Colicile la bebelusii alaptati

(Articol tradus de aici: Colic in the Breastfed Baby – IBC: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=13:colic-in-the-breastfed-baby&catid=5:information&Itemid=17 )

Colicile sunt unul din misterele naturii. Nimeni nu stie cu exactitate ce sunt, dar toata lumea are o parere despre subiect. In cazul tipic, bebelusul incepe sa aiba episoade de plans pe la 2-3 saptamani de la nastere. Plansul se petrece mai ales spre seara si se opreste definitiv in jurul varstei de 3 luni (sau uneori mai tarziu). De multe ori plansul bebelusului este inconsolabil, dar totusi daca acesta este plimbat, leganat sau scos la plimbare, se poate linisti, cel putin pe moment. Pentru ca un bebelus primeasca diagnosticul de colici, este nevoie ca el sa ia bine in greutate si sa aiba o stare de sanatate buna, cu exceptia colicilor. Acestea fiind spuse, chiar daca bebelusul ia bine in greutate, uneori se poate ca el sa planga totusi de foame (urmareste mai jos).

Notiunea de colici a fost extrapolata pentru a desemna aproape orice stare de neliniste sau plans la un bebelus. Acest lucru nu e surprinzator avand in vedere ca nu cunoastem cu exactitate ce sunt colicile. Nu exista tratament pentru colici, desi multe medicamente sau strategii de comportament au fost incercate, fara beneficii demonstrate. Bineinteles, fiecare cunoastem pe cineva al carui copil a fost „vindecat” de colici printr-un tratament sau altul si mai ales, aproape fiecare tratament pare sa functioneze, cel putin pentru o scurta perioada de timp.

Bebelusul alaptat care sufera de colici

Lasand la o parte colicile pe care orice bebelus le poate suferi, exista 3 situatii cunoscute in care un bebelus alaptat poate sa prezinte simptome de neliniste, suferinta sau colici. Din nou, consideram ca discutam despre un bebelus care ia adecvat in greutate si e sanatos.

Alaptarea din ambii sani la fiecare masa sau alaptarea dintr-un singur san la o masa.

Laptele matern se modifica pe parcursul unei mese. In general, una dintre modificarile pe care le sufera laptele in timpul alaptatului este reprezentată de faptul ca nivelul de grasimi din lapte creste cu cat bebelusul suge mai mult din san. Daca mama muta bebelusul automat de la un san la altul in timpul unei mese, inainte ca bebelusul sa fi „terminat” un san, se poate ca la o astfel de masa sa ajunga la bebe doar un continut scazut de grasimi. Acest lucru poate avea ca si consecinta faptul ca  bebelusul primeste mai putine calorii la o masa, de aici rezultand cererea mai frecventa la san. Daca bebelusul suge mult lapte (pentru a face fata numarului scazut de calorii pe care il primeste), e posibil sa regurgiteze. Datorita continutului relativ scazut de grasimi din lapte, stomacul il digera foarte rapid si o cantitate mare de zahar din lapte (lactoza) ajunge brusc in intestine. Enzimele care digera lactoza (lactaza) nu fac fata unei cantitati atat de mari de lactoza deodata iar bebelusul va avea simptomele intolerantei la lactoza: plans, gaze, defecare exploziva, apoasa sau verde. Acest lucru se poate petrece chiar in timpul alaptarii. Acesti bebelusi nu sunt intoleranti la lactoza, ei au probleme cu lactoza din cauza informatiilor despre alaptare pe care femeile le primesc. Acesta nu este un motiv sa se treaca bebelusul pe formula de lapte praf fara lactoza.

Este de asemenea foarte important sa intelegem ca un bebelus care face miscari de suctiune la san nu bea neaparat si lapte. El poate sa stea la san sugand, dar asta nu e neaparat echivalent cu faptul ca bea lapte. El poate suge in gol, fara sa inghita si astfel sa nu primeasca suficient lapte bogat in grasimi.

  1. Nu alaptati la program. Multe mame din intreaga lume au reusit sa alapteze cu succes fara sa se uite la ceas. Problemele in alaptare sunt mai des intalnite in societatile unde fiecare are un ceas si mai putin intalnite acolo unde ceasurile sunt rare.
  2. Mama ar trebui sa isi alapteze bebelusul la un singur san atata timp cat bebelusul chiar primeste lapte din sanul respectiv (urmariti videoclipurile de pe nbcionling.org), pana cand bebelusul isi da singur drumul sau adoarme la san sau suge in gol chiar daca mama face compresii ale sanului. Folositi compresii ale sanului (vedeti aici) pentru a incuraja bebelusul sa bea lapte nu doar sa suga. Respectati protocolul de management al aportului de lapte (se gaseste pe siteul nbcionling.org). A se nota ca un copilas poate fi la san de 2 ore dar de fapt sa bea lapte doar de 2 minute. Aceasta este explicatia pentru compresii. Daca, dupa ce „termina” primul san, bebelusul mai vrea sa suga, ofera-i celalalt san. Nu impiedica bebelusul sa suga si la celalalt san daca ii este inca foame.
  3. Acesta nu este un indemn ca bebelusul sa fie alaptat dintr-un singur san la o masa. S-ar putea sa poti sa faci asta, si e in regula, dar nu toate mamele pot sa faca astfel. S-ar putea sa ti se para usor dimineata, cand simti sanii mai plini (cele mai multe mame simt asta) dar nu si seara, cand ti se pare ca ai mai putin lapte (la fel cum majoritatea mamelor simt acest lucru). Daca totusi insisti sa il alaptezi dintr-un singur san la o masa, s-ar putea sa ai un bebelus cu „colici” seara, cand de fapt e doar flamand.
  4. La urmatoarea masa, pune bebelusul la urmatorul san si procedeaza la fel ca mai sus.
  5. Corpul tau se va acomoda cu usurinta noii metode de hranire si in scurt timp nu vei avea sanii angorjati sau de dimensiuni diferite. Dar tine minte: punand bebelusul sa suga de la un singur san, daca reusesti asta, va scadea productia de lapte, asa ca ceea ce functioneaza acum (sa alaptezi dintr-un singur san la o masa) s-ar putea sa nu mai functioneze odata ce productia de lapte scade. Asadar, nu tine copilul doar la un san ci „termina” un san iar apoi, daca bebelusul mai doreste, ofera-i-l si pe al doilea (vezi sectiunea F).
  6. Nu e o idee buna sa alaptezi bebelusul doar dintr-un singur san, ca regula generala. Da, asigurandu-ne ca bebelusul „termina” un san inainte sa i-l oferim pe al doilea poate ajuta daca avem un caz de crestere redusa in greutate sau in ameliorarea simptomelor colicilor, dar regulile si alaptarea nu fac echipa buna. Daca bebelusul nu inghite, daca nu primeste cu adevarat lapte, nu exista motive sa fie tinut la san fara sa inghita lapte perioade lungi de timp. „Termina” primul san si abia apoi ofera-i bebelusului al doilea san daca doreste sa mai suga.

De unde stii daca bebelusul a „terminat” un san? Bebelusul nu mai inghite, chiar daca folosesti compresii ale sanilor. Asta nu inseamna ca e nevoie sa desprinzi bebelusul de la san daca nu mai inghite lapte un minut sau doua (s-ar putea sa urmeze un nou flux de lapte, asa ca da-i putin timp), dar daca e evident ca bebelusul nu mai inghite, desprinde-l usor de la san si, daca mai doreste, ofera-i celalalt san. De unde stii daca bebelusul inghite? Vezi videoclipurile de aici.

Daca bebelusul da singur drumul la san inseamna ca a „terminat” partea respectiva? Nu neaparat. Frecvent bebelusii dau drumul sanului cand fluxul de lapte e mai lent sau uneori cand apare reflexul de curgere a laptelui si bebelusul, surprins de fluxul rapid de lapte, se trage la o parte. Mai ofera-i acelasi san, daca mai doreste sa suga, dar daca bebelusul nu mai inghite in mod evident chiar si cand compresezi, schimba sanul.

  1. In unele cazuri, e de preferat ca bebelusul sa fie hranit doua sau mai multe mese la acelasi san inainte de a trece la celalalt san, unde va sta din nou doua sau mai multe mese, atata timp cat bebelusul a dat singur drumul la san. Punand bebelusul la un san care a fost tocmai „golit” il determina pe acesta sa se agite, sa se traga la o parte de la san sau sa adoarma fara sa fie satul.
  2. Aceasta problema se agraveaza daca bebelusul nu se ataseaza corect la san. O atasare buna este cheia alaptarii fara probleme.

Reflex puternic de ejectie a laptelui

Un bebelus care primeste prea mult lapte foarte repede, poate deveni agitat si iritat la san si se poate ca acest lucru sa fie asociat cu colicile. De obicei, bebelusul ia foarte bine in greutate. De obicei, bebelusul incepe sa suga la san si dupa cateva secunde sau minute, tuseste, se ineaca, se chinuie la san. Se poate sa isi dea drumul de la san si, frecvent, laptele va tasni din san ca dintr-un spray. Dupa aceasta, bebelusul se intoarce in general la san, dar poate fi agitat si secventa se va repeta. Se poate ca el sa fie nemultumit cand fluxul de lapte e foarte puternic si nerabdator cand fluxul incetineste. Aceasta perioada poate fi una foarte obositoare pentru toata lumea. Uneori, bebelusul poate chiar sa refuze sanul, dupa cateva saptamani de viata, in jurul varstei de 3 luni, cel mai des. Ce poti sa faci?

  1. Incearca sa il atasezi cat mai bine la san. Aceasta problema se agraveaza cand bebelusul nu e bine atasat la san. O atasare buna este cheia alaptarii de succes. Indiferent cine iti lauda atasarea la san, incearca sa o imbunatatesti. Gandeste-te in felul acesta: daca barbia ta e adancita in piept atunci cand vrei sa bei, ai fi coplesita foarte usor de un flux prea puternic. Daca doresti sa bei ceva foarte repede, iti vei arunca capul pe spate, barbia in aer si ai putea face fata unui flux puternic de lichid. Aceasta este pozitia in care ar trebui sa se afle capul bebelusului in timp ce suge – barbia adancita in sanul tau, capul lasat usor pe spate, nasul lui la departare de san si barbia lui departe de propriul sau piept. Aceasta pozitie il va ajuta sa faca fata fluxului puternic al reflexului de ejectie a laptelui. (Atasarea la san si videouri.)
  2. Daca nu o faci deja, incearca sa iti alaptezi bebelusul la un singur san la o masa. In unele situatii, schimbarea sanilor doar dupa 2-3 mese la acelasi san poate ajuta. Daca sanul nefolosit se angorjeaza, mulge putin lapte doar cat sa te simti confortabil. Tine minte, daca bebelusul doreste si al doilea san, mama ar trebui sa i-l ofere.
  3. Alapteaza bebelusul inainte ca el sa fie flamand. Nu amana alaptarea oferind apa (Nota traducatorului: sau ceai) – un bebelus alaptat nu are nevoie de altceva in afara de lapte matern nici in caz de canicula – sau suzeta. Un bebelus flamand va „ataca” sanul si poate provoca un reflex de ejectie foarte puternic. Alapteaza-ti bebelusul la primele semne de foame. Daca e semi-adormit, cu atat mai bine.
  4. Alapteaza-ti bebelusul intr-un mediu cat mai calm si relaxant cu putinta. Muzica tare, lumina puternica nu ajuta la o hranire confortabila. Bebelusii mai mari devin usor de distras de la supt cand fluxul devine mai lin. Folosind compresii usoare la inceput, apoi tot mai ferme ca sa se mentina viteza de curgere a laptelui constanta, poti „convinge” bebelusul sa stea putin mai mult la san, deoarece bea mai bine.
  5. Alaptarea stand intinsa la orizontala functioneaza foarte bine uneori. Daca alaptarea stand intinsa pe o parte nu ajuta, incearca sa stai intinsa pe spate, cu bebelusul pozitionat deasupra ta sau incearca sa te lasi tare pe spate pe un scaun. Forta gravitationala ajuta la scaderea intensitatii fluxului de lapte. Tine minte, bebelusul poate sa fie nemultumit de fluctuatiile fluxului de lapte, deci e posibil sa fie nevoie sa stai intinsa pe spate la inceputul unei mese si apoi sa te ridici la loc pe masura ce fluxul laptelui incetineste. Bebelusilor le place pozitia intinsa pe o parte, tind sa nu se agite asa mult cand vine fluxul puternic si sa adoarma.
  6. Bebelusului s-ar putea sa nu ii placa fluxul puternic al laptelui la inceput, dar sa devina agitat si cand fluxul incetineste. Daca tu consideri ca bebelusul e agitat din cauza unui flux prea incet, te va ajuta sa folosesti compresii ale sanului ca sa mentii un flux potrivit. (Vezi Compresii ale sanilor)

Daca toate cele de mai sus nu au imbunatatit situatia:

  1. In unele ocazii, oferind bebelusului lactaze din comert (enzime care metabolizeaza lactoza), 2-4 picaturi dupa fiecare alaptare sau intre doi sani consecutivi, ii poti ameliora simptomele. Este disponibil fara reteta, dar destul de scump si functioneaza doar in unele situatii. Este greu de inteles de ce ar functiona, avand in vedere ca enzimele sunt digerate in stomacul bebelusului, dar uneori pare ca functioneaza.
  2. Un mamelon de silicon poate ajuta, dar foloseste-l doar daca nimic altceva nu a dat roade si numai daca ai avut parte de ajutor competent fara rezultate bune. Aceasta este penultima varianta de preferat. A se nota ca mameloanele de silicon sunt doar in cazuri foarte rare solutia in cazul unei probleme in alaptare si ca in majoritatea situatiilor mameloanele pot inrautati problema.
  3. Ca ultima solutie, de preferat dacat trecerea pe formula de lapte praf, ofera-i bebelusului lapte muls cu ajutorul unei cani sau cu biberonul daca bebelusul nu accepta cana. Adaugand lactaza laptelui muls poate, de asemenea, ajuta.

Proteine straine in laptele mamei

Uneori, proteinele prezente in dieta mamei ajung in laptele produs de aceasta si pot afecta bebelusul. Cel mai frecvent apare proteina din laptele de vaca dar si alte proteine se pare ca se pot secreta in laptele unor mame. Faptul ca aceste proteine sau alte substante apar in laptele matern nu e de obicei un lucru ingrijorator. Intr-adevar, este in general bine ca bebelusul sa se desensibilizeze la aceste proteine. Intreaba despre acest lucru daca ai nelamuriri.

Asadar, in tratamentul bebelusului care sufera de colici, un pas ar fi ca mama sa nu mai consume lactate sau alte alimente, ci doar un singur tip de mancare pe rand. Produsele lactate includ: laptele, cascavalul, branzeturile, iaurtul, inghetata si orice altceva ce contine lapte, de exemplu dressinguri pentru salate cu proteine din zer sau caseina. Verifica etichetele produselor deja preparate sa vezi daca acestea contin lapte sau produse solide din lapte. Cand proteina din lapte a fost modificata (denaturata), ca urmare a gatirii, ar trebui sa nu fie probleme.

Daca eliminarea unor alimente din dieta mamei nu functioneaza, mama poate sa incerce enzime pancreatice (Cotazyme, Pancrease 4, de exemplu), incepand cu o tableta la fiecare masa, ca sa descompuna in intestine proteinele, astfel devenind mai putin probabil ca ele sa fie absorbite de corp intregi si sa ajunga in lapte. Bineinteles, sansele ca pancreasul mamei sa produca enzime insuficiente sunt foarte mici (exceptie fiind daca exista un diagnostic de fibroza chistica, de exemplu), dar s-a dovedit ca proteine nedescompuse pot fi absorbite in corpul mamei care alapteaza si secretate in laptele acesteia iar adaugarea de enzime poate scadea cantitatea proteinelor nedescompuse care ajung in corp sau in lapte.

Nota: Intoleranta la proteina din lapte nu are nicio legatura cu intoleranta la lactoza, o cu totul alta problema. De asemenea, o mama intoleranta la lactoza ar trebui totusi sa isi alapteze bebelusul.

Metoda sugerata:

  • Se elimina toate produsele lactate pentru o perioada de 7-10 zile;
  • Daca nu apare o imbunatatire in starea bebelusului, mama poate reintroduce lactatele in dieta sa.
  • Daca apare o imbunatatire in starea de sanatate a bebelusului, mama poate reintroduce incet produsele lactate, daca acestea faceau parte din dieta sa in mod normal. (Nu e nevoie sa se bea lapte pentru a produce lapte, deci daca laptele nu era in mod normal in dieta mamei, nu e nevoie de el pe perioada alaptarii). Unii bebelusi nu vor tolera absolut niciun produs lactat in dieta mamei. Majoritatea vor tolera cateva astfel de produse. Mama va invata de la propriul bebelus ce cantitate de lactate va putea fi tolerata fara reactie adversa.
  • Daca esti ingrijorata de cantitatea necesara de calciu pe care o primesti, calciul se poate asigura fara a fi consumate produse lactate. Discuta cu doctorul tau sau cu un dietetician. Dar 7-10 zile fara produse lactate nu vor cauza nicio problema de nutritie. De altfel, exista dovezi ca alaptarea poate proteja mama impotriva aparitiei osteoporozei, chiar daca aceasta nu ia calciu suplimentar. Bebelusul va primi tot ce are nevoie, de asemenea.
  • Ai grija sa nu elimini prea multe alimente din dieta ta, subit. Toti cunoastem persoane care au vazut imbunatatiri in starea bebelusului daca au renuntat la: broccoli, carne de vita, banane, paine etc. Poti sa ajungi sa mananci doar orez gol.. Dietele noastre sunt prea complexe ca sa fim siguri ce anume, daca chiar e ceva, din dieta noastra afecteaza bebelusul.

O ultima sugestie. Unii bebelusi sunt infometati chiar daca iau bine in greutate. Acest lucru se poate petrece din mai multe motive, unele mentionate in Information Sheet. Inca un mod in care bebelusul poate sa fie flamand dar totusi sa ia bine in greutate e limitarea accesului la san; de exemplu, alaptezi bebelusul 10-20 de minute de la fiecare san. Daca ai mult lapte, bebelusul poate sa ia bine in greutate dar totusi sa ii fie foame. Asa ca nu limita accesul bebelusului la san (nu alapta la program!).

Fii rabdatoare, aceasta problema se rezolva in timp indiferent ce faci. Formula de lapte praf nu e raspunsul la aceasta problema, dar, din cauza fluxului mai regulat, unii bebelusi se pare ca se simt putin mai bine daca sunt trecuti pe formula. Dar formula nu e lapte matern si alaptarea e mult mai mult decat lapte. De fapt, bebelusul se va simti mai bine si de la lapte matern dat cu biberonul, din cauza fluxului constant. Chiar daca nimic nu ajuta, timpul rezolva lucrurile, de obicei. Zilele si noptile pot sa para eterne, dar saptamanile vor zbura.

Intrebari? Intai cauta pe site-ul  nbci.ca sau drjacknewman.com. Daca nu gasesti acolo informatia de care ai nevoie, du-te la „Contact Us” si trimite-ne informatia prin mail. Informatii se gasesc si in Guide to Breastfeeding de Dr. Jack Newman (denumit si Cartea Raspunsurilor in Alaptare in SUA); si/sau pe DVD-ul Ghid Vizual de Alaptare de Dr. Jack Newman (disponibil si in franceza sau cu subtitrari in spaniola, portugheza si italiana); si/sau Cartea Atasarii si alte Chei pentru Succes in Alaptare; si/sau „L-eat Latch and Tranfer Tool”, si/sau Plan de Batalie pentru protejarea si sprijinirea Alaptarii in Primele 24 de Ore de Viata si Dupa.

Scris si revizuit (sub alte nume) de Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005
Revizuit de Jack Newman, MD, FRCPC si Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009

Traducere: Silvia Nicoara

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.