Introducerea alimentelor solide (Dr. Jack Newman )

Articol tradus de aici: http://ibconline.ca/information-sheets/starting-solid-foods/

PicsArt_06-13-12.51.56.jpg

Când să începi introducerea alimentelor solide?
Ministerul Sănătăţii din Canada, Societatea Pediatrică a Canadei, Academia Americană de Pediatrie, IFBAN, UNICEF, Strategia Globală pentru alimentaţia sugarilor și a copiilor mici a OMS și majoritatea societăţilor pediatrice din lume recomandă alăptarea exclusivă la sân până la aproximativ 6 luni.
Ar trebui să începi să introduci alimente solide în alimentaţia copilului atunci când acesta/aceasta dă semne că ar fi pregătit și că îl interesează mâncarea – acest lucru apare, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, uneori aceste semne se văd puţin mai repede de 6 luni sau puţin mai târziu. Urmărește mai bine indiciile pe care ţi le dă copilul, decât să urmărești vârsta lui. Pe la vârsta de 5 sau 6 luni, majoritatea bebelușilor vor încerca să apuce mâncarea din farfuria părinţilor. Când bebelușul încearcă să ajungă la mâncare, o apucă cu mâinile și încearcă să o ducă la gură, acest lucru pare un moment potrivit pentru a-l lăsa să mânânce.

De ce să începi să introduci alimentele solide?
Apare un moment în care laptele matern nu mai acoperă tot necesarul de nutrienţi de care bebelușul are nevoie. Un bebeluș născut la termen va avea nevoie de fier și din alte surse, începând cu vârsta de 6-9 luni, iar necesarul de calorii asigurat de laptele matern va deveni insuficient pe la 8-9 luni. Unii oameni vor spune că laptele de la sân nu mai are nicio valoare nutriţională după vârsta de 6 luni, dar acest lucru, pur și simplu, nu este adevărat și este emis de cei care nu înţeleg cum funcţionează alăptarea.
Unii bebeluși pot continua să crească foarte bine, doar cu lapte matern, peste primul an de viaţă. Dar doar pentru că ei pot crește bine doar cu lapte de la sân până la un an de zile, nu constituie un motiv pentru a întârzia introducerea alimentelor solide în alimentaţie dacă bebelușii sunt pregătiţi pentru acest lucru.
Începutul diversificării alimentaţiei reprezintă un moment important în dezvoltarea copilului. Bebelușul crește și se pregătește să participe, alături de restul familiei, la această activitate.

Începutul diversificării alimentaţiei atunci când bebelușul nu primește suficient lapte matern

Când un bebeluș pare că-i este foame sau/și creșterea în greutate nu e corespunzătoare, se poate începe diversificarea cel mai repede la 4 luni. Ia în considerare diversificarea alimentaţiei doar după ce ai epuizat toate metodele posibile de a îmbunătăţi alăptarea, astfel încât bebelușul să primească mai mult lapte matern. Vezi articolele: „Reducerea ulterioară a lactaţiei”-http://ibconline.ca/information-sheets/late-onset-decreased-milk-supply-or-flow/

și ” Protocolul pentru creșterea cantităţii de lapte primite de copil” – http://ibconline.ca/information-sheets/protocol-to-increase-breastmilk-intake/

Hrănirea bebelușului cu lapte matern în biberon nu este recomandată în aceste situaţii, deoarece, bebelușul care nu se satură suficient la sân, ar putea începe să prefere biberonul, ajungând să refuze sânul definitiv. De asemenea, oferirea laptelui praf ca supliment nu are niciun avantaj – dacă bebelușul este capabil să mânânce mâncare solidă, această opţiune fiind mult mai bună.
Dacă bebelușul a primit supliment cu lapte praf mai repede de vârsta de 4 luni, acesta poate fi înlocuit treptat cu mâncarea solidă, începând de la 4 luni. Laptele praf poate fi chiar amestecat în mâncare, evitând astfel utilizarea biberoanelor sau a altor metode de hrănire artificială.

Notă: Introducerea alimentelor solide la 4 luni de viaţă ale bebelușului, atunci când acesta este alăptat exclusiv și ia bine în greutate, nu este recomandată!

Cum ar trebui să fie introduse alimentele solide?

În jurul vârstei de 6 luni:
– Cu ce alimente începi și în ce ordine vrei să le introduci nu prea contează cu adevărat. Singurele alimente de evitat sunt mâncărurile foarte picante, alimente cu care se pot îneca ușor ( cum ar fi boabele de struguri întregi, popcorn), miere/alimente care conţin miere ( după vârsta de 1 an). Copilul tău va fi capabil să mânânce majoritatea alimentelor pe care le mâncaţi voi în familie, cu câteva modificări ale texturii lor, chiar la început. Nu este nevoie ca mâncarea să fie făcută piure – la început e suficient ca alimentele să fie doar zdrobite cu o furculiţă.
– Mâncarea gata preparată pentru bebeluși din comerţ, inclusiv cerealele pentru bebeluși, nu sunt necesare. Sunt prea scumpe în raport cu ceea ce oferă, sunt sărace în nutrienţi, exceptând fierul, care ajunge în scutec, constipând copilul.
– Alte băuturi nu sunt necesare dacă bebelușul primește încă o cantitate semnificativă de lapte matern. Dacă dorești, o cantitate mică de apă poate fi oferită într-o cană sau poate fi amestecată cu mâncarea.
– Oferă-i alimentele solide bebelușului, într-un mod relaxat, atunci când și tu sau familia ta sunteți la masă.
– Permite-i bebelușui tău să mânânce orice dorește din ceea ce i-ai oferit. Nu e necesar să controlezi cât mânâncă sau să-l forţezi să termine tot – lasă-l să mânânce cât de mult sau cât de puţin vrea.
– Cea mai ușoară cale de a-i da copilului tău fier e acela de a-i oferi carne. Cerealele pentru bebeluși au fier, dar acesta se absoarbe greu și poate produce constipaţie. Dacă vrei să fie vegetarian, cel mai bine ar fi să vorbești cu un doctor nutriţionist despre cum să suplimentezi cu fier alimentaţia fiului sau fiicei tale.
– Respectă preferinţele bebelușului tău, precum și ceea ce nu-i place. Dacă acestuia nu-i place un anumit aliment, nu încerca să-l forţezi să-l mânânce – doar încearcă să îl oferi și altădată. Câteodată, e nevoie să le oferi bebelușilor de mai multe ori, în câteva zile sau chiar săptămâni, un aliment nou, pentru ca aceștia să-l accepte. Dacă totuși bebelușul nu acceptă un anumit aliment, e în regulă. Nu există niciun aliment esenţial (în afară de laptele matern).

În jurul vârstei de 4 luni:
– Începeţi cu alimente moi și ușor de zdrobit, cum ar fi avocado copt sau cartof dulce gătit.
– Uneori, bebelușul mânâncă mai ușor dacă-i oferi mâncarea de pe degetul tău, decât din linguriţă.
– Urmărește indiciile copilului tău. Pe măsură ce acesta începe să accepte alimentele solide, poţi crește, atât cantitatea, cât și diversitatea alimentelor, în funcţie de ce își dorește bebelușul.

Ce se oferă prima dată: mâncarea solidă sau sânul?
Dacă atât alăptarea, cât și diversificarea alimentaţiei merg bine, probabil nu contează așa de mult. De asemenea, nu există niciun motiv pentru care un bebeluș ar avea nevoie și de sân și de mâncare solidă la fiecare masă.
Dacă bebelușul pare să fie neliniștit la sân, poate fi de ajutor să-i oferi, înainte de supt, puţină mâncare solidă.
Caută ajutor dacă bebelușul tău refuză în mod constant alimentele solide după vârsta de 6 luni.

Traducere : Rotar Laura

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.