Poziții de alăptare

1) Poziția întinsă pe o parte
Poate fi utilă în caz de cezariană, epiziotomie sau pentru mamele care au probleme în zona lombară.
Este o poziție foarte bună dacă mama e obosită, în special pe timpul nopții. Mama se poate odihni și relaxa alături de bebeluș. Corpul mamei trebuie să formeze un V cu corpul bebelușului.
Mama poate folosi perne în spatele ei și al bebelușului pentru o susținere mai bună. Alăptarea în această poziție e mai simplă pentru mamele cu sânii mari.
Unele mame se mută de pe o parte pe cealaltă pentru a oferii ambii sâni bebelușului, în timp ce altele reușesc să alăpteze din ambii sâni pe aceași parte.

2) Poziția leagănului

Adina Brănici – Consultant în lactație IBCLC :

“Despre poziția leagănul la începuturile alăptării

Dezavantaje
Această poziție poate implica un risc crescut de atașare incorectă la sân, în mod special în primele zile după naștere și în prima lună de viață extrauterină a bebelușului. În această perioadă de început, poziționarea la sân în plica cotului crește riscul de răni, de o atașare superficială și ca atare de un transfer ineficient de lapte.
Din această poziție, multe mame ori lasă bebelușul să prindă singur sânul, iar acesta va prinde doar mamelonul, ori atașează ele forfecând sânul.
Desigur e ok ca bebelușul să prindă singur sânul, dar din aceasta poziție îi este dificil să prindă cât mai mult din areolă, cu alte cuvinte, îi este îngreunată atașarea chiar dacă el s-ar agăța corect de sân.
Forfecarea sânului de obicei se face chiar pe areolă, aproape de mamelon, astfel încât bebelușul din nou nu are acces la toată zona areolei mamare care ar trebui să o cuprindă în guriță (trebuie să cuprindă în guriță toată sau cât mai mult din areola inferioară). Forfecarea sânului poate duce și la blocarea canalelor galactofore. Este o susținere a sânului care nu se mai recomandă azi și doar în foarte puține cazuri funcționează.
Din această poziție este mai dificilă aplicarea compresiilor sânului. Acestea sunt vitale pentru a ajuta un nou flux de lapte să vină mai repede, în situația în care bebe nu înghite, adoarme la sân și nu s-a hrănit suficient sau se agită la sân.

Avantaje

  1. Este o poziție care poate fi folosită în procesul de readucere la sân a bebelușului ca trecere de la biberon, ca o etapă intermediară, având similarități cu poziția de hrănire din biberon.
  2. Pe măsură ce procesul și actul alăptării decurge tot mai bine, bebelușul crește, se pot face oricând tranziții din leagănul încrucișat ( mai jos) în leagănul. Și din nou, pe măsură ce bebe crește, poate fi foarte ușor și corect atașat așa, sau bebe poate să se descurce să prindă singur sânul din poziția aceasta.

3) Leagănul încrucișat
Este o poziție foarte bună pentru primele atașări la sân Este potrivită pentru bebelușii care nu pot prinde bine mamelonul.
Este foarte confortabilă pentru bebelușii mici sau prematuri.
Poziția leagănul încrucișat – adică mână – sân opus, mama alăptează din sânul drept, să zicem, și aduce/susține și ghidează capul bebelușului cu măna stângă și invers). Din această poziție se poate trece foarte ușor în poziția leagănului (cea în care bebe vine pe brațul corespunzător sânului din care mama alăptează), după ce mama s-a asigurat că atașarea se păstrează corectă pe toată durata alăptării. Iar susținerea sânului se face sub forma de C nu prin forfecare ( sau sub formă de U la alte poziții de atașare).

De asemenea, brațele pot avea și ele sprijin, sub ele, să fie puse rezemătoare, perne, sau prosoape clădite unele peste altele, orice ajută la crearea unei poziții confortabile, la fel, perne pentru spate, oricăte sunt necesare.
Toate acestea sunt utile la început. Pe parcurs se poate alăpta confortabil și fără atâtea perne .

De menționat că și leagănul încrucișat e doar una din multele variante de poziții. Și deși e cu rată de succes mai mare, nu toate mamele se simt confortabil să alăpteze din această poziție. “

4) Poziția la subraț (poșetuță) sau poziția mingii de fotbal

Este ca și cum ai ține o poșetă sub braț sau o minge.
Poate fi una dintre pozițiile cele mai ușoare pentru un nou născut.
Este foarte bună dacă mama are sânii mari, a născut prin operație de cezariană sau dacă bebelușul este micuț .
Aceasta poziție îi permite mamei să vadă foarte bine cum decurge alăptarea.

5) Poziția culcat pe spate, alăptarea fiziologică (poate fi utilă în caz de cezariană sau epiziotomie).
Bebelușul stă pe o pernă, toată greutatea bebelușului este susținută de pernă, se aduce bebelușul la sân prin punerea mâinii în spatele cefei, nu se aduce sânul către bebe (acțiune ce provoacă cocoșări și dureri de spate ale mamei, din care rezultă un chin în alăptare, în loc să fie o plăcere și o bucurie).

  1. Poziția la subraț (poșetuță) dublă sau poziția mingii de fotbal dublă poate fi una din pozițiile cele mai ușoare de aplicat în cazul alăptării în tandem a gemenilor.

Adina Brănici : “O poziție de alăptare trebuie să bifeze următoarele două condiții :

  • să fie confortabilă pentru mamă și să se descurce și singură să alăpteze când nu e prezent consultantul;
  • bebelușul să fie atașat corect și să sugă activ.”

Text : Adina Brănici, Diana Dinu

Editare foto : Diana Dinu

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.