De ce plange bebelusul?

Din dilemele unei proaspete mame: de ce plange bebelusul? Ce nevoie are acum de plange? Se vehiculeaza si ideea ca sunt mai multe tipuri de plans, gasiti o gramada de articole pe net pe tema asta.

Care-i efectul si consecinta unei astfel de idei: proaspata mama trebuie acum sa-si bata capul cum sa depisteze care tip de plans e, ce sa faca in momentul respectiv. De multe ori se intampla ca mama sa intre in stare de blocaj, nu este capabila sa identifice motivul pentru care plange bebelusul si sta cu el in brate sau leagana agitat un patut (si mai rau, din nefericire) in timp ce plange si ea…

Solutia este atat de simpla si atat de eliberatoare:

Luati bebelusul in brate si puneti-l la san. Asta pentru ca sanul este creat sa implineasca toate nevoile bebelusului. Daca ii este foame, daca ii este sete, daca ii este somn, daca este agitat, daca are „colici”, daca are nevoie de alinare, daca are o durere, daca este bolnav, daca are nevoie de siguranta, daca are nevoie de confort.

De unde sa stim noi daca nu cumva bebelusul a intalnit un agent patogen, o bacterie, un virus, inainte ca noi, mamele sa intram in contact cu el? Nu stim! Asa ca il punem la san, bebelusul stie si transmite prin contactul cu sanul, prin saliva, informatia despre anticorpii de care are nevoie, astfel incat mama sa-i produca si sa ii ofere prin alaptare.

Buba mare a mentalitatii societatii este ca echivaleaza sanul cu biberonul livrator de lapte. Deci pentru societate asta inseamna de cateva ori pe zi, cateva minute o data. De restul nevoilor se ocupa tot societatea: ne bombardeaza cu tot felul de gadget-uri, biberoane si tetine in zeci de forme, suzete, mii de sticlute cu picaturi, leagane fancy, paturici de adormit si jucarii de confort si cate si mai cate.

Realitatea este ca nu avem nevoie de ele. Avem sanul, avem tot ce-i trebuie bebelusului.

Adina Branici

bebe doarme la san

11 gânduri despre „De ce plange bebelusul?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Total de acord. Insa ce te faci cand copilul continua sa planga chiar daca ii oferi sanul, in repetate randuri? Copil care altfel e alaptat la cerere.

    1. Depinde la ce varsta, depinde de ce plange :). pot fi numeroase cauze, daca ne spui, vom putea sa iti spunem si noi mai multe 🙂

  2. Copilul meu acum nu mai plange, insa in primele 3 luni i s-a intamplat adesea sa planga neconsolata, cand sanul nu era suficient. Ce vroiam sa spun prin comentariul meu este ca nu toti copiii se linistesc mereu cu sanul. Sunt unii care se linistesc in situatii extreme cu miscare sau cu o melodie sau cu feonul :).

  3. Buna. Fetita mea, de 1,5 luni este alaptata la san exclusiv, la cerere. Eu am lapte suficient ( cum imi dau seama: cand ma mulg, umplu in 20-30 min peste 180 ml lapte. Si cred ca e suficient de gras, cac pus in borcan, la rece,,se ridica grasimea la suprafata).
    Ce problema am: de cateva zile bune, in anumite parti ale zilei, dimineata, aproximativ pana-n 13.00 si mai ales seara, intre 21.00 – 01.00 (pare ca e programata) este foarte agitata, plange destul de puternic si dupa ce suge cateva minute incepe sa selupte cu sanul, cu maxima incordare si plansete puternice. Evident, o indepartez de la san in cele din urma , insa agitatia continua , adormind epuizata intr-un final, dupa plans.
    Da, are colici, dar nu mereu cand plange asa nervoasa seara, se strange de burta… Deci nu sunt convinsa ca din cauza lor plange.
    Mentionez ca in general, suge din ora in ora sau chiar mai des, intre 3-5 minute, ceea ce ma face sa ma intreb daca e hranita suficient (ia in greutate aprox 200-250 gr / sapt)

    Cum vedeti toata situatia?
    Ma puteti ajuta? Sunt la limita rabdarii si oboselii :(, caci stau mult cu ea in brate si ziua so noaptea, pentru a o calma.
    Multumesc
    Iuliana
    0747273833

    1. Buna , inteleg ca e primul tau copil! Nu trebuie sa fii ingrijorata copiii plang! Nu- ti mai controla laptele! Laptele tau e cel mai bun aliment si singurul pe care bebe trebuie sa- l consume exclusiv pana la 6 luni! Iti garantez cat timp vei alapta ca nu va avea nicio problema de sanatate! Asa fac unii bebelusi in primele luni! Nu cauta o reteta ! Cauta sa te adaptezi si sa ramai calma! Sa dormi cand poti si sa mananci. E greu inceputul dar vei vedea ca o sa fie bine! E o perioada de acomodare si pt el si pt tine! Va doresc multa sanatate !!!

      1. Multumesc frumos pt raspuns. Asa fac, incerc sa ma acomodez. Inteleg ca e o perioada trecatoare. Va fi bine pana la urma.

        Numai bine!

      1. Poti incerca UN wrap sau ceva similar. Noi astfel reusim sa-l linistim ca Ultima metoda. Si eu eram disperata, acum este mult mai bine. Regret ca nu am achizitionat mai devreme wrap-ul, as fi fost mai odihnita si el ar fi plans mai putin:-D
        Succes!

  4. Atentie, va rog! Nu formati din alaptare un tipar de control. Chiar si un bebelus poate acumula stres. Plansul vine ca o vindecare de la stresul acumulat!!! Daca copilul e mancat, schimbat, dormit si plange in continuare, cel mai bine e sa-l tinem in brate, sa-i vorbit cu dragoste si blandete. Punandu-l la san, doar ii vom reprima plansul si stresul nu se va elibera, bebelusul va cauta o alta ocazie cu prima de a plange din nou! Pentru mamicile interesate de aceasta abordare, rog vizionare un interviu cu psihologul Aletha Solter pe youtube – despre plansul copiilor. Cu drag, Eugenia Anderca.

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.