Compresia sânului (Dr. Jack Newman )

Articol tradus de aici : http://ibconline.ca/information-sheets/breast-compression/

Compresia sânului ajută continuarea fluxului de lapte atunci când copilul suge fără să înghită. Bebelușul înghite („supt tip gură deschisă-pauză-gură închisă, vezi videoclipurile de pe site-ul www.drjacknewman.com si aici https://www.youtube.com/watch?v=Oh-nnTps1Ls ) atunci când are gura plină de lapte. În cazul în care copilul nu mai înghite, mama poate folosi compresia pentru a transforma suptul în gol sau “suzetarea” sânului, în supt activ, astfel încât bebelușul să primescă lapte. Compresia stimulează reflexul “let down” sau reflexul de ejecție al laptelui (Coborârea laptelui pe care mamele o simt în timpul alăptării sau atunci când aud plânsul bebelușului, deși multe femei nu simt această coborâre).
Această tehnică poate fi utilă în următoarele situații:
1. Creșterea mică în greutate a copilului
2. Apariția colicilor la copilul alăptat
3. Mese frecvente și/sau mese lungi
4. Mameloanele iritate la mamă
5. Mastite recurente și / sau blocări de canale
6. Încurajarea copilului care adoarme repede la sân, să continue să se hrănească,nu doar să sugă
7. Un copil „leneș”, sau un copil care pare că vrea doar să “suzeteze” sânul. Copiii nu sunt leneși, ei răspund doar la fluxul de lapte.
Compresia nu este necesară în cazul în care totul merge bine. Când totul merge bine, mama ar trebui să permită copilului să „termine” primul sân, și doar după aceea să îi ofere bebelușului celălalt sân.
De unde stii când copilul „termină” laptele din primul sân oferit?Când el doar suge (supt rapid fără pauză) și nu mai înghite (supt tip gură deschisă-pauză-gură închisă). Compresiile ajută copilul să primească suficient lapte.
Compresia sânului este foarte utilă în primele zile de după naștere și ajută bebelușul să obțină mai mult colostru. Bebelușii nu au nevoie de foarte mult colostru, dar au nevoie de el. O atașare bună la sân și efectuarea compresiei, asigură cantitatea suficientă de colostru pe care un bebeluș trebuie să o bea în primele zile de după naștere.

Trebuie să știi că:
1.Un copil bine atașat primește lapte mult mai ușor decât unul care nu este. Un copil care nu este bine atașat poate obține lapte, doar atunci când fluxul este rapid. Multe mame însă alăptează fără probleme, deși atașarea nu este foarte bună, deoarece producția de lapte este abundentă. Cu toate acestea, mama poate plăti un preț pentru această atașare defectuoasă: mameloane iritate, un copil care are colici, și / sau un copil care stă în mod constant la sân (dar înghite lapte doar o mică parte din timp).
2. În primele 3-6 săptămâni de viață, mulți bebeluși au tendința de a adormi la sân atunci când fluxul de lapte încetinește, asta nu înseamnă că s-au săturat în mod obligatoriu și nu pentru că sunt leneși sau doresc să se liniștească. După această vârstă, ei pot începe să se retragă de la sân atunci când fluxul de lapte încetinește. Cu toate acestea, unii bebeluși se trag de la sân, și atunci când sunt mult mai mici, uneori chiar în primele zile ,iar unii adorm chiar și la 3 sau 4 luni, atunci când fluxul de lapte devine lent.

Compresia sânului – Cum se face

1. Ține copilul cu o mână.
2. Sprijină sânul cu cealaltă mână, înconjoară-l prin plasarea degetului mare pe o parte a sânului (dacă degetul mare e poziționat pe partea de sus a sânului e mai ușor), celelalte degete pe de altă parte, aproape de peretele toracic.
3. Uită-te dacă copilul înghite, (Vezi videoclipurile de pe nbci.ca), dar nu trebuie să faci o obsesie din acest lucru. Copilul primește cantități substanțiale de lapte atunci când bea cu tipul de supt “gură deschisă-pauză-gură închisă”.
4. Atunci când copilul doar suzetează sânul și nu mai bea cu „gura deschisă-pauză-gură închisă”, comprima sânul pentru a crește presiunea internă a întregului sân. Nu rula degetele de-a lungul sânului în spre copil, doar apasă sânul și menține presiunea. Nu atât de tare încât doară, încercă să nu schimbi forma areolei (partea mai întunecată a sânului din gura copilului). Cu ajutorul compresiei, copilul ar trebui să înceapă să sugă din nou cu tipul de supt ” gură deschisă-pauză-gură închisă „. Utilizați compresia doar când copilul suge, dar nu înghite!
5. Menține presiunea, până în momentul când copilul doar suge fără să înghită chiar și cu compresie, apoi eliberează presiunea. Eliberați presiunea în cazul în care copilul nu mai suge sau în cazul în care copilul începe din nou să sugă fără să înghită. Adesea, copilul se va opri supt atunci când presiunea este eliberată, dar va începe din nou să sugă atunci când laptele începe să curgă. În cazul în care copilul nu se oprește din supt, deși ai eliberat presiunea asupra sânului , așteaptă o perioadă scurtă de timp înainte să comprimi din nou sânul.
6. Eliberarea presiunii se face cu scopul de a-ți odihni mâna , și pentru a permite laptelui să curgă. Dacă bebelușul se oprește din supt atunci când eliberezi presiunea, nu trebuie să te îngrijorezi,el va începe din nou să sugă când simte laptele.
7. Atunci când copilul începe să sugă din nou, el poate înghiți (tip supt „gură deschisă-pauză-gură închisă”). Dacă nu, comprima din nou sânul.
8. Continuă să îl alăptezi pe bebeluș din primul sân oferit, până când acesta nu mai înghite, chiar dacă folosești compresia sânului. Ține-l pe bebeluș la același sân pentru o perioadă scurtă de timp deoarece ar putea să se declanșeze un alt reflex letdown (reflex de ejecție al laptelui), iar copilul va începe să înghită din nou, pe cont propriu. Dacă bebelușul nu mai suge, permite-i să se retragă de la sân,sau îndepărtează-l ușor .
9. În cazul în care copilul nu s-a săturat,oferă-i și celălalt sân și repetă procesul.
10. Dacă dorești, în cazul în care nu ai răni pe sâni,poți muta bebelușul de la un sân la altul de mai multe ori, folosind același proces.
11. Încearcă să înbunătățești atașarea la sân a copilașului.
12. Amintește-ți să efectuezi compresiile, doar atunci când bebelușul suge fară să înghită. Așteaptă ca bebelușul să inițieze suptul; Este mai bine să nu comprimi sânul dacă bebelușul se oprește din supt.
Din experiența noastră, cele de mai sus funcționează foarte bine, dar dacă găsești un alt mod care funcționează mai bine și îl determină pe bebeluș să sugă cu tipul de supt „gura deschisă-pauză-gură închisă”, folosește metoda care se potrivește cel mai bine pentru tine și copilul tău. Atâta timp cât nu simți durere în timpul compresiei, și atâta timp cât copilul înghite cu tipul de supt „gura deschisă-pauză-gură închisă”, compresia sânului este folositoare.

Nu va fi necesar să efectuezi aceste compresii întodeauna. Pe măsură ce alăptarea se îmbunătățește, vei reuși să lași lucrurile să se întâmple natural.
( Vezi videoclipurile how to latch a baby on, how to know a baby is getting milk, how to use compression de pe ncbionline.org)

Întrebări? Întâi caută pe site-ul nbci.ca sau drjacknewman.com.

Informații se găsesc și in Ghidul pentru alăptare – Jack Newman și/sau pe DVD-ul Ghid Vizual de Alăptare de Dr. Jack Newman (disponibil și în franceză sau cu subtitrări în spaniolă, portugheză și italiană); și/sau Cartea Atașării și alte Chei pentru Succes în Alăptare; și/sau “L-eat Latch and Tranfer Tool”, și/sau Plan de Bătălie pentru protejarea și sprijinirea Alăptării în Primele 24 de Ore de Viață și După.
Traducere: Dinu Diana

Traducere,prelucrare,editare foto şi articol : Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.