Purtarea bebeluşului și alăptarea

Aș putea să alăptez dacă îl pun pe bebe într-un sistem de purtare?

R: Norma biologică este ca bebelușul să stea cât mai mult în brațele mamei, iar purtarea bebelușului într-un sistem de purtare ergonomic are numeroase beneficii.

Alăptarea se face ușor și discret, iar bebelușul are acces imediat la sânul mamei.

Bebeluși au nevoie de apropierea caldă a mamei, de respirația ei pentru a se dezvolta armonios, iar pieptul mamei lor are mirosul lichidului amniotic.

În primele zile de după naștere contactul fizic cu mama este foarte important pentru nou născut. Numeroase studii susțin importanţa contactului piele pe piele dintre mamă și bebeluș imediat după naștere. Contactul piele pe piele și îngrijirea în stil cangur sunt măsuri importante de menținere a funcțiilor metabolice și fiziologice ale bebelușului, cum ar fi respirația, ritmul cardiac, glicemia, tensiunea arterială. În plus, mama  va produce cel mai probabil mai mult lapte dacă bebelușul este ținut în contact piele pe piele, va pune copilul la sân mai repede, iar bebelușul va suge mai bine.

Bebelușul purtat are parte de o creștere optimă, o dezvoltare cognitivă crescută,
funcții motorii și putere musculară îmbunătățite, stres emoțional redus, mai puțin plâns,  o relație de alăptare mai puternică, legături puternice cu părinți.

Bebelușii purtați au mai puține colici și manifestări mai ușoare de reflux, din cauza poziției verticale, broscuță, pe burtică, și cu burta lipită de corpul mamei.

Există dovezi că civilizațiile antice, au practicat în mod constant purtarea bebelușilor. Înainte de invenţia căruciorului (prin 1880) toți copiii au fost purtaţi de către mamele lor.

Purtarea este un ajutor ideal în integrarea bebelușului în viaţa de zi cu zi. Mama își poate face mai ușor activitățile zilnice (gătit, cumpărături, întins rufe ș.a.m.d) și se poate relaxa împreună cu bebelușul la  plimbare, fără să fie nevoită să împingă sau ridice cărucioare greu de manevrat. Alăptarea fiind discretă, nimeni nu își va da seama că  bebelușul suge în wrap, în sling, în mei-tai sau în SSC pentru că totul e perfect ascuns. Mama poate sta la cumpărături cât dorește, fără să fie nevoită să caute un loc potrivit pentru a alăpta atunci când bebelușul dorește să sugă.

Un sistem de purtare este ergonomic atunci când susține dezvoltarea normală a coloanei vertebrale și a șoldurilor. Picioarele sunt menținute într-o poziție sănătoasă (se formează un M între șolduri, femur și tibii, tipic poziției de ”broscuță”). Această poziție fiind recomandată și în prevenirea și tratarea displaziei de șold.

Coloana bebelușului va semăna cu litera „C”. Este, de altfel, o poziție naturală, fiziologică.

Atenție însă :

În marsupiile neergonomice picioarele coplilului stau atârnate, presiunea fiind exercitată pe oasele pubiene. Greutatea corpului trebuie să fie preluată de picioare și nu de coloana vertebrală și nici de zona inghinală a bebelușului care este în dezvoltare.

Mai mult, purtarea neergonomică, în care bebelușul este poziționat cu fața spre exterior îi poate provoca bebelușului stres, displazie de șold sau leziuni ale coloanei vertebrale.

Editare foto + text : Dinu Diana

Resurse :

http://kiddyshopblog.blogspot.com/2012/08/purtatul-bebelusilor-si-alaptarea.html?m=1

: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30200623

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30188302

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.