Alaptarea si diversificarea

Cum este inteleasa alaptarea in contextul diversificarii in zilele noastre?

Iata o mama ingrijorata care pune aceasta intrebare „Cat de grav este faptul ca bebelusul meu de 8 luni, alaptat, mai are totusi 2 mese de lapte pe zi? Ar trebui scoase de tot?”

I. Sa pornim mai intai cu definitia diversificarii. Diversificarea in mod uzual e definita ca fiind introducerea graduala a altor alimente pe langa lapte, in hrana bebelusului. Uneori alimentatia cu lapte este denumita alimentatie lactata.

Cum se recomanda in mod practic: se introduc solide pana la scoaterea completa a meselor de lapte, astfel incat pe la 7-8 luni, bebelusul trebuie sa inceapa sa aiba doar 2 mese de lapte, iar restul de mese sa fie mese de solide. Iar noaptea? La varsta aceasta, un bebelus trebuie sa doarma toata noaptea, nu trebuie sa mai manance.

II. Care sunt implicatiile unei astfel de abordari in diversificare:

1. O intelegere complet eronata asupra a ceea ce reprezinta alaptarea.

De ce ?

a) Deoarece intreaga abordare are ca sistem de referinta alimentarea artificiala.
standardul implicit, al medicilor, al parintilor este biberonul cu lapte praf. Este standardul nescris, care este frecvent utilizat cand e vorba de grafice de crestere, timpi de hranire, cantitati de lapte. Alaptarea este numita ca si standard doar in mod declarativ, nu si faptic.

b) Alimentarea artificiala se concentreaza asupra controlului parintelui, abordare in care copilul nu are decat foarte putin de comunicat.

Aceste 2 lucruri sunt fundamentale de inteles. Aici este cheia.

Sa vedem cum:

2. Ignorarea aspectului nutritiv

a) Intelegerea gresita porneste chiar de la conceptul de „mese de lapte”. In alaptare nu exista mese de lapte. In alimentatia artificiala, da.

In alaptare, nu exista: la ora x incepe alaptarea, la x + 20 min s-a terminat si bebelusul a mancat y ml. Alaptarea se face la cererea bebelusului, sanii nu sunt gradati. Controlul il are bebelusul, nu noi, si asupra timpului petrecut la san si asupra cantitatii baute.
In alaptare exista sesiuni semnalizate de bebelus, de stat cat are nevoie la san, indiferent cat ar fi aceasta. Difera de la o zi la alta, de la o noapte la alta, de la o varsta la alta, de la un copil la altul.

iar alaptarea nu este alimentatie lactata. Laptele matern nu este produs lactat. Mare parte din laptele formula e facut din lapte de vaca. Doar in cazul acesta referirea la alimentatie lactata este corecta.

b) „scoaterea completa a meselor de lapte”

Alaptarea se face la cererea bebelusului, si in perioada exclusiva si la inceputul diversificarii si ramane in continuare la cerere pe tot parcursul alaptarii, unde cererea scade in mod firesc din initiativa copilului in decursul timpului, ducand la intarcare naturala (sunt discutabile aici cateva situatii particulare, in articolul asta tratam la modul general ). Alimentele solide vin in plus, alaturi de alaptare. Copilul este cel care comunica cand are nevoie sa fie alaptat si cand nu, el singur ” scoate” daca vrea, si adauga iar, cand vrea.

In alaptare este absolut normal ca si dupa o perioada in care a dorit san mai putin, sa vina o perioada in care vrea mai des. In alimentatia artificiala nici nu se pune problema de cale de intoarcere la lapte praf. O data scoasa atata cantitate de laptele praf, in general scoasa ramane.

„A scoate complet mesele de lapte” presupune ca cele 20 lingurite cat le manca un bebe la o masa „diversificata complet” reprezinta echivalentul cantitatii de lapte baute din san. Fals.
Asadar, ce inseamna „o masa diversificata complet” – calitativ sau cantitativ?

c) Repet: diversificarea nu elimina alaptarea la cerere. Diversificarea aduce alimente solide, in plus. Nu se scoate nicio sesiune de alaptare.

autodiversificareDe ce? In primul rand, alaptarea e baza pana la 1 an. Tot complexul nutritiv ii este oferit bebelusului prin alaptare pana la 1 an. Acele cateva alimente noi introduse (fructe, legume) si recomandate pentru varsta de 7-8 luni sub nicio forma nu ii pot oferi tot ce are nevoie. Si cantitatea de alimente solide pe care este pregatit un bebelus sa o manance este limitata.
Poate doar in contextul autodivesificarii, abordare in care bebelusului i se ofera de toate (abordare de care putini parinti au auzit de la medici), putem vorbi despre un echilibru nutritiv mai bun. Chiar si asa, sunt alimente pe care le refuza, nu il intereseaza, nu e pregatit pentru ele.
Iar calitativ, intotdeauna laptele matern va fi bun, nu se strica.

In concluzie, un bebe care ramane doar pe „2 mese de lapte” pe la 7-8 luni e privat de multi nutrienti. pana la 1 an, rolul alimentelor solide este: descoperire, explorare, joaca, flecire, mancat partial.

Cand alaptam? Inainte sau dupa masa de solide? Inainte, deoarece laptele matern contine enzime care ajuta la o mai buna digerare a solidelor. Desigur, daca bebelusul vrea. Ii oferim sanul si in timpul mesei de solide si la finalul mesei de solide, daca doreste. La cerere, e la cerere.

d) Se spune ca dupa 6 luni deja alaptarea nu mai ofera nimic nutritiv, e apa chioara, de aceea e perfect justificata scoaterea ei. Aceasta informatie este sustinuta de cadre medicale, de familie, de prieteni, de cei care nici n-au copii etc.

Pe de alta parte, companiile de lapte praf sustin mereu si mereu ca laptele artificial produs de ei e cel mai aproape de laptele de mama.

Rezulta ca si laptele praf e apa chioara dupa 6 luni, deci in cazul asta da, are sens scoaterea meselor de lapte.
Insa nu vom auzi niciodata vreo companie producatoare de lapte praf care sa sustina asa ceva, dimptriva, au creat lapte formula special, imbogatit, pentru varsta de 8 luni, de 12 luni, de 2 ani, sloganul ca e cel mai aproape de laptele de mama pastrandu-se consecvent. In concluzie, rezulta ori ca producatorii de lapte praf mint, ori ca medicii sau familia, sau prietenii nu sunt deloc informati. Adevarul este ca ambele… sunt adevarate.

3. Ignorarea aspectului de imunitate

bebe mana tzitziAlaptarea e mai mult decat hrana. alaptarea inseamna mai mult decat a oferi nutritie. alaptarea inseamna anticorpi, celule vii, factori imunologici, factori antiinfectiosi. Inseamna ca mama are un rol deosebit la contribuirea dezvoltarii sistemului imunitar al bebelusului ei.

„A ramane doar pe 2 mese de lapte” inseamna a echivala alaptarea, sanul cu un biberon care livreaza lapte praf. Laptele formula nu contine anticorpi, nu contine celule vii, este un lapte mort, sintetic. Iar sanul nu este doar un depozit de lapte ca biberonul, el produce lapte permanent, de fapt la un moment dat in timpul etapei a III-a de lactogeneza nici nu mai depoziteaza lapte, acesta se produce in timp real.

Sanul: nu mai depoziteaza, dar produce.
Biberonul: doar depoziteaza, niciodata nu produce.

A vedea alaptarea doar in termeni de hrana reprezinta o limitare uriasa. Inseamna a priva bebelusul de o protectie esentiala.

De ce e privare de o protectie esentiala? Pentru ca mai este inca un aspect extrem de important: imunitatea placentara – imunitate pasiva naturala. Bebelusii primesc anticorpi de la mama prin placenta – o parte dintre ei trec bariera placentara – mai ales in ultimele luni de sarcina. Aceasta imunitate scade gradual si se pierde in jurul varstei de 6-8 luni. Prin alaptare bebelusii primesc din plin si celelalte tipuri de anticorpi. De aceea are sens absolut ca locul bebelusului e la sanul mamei, ca nu-i primeste pe toti prin placenta. Iar in perioada de pana la 6-8 luni, bebelusii sunt ocrotiti de toate bolile facute de mama, avand imunitate placentara si fiind alaptati.

Mai mult, factorii imunologici din laptele matern cresc pe masura ce copilul creste (la 12 luni e concentratie mai ridicata, iar cand se intarca natural un copil primeste o doza si mai concentrata de anticorpi ca un ultim boost al sistemului imunitar inainte de a-si lua ramas bun de la san).

Prin urmare, „a ramane pe doar 2 mese de lapte” la 8 luni, poate avea consecinte importante asupra sanatatii bebelusului. Fara imunitate placentara, fara imunitate prin alaptare (doar limitata).
Partajarea sistemului imunitar intre mama si bebe este un concept fascinant si profund, iar copilul are un rol activ. Bebelusul comunica prin axul entero-mamar, prin contactul direct cu sanul, ce tip de anticorpi sa produca mama ca sa-l ajute in lupta cu agentii patogeni. Este esential ce comunica el.
Un bebelus la biberon nu comunica nimic. E atacat mai degraba de bacterii.

4. Ignorarea aspectului cognitiv

„A ramane pe doar 2 mese de lapte” si niciuna in timpul noptii inseamna a-l priva pe bebe de nutrientii vitali pentru dezvoltarea neuronala care se regasesc in mod special noaptea in compozitia laptelui matern.

5. Ignorarea aspectului psihic, emotional

bebe doarme„Alaptarea e mai mult decat hrana, e o relatie de dragoste intre doua persoane care se iubesc mult” dr. Newman.
„A ramane pe doar 2 mese de lapte” inseamna limitarea dezvoltarii acestei frumoase relatii, inseamna limitarea transmiterii unei stari de bine si de fericire simultan si bebelusului si mamei, deopotriva.

Presupune o ignorare completa a nevoilor bebelusului, deoarece el va mai cere san, dar nu va mai primi decat de 2 ori. Cu toata fiinta are nevoie de alaptare si va plange ca sa comunice asta, dar ceea ce comunica el e ignorat. Ignorarea aceasta are consecinte si pe termen lung, in viata de adult.

6. Ignorarea sanatatii fizice si psihice a mamei

„A ramane pe doar 2 mese de lapte” ignora faptul ca, cu cat o mama alapteaza mai mult, cu atat scad riscurile la cancer de san, ovarian, uterin, diabet de tipul I si II, boli cardiovasculare, obezitate, osteoporoza la menopauza etc. Alaptarea scade riscul depresiei post-partum si nu doar dupa nastere ci si dupa aceea. Alaptarea aduce implinire sufleteasca pentru o mama.

Avem nevoie sa ne schimbam mentalitatea despre alaptare. Avem nevoie de o reforma. Avem nevoie sa vedem alaptarea in toata complexitatea si frumusetea ei.

„Cat de grav este faptul ca bebelusul meu de 8 luni, alaptat, mai are totusi doar 2 mese de lapte de zi? Ar trebui scoase de tot? ”
Egrav ca doar 2. Nicidecum scoase de tot. RESTART ALAPTARII!

Adina Branici

floricica la san

18 gânduri despre „Alaptarea si diversificarea

    1. Buna ziua. Am citit acest articol si sunt profund impresionata de cum se pune problema diversificari si a meselor de laspte. Eu am o fetita de 6 luni si traiesc in Danemarca nu in Romania. Am discutat cu doctorul despre diversificare de la 4 luni, si am primit urmatorul sfat diversificarea se incepe cand simte copilul ca are nevoie nu mai tarziu de 6 luni. Noi am inceput diversificarea la 5 luni si 1 saptamana pentru ca fetita refuza sa manance lapte si avea nevoie de mai mult. Am discutat planul pentru diversificare si cum se face. Am primit un plan care aici ii recomandat la nivel national, dar nu scrie nimic despre mesele de lapte, din potriva noi avem 3 mese de lapte pe zi si noaptea 1 sau 2 cand ii necesar. O precizare noi nu alaptam pentru ca ea nu o vrut niciodata sa suga, o fost mai comoda. Avem 3 mese pe zi la care mananca cat simte ea ca are nevoie mancare solida, cate o data vrea jumate de portie cate o data portie intreaga si la fiecare masa solida ea vrea si lapte, aproximativ 30 ml. Dupa inceperea diversificari fetita a luat 400 gr pe luna ii foarte activa si vesela. De curioasa am studiat planurile pana la 9 luni si 1 an, avem 2-3 mese de lapte ziua si noaptea daca ii nevoie si dupa 9 luni zice ca ar fi ok max 750 ml lapte pe zi. Pe toate planurile scrie COPILUL NU TREBUIE FORTAT SA MANANCE el mananca cat are nevoie.
      Sincer eu una nu as putea sa imi oblig copilul sa manance ce nu ii place sau o anumita cantitate doar pentru ca scrie in plan sau sa nu bea lapte cat vrea si cand vrea. FFiecare copil ii unic si planurile trebuie adaptate pentru el si pentru nevoile lui.
      Succes mai departe!!!

  1. Buna ziua, am o fetita de 8 luni alaptata exclusiv dar slabuta are 6.7 kg. Foarte energica , vioaie, intruna se misca, rade. Suntem in proces de diversificare dar de 3 zile refuza mancarea….stam o ora jumate sa pape 90 gr…cred ca e dintisorul…mi s-a recomandat sa ii las doar 2 mese de lapte pe zi, dar ea acum refuza mancarea vrea doar san. Nu stiu ce sa ii fac sa manance, e suficient laptele meu?

    1. Buna, Claudia :).

      Las-o sa pape san cat vrea :). Nu numai ca ii ofera confortul pe care il cauta, dar o hraneste si ajuta la ameliorarea durerilor. Nu iti face griji, daca alaptezi la cerere, isi ia toti nutrientii necesari din laptic. O sa pape mancare atunci cand se va simti mai bine. Oricum, mancarea pana la un an este doar pentru a se obisnui cu noi gusturi si texturi, mare parte nici nu se digera, cum probabil ai vazut si tu in scutece :). E o perioada, mai vin altele, alti dintisori, maselute, pusee… Cu sanul va fi muuuult mai usor si pentru ea si pentru tine. Daca cei care te preseaza, asculta argumente, e ok, daca nu, zi ca ei si fa ca tine, tu esti mama, tu hotarasti, iar informata, poti fi si mai sigura pe alegerea ta 😍.

  2. Parerea mea, alapteaz-o mai des 🙂 Pana la un an laptele matern e hrana de baza si contine tot ce are nevoie bebelusul, mai mult decat orice leguma sau fructe i-ai da sa manance. Daca e vioaie, are achizitii, nu ar trebui sa fie nicio problema.

  3. Stai linistita, al meu nu am mancat ai nimic pana la 8.5 luni. Si acum un la un an mananca destul de putin. Mananca de toate, dar putin. Nu stiu cat pentru ca nu masor/cantaresc. Te sfatuiesc si pe tine sa nu mai cantaresti. Nu ajuta cu nimic, doar aduce stres in plus.

    1. Buna Claudia, fetita mea dupa 8 luni a inceput sa manance cevq, sau cel putin sa vad si eu ca se goleste castronelul de mancare si nu pe jos ci la ea in burtica. Fiecare copil e in felul lui, dar fetita mea si la 11 luni suge muuuuult, chiar daca eu m-am intors la munca si are 3 mese pe zi, la care chiar mananca. Da-i titi de cate ori vrea. Noi avem zile can papa titi acum si daca o pun imediat la masa papa si mancare fara nici o problema. Cred ca lapticul de mama are rolul lui special si nu il inlocuieste nici o mancare, chiar daca tot mama o face. Si da, nu mai sta sa cantaresti.Ai stiut vreodata cat suge bebelina ta? Acum de ce ai sta sa cantaresti mancarea?

  4. Multumesc mult de sfaturi. O sa continui sa o alaptez la cerere, mai ales ca i am facut analize de sange, nu are lipsa de fier sau calciu.

  5. Eu am o fetita de aproape 11 luni, inca o alaptez, mananca la cerere, noaptea se trezeste de 3-4 ori si papa. Este foarte bine dezvoltata, sper sa am lapte macar pana la 2 anisori. Pe primul copil l-am alaptat 1 an si jumatate, s-a intarcat singur, treptat. Nu am avut nici o problema pana acum, consider ca laptele meu este cel mai bun dar pe care i-l pot face copilului meu, cu consecinte pentru intreaga sa existenta.

  6. Buna, am citit articolul si sunt intr-adevar de acord cu ce ati scris si punctele abordate. Felicitari!
    Am nevoie de un sfat si sper sa mi-l puteti da…fetita mea (de 1an si 5luni) inca este alaptata la cerere si nu doar dimineata si seara ci la fiecare somnic, la fiecare lovitura sau durere…uneori doar vine si cere laptic/titi…e in regula? Imi pare cam dependenta de titi, nu adoarme altfel. in plus sunt stresata ca toata lumea imi vine cu fraze de genu „cat vrei sa o alaptezi?”/ „daca-i dai titi normal ca nu mananca mai multa mancare”/”trebuie intarcata, e prea mamoasa”

    1. Apasa butonul Reject/ Block la asemenea comentarii. De cand stiu altii ce e mai bine pt copilul tau?

    2. Salut! Si eu am o fetita de 1 an si 6 luni si ma bantuia si pe mine la un moment dat aceeasi problema mai ales la presiunea celor din jur ( nu a sotului, soacrei sau mamei:).
      Da si la mine suge des, uneori de confort, de sete, (cand uitam sticla de apa in parc de ex:)) sau pur si simplu sa vada daca ii dau.. La somn adoarme cu sanul si in timpul zilei si seara si cred ca este normal asa. Este foarte atasata de san si ma gandesc ca suge asa si din cauza achizitiilor majore, (deja face propozitii :), imi si zice ce san sa-i dau, daca vrea doar lapte de la inceput imi zice: acum celalalt. Nu se omoara foarte mult cu mancarea, trebuie sa fiu foarte inventiva si da are zile cand mananca mai mult si cere ea ceva ( atunci eu sunt ff fericita:) si zile cand mananca ca o vrabiuta, cu toate asta este peste un copil normal nici slab nici rotunjor. Eu sper la o autointarcare si la un mai mare interes pentru mancare pe masura ce creste si m-am calmat si linistit apropos de cat de des cere.
      Plus de asta de la pediatrii am primit sfaturi de genul sa-i scot o masa de san…nici nu am vrut sincer daca e alaptare la cerere…, ea cere f explicit, acum ca si vorbeste cum ar fi s-o refuz? In putinele cazuri cand chiar fac ceva treaba la bucatarie sau sunt prinsa in ceva si ii spun imediat imediat, f greu a invatat notiunea de imediat:) si in general se supara daca nu-i dau. Imi explica ca: ,,vreauuu acuum”.
      Este un copil curios, sociabil si explorator, dupa ce suge pleaca in explorarea ei, cere singura sa se dea jos, ar trebui sa-mi fac griji?
      Deci eu cred ca ar trebui sa ne relaxam si sa alaptam!:)

    3. Draga mea, eu mi-am alaptat fetita pana la 2 ani si un pic, când s-a intarcat singura. E un copil echilibrat, comunicativ, vesel si empatic. Te asigur ca nu se pune problema de dependenta. E doar dragoste si o etapa frumoasa din viata amandorura. Pentru ea e o amintire care va cobora in subcontinent si o va ajuta cand va fi mamica. Ai incredere in ea si in instinctul tau si va fi bine. 🙂

  7. Alle, eu cred ca tindem sa aplecam urechea la astfel de comentarii tocmai ca pe undeva ne-ar tenta sa intarcam copilul in speranta ca totul se va schimba spre bine: copilul va dormi fara intrerupere si va manca mai bine, etc. Insa nimeni nu iti poate garanta asta. Mai mult, ai putea chiar sa-ti faci viata si mai grea, copilul sa continue sa nu doarma si sa nu manance cum ti-ai dori ca sa te mai odihnesti si tu, si sa nu-l mai poti linisti cum puteai cand alaptai. Faptul ca adoarme ‘numai’ la san nu e o problema. altfel ar trebui sa faci tot felul de alte chestii ca sa adoarma: plimbat (in brate sau cu caruciorul), leganat, cantat, etc..Vor veni astea mai tarziu oricum, dupa ce il vei intarca (dar din alte motive decat ‘recomandarile’ anturajului). Cand iti e mai greu iti recomand sa-i scrii personal dr. Jack Newman. Eu i-am scris cand am fost la un impas si mi-a raspuns personal, am avut chiar un schimb de mailuri timp de mai multe zile. Nu mi-a zis nimic nou, dar m-a ajutat sa ‘citesc’ unele lucruri de la el, desi i-am citit si cartea ‘The Ultimate Breastfeeding Book’. Curaj si un pic de odihna iti doresc in continuare!

  8. Va multumesc pentru raspunsuri!
    Nu intentionez sa o intarc atata timp cat am laptic si mi-e draga cand o vad cum papa insa, vroiam sa ma asigur ca ceea ce fac e ok… mai ales ca „medicul” nostru a insistat pe cand fetita avea 6 luni sa-i dau formula, ma gandeam ca poate gresesc undeva.

  9. Dragi mamici,

    Am o fetita de aproape 10 luni si 7.700 kilograme. Este alaptata la cerere de cand s.a nascut si refuza total solidele. Am incercat si cu autodiveraificarea insa priveste mancarea ca pe jucarii si se joaca cu ea in loc s.o consume. Am trecut intre 3-5 luni si prin greva suptului cu ajutorul.mamicilor de pe grupul Alapteaza
    Acum simt ca am iar nevoie de ajutor. Toti cei din jur (inclusiv medicul pediatrul)imi spun sa o alaptez doar seara si dimineata si sa.i fac un program de masa cu o alimentatie mai bogata in proteine. Ea refuza solidele, se ineaca, plange, parca nu stie ce sa faca cu mancarea odata ce i.a ajuns in gurita.
    Va rog sa ma ajutati cu sfaturi..nu vreau sa.mi privez copilul de o alimentatie sanatoasa bogata caloric si proteic dar nici n.as vrea sa renunt la alaptat la cerere…adaug faptul ca nici laptic nu suge f f mult..in general cand vrea sa adoarma, cam de 3 4 ori ziua si noaptea o idee mai des.

    Multumesc

  10. Ok,foarte de acord!Dar cum procedez efectiv?!Cand îi dau cât și cum?Dacă îi dau întâi să sugă nu va fi sătulă?

  11. Buna, am o fetita de 5 luni( fara 4 zile) , este alaptata la cerere, este mai slabuta,insa foarte energica -se rostogoleste si de doua ori, intoarce si tine capul, etc., pe perioada verii fiind canicula mai mult se juca decat sa manance( medicii mi-au spus ca mananca atat cat are ea nevoie , caci nu plage si cere san la 3-4 ore)). De la 5 luni mi s-a recomandat introducerea diversificarii -supa strecurata o sapt. , apoi supa pasata o sapt. , apoi introducerea carnii dupa iar o sapt.
    Ce parere aveti?

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.