DE CE NU (MAI) AM LAPTE ?

1. Nu ai alaptat la cerere, ci dupa un program. Acest lucru poate sa interfereze cu productia de lapte, cu ciclul de cerere-oferta a laptelui si efectul poate aparea chiar mai tarziu, nu imediat. La cerere poate sa insemne si la intervale de 1 ora si din nou dupa 5 minute. Nu exista nici o dovada ca alaptatul din 3 in 3 ore functioneaza pentru o stimulare suficienta a lactatiei.

2. Nu ai alaptat des, frecvent, lucru care duce din nou la o scadere a lactatiei.

3. Nu ai alaptat/ai redus numarul de alaptari NOAPTEA, cand proclactina se secreta cel mai bine.

4. Ai introdus completare cu formula la scurta vreme dupa ce ai nascut, din diverse motive:

a) aveai senzatia ca bebe nu se satura. Daca asta e senzatia, solutia e: mai mult la san, atasare corecta si supt preponderent activ.
b) credeai ca nu ia in greutate insa nu ai verificat graficele WHO  (bebelusii alaptati exclusiv iau in greutate corespunzator daca sunt satisfacute criteriile unei alaptari corecte si eficiente si nu exista disfuncii de supt sau afectiuni medicale ale mamei care pot duce la lactatie insuficienta).
c) ca sa doarma mai repede/mult si mai ales noaptea. Si un om mare indopat cu mancare pica de somn, dar asta nu inseamna ca a mancat intr-un ritm sanatos pentru organismul lui. Fiecare bebelus e unic, are propriul „program” de hrana si somn, e cel mai bine daca-l respectam.
d) aveai senzatia ca sanii sunt goi, pt ca erau moi/fleasca. A crede ca ai lapte doar cand sunt tari si curge laptic de la sine din ei, este un semn fals. Este lapte si cand sunt moi. Totdeauna va fi lapte, daca sanul este stimulat corect.
e) bebe adormea la san. Majoritatea bebelusilor adorm la san, pentru ca sanul nu ofera doar hrana, ci si alinare, confort, siguranta. Asadar, este ceva normal. Doar trebuie sa te asiguri ca suptul de confort vine in urma unui supt in care bebelusul a inghitit bine.

Daca bebelusii nou-nascuti nu se hranesc suficient, exista metode simple pentru a-i stimula/trezi ca sa suga care nu sunt necesare decat atunci la inceput (sunt unii care si nou-nascuti fiind, sug activ in timp ce dorm, iar pe masura ce cresc va fi si mai simplu pentru ei sa faca asa).

5. Ai extras lapte cu pompa si nu scoteai decat 5-20 ml. Pompa nu este sistemul de referinta pentru cat lapte produci. Pompa demonstreaza DOAR cat poti tu pompa. Sunt mamici care nu pot scoate cu pompa mai mult de 10 ml si totusi au lapte suficient pentru bebelus.

Bebelusul la san (fara disfunctii de supt, frenuri restrictive) stie sa scoata cel mai bine. E utila pomparea sau exprimarea manuala a laptelui de mai multe ori pe zi, si mai ales noaptea dupa ce bebele a papat si s-a saturat, in cazul in care vrei sa cresti productia.

6. Nu ai atasat corect bebele la san, ca sa poata suge eficient astfel incat sa ceara lapte in mod eficient si sa se produca. Laptele se produce la cerere. Niciodata sanii nu sunt goi (chiar daca se simt goi), daca este stimulata lactatia cu bebele la san, ori de cate ori cere. A sta o ora jumatate la san nu inseamna tot timpul ca suge mult si eficient. Exista cateva indicii pentru a sti cand suge eficient 🙂

7. Nu ai alaptat oferind ambii sani, cand a cerut. Majoritatea femeilor au doi sani functionali, ceea ce inseamna ca o femeie poate hrani gemeni.  Ceea ce inseamna ca sanii sunt in stare sa produca SUFICIENT pentru un singur bebelus 🙂

8. Ai folosit suzeta/biberon la scurta vreme dupa ai nascut. Acestea pot confuza copilul, il pot pacali in ceea ce priveste starea de foame, ca atare va prelungi timpul intre alaptari si astfel, daca nu e pus la la san, scade productia de lapte.

Daca ai extras lapte, acesta se ofera cu seringa, lingurita sau paharelul,  sau cel mai bine cu SNS-ul (sistemul suplimentar de nutritie) la san, nu cu biberonul, pentru a facilita bebelusului un supt neperturbat. Cu cat ii dai mai mult biberon, creste posibilitatea de refuz a sanului ( pentru a suge din biberon nu e nevoie decat de foarte putin efort, biberonul nu simuleaza deloc suptul din san), si cu cat refuza mai mult sanul, cu atat se produce lapte mai putin.

9. Nu ai alaptat la cerere in primele 6 saptamani- 3 luni.

Cel putin primele 6 saptamani sunt vitale, deoarece in aceasta perioada are loc calibrarea numarului de receptori de prolactina de care depinde productia de mai tarziu. Cu alte cuvinte, nu poti sa ramai fara lapte asa pur si simplu, chiar si daca esti absolut nevoita si sa intrerupi pentru o perioada (daca ai probleme medicale serioase). Cand vei pune din nou bebele la san/vei extrage lapte din san, organismul va sti ca trebuie sa produca, a memorat si va incepe restabilirea lactatiei:)

10. Ai asteptat ca bebele sa planga pentru a-l pune la san, in loc sa il pui la primele semnale de supt pe care le-a manifestat. Plansul este un semnal tarziu. Inca de cand se foieste, intoarce capsorul, incepe sa isi suga manutele, bebelusul transmite ca doreste sa suga si atunci trebuie pus la san.

Prin urmare, bebe era deja nervos cand l-ai pus la san, se agita in fata sanului, nu avea rabdare sa suga pana sa se declanseze reflexul de ejectie a lapteui. Si vazand ce se intampla in loc sa-l linistesti putin, apoi sa schimbi pozitia de alaptat cu una care stimuleaza mai rapid sanul si sa aplici compresii ale sanului, i-ai dat lapte praf.

11. Ai alaptat pe ceas: 10 min la un san, 10 minute la celalalt san. Scoteai sanul inainte ca bebe sa termine de supt, cu alte cuvinte ai redus timpii de supt, astfel sugea mai putin, se producea lapte mai putin.

Cu cat bebele suge activ mai mult la un san, cu atat te asiguri ca va prinde si din laptele cu consistenta mai solida, mai bogat in grasimi si mai putin bogat in lactoza , care-l ajuta sa ia in greutate.

12. Ai folosit protectoare pentru sani o buna bucata de vreme. E de dorit eliminarea lor cat mai rapida, deoarece pot afecta suptul eficient, ca atare sanul nu va produce suficient lapte.

13. Probleme medicale sau anatomice ale bebelusului care-l impiedica sa suga eficient, cum este frenul lingual prea scurt sau altele. Ankiloglosia se poate rezolva imediat la un control medical unde se taie frenul si astfel situatia este remediata si bebe poate suge la san eficient.

Inclusiv bebelusii prematuri (care pot avea mai multe probleme asociate) pot fi alaptati. Exista si dispozitive speciale care ajuta lactatia, se numesc SNS. Medicamentatia primita in timpul travaliului cum ar fi Meperidine (Demerol) poate afecta dorinta bebelusului de a suge in primele zile din viata, sau alte morfine din epidurala, dar si problema aceasta se va rezolva, nu e afectat bebele decat pentru scurt timp.

14. Probleme medicale ale tale ca mamica : interventii chirurgicale la sani anterioare nasterii, probleme hormonale din cauza piluleor contraceptive, hipotiroidism netratat, probleme anatomice, hemoragii post-partum, retentie placentara – aceasta sau parti din ea raman in uter in faza a treia a travaliului.

 

Iar multe dintre problemele medicale mentionate se pot rezolva cu ajutor medical avizat.

(Adina Branici)

13 gânduri despre „DE CE NU (MAI) AM LAPTE ?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Citind cele de mai sus încep să-mi dau seama de ce nu mai am lapte (sau poate mi se pare?). Am bebe de 3 luni, iar de aprox o lună m-am încăpățânat și am și reușit să-i fac un program de mâncare. Și anume :noaptea nu papă deloc (doarme 7-8 ore încontinuu) iar ziua papa odată la 3 ore și mai nou chiar la aceleași ore. Am fost „nevoită” să-i fac programul ăsta de papat la 3 ore pt că dacă cerea mai devreme de 3 ore nu aveam lapte (sau era doar impresia mea?) Acum am început sa iau Galafor +ceaiuri pt lactație. Bebe sta foarte puțin la sân, aproximativ 6-7 min cumulat la ambii sâni, plânge și se agită după minutele ăstea, dar totuși după ce o țin în brațe și se calmează sta liniștită aprox 3 ore (cu suzeta în guriță, bineînțeles). Ce sa înțeleg?

  2. Sanii produc lapte in continuu, ei nu se golesc niciodata. Cu cat suge mai des bebele, cu atat mai mult lapte se va produce. Prin introducerea unui program, ai transmis corpului tau ca nu este nevoie sa produca atat de mult lapte, ci doar cat pentru orele acelea fixe… care de fapt nu reprezinta cererea bebelusului tau. Suzeta o amageste si saboteaza productia ta de lapte, deci da, e posibil ca aceasta sa scada si sa nu mai fie pe masura cererii daca tu continui cu programul. Sfatul meu este sa renunti cu totul la program si sa ii dai bebelusului ori de cate ori cere. Incearca sa ii dai si noaptea, atunci este foarte bine stimulata lactatia. Citeste si articolele noastre despre puseuri (Ajutor, nu mai am lapte si puseurile de crestere), acolo vei gasi cum sa faci compresii. Daca fluxul este mai lent si bebe se agita, atunci compresiile pot ajuta. In articolul Despre colici gasesti de asemenea informatii utile despre gestionarea fluxului. Renunta la suzeta.

  3. Buna ziua,

    Am citit cu mare interes articolul de mai sus. Apelez cu incredere la sfaturile voastre pentru a ma ajuta cu producerea lactatiei. Baietelul are 4 luni. Am avut cateva probleme grave care m-au determinat sa nu pot alapta din pacate in fiecare zi. Am luat ceaiuri de lactatie si nu m-au ajutat. Am cateva zile de cand copilul este pe lapte praf.Mentionez ca mancarea bebeului nu a fost exclusiv san ci cu adaugare de supliment. In ziua cand bebele a implinit 4 luni, mi-a revenit ciclul. As vrea sa continui sa alaptez. Ma puteti ajuta cu sfaturi ce pot lua mai „puternic” care sa ma ajute in productia laptelui ? Astept cu interes raspunsurile voastre si va multumesc.

    1. Cristina, pentru inceput, citeste articolul despre readucerea la san a bebelusului. Acolo vei gasi informatii importante despre cum se poate realiza reimprietenirea bebelusului cu sanul,.Nu este un proces usor, insa cu rabdare, determinare si vointa se poate, si asta o demonstreaza povestile mamelor din seria Mami alapteaza-ma, nu vreau lapte praf!. De asemenea, un consultant in lactatie (acreditat IBCLC sau LLLI) iti poate fi de mare ajutor.

      Te asteptam cu drag pe grupul Alapteaza! de pe facebook, acolo vei gasi resurse pentru a relua alaptarea, dar, cel mai important, sustinere din partea altor mame si experienta celor care au reusit. Pentru a intra pe grup, te rog sa dai join si apoi sa iti verifici mesajele, inclusiv la Other/Altele sau poti scrie direct unui admin. Multumesc si mult succes!

      1. Cate adevaruri! Exista oare pediatri decenti care sa nu-ti indruge prostii si care sa fie vanduti la companiile de LP? De pilda, nu-l asezati langa dvs in pat sa-l alaptati ca-l sufocati? Sau va recomand laptele asta praf BIO (!!!) pt ca nu a luat cele 247,3 grame?? As avea cateva cuvinte de zis, dar probabil nu e aici locul :))

  4. Fara suparare, dar unele dintre „raspunsurile” enumerate sunt absolut empirice – un nou fel de „babisme”, emise de mamici pseudo-citite si care utilizeaza mijloace moderne de comunicare in masa. Unele explicatii sunt chiar caraghioase (pentru un cititor cu minime intelegeri ale fiziologiei).

    Alaptatul natural este bun, insa frenezia asta cu care se combat ne-naturalele (protector , biberon) e partizana, iar nazisml tzatzei va face sa pierdeti credibilitate.

    Sugestia mea: adaptati-va discursul.

  5. Salut, fetita mea are 2 luni jumate, o alimentez mixt pt ca din prima zi dupa nastere refuza sanii ,se agita apoi a inceput sa pape dar panica cred ca e din cauza sfircurilor, tot timpul simt durere la alaptat, insa acum de o zi plinge si nu vrea sanul.. doar la biberon artificial,dar am observat k foarte putin si incet curge lapte si e de culoare jumate apa si jumate alb..e semn ca nu mai pot alapta? merci

    1. Daca simti durere, este foarte probabil ca atasarea sa nu fie corecta. Citeste te rog articolul despre „Tratamente pentru ragade mamare”.
      Refuzul sanului este o urmare a folsoirii biberonului, in articolul „Readucerea la san” gasesti sugestii utile despre reimprietenirea cu sanul.
      Culoarea laptelului este normala, nu trebuie sa iti faci probleme pentru asta. Bebe e obisunuit cu biberonul si fluxul mare de la el, cel mai probabil de asta refuza sanul.

  6. Buna!
    Fetita mea de 2luni si 2 sapt. alimemtata exclusiv cu lm, de ceva timp se agita ft tare la san, cand simte ca trb sa-l ia in gurita incepe sa planga, nu se alimenteaza suficient,.Nu stiu ce sa cred! simt ca sunt la capatul puterilor… ne chinuim una pe alta .nu i-am dat biberon, nici suzeta.Nu stiu care ar fi problema, si nu vreau sa-mi scada lactatia, poate trece aceasta perioada.
    Multumesc!

  7. Buna ziua! Am citit si citesc frecvent articolele dvs, m-au ajutat enorm prin toate informatiile utile. Acum ma confrunt cu o problema mai putin obisnuita si imi doresc foarte mult sa-i gasesc o rezolvare: fetita de 7 luni si cateva zile (alaptata exclusiv pana la 6 luni, diversificare inceputa de la 6 luni) a inceput sa pape mult mai rar, primeste la 7 luni 2 mese de diversificare, fructe dimineata si supa la pranz, nu mananca mult si completam fiecare masa cu lm insa dupa somnul de dupa-amiaza, spre seara (in intervalul orar 18-23) mananca destul de putin ( sta la san doar de 2 ori, numarul de inghitituri mai mic fata de o masa normala de pana acum si timpul petrecut la san-2-3 minute maxim, dupa care imi da senzatia ca se plictiseste, nu plange, pur si simplu se ridica in fundulet sau intoarce capul si gangureste in alta directie si daca ii trec sanul pe langa nasuc foarte greu o aduc inapoi sau deloc).
    Pana acum in intervalul orar 18-23 manca spre exemplu la 19 si inca o data dupa baita in jur de ora 20..
    Acest lucru se intampla de vreo cateva zile de cand un san a fost angorjat si canalele infundate, a trebuit sa merg la maternitatea unde am nascut si o doctorita draguta mi-a facut masaj pana am reusit sa eliberez sanul.
    A fost alaptata mereu la cerere, zi sau noapte, imi doresc sa o pot alapta cel putin pana la un an insa mi-e teama ca se intarca singura prea devreme. Se poate intarca singur copilul atat de devreme ?
    Se poate sa fie o adaptare a lactatiei la diversificare si aceasta perioada sa treaca ?
    Mentionez ca nu este nici grasuta, nici slabuta, la 7 luni are 7900 g si 69 cm.
    Astept cu mare nerabdare un raspuns din partea dvs pt care va multumesc din suflet!

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.