Interviurile Alapteaza! – Rox Dudus

Daca ai nevoie de informatii in alaptare si cauti o consiliera in alaptare La Leche League in Romania, ai mari sanse sa iti raspunda la telefon o voce calda, blanda: Roxana Dudus. Ea este mama unui baietel minunat si este pasionata de alaptare. Geolog de profesie, a devenit consilier La Leche League pentru a putea sa ajute mamici sau viitoare mamici in calatoria minunata a alaptarii.

Rox dudus

Ce este o consultanta LLLI?

Consultanta formata si acreditata de catre LLLI este o mama cu experienta in alaptare de minim 9 luni. Aceasta are rolul si responsabilitatile ei: ajuta mamele prin telefon, in persoana, e-mail si alte mijloace de comunicare, planuieste si aranjeaza intalnirile lunare, supervizeaza managementul grupului LLL, este la curent cu informatiile noi aparute in alaptare, ajuta alte mame sa devina consultante LLL. Instrumentele consultantei sunt ascultarea si empatia. Ofera informatie, nu da sfaturi. Nu face recomandari despre ce ar trebui sa faca mama, dar poate juca un rol important in ajutarea mamei pentru a gasi informatia de care are nevoie pentru a lua o decizie informata in acord cu circumstantele individuale. Consultanta respecta decizia mamei, indiferent daca este sau nu in acord cu ea.

Care sunt principalele impliniri pe care le ai consiliind mame?

Consultanta in alaptare mi-a adus principala satisfactie ca sunt intr-un proces continuu de invatare si descoperire. Experientele mamelor imi imbogatesc cunostintele si ma determina sa gasesc informatii despre alaptare. In general, ma consider o persoana altruista. Si sunt mandra ca fiecare mama care a primit sprijinul meu a reusit sa isi alapteze bebelusul contribuind astfel la fundatia sanatatii lui.

Exista o retea de consilieri in Romania, maternitatile colaboreaza cu voi? 

Reteaua de consultante si consilieri in alaptare din Romania raportata la alte tari este destul de mica. Eu sunt voluntara, dar unii au meseria de consilier in alaptare, meserie care inca nu e introdusa in Codul de meserii al Romaniei. Eu nu colaborez, inca, direct cu personalul din maternitate, adica sa merg in maternitate si sa stau langa mama imediat dupa nastere daca are nevoie de ajutor in alaptare si sa fiu in contact direct cu personalul medical, nu exista schimb de experienta. Am avut intalniri si discutii cu medici pediatri si moase.

LLL Romania are un proiect finantat din donatii internationale ce cuprinde o serie de brosuri in limba romana despre alaptare ce vor fi afisate in maternitati si policlinici, daca i se va permite. Proiectul se misca destul de incet pentru ca in spatele lui exista unele dificultati de ordin tehnic (traduceri, corecturi, tiparire samd), dar speram ca se va concretiza.

In general, noi mizam pe mama. Consideram ca daca mama este informata inainte de nastere despre alaptare atunci va stii sa ia decizii in cunostinta de cauza.

Care sunt cauzele cele mai frecvente pentru care mamele apeleaza la ajutorul tau? Cum te pot contacta mamele?

Cauzele sunt destul de diverse si unice in felul lor, deoarece fiecare experienta a mamelor, chiar daca au un numitor comun, sunt diferite, depind de fiecare persoana in parte. Cea mai frecventa problema este ca mama nu are incredere in capacitatea ei de a produce lapte. Aceasta este incurajata si de sfaturile primite in maternitate care, de obicei – nu intodeauna, nu sunt in concordanta cu informatiile medicale deoarece majoritatea personalului medical nu este instruit pentru alaptare, nu participa la cursuri, nu detine informatie noua si pertinenta samd. Familia are un rol important in demoralizarea mamei, din pacate. Se considera binevoitoare, dar, de cele mai multe ori, mama se simte contrariata, nu mai stie ce sa ia in considerare, cum ar fi mai bine pentru ea si pentru bebelusul ei si, uneori, rezultatul este renuntarea la alaptare.

Alte probleme des intalnite ar fi startul gresit in alaptare din maternitate cand bebelusul primeste suplimentare cu formula de lapte praf si, ajunsi acasa, mama si bebelusul incearca sa isi construiasca relatia cu mult efort, pozitionarea gresita la san, mastita, infectia mameloanelor, luarea in greutate, diversificarea timpurie, relactatia, alaptarea in afara casei, refluxul gastro-esofagian, alergiile, alaptarea in timpul noptii, oboseala mamei, presiunea celor din jur atunci cand mama depaseste 1 an de alaptare samd.

Cine are nevoie de sprijin in alaptare ma poate contacta prin telefon si imi poate scrie la adresa de e-mail laptematern@yahoo.com. La Leche League Bucuresti exista in reteaua de socializare Facebook, cu pagina proprie, unde cei interesati pot gasi amanunte despre intalniri, pot admira fotografii cu mame alaptand si pot transmite mesaje.

Este interesant ca am fost contactata si de tati, nu numai de mame. Ajutorul lor a fost binevenit in situatiile in care mama era spitalizata (de ex. caz de diaree la bebelus, iar mama era presata sa intarce, medicul considerand ca laptele matern acutizeaza starea bebelusului) sau era imediat dupa nastere si starea nu ii permitea sa vorbeasca la telefon (de ex. cazul mamei care imediat dupa nastere a observat ca laptele matern are culoare maronie, fapt ce a determinat medicul sa recomande intreruperea alaptarii).

De ce e bine ca in caz de probleme mamele sa apeleze la o consultanta LLLI?

Pentru ca o consultanta ofera sprijin emotional, este o buna ascultatoare, empatizeaza cu mama si detine informatie. Uneori, mama are nevoie doar sa fie ascultata sau sa stie ca si alte mame au trecut prin experienta ei.

De foarte multe ori mi s-a intamplat ca mama sa imi multumeasca ca m-a gasit la timp si ca datorita sustinerii mele relatia alaptarii a continuat cu succes. Alteori, a fost tarziu cand mama a apelat la mine si intoarcerea la san a bebelusului a fost dificila sau chiar imposibila. Apoi, mai este si gradul de perceptie, de intelegere al mamei si de cat isi doreste mama sa alapteze.

Daca mama apeleaza imediat ce are o problema in alaptare la o consultanta atunci va salva timp si problema va fi luata „din fasa”, astfel incat nu e acutizata si rezolvarea va fi mai rapida si consecintele mai mici. Consultanta sprijina emotional mama si ofera informatie mamei, informatie care uneori cere timp mamei pentru a fi descoperita si cercetata.

Exista situatii cand consultanta recomanda suplimentarea cu formula de lapte praf?

Consultanta rareori recomanda acesta suplimentare. Ne ghidam dupa sursele OMS si UNICEF care spun ca bebelusul nu primeste lapte matern daca are galactosemie clasica, sufera de boala urinei cu miros de artar, are fenilchetonurie. Alte amanunte gasiti in acest articol tradus de mine sursa fiind OMS: www.parinti.com/AlaptareMotivemedicaleacceptabilepentruainlocuilaptelematern-articol-1509.html

Care sunt (daca sunt) recomandarile general valabile pentru orice viitoare sau proaspata mama cu privire la alaptare?

Recomandarea principala este ca mama sa se informeze inainte de nastere despre alaptare. E necesar sa inteleaga cum se produce laptele matern, sa cunoasca pozitiile de atasare corecta la san si sa cunoasca semnele prin care isi da seama ca bebelusul isi ia cat lapte matern are nevoie (de ex. numarul scutecelor umede in 24 ore, culoarea scaunului, culoarea pielii samd) – sa „citeasca” bebelusul. Este important pentru mama sa vada si alte mame alaptand sau sa cunoasca experientele altor mame in alaptare si sa preia ceea ce ii convine si se potriveste ei si bebelusului.

Care crezi ca sunt cauzele pentru care exista o rata atat de scazuta (12,6% conform statisticilor UNICEF) de alaptare exclusiva timp de 6 luni in Romania? De ce e atat de mica fata de alte tari europene?

O cauza principala este lipsa informatiei. Am declarat-o de mai multe ori, am rabdarea sa o mai fac inca o data: in librariile din Romania nu gasesti o carte dedicata doar alaptarii. Educatia este plina de prejudecati, de mituri despre alaptare. In manualele scolare nu exista niciun paragraf care sa invete posibila viitoare mama despre cum functioneaza sanii ei si natura lor biologica. Personalul din maternitati nu este destul instruit pentru a oferi sprijin mamei in primele ore de dupa nastere. Campaniile pro-alaptare lipsesc cu desavarsire din partea guvernului/ministerului sanatatii. Codul de marketing al substituentilor de lapte matern s-a dezbatut in Parlament, cu mult efort, dar concluzia inca nu se stie. Suplimentarea cu lapte praf este incurajata si oferita ca prima solutie la cea mai mica problema in alaptare. Companiile ce comercializeaza formula de lapte praf au reclame agresive si finantate puternic. Laptele matern nu se vinde!

Reclamele la laptele praf trimit un mesaj mixt pentru mame, pentru ca incep cu „Laptele matern este cel mai bun pentru bebelus” si se termina cu ceva de genul „Oferiti lapte de vaca gustos!”.

Societatea a perpetuat aceasta ambiguitate. Mai degraba, hranirea cu lapte praf a devenit norma.

Esecul de a consuma lapte uman suficient are implicatii vitale pentru sanatatea publica.

In alte tari europene, in ciuda faptului ca CIC este de mai scurta durata, in comparatie cu Romania, rata alaptarii este mai mare deoarece exista o serie de organizatii ce organizeaza campanii, conferinte, detin literatura pro-alaptare si sunt sustinute de guvern. De ex., in Marea Britanie, in 2005- 48% dintre mame alaptau exclusiv la 6 saptamani, in 2010 procentul a crescut la 55, iar la 6 luni, in 2005 25 % dintre mame alaptau, iar in 2010 procentul a crescult la 34%.

Ce credeti ca ar trebui facut pentru a incuraja cresterea numarului de bebelusi alaptati?

Educarea populatiei, inca din liceu. Apoi, campanii despre beneficiile alaptarii promovate si finantate de guvern sau de vedete, campanie care sa arate ca alaptarea e naturala, ca laptele matern contribuie la sanatatea mamei si a copilului pe termen lung. Oferirea de cursuri dedicate alaptarii pentru personalul medical. Actualizarea informatiei din cursurile despre alaptare predate in facultatea de medicina. Perpetuarea informatiei pertinente de la mama la mama. Postere afisate in maternitate si policlinici cu mame alaptand. Editarea de brosuri cu minima informatie despre alaptare. Sprijinirea emotionala a mamei si construirea increderii in ea, acolo unde lipseste.

Care este rata mamelor care nu pot cu adevarat alapta si de unde vine statistica?

Rata este de 2% si aceasta vine din faptul ca nu pot alapta din diverse motive medicale. Statistica este bazata pe studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Eu cred ca fiecare copil are dreptul de a fi alaptat, ca fiecare mama are dreptul de a lua o decizie informata si ca societatea trebuie sa faca eforturi pentru a o sprijini sa alapteze, atat timp cat ea si copilul ei doresc.

Dar, rata mamelor care nu pot alapta reala este data de diversi factori fizici (mama are mameloane care nu permit usor alaptarea, gura bebelusului nu e compatibila cu hranirea la san, mama beneficiaza doar de un san functional, de ex. masectomie, si nu poate asigura o productie lactata adecvata bebelusului), sociali (mama se fereste sa alapteze in afara casei, intoarcerea la munca prea devreme, critica celor din jur, presiunea familiei), emotionali (depresia post-partum, abuzul fizic, incredere scazuta in capacitatile ei), intelectuali. Dar, acestia sunt factori care intrerup alaptarea, iar mesajul principal este „Nu am putut alapta!”. Exista multe bariere in alaptare, destule motive pentru a intrerupe alaptarea, dar cu ajutor se pot rezolva. Procentul de 2% cuprinde cazurile extreme si rare.

Tinand cont de epidemiile contemporane de astm si obezitate contemporane in randul copiilor si costurile de asistenta medicala in crestere ar fi logic ca rata alaptarii sa creasca pentru imbunatatirea sanatatii copiilor si, astfel, costurile pentru sanatate vor fi diminuate.

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.