Sindromul ” conductei ruginite ” – Rusty Pipe Syndrom

Sindromul Conductei Ruginite apare în prima săptămână după venirea bebelușului şi durează 3-5 zile, maxim 7 zile , iar alăptarea NU TREBUIE ÎNTRERUPTĂ !

Creșterea fluxului de sânge de la nivelul sânului și dezvoltarea rapidă a țesutului glandular determină apariția acestui sindrom, deoarece corpul începe să producă laptele matern. Poate aparea unilateral sau la ambii sani.

Sângele se strecoară în canalele de lapte, determinând colostrul sau laptele matern să devină roz, maro, portocaliu sau de o culoare asemănătoare ruginei . Acestă culoare vă poate aminti de apa care iese dintr-o țeavă ruginită ( de aici denumirea ).
Și, deși laptele nu arată apetisant, este bine să continuați să vă hrăniți bebelușul în timp ce corpul își ” curăță conductele” de lapte.

Sindromul conductei ruginite este întâlnit mai des la mamele care alăptează pentru prima dată. Nu este periculos sau dureros și, de obicei, dispare singur în câteva zile.

În cazul în care nu se poate pune bebeluşul la sân, laptele trebuie extras regulat (din 3 in 3 ore). Cu cât se extrage mai frecvent lapte, cu atât se curață şi mai repede canalele. Extragerea laptelui se face fie cu mâna fie cu pompa (cu orice funcționează), cu condiția ca procedura să fie blandă şi să nu traumatizeze sânul.

În mod ocazional, o cantitate mai mare de sânge, îl poate determina pe bebeluş să regurgiteze mai des sau să apară în scaun. Puteți să luați legătura cu medicul care urmăreşte starea nou născutului pentru a exclude o cauză medicală a bebeluşului, dar atâta timp cât ştiți că acest sânge provine din sâni şi nu de la bebeluş, nu aveți motive de îngrijorare.
Dacă sângerarea continuă după cele 7 zile , poate fi un semn că ceva nu este în regulă, iar o vizită la medic este necesară.

Mâncarea sau băuturile roşii, galbene, portocalii, pot de asemenea să influențeze culoarea laptelui şi să vă dea impresia că e sindromul conductei ruginite.

Sindromul canalelor inflamate se diferențiază de răgada mamară (mama nu prezintă răni la nivelul mameloanelor) şi de alte patologii.

Text, editare foto Dinu Diana

Surse :
https://www.verywellfamily.com/rusty-pipe-syndrome-431996

http://breastfeeding.support/blood-in-breast-milk/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24964086/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235590/

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.