Vasospasmul şi Fenomenul Raynaud (Autor: Dr. Jack Newman)

Vasospasmul şi Fenomenul Raynaud (Articolul original in limba engleza: http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=52:vasospasm-and-raynauds-phenomenon&catid=5:information&Itemid=17)

Aceste afecţiuni sunt cauzate de o contracţie a vaselor de sânge, care împiedică sângele să ajungă într-o anumită zonă a corpului, de regulă – dar nu obligatoriu – la capătul unei extremităţi. Ele apar adesea ca reacţie la o scădere de temperatură. Fenomenul Raynaud apare la nivelul degetelor de la mână – de pildă, atunci când o persoană iese dintr-o casă încălzită, într-o zi răcoroasă. Degetele capătă o culoare albicioasă, iar din cauză că sângele nu mai ajunge până în vârfurile degetelor zona devine dureroasă. Fenomenul Raynaud apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi şi poate fi asociat adesea cu boli autoimune precum artrita reumatoidă.

 Aici, vom face referire la ambele afecţiuni sub denumirea de vasospasm. Vasospasmul poate să apară, de asemenea, la nivelul mameloanelor. În realitate, este o afecţiune întâlnită mult mai frecvent decât s-ar crede. Ea poate să apară împreună cu orice altă cauză a inflamării mameloanelor şi este, cel mai probabil, rezultatul unor leziuni; ocazional însă, poate să apară şi în lipsa altor dureri la nivelul mameloanelor.

De regulă, vasospasmul se face simţit după terminarea alăptării, când bebeluşul a fost luat de la sân.

Cel mai probabil, aerul exterior este mai rece decât interiorul gurii copilului. Când bebeluşul este îndepărtat de la sân, mamelonul are culoarea lui obişnuită; curând însă, într-un interval de minute sau chiar secunde, mamelonul începe să se albească. Acesta ar putea fi şi efectul uscării mamelonului. Mamele descriu, de regulă, o senzaţie de usturime atunci când mamelonul se albeşte. Zona poate reveni chiar la culoarea normală după un timp(pe măsură ce sângele începe să circule din nou la nivelul mamelonului), iar mama va sesiza o durere pulsatilă. Puteţi vedea materialul video care înfăţişează mamelonul unei mame trecând de la alb la rozaliu. Timp de câteva minute până la o oră sau chiar două, mamelonul poate trece de la o culoare la alta (sau chiar de la un tip de durere la altul). Uneori, este posibil chiar ca mama să nu remarce albirea zonei respective, observând, în schimb, modificarea coloritului – de la roz la roşu, apoi la purpuriu şi din nou la roz. Schimbarea culorii mamelonului nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Un motiv de îngrijorare este durerea resimţită de mamă în zona respectivă. Interesant este însă faptul că unele mame nu au dureri asociate cu vasospasmul.

Tratamentul pentru vasospasm constă în remedierea cauzei iniţiale a durerii (ataşare nesatisfăcătoare a bebeluşului la sân, candidoză). Consultaţi, în acest sens, fişele informative Ataşarea bebeluşului la sân, Protocolul de tratament în candidoză şi Inflamarea mameloanelor, precum şi materialele video asociate. Aproape întotdeauna, pe măsură ce se ameliorează inflamarea mameloanelor asociată altor cauze, se va ameliora şi durerea cauzată de vasospasm – însă ceva mai lent. Remedierea cauzei iniţiale a durerii (corectarea ataşării la sân, tratarea candidozei etc.) trebuie să fie obiectivul principal al tratamentului. Totuși, unele mame nu mai simt durere în timpul alăptării sau nici nu au simţit vreodată. Unele paciente dezvoltă vasospasm încă din sarcină, într-adevăr. Dacă durerea este uşoară, s-ar putea să nu existe motive pentru tratarea ei şi nu este necesară decât liniştirea mamei. Totuşi, afecţiunea trebuie să fie tratată atunci când durerea devine deranjantă pentru mamă, şi mai ales dacă durerea din timpul alăptării nu se ameliorează, deoarece reducerea severă a fluxului de sânge care irigă mamelonul poate întârzia vindecarea.

Metode de tratament pentru Fenomenul Raynaud (albirea mamelonului)

  1. Identificarea şi remedierea cauzei iniţiale a durerii – de pildă, ataşarea necorespunzătoare a bebeluşului la sân şi/sau candidoză.
  2. Împiedicarea uscării mamelonului prin contactul cu aerul. Când îndepărtaţi bebeluşul de la sân, acoperiţi imediat mamelonul cu palma caldă, până vă puneţi sutienul. După ce faceţi duş, evitaţi să ieşiţi din cadă/cabina de duş înainte ca sânii să fie complet acoperiţi şi protejaţi, astfel încât aerul rece să nu ajungă la mameloane.
  3. Unguentul universal pentru mameloane (APNO – All Purpose Nipple Ointment) se poate dovedi, de asemenea, util în cazul inflamaţiilor din timpul alăptării, mai ales dacă acesta conţine pulbere de ibuprofen. Consultaţi, în acest sens, fişele informative Protocolul de tratament în candidoză şi Unguentul universal pentru mameloane.
  4. Uleiul de măsline. Încălzirea câtorva picături de ulei de măsline între degete şi apoi masarea uşoară a mameloanelor în perioadele cu usturimi poate fi o metodă de calmare. Multe mame au spus că această metodă le oferă o calmare imediată a usturimilor şi pare să scadă incidenţa generală a vasospasmului. Este important ca mameloanele să fie masate, şi nu doar tamponate cu ulei.
  5. Multicomplexul de vitamină B6. Deocamdată, nu s-au efectuat studii care să demonstreze eficienţa vitaminei B6, însă există suficiente dovezi în practică potrivit cărora acest tratament funcţionează – cel puţin în unele cazuri. Este sigur şi inofensiv. Este de preferat ca vitamina B6 să nu fie administrată singură, ci ca parte a unui complex de vitamine B care să includă şi niacina. În funcţie de doza generală de complex de vitamine B, cantitatea de B6 trebuie să fie de aproximativ 100 mg/de două ori pe zi, timp de cel puţin două săptămâni. Cu alte cuvinte, dacă, de pildă, capsula totală de B complex este de 125 mg, iar respectiva capsulă conţine doar 50 mg de B6, mama va trebui să ia două capsule odată, ca echivalent al unei singure doze, iar acea doză va fi administrată de două ori pe zi. Mama va continua tratamentul până ce trec câteva săptămâni fără durere. La nevoie, tratamentul poate fi reluat. Dacă nu aţi mai avut dureri timp de o săptămână sau două, încercaţi să renunţaţi la tratamentul cu vitamina B6. Dacă tratamentul nu funcţionează timp de o săptămână, probabil nu va funcţiona deloc.
  6. Comprese calde şi uscate. Acestea se pot dovedi foarte eficiente pentru oprirea vasospasmului chiar din momentul apariţiei sale, dar şi pentru tratarea durerii. Aşezarea la orizontală după alăptare şi aplicarea unor comprese calde pe sâni, timp de câteva minute sau mai mult, poate fi o metodă deosebit de utilă. Desigur, acest lucru îi va permite mamei să se odihnească, ceea ce va ajuta şi la o mai bună gestionare a durerii.
  7. Suplimentele de magneziu cu adaos de calciu, luate fie împreună – 300mg magneziu/200mg de calciu (gluconat) – fie separat: de două ori pe zi sau 300mg magneziu de două ori pe zi şi 200mg de calciu.
  8. După corectarea poziţiei la sân, probabil la fel de eficientă ca toate metodele descrise mai sus este şi masarea muşchilor pieptului situaţi sub claviculă şi deasupra sânilor, după alăptare sau la instalarea durerii la mameloane sau sâni. Masajul trebuie să fie ferm şi viguros şi se face la nivelul pieptului, nu neapărat al sânilor. Mama poate, de asemenea, să se maseze sub muşchii pectorali, la nivelul axilelor, însă acest tip de masaj trebuie să fie făcut cu blândeţe.

Dacă aceste metode nu sunt suficiente:

  1. Tratament cu Nifedipină. Acesta este un medicament folosit pentru combaterea hipertensiunii. O tabletă de 30mg din formula cu eliberare prelungită, luată o dată pe zi, calmează adesea durerea asociată cu vasospasmul. După două săptămâni, opriţi tratamentul. Dacă durerea revine (se întâmplă la cca. 10% dintre mame), reluaţi tratamentul. După alte două săptămâni, întrerupeţi administrarea. Dacă durerea revine (se întâmplă la un număr foarte mic de mame), reîncepeţi tratamentul. Personal, nu cunosc mame care să fi urmat tratamentul în mai mult de trei serii a câte două săptămâni. Efectele secundare sunt rare, însă pot apărea migrene. Este un medicament eliberat pe bază de reţetă. Dacă o tabletă se dovedeşte insuficientă, doza poate fi mărită. Tratamentul cu nifedipină poate fi administrat în combinaţie cu toate celelalte tratamente enumerate mai sus.

Notă: Nu mai recomandăm pasta de nitroglicerină, deoarece pacienţii au raportat destul de frecvent dureri de cap severe asociate consumului acestui medicament. În plus, el s-a dovedit ineficient în peste 50% din cazuri.

Traducere realizata de Patricia Scurtu

 

 

 

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.