Etichete

, , , , ,

1. Nu ai alaptat la cerere, ci dupa un program. Acest lucru poate sa interfereze cu productia de lapte, cu ciclul de cerere-oferta a laptelui si efectul poate aparea chiar mai tarziu, nu imediat. La cerere poate sa insemne si 2 ore intr-una si din nou dupa 5 minute. Nu exista nici o dovada ca alaptatul din 3 in 3 ore functioneaza pentru o stimulare suficienta a lactatiei.

2. Nu ai alaptat des, frecvent, lucru care duce din nou la o scadere a lactatiei.

3. Nu ai alaptat/ai redus numarul de alaptari NOAPTEA, cand proclactina se secreta cel mai bine.

4. Ai introdus completare cu formula la scurta vreme dupa ce ai nascut, din diverse motive:

a) aveai senzatia ca bebe nu se satura. Daca asta e senzatia, solutia e: mai mult la san, pentru mai mult lapte.
b) credeai ca plange de foame (desi exista multe motive pentru care bebele plange).
c) credeai ca nu ia in greutate cum ziceau graficele sau pediatrul (desi fiecare copil creste in ritmul sau unic iar bebelusii alaptati iau in greutate exact cat ar trebui, cresc in salturi, au perioade de stagnare si puseuri de crestere).
d) ca sa doarma mai repede/mult si mai ales noaptea. Si un om mare indopat cu mancare pica de somn, dar asta nu inseamna ca a mancat intr-un ritm sanatos pentru organismul lui. Fiecare bebelus e unic, are propriul „program” de hrana si somn, e cel mai bine daca-l respectam.
e) aveai senzatia ca sanii sunt goi, pt ca erau moi/fleasca. A crede ca ai lapte doar cand sunt tari si curge laptic de la sine din ei, este un semn fals. Este lapte si cand sunt moi. Totdeauna va fi lapte, daca sanul este stimulat.
f) bebe adormea la san. Majoritatea bebelusilor adorm la san, pentru ca sanul nu ofera doar hrana, ci si alinare, confort, siguranta. Asadar, este ceva normal.

Totusi cand sunt nou-nascuti, DACA nu se hranesc suficient, exista metode simple pentru a-i trezi ca sa pape care nu sunt necesare decat atunci la inceput. Sunt unii care si nou-nascuti fiind, sug in timp ce dorm, iar pe masura ce cresc va fi si mai simplu pentru ei sa faca asa.

In plus, alaptatul in pozitia orizontala este benefica atat pentru bebe pentru ca se poate atasa imediat la san cand cere, crescand productia de lapte, cat si pentru tine ca mama, caci te poti odihni si tu impreuna cu bebe.

5. Te-ai muls si nu scoteai decat 5-20 ml. Pompa nu este sistemul de referinta pentru cat lapte produci. Pompa demonstreaza DOAR cat poti tu pompa. Sunt mamici care nu pot scoate cu pompa mai mult decat am zis si totusi au lapte suficient pentru bebelus.

Bebelusul la san stie sa scoata cel mai bine. E utila pomparea sau mulsul manual de mai multe ori pe zi, si mai ales noaptea dupa ce bebele a papat si s-a saturat, in cazul in care vrei sa cresti productia. Intr-o sesiune de pompare, cand vezi ca nu mai vine laptele, faci o pauza de 2-3 minute, muti pompa la celalalt san (daca e manuala) si pompezi acolo, apoi iar pauza, si tot asa.

6. Nu ai atasat corect bebele la san, ca sa poata suge eficient astfel incat sa ceara lapte in mod eficient si sa se produca. Laptele se produce la cerere. Niciodata sanii nu sunt goi (chiar daca se simt goi), daca este stimulata lactatia cu bebele la san, ori de cate ori cere. A sta o ora jumatate la san nu inseamna tot timpul ca suge mult si eficient. Exista cateva indicii pentru a sti cand suge eficient.🙂

7. Nu ai alaptat oferind ambii sani, cand a cerut. Majoritatea femeilor au doi sani functionali, ceea ce inseamna ca o femeie poate hrani gemeni. Nu este necesar vreun rationament complicat pentru a intelege asta. Ceea ce inseamna ca sanii sunt in stare sa produca SUFICIENT pentru un singur bebelus.🙂

8. Ai folosit suzeta/biberon la scurta vreme dupa ai nascut. Acestea pot confuza copilul, il pot pacali in ceea ce priveste starea de foame, ca atare va prelungi timpul intre alaptari si astfel, daca nu e pus la la san, scade productia de lapte. Nu se recomanda folosirea suzetei sau a biberonului pana la 6 saptamani, cand bebele, DACA e pus des la san, si DACA e atasat corect, ar trebui sa stie sa suga corect. Daca nu stie inca, se vor evita in continuare pana va invata.

Daca te-ai muls, laptele se da cu seringa, lingurita sau paharelul, nu cu biberonul in aceasta perioada, pentru a facilita bebelusului o sugere buna. Cu cat ii dai mai mult biberon, creste posibilitatea de refuz a sanului (unii nu mai accepta decat o singura data pe zi – pentru a suge din biberon nu e nevoie decat de foarte putin efort, biberonul nu simuleaza deloc suptul din san), si cu cat refuza mai mult sanul, cu atat se produce lapte mai putin.

9. Nu ai alaptat la cerere in primele 6 saptamani.

Primele 6 saptamani sunt vitale, deoarece in aceasta perioada are loc calibrarea numarului de receptori de prolactina de care depinde productia de mai tarziu. Cu alte cuvinte, nu poti sa ramai fara lapte asa pur si simplu, chiar daca esti nevoita si sa intrerupi pentru o perioada (daca ai probleme medicale serioase). Cand vei pune din nou bebele la san/te vei mulge, organismul va sti cat trebuie sa produca, a memorat.🙂

10. Ai asteptat pana cand bebele a dat semne clare ca plange de foame si nu l-ai pus la san inainte sa planga.

Prin urmare, bebe era deja nervos cand l-ai pus la san, se agita in fata sanului, nu avea rabdare sa suga pana sa vina lapticul (reflexul de ejectie a laptelui) si astfel scade productia. Si vazand ce se intampla, in loc sa-l linistesti luandu-l in brate, vorbindu-i, plimbandu-l un pic si apoi schimband pozitia de alaptat cu una care stimuleaza mai rapid sanul, i-ai dat lapte praf.

11. Scoteai sanul inainte ca bebe sa termine de mancat, cu alte cuvinte ai redus timpii de masa, astfel sugea mai putin, se producea lapte mai putin.

Cu cat bebele sta mai mult la un san, cu atat te asiguri ca va prinde si din laptele cu consistenta mai solida (primul laptic care vine, mai apos, tine de sete), care-l ajuta sa ia in greutate. „Suptul in gol’ de care avem senzatia ca ne lovim mai ales in puseele de crestere, e cel mai eficient pentru stimularea lactatiei.

12. Ai folosit protectoare pentru sani o buna bucata de vreme. E de dorit eliminarea lor cat mai rapida, deoarece pot afecta suptul eficient, ca atare sanul nu va produce suficient lapte.

13. Probleme medicale sau anatomice ale bebelusului care-l impiedica sa suga eficient, cum este frenul lingual prea scurt. Aceasta se poate rezolva imediat la un control medical unde se taie frenul si astfel situatia este remediata si bebe poate papa la san fericit.

Inclusiv bebelusii prematuri (care pot avea mai multe probleme conexe) pot fi alaptati. Exista si dispozitive speciale care ajuta lactatia, se numesc SNS. Medicamentatia primita in timpul travaliului cum ar fi Meperidine (Demerol) poate afecta dorinta bebelusului de a suge in primele zile din viata, sau alte morfine din epidurala, dar si problema aceasta se va rezolva, nu e afectat bebele decat pentru scurt timp.

14. Probleme medicale ale tale ca mamica : interventii chirurgicale la sani anterioare nasterii, probleme hormonale din cauza piluleor contraceptive, hipotiroidism, probleme anatomice, hemoragii post-partum, probleme cu placenta – aceasta sau parti din ea raman in uter in faza a treia a travaliului. Odata cu incheierea corecta a travaliului (adica nasterea bebelusului + nasterea placentei), eliminarea placentei – care a asigurat hranirea bebelusului in uter- va transmite occitocinei si prolactinei sa se produca pt ca acum bebelusul are nevoie de lapte.

De fapt, laptele se produce din lunile 5-7 ale sarcinii, de aceea sunt unele mamici care au gasit stropi de lapte pe haine sau cand s-au muls un pic inca dinainte de a naste. Dar lapticul in general ramane inauntru pana primeste semnal de iesire.🙂

Iar multe dintre problemele medicale mentionate se pot rezolva cu ajutor medical avizat.

(Adina Branici)