Interviurile Alapteaza!- Jayne Joyce, leader LLL si consultant IBCLC

Jayne holding her youngest, Daisy, 2008

Jayne Joyce, consultant international in alaptare IBCLC si leader La Leche League Oxford, mamica a 3 copii frumosi, ne raspunde la cateva intrebari cu privire la modul in care este incurajata alaptarea in Marea Britanie, despre linii de urmarit in oferirea sprijinului pentru mame si despre cum am putea noi sa ajutam la randul nostru. O discutie inspirationala.

1. Cum poate un consilier LLL (La Leche League) sa ajute o viitoare mama sau o mama care alapteaza?

In primul rand, leaderii LLL ilustreaza alaptarea naturala si un mod bland si atent de a creste copii. Ceea ce ne descrie cel mai bine este ceea ce facem, nu ceea ce spunem! Asa ca pune-ti familia pe locul intai si investeste in proprii copii.

In al doilea rand, un leader LLL are acces la informatii excelente care isi au fundamentele in realitatile vietii de familie. Mamele cu care intram in contact se poate sa nu aiba acces in alt mod la aceste informatii astfel ca impartasindu-le din aceste cunostinte putem, treptat, realiza o schimbare.

In al treilea rand, punem mame in contact unele cu altele. Majoritatea mamelor vor spune ca au invatat cele mai multe lucruri si au primit cel mai mult sprijin de la alte mame, fie de la propria lor mama, fie de la prietene cu copii. Leaderul LLL poate fi ea insasi acea mama-prietena cu experienta, sau poate pune in legatura proaspete mamici cu mame mai experimentate, ajutand la sudarea unui lant de mame puternice, bine informate si increzatoare, care vor da mai departe intelepciunea generatiilor viitoare. E cea mai importanta indatorire din lume!

2. Cine este un consultant IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) si cum impaci ambele roluri: leader LLL si consultant IBCLC?

Un consultant IBCLC a trecut examenul riguros al IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners). Examenul este singura calificare postuniversitara recunoscuta international pentru sprijin in alaptare. Pentru a putea fi selectat sa participi la examenul IBLCE ai nevoie de multe ore acreditate de sprijin in alaptare, sa fi facut o selectie de 14 materii specifice, si sa fi urmat recent un anumit numar de ore de educatie in lactatie. IBCLE, comitetul care se ocupa de acest examen, a fost infiintat de leaderi LLL , astfel incat exista o puternica traditie ca leaderi LLL cu experienta sa devina consultanti IBCLC. Schimbari recente in criteriile de selectare au ingreunat procesul prin care consilieri in alaptare (ca si cei LLL) pot intruni cerintele de participare la examen, dar e posibil ca acest aspect sa se mai schimbe. Puteti verifica criteriile actuale de participare la examen aici: HYPERLINK „http://iblce.org/”.

Unii consultanti IBCLC au cabinete private care sunt separate de activitatea lor ca si consilieri LLL. LLL are anumite reguli in privinta aceasta; de exemplu nu poti sa le recomanzi mamelor sa te caute la cabinetul privat sau sa te folosesti de rolul tau ca LLL ca sa iti promovezi afacerea. Unii consultanti IBCLC – inclusiv eu – lucreaza in alte contexte. Eu lucrez ca persoana fizica autorizata si conduc serii de intalniri gratuite ad-hoc pentru de suport in alaptare numite „Baby Cafe” (HYPERLINK „http://www.thebabycafe.org/”). Consider cunostintele acumulate pentru acreditarea ca IBCLC ca fiind benefice pentru rolul meu de consilier LLL; de exemplu pot ajuta cu informatii specifice alti consilieri LLL care se intalnesc cu situatii mai complexe.

3.Cati consultanti sunt in UK, exista un parteneriat functional cu spitalele locale? E nevoie de consultanti in spitale sau cadrele medicale sunt suficient de bine pregatite pentru a oferi proaspetelor mame sprijin in alaptare de calitate?

Din pacate nu stiu cati consultanti IBCLC sunt in UK! Este o comunitate destul de mica si inchegata. Nu este o profesie foarte bine cunoscuta, desi acest lucru incepe, incet, sa se schimbe. In judetul meu (Oxfordshire) cu 10-15 ani in urma exista un singur IBCLC; la ultima numaratoare erau undeva in jur de 8 si inca cel putin 4 aspiranti sa participe la examenul de acreditare.

Nu stiu spitale care sa angajeze consultanti IBCLC doar pentru ca sunt IBCLC, dar am inceput sa observ ca tot mai multe moase din spitalele locale care se specializeaza in hranirea bebelusilor cauta calificarea IBCLC

In UK, spitalele sunt variate din punctul de vedere al ingrijirii de baza. Initiativa UNICEF „Spital Prieten al Copilului” face progrese mari in Marea Britanie; cand un spital a obtinut aceasta acreditare putem fi siguri ca tot personalul a trecut printr-o pregatire excelenta si ca familiile sunt sprijinite in hranirea bebelusilor.

Acest lucru nu este universal valabil. In unele parti din UK (sud central) doar 1% din nasteri au loc intr-un spital prieten al copilului, insa in alte parti procentul e cu mult mai mare. Chiar si cand sprijinul de baza in alaptare este foarte bun, exista intotdeauna unele mame si bebelusi care vor avea nevoi mai complexe si care ar beneficia de ajutorul unui consultant IBCLC. Una din cerintele UNICEF este ca orice spital prieten al copilului sa puna la dispozitie serviciile unui specialist in hranirea bebelusului iar consultantii IBCLC vor fi implicati in aceasta initiativa.

4.Care sunt principalele motive pentru care mamele iti ces ajutorul in calitate de leader LLL? Dar in calitate de consultant IBCLC?

Rolurile mele de leader LLL si consultant IBCLC se suprapun adesea, fiindca mamele pe care le intalnesc au nevoi asemanatoare. Majoritatea intrevederilor sunt cu mame care sunt la inceputul alaptarii. Probleme frecvente sunt dureri ale mameloanelor, ingrijorare cu privire la cantitatea de lapte primita de bebelus (probabil cea mai frecventa), mame care se adapteaza la nevoile intense ale bebelusilor normali, nevoi ce pot sa fie destul de socante in cultura noastra predominanta a biberonului! De asemenea, intalnesc multe mame care se intreaba cum sa inceapa diversificarea, sau care se pregatesc sa se intoarca la munca (in UK de obicei intre 6 si 12 luni de la nastere).

In grupul LLL vad multe mame care alapteaza copii de un an sau mai mari: organizam intalniri pentru ele pentru a se putea bucura de compania altor mame care fac acelasi lucru.

De asemenea, imi place sa ajut mame (mai ales prin retelele de socializare sau pe linia de suport telefonica) in situatii mai putin intalnite ca: inducerea lactatiei pentru un bebelus adoptat, dispute cu privire la accesul la un tata separat, sau intrebari cu privire la siguranta in alaptare a medicamentelor.

5.Exista situatii deosebite cand un consultant recomanda suplimentare cu formula de lapte praf?

Absolut- prima regula e intotdeauna „hraneste bebelusul” (a doua e „protejeaza-ti productia de lapte”!). Un bebelus trebuie sa primeasca suficienta hrana sa creasca si suficienta energie sa invete sa suga la san. Desi laptele matern muls sau lapte matern donat de la o banca de lapte sunt mereu primele variante cand un bebelus are nevoie de suplimentare, uneori aceste optiuni nu sunt fezabile si unii bebelusi au nevoie de lapte praf ori ca masura temporara, ori pe termen lung.

Chiar daca acest lucru nu a fost demonstrat stiintific, multi consultanti si suporteri ai alaptarii au impresia ca numarul femeilor care nu pot sa produca fiziologic o cantitate suficienta de lapte este in crestere, probabil in primul rand datorita tratamentelor de fertilitate. Femei cu probleme hormonale care nu ar fi putut pana acum nici sa ramana insarcinate, nici sa alapteze acum pot sa duca o sarcina, cu ajutor medical. Unele dintre ele nu reusesc sa alapteze exclusiv, chiar daca primesc ingrijire excelenta.

Acestea fiind spuse, majoritatea bebelusilor din UK primesc formula de lapte praf fara sa fie necesar; mamele lor ar fi fost capabile sa alapteze exclusiv. Cadrelor medicale si insasi mamelor le lipsesc informatia si increderea de care au nevoie ca sa alapteze exclusiv. Rata alaptarii exclusive la 6 luni in UK ramane statica de ceva vreme la 1%, asa incat un bebelus hranit dupa recomandarile OMS este neobisnuit de norocos; doar lapte matern timp de 6 luni. Multi dintre acesti bebelusi au mame care participa la intalniri LLL.

6.Exista niste recomandari generale pentru o mama care alapteaza? Care sunt acestea?

O intrebare cu talc! Sunt cateva lucruri pe care mamele din grupul nostru le mentioneaza oricand avem prezenta o femeie insarcinata la intalnire:
– bucura-te de bebelusul tau
– tine-ti bebelusul aproape
– ai incredere in bebelusul tau ca iti va arata ce are nevoie
– inconjoara-te de oameni informati care iti sporesc increderea in tine si in bebelusul tau.

Cam asta ar fi. Unul din aspectele frumoase ale alaptarii (si ale maternitatii in general) e ca nu exista reguli; mamele si bebelusii infloresc in tot felul de circumstante.

7.Care este rata alaptarii in zona ta? Care sunt motivele pentru care alaptarea infloreste in Oxfordshire?

Puteti citi despre ratele alaptarii in UK aici: „http://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/About-Baby-Friendly/Breastfeeding -in-the-UK/UK-Breastfeeding-rates/” sunt printre cele mai scazute din lume. Zona in care traiesc eu are rate relativ mari; peste 80% dintre femei initiaza alaptarea (pun bebelusul macar o data la san) dar, la 6 saptamani, proportia bebelusilor care mai primesc lapte matern scade undeva la 60% si multi dintre ei sunt hraniti mixt. Ratele sunt in crestere, desi mai lent decat ne-am dori!

Ce este incurajator la nivel local este modul in care diverse persoane – leaderi LLL, consultanti IBCLC, cadre medicale din domenii diferite, alte organizatii de sprijin si, bineinteles, parinti – s-au unit in ultimii ani. Am format la nivel local o „Alianta Prietena a Copilului” („Baby Friendly Alliance”) care militeaza pentru promovarea ingrijirii „Prieten al Copilului” promovata de UNICEF, si functioneaza! Spitalele locale si „Health Visitors” (asistente scolarizate pentru a sprijini toate familiile pana cand cel mai mic copil implineste 5 ani) sunt hotarate sa obtina statutul de Prieten al Copilului.

8.Ce recomandari generale ar trebui urmarite pentru a creste rata alaptarii intr-o zona anume?

Leaderii LLL fac o treaba minunata lucrand cu mame individual, dar pentru a realiza o schimbare pe scara larga avem nevoie sa cooptam decidentii din politica si buget.

Cadrele medicale care lucreaza cu femei insarcinate sau proaspete mame au un potential urias de a influenta modul de hranire; pentru a creste ratele de succes ale alaptarii, trebuie sa se schimbe practicile medicale.

In Marea Britanie, intitiativa UNICEF „Spital Prieten al Copilului” constituie cadrul ideal pentru acest lucru. Exista o puternica motivatie economica ce ar putea sa sustina alaptarea: rate mari ale alaptarii inseamna mai putine afectiuni atat pentru mame cat si pentru bebelusi, asadar costuri reduse pentru sanatate si mai putine absente ale partintilor de la munca. Exista de asemenea costuri semnificative pentru mediu ca sa se produca si asigure hrana artificial, cum sunt: impachetarea, transportul si industria masiva de lactate necesara pentru aceasta.

Aceste lucruri sunt apreciate de catre decidentii politici, cel putin la un nivel teoretic. Dificultatea este ca ele sa fie implementate in realitatea locala a serviciilor medicale.

Ca si grup local de consilieri, parinti si cateva cadre medicale, am fost placut surprinsi de cat de mult ni s-au ascultat solicitarile. Grupuri de oameni, nu neaparat calificati medical, care se exprima coerent si au un mesaj clar si pasiunea de a-l comunica, detin o putere de schimbare. Uniti-va cu cei cu care aveti un scop comun, aflati cine sunt oamenii cu influenta si discutati cu ei!

9.Ai un mesaj pentru mamicile din Romania?

Bucurati-va de bebelusii vostri! Fiecare mama care alapteaza cu succes si cu fericire este ca o unda intr-un iaz; se propaga in directii neasteptate.

Traducere: Dr. Irina Voiculescu si Silvia Nicoara

9 gânduri despre „Interviurile Alapteaza!- Jayne Joyce, leader LLL si consultant IBCLC

Adăugă-le pe ale tale

  1. Am o fetita de 1 an si 3 luni pe care o alaptez si nu intentionez sa renunt prea curand. Mereu citesc marturisiri ale mamelor care alapteaza si au alaptat si mai mult de 2 ani si de fiecare data imi dau curaj, insa nelamurirea mea si teama, totodata, ramane una, la care nu gasesc raspuns pe nicaieri unde mamele vorbesc de alaptatul pe perioada lunga…copiii vostri mananca si altceva in afara de lapte? Caci fetita mea nu prea..si asta ma ingrijoreaza..la 1 an si 3 luni, sunt zile in sir in care se hraneste doar cu laptele meu. Iar alta data, doar 1 -2 lingurite de mancarica, fie ea iaurt, fructe cu cereale sau piureuri de legume. Sunt cam speriata si nu stiu ce sa fac..daca e bine, sau nu..
    Va rog, spune-ti-mi, la voi cum e?

    1. buna bianca! felicitari pt minunatia de fetita alaptata! eu am o fetitia care acum are aproape 17 luni si pot spune ca mananca si mancare. in unele zile mai multa, in unele zile mai putina sau deloc. depinde de cum are chef in ziua respectiva. nu imi fac griji in privinta faptului ca mananca mult sau putin pt ca fiind alaptata isi ia o groaza de nutrienti din laptele meu. ce poti incerca sa faci e sa mananci cu ea la masa, sa ii oferi aceeasi mancare ca si a ta sau pur si simplu sa o tii in brate in timp ce mananci ca poate e tentata de ceea ce ai tu in farfurie.

    2. Draga mami, parca vorbesti despre noi… fetita mea alaptata exclusiv 6 luni, diversificata cu succes pana la 9 luni, dintr- o data nu a mai vrut sa manance mai nimic inafara de iaurt, mamaliga cu branza si supica… in rest tzi tzi la greu..eram disperata..am incercat toate metodele, am plans, m.am condamnat, m.am enervat, m.am stresat si ea parca mai in ciuda imi facea…erau zile in care nu manca decat lm si nu am renuntat la alaptat si pe considerentul asta : mai bine sa aiba laotic jn stomac decat nimic… nici acum nu e f mancacioasa si are 2 ani si 2 luni dar e totusi mai ok. Ei au perioade si perioade… asa ca incearca sa nu te ingrijorezi , desi stiu ca e greu!! Dar nu esti singura!!!

    3. Salut, Bianca!
      Daca esti foarte ingrijorata ai putea sa-i faci niste analize. Dar nu vad de ce ar fi o problema. Daca se dezvolta normal, greutate, inaltime, si din punct de vedere psihic si fizic, „vorbeste”, merge, rade, e alerta, iar nu vad o problema. Am auzit ca acei copii care sunt lasati sa se hraneasca singuri, baby led weaning, tind sa manance mai mult decat cei hraniti cu lingurita. Sfatul meu e sa o lasi sa pape singura, bucatele de fructe, legume, carne. Eu asa as face, daca nu-mi da alte semne ca nu primeste destui nutrienti de la tine.

  2. draga Bianca,fetita ta inca e micuta,nu inteleg de ce esti nelinistita. Eu am2fetite una de3ani si una de5ani alaptate. Eu am inceput diversificarea la9-10luni,dar de aici incolo a fost diferit 🙂 fetita cea mare dintotdeauna a mancat ‘mai putin’ sa zic asa. Tzitzi +ceva,uneori doar tzitzi.Nu trebuie sa uiti de puseele de crestere atunci cand vor doar tzitzi si nimic altceva. De ce spui ca mananca putin?nu ar putea manca nici jumatate din ce mananci tu,la varsta pe care o are acum. Daca e sanatoasa,vioaie,si mananca tzitzi,parerea mea e sa o lasi in ritmul ei si sa te bucuri de periada asta minunata <3. Iti spuneam de fetita mea cea mare ca mereu a mancat putin,spun asta doar ptr ca am ca 'termen de comparatie' pe cea mica. Cea mica a fost mereu o mancacioasa 🙂 adica mananca tzitzi,se trezeste ii dau mancare de dimineata,peste2ore cere mancare,peste2-3 iar si mai cere si seara. Intre toate mesele mai si mananca de 'n' ori tzitzi . Asa e felul ei-total opus fata de sora ei. Daca vrei sa vorbim mai multe -cu cea mai mare placere

  3. buna Bianca, nici piticul meu de 1 an si 7 luni nu e mare fan al mancarii iar daca e mami acasa prefera de mii de ori lapticul decat o lingurita de cereale. Pana sa ma reintorc la munca era precum fetita ta, 1-2 lingurite de mancare si in rest multa joaca la masa de se mira si dr nostru mereu din ce creste daca nu papa :). De cand e singur cate 10 ore pe zi, papa si mancarica – 2 mese pe zi si gustari si laptic intre ele. Singura carenta care ne-a iesit la analize a fost la rezervele de fier, in rest doar cu laptic de la mami eram foarte bine.

  4. Buna Bianca! Eu am un baietel de 1 an si o luna. In jurul varstei de 11- 12 luni a devenit foarte selectiv cu mancarica! In perioada aceea a avut stomatita si timp de aproape o saptamana a vrut doar san si nimic altceva. Ma ingrijorasem un pic, dar am vazut ca are scaune normale si ca in ciuda simptomelor date de stomatita era vioi. Mi-am dat seama inca o data ce importanta are laptele matern. Acum mananca doar daca mananc si eu, il pun in poala mea si stam amandoi la masa, daca e si tati acasa e si mai bine! Uneori cand nu vrea, iesim un pic pe afara la aer, iar mai tarziu mananca bine. Va pupam!

  5. Nici nu stiu cum sa va multumesc! Imi venea sa plang de bucurie cand am vazut atatea mamici care mi-au raspuns asa prompt si incurajator! Am mai tot scris eu prin diverse locuri in speranta ca cineva imi raspunde, dar nu a fost cazul, pana acum…Multumesc, multumesc, multumesc!
    Da, o las sa manance si singura, am crezut ca asta o ajuta si intr-adevar isi duce lingurita la gurita dar asta de vreo 2 ori, cu mai nimic in lingurita, in rest, distractia principala este sa scoata mancarea din castronel cu lingurita si sa o insire pe scaun si mai apoi de pe scaun, pe jos. Tot timpul o asezam la masa cu noi, dar se uita la noi si atat..nu e tentata..eventual mai roade la vreo leguma, dar nu pot spune ca mananca ceva.
    Oricum, m-am linistit dupa ce am citit mesajele voastre si voi incerca sa am rabdare sa treaca timpul, in speranta ca totul vine de la sine..
    Stiti, de fapt, eu cumva eram impacata cu ideea, dar cei de acasa, parintii, insistand de fiecare data cand vorbim, cu intrebari de genul „mananca? nu mananca? aoleu, nu e bine, nu isi ia proteine, trebuie sa faci ceva, trebuie sa o intarci!”, parca ajungi si tu sa te indoiesti ca ceea ce faci e bine..
    Inca o data, MULTUMESC!

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.