsa studiilor efectuate împiedică utilizarea în siguranță pe timpul sarcinii.

Cum îți dai seama că bebelușul suge eficient?

Atunci când un copil primește suficient lapte (el nu obține lapte ,doar prin simplul motiv că are sânul in gură și realizează mișcări specifice suptului ), veți vedea o pauză de la punctul de bărbie, după ce se deschide la maximum și, înainte de a închide gură, aceasta pauză indică faptul că gura e plină de lapte (supt tip gură deschisă-pauză-gură închisă).

Dacă dorești să înțelegi mai bine cum funcționează acest mod de a suge, pune degetul arătător sau alt deget în gură și încearcă să sugi în același mod ca și cum ai suge dintr-un pai. Pe măsură ce sugi din deget, bărbia cade și rămâne în jos, atâta timp cât sugi. Când te oprești din supt, bărbia revine în sus. Această pauză vizibilă în timpul alăptării pe bărbia bebelușului,reprezintă o gura plină de lapte. Cu cât pauza este mai mare, cu atât mai mult  lapte  înghite copilul. După ce afli aceste informații referitoare la această pauză, îți vei da seama când bebelușul tău primește îndeajuns lapte și vei ști să ignori informațiile eronate primite de la cei din jurul tău. Cum ar fi: “Alăptează bebelușul doar douăzeci minute la fiecare sân”. Un copil care are acest tip de supt (cu pauze) timp de douăzeci de minute fix s-ar putea să fie sătul și să nu mai accepte al doilea sân. Un copil care suzetează (nu bea) timp de 20 de ore va lăsa sânul și nu va fi sătul.

 

Întrebări? Întâi caută pe site-ul  https://www.breastfeedinginc.ca/informations/slow-weight-gain-following-early-good-weight-gain/ sau http://ibconline.ca

Dacă nu găsești acolo informația de care ai nevoie, du-te la “Contact Us” și trimite informația prin mail. Informații se găsesc și in Ghidul pentru alăptare – Jack Newman  și/sau pe DVD-ul Ghid Vizual de Alăptare de Dr. Jack Newman și/sau Cartea Atașării și alte Chei pentru Succes în Alăptare; și/sau “L-eat Latch and Tranfer Tool”, și/sau Plan de Bătălie pentru protejarea și sprijinirea Alăptării în Primele 24 de Ore de Viață și După.

Traducere: Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.