Cum pot procedurile nașterii să afecteze alăptarea ? Partea 1 (Dr. Jack Newman)

Articol tradus: HOW BIRTHING PRACTICES MAY AFFECT BREASTFEEDING (PART 1) – http://ibconline.ca/birthing-practices/

De ce atât de multe mame au probleme cu alăptarea?

În mare parte motivul este că, deși noi tindem să credem că alăptarea ar trebui să fie naturală, multe persoane, în mod particular medicii obstreticieni, încă nu au înțeles că modul ”nenatural” prin care femeile dau naștere astăzi în cea mai mare parte a lumii, fac alăptarea dificilă, uneori chiar imposibilă.

Vă rog, nu subestimați cuvintele mele  pentru că sunt bărbat și pentru că nu am dat naștere niciodată . Nu încerc să fac femeile să se simtă rușinate pentru că nu au avut parte de o naștere naturală în mijlocul pădurii asistate de o moașă de 90 de ani, dar este important să înțelegem că modul în care tratăm mamele în travaliu și în timpul nașterii influențează cât de reușită va fi alăptarea. Și da, de asemenea, știu că multe femei au născut  cu toate intervențiile posibile incluzând nașterea prin cezariană și totuși au fost capabile să alăpteze cu succes.

Iată doar câteva dintre metodele prin care nașterea în societăți bogate și nu atât de bogate interferează cu alăptarea.

Epidurala pentru durerile din timpul travaliului și al nașterii.

 Fluidele intravenoase.

Când o femeie se află în travaliu și primește epidurala, ea primește și o cantitate mare de fluide intravenos  prin perfuzie. Ideea este că epiduralele pot duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale a mamei și acest lucru nu este tocmai bun. Dar de ce mamele primesc o cantitate atât de mare de fluide ? Trei sau mai mulți litri în 24 de ore nu este neobișnuit.  Am vorbit cu medici obstreticieni care  recunosc că administrarea aceastei cantități de fluid intravenos este total nenecesară.

Când mama primește o cantitate mare de fluid, acesta ajunge  și la copil și există  câteva studii care au demonstrat că dacă mama primește mult fluid la naștere este mai probabil ca bebelușul să piardă 10% din greutatea sa de la naștere. În multe spitale această scădere în greutate de 10%  semnifică automat intrucerea suplimentării cu lapte praf, aceasă suplimentare realizându-se de obicei cu ajutorul biberonului.

Dar parțial din cauza administării fluidelor intravenoase pe care le primește mama și, implicit, bebelușul,  evaluarea caracterului adecvat al alăptării prin  x% pierdere în greutate este absurdă și conduce doar la modalități greșite de a privi alăptarea.

Acest studiu realizat de  Chantry CJ, Nommsen-Rivers LA, Peerson JM și alții. Pierderea excesivă de greutate  la primul nou născut alăptat se referă la echilibrul fluidelor materne intrapartum, Pediatrics 2011;127:e171-e179  a demonstrat că o mare parte a pierderii de greutate la nou născuți în primele zile (mai mult de 10%) se datorează cantității de fluid primite de mamă pe durata travaliului și a nașterii. Acest studiu de Noel-Weiss J și alții : Pierderea în greutate a nou născuților în baza iatrogeniei : traducere a cunoștințelor utilizate într-un studiu de protocol pentru  implementarea în maternități.  International Breastfeeding Journal 2011;6:10 acest studiu a demonstrat același lucru, iar autorii au subliniat importanța evaluării clinice a alăptării, în loc să depindă numai de pierderea în greutate de x % pentru a decide dacă alăptarea merge bine.

Dar aici este și mai mult. Când o mamă a primit o cantitate mare de fluid pe durata travaliului, a nașterii și de asemenea după  naștere, ea reține o cantitate mare de fluid ( lichide) pentru câteva zile. Nu doar mâinile și picioarele rămân adesea umflate, ci și sfârcurile și areolele vor fi de aseamenea umflate, împiedicând bebelușul să se hrănească bine și să primească lapte de la sân. În afară de faptul că bebelușul  nu primește suficient lapte , atașarea incorectă poate fi vinovată de inflamarea / rănirea mameloanelor.

Per total, utilizarea unei cantități mari de fluid intravenos pe durata travaliului,  a nașterii și după naștere rezultă adesea cu introducerea timpurie a biberonului, la suplimentarea timpurie cu lapte praf și separarea mamei de copil ( mulți bebeluși au parte de îngrijire specială în cazul unei pierderi în greutate mai mare de 10%).  În sfârșit, primul pas pe drumul alăptării pentru multe mame și bebeluși eșuează.

Mama și bebelușul în nici un caz  nu au nevoie de biberon sau lapte praf, așa cum se practică în prea multe spitale, ci, mai degrabă, ei au nevoie de un bun ajutor în alăptare de la cineva cu experiență, asistente experimentate și consultant în alăptare.

Pe lângă acestea se include și un bun ajutor pentru a atașa la sân bebelușul și folosirea compresiilor pentru a ajunge mai mult lapte la bebeluș. Dacă mama are sfârcurile și areolele umflate și este dificil să aibă o atașare corectă, atunci tehnica de presiune inversă pentru detensionarea mameloanelor poate ajuta.

De ce nu are mama nevoie, dar totuși primește adesea protecții de silicon pentru mameloane?

Edema-of-the-areola-300x238

Această mamă  are sânul, mamelonul și areola umflate datorită retenției fluidului. Asta  face dificilă atașarea bebelușului la sân. Rezultatul? Bebelușul nu primește lapte în mod corect și mameloanele mamei sunt dureroase.

Scădere în greutate mai mult decât x%

Cântarele diferite cântăresc diferit. Am văzut două cântare indicând o greutate cu 400 de grame  diferență pentru același bebeluș cântărit la câteva minute distanță.

Majoritatea cântarelor nu indică o greutate cu diferențe așa mari, dar am văzut două cântare ale aceluiași producător, exact acelaș model, indicând 85 grame (3 ounces) diferență de greutate la același bebeluș și acest lucru probabil nu este neobișnuit. 85 de grame pentru un bebeluș de 3 kg (6 lb 10 oz) înseamnă aproape 3%, deci acest bebeluș poate pierde sau lua 3% în greutate la naștere, asta depinde de cântarul pe care îl cântărim prima dată. Rețineți că majoritatea bebelușilor sunt cântăriți prima oară imediat după naștere și apoi, pe alt cântar, în zilele următoare.

 

Greșirea în citirea cântarului sau notarea greșită a greutății nu sunt rare.  Am realizat un studiu pe un bebeluș care cântărea la naștere 2.58 kg ( 5lb 11oz) și 5 ore mai târziu cântărea 3.1 kg (6lb 13oz).  În mod normal, bebelușii nu sunt cântăriți la fiecare 5 ore, dar fără îndoială ceea ce s-a întâmplat a fost că cineva s-a uitat la bebeluș după 5 ore de viață și s-a gândit ” nu este posibil ca acest bebeluș să cântărească doar 2.58 kg.” Dar ce s-ar fi intâmplat dacă greutățile erau luate invers? Plecând de la 3.1 kg la naștere la 2.58 kg a2a zi este o pierdere în greutate de 17%.

 

Medicamentele folosite pe durata anesteziei epidurale

În general, anesteziștii le vor spune mamelor că medicamentele utilizate în timpul anesteziei epidurale nu afectează bebelușul. Pentru cei care au văzut diferența între bebelușii care au fost născuți fără anestezie epidurală sau spinală și aceia născuți folosindu-se una dintre aceste anestezii, nu mai este nevoie de  o altă dovadă.  Diferența între un bebeluș care nu a primit niciun medicament prin epidurală, care este vioi, căută sânul și este pregătit să se târască spre el, și bebelușul drogat/ sedat prin medicamente, care este somnoros și nu este  interesat de sân, este evidentă.

Dacă ai nevoie de studii? Aici găsești o listă cu studiile care demonstrează că bebelușii sunt  într-adevăr afectați de medicamentele folosite pentru anestezia epidurală.

Brimdyr K, Cadwell K, Widström A-M et al. The Association Between Common Labor Drugs and Suckling When Skin-to-Skin During the First Hour After Birth. Birth 2015;42(4):319-328

Moisés EC, de Barros Duarte L, de Carvalho Cavalli R, et al. Pharmacokinetics and transplacental distribution of fentanyl in epidural anesthesia for normal pregnant women https://goo.gl/uhQ7Qwn. Eu J Clin Pharmacol 2005;61(7):517–522

Ransjö-Arvidson AB, Matthiesen AS, Lilja G, et al. Maternal analgesia during labor disturbs newborn behavior: Effects on breastfeeding, temperature, and crying. Birth 2001;28(1):5–12 

Wiklund I, Norman M, Uvans-Moberg K, et al. Epidural analgesia: Breast-feeding success and related factors. Midwifery2009;25(2):e31–e38

Beilin Y, Bodian CA, Weiser J, et al. Effect of labor epidural analgesia with and without fentanyl on infant breast-feeding: A prospective, randomized, double-blind study. Anesthesiology 2005;103(6):1211–1217

Dozier AM, Howard CR, Brownell EA, et al. Labor epidural anesthesia, obstetric factors and breastfeeding cessation. Matern Child Health J 2013;17(4):689–698

Torvaldsen S, Roberts CL, Simpson JM, et al. Intrapartum epidural analgesia and breastfeeding: A prospective cohort study. Int Breastfeed J 2006;1:24

Febra mamei

Când mamele primesc epidurala, cu cât durează mai mult efectul acesteia, cu atât este mai mare probabilitatea ca ele să facă febră.

Lieberman E, Lang JM, Frigoletto F jr et al. Epidural analgesia, intrapartum fever and neonatal sepsis evaluation Pediatrics1997;99:415-9

„ Utilizarea analgeziei epidurale pe durata travaliului este strâns legată de apariția febrei materne intrapartum, evaluări ale septicemiei neonatale și tratamentului cu antibiotic neonatal”

Segal, S. Anesth Analg 2010;111:1467–75

„ Femeile în travaliu cu analgezie epidurală prezintă o creștere mai mare a temperaturii  decât acele femei care primesc alt tip de analgezie.”

Ce se întâmplă dacă mamele au febră pe durata travaliului și a nașterii? Se administrează antibiotice pentru mamă și bebeluș și, frecvent se efectuează transferul bebelușului într-o unitate de îngrijire specială, și în unele cazuri, nu se alăptează sau nu se oferă lapte maten bebelușului pentru că mama poate avea o infecție. Poți citi de ce acest lucru este atât de absurd în articolul meu despre alăptarea și bolile mamei.

Și există mult mai multe cauze

Dar problemele de mai sus sunt de departe cele mai importante.

 

Copyright: Jack Newman, MD, FRCPC, 2017, 2018

Traducere : Georgiana Olteanu

Editare foto, text : Dinu Diana

 

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.