Exprimarea laptelui matern (Dr. Jack Newman)

 

Articol tradus de aici : http://ibconline.ca/information-sheets/expressing-breast-milk/

De ce este necesară exprimarea (mulgerea) laptelui matern?

Majoritatea femeilor au impresia că este necesar să dețină sau să folosească o pompă de muls pentru a putea să alăpteze. Acest lucru nu este adevărat. Nu ai nevoie de o pompa pentru a putea alăpta. De foarte multe ori mamele doresc să-și exprime laptele matern, astfel că tatăl să poată hrăni copilul cu ajutorul biberonului. Această noțiune este foarte promovată de către companiile producătoare de lapte praf în strategia lor de marketing. Oare de ce? Sunt multe lucruri pe  care tatăl le poate face pentru a te ajuta, în afară de hrănirea copilului cu biberonul. Chiar dacă în biberon se află laptele tău matern, un singur biberon pe zi poate determina copilul să nu se mai hrănească bine de la sân și astfel crește „necesitatea” oferirii biberonului mai des.

 

Mamele sunt, de asemenea, încurajate să-și exprime laptele și să îl ofere bebelușului în biberon pentru cele mai inutile motive cum ar fi: nunțile, programările la doctor, cumpărături și lista poate continua. De ce nu poți lua copilul cu tine? De ce nu ar fi bineveniți copiii la nunți? Care ar fi cel mai natural loc în care un copil ar putea să se afle, decât într-o reuniune de familie plină de bucurie? Copilul tău este parte din familia ta. Unul dintre lucrurile ciudate ale societății occidentale este excluderea copiilor din societatea „adultă”. Apoi ne întrebăm, atunci când devin adolescenți, de ce ei nu vor să mai aibă nimic de a face cu noi. Dacă este obligatoriu necesar să lăsați copilul cu altcineva, de ce să nu folosiți un pahar ?

Dacă ieși în oraș, ia copilul cu tine. Aproape toate statele și provinciile au legi sau coduri ale drepturilor omului, care permit mamelor să alăpteze copiii în orice locație. Fă o grevă pentru mamele care alăptează și bebeluși! Alăpteză-ți copilul în public! Sentimentul de disconfort va fi în curând înlocuit de un incredibil sentiment de libertate. Mai mult decât atât, vei încuraja alte mame să facă același lucru, în același timp  îi vei educa pe cei din jur, în special pe copiilașii mici care nu au mai văzut un copil la sân până în acel moment. Nu îți fă griji, ei nu vor fi traumatizați psihologic. Dacă ai rețineri față de alăptarea în public, un loc bun pentru a începe să alăptezi în public e cinematograful. Luminile cad în jos, copilul suge, este liniștit, și nimeni nu poate vedea nimic.

oana nita

Nu suntem de acord cu exprimarea laptelui, atunci când mama deja suplimentează alăptarea cu laptele formulă. Da, copilul poate primi un pic mai puțin lapte matern și mai mult lapte praf, dar acestea sunt motivele pentru care nu recomandăm acest lucru:

  1. Pomparea este costisitoare (închirierea sau cumpărarea unei pompe de muls este destul de costisitoare).
  2. Pomparea este obositoare și consumatoare de timp.
  3. Pomparea diminuează plăcerea mamei de a alăpta.
  4. Pomparea, dacă nu e făcută în mod corespunzător, poate provoca răni pe mamelon.
  5. Deși mamele sunt informate în legătură cu faptul că o pompă nu poate determina cât lapte produce mama, ele se uită la cantitatea pe care o scot prin muls și se descurajează.
  6. Compresia este ca și pomparea, dar în loc să pompezi într-o sticlă, acea cantitate de lapte ajunge direct la copil. Aceasta este o variantă mult mai bună, în opinia noastră. (Vezi videoclipurile referitoare la compresiile sânilor- Breast Compression și în care e prezentat modul în care se fac  https://www.youtube.com/watch?v=Oh-nnTps1Ls )

Există foarte puține situații în care este necesar să se exprime laptele. Desigur, în cazul în care copilul nu se atașează încă la sân, mama este nevoită să își exprime laptele pentru a menține lactația  .

Uneori mamele sunt nevoite să exprime laptele, atunci când copilul este foarte prematur și nu este încă pregătit să se atașeze la sân (apropo, spre deosebire de America de Nord, copiii foarte prematuri din Suedia, de exemplu,sunt aduși la pieptul mamei pentru a fi alăptați și după 30 săptămâni de gestație, unele  mame alăptând exclusiv după 32 sau 33 de săptămâni de gestație, chiar înainte de a fi „permis” accesul la sân în cele mai multe unități de îngrijire speciale din America de Nord (da, alimentarea se realizează direct de la sân, bebelușul nu e hrănit cu lapte matern din biberon).

În cele din urmă, dacă nu ai un concediu de maternitate adecvat este posibil să trebuiască să exprimi laptele matern. Un concediu de maternitate  mai mic de șase luni este inadecvat.

Aceste informații sunt totuși pentru acele mame care au concediu de maternitate de cel puțin 6 luni. În cazul în care, în țara ta, ai mai puțin de 6 luni de concediu de maternitate, atunci când vei avea un pic de timp liber, începe  să presezi guvernul pentru  a face ceva cu privire la această situație rușinoasă.

Alăptarea înseamnă mult mai mult decât lapte matern și ori de câte ori este posibil, copilul ar trebui să fie la sânul mamei. O pompă nu este la fel de eficientă ca un copil bine atașat și astfel un copil care suge corect este cea mai bună pompă. Desigur, există și copii  care nu sug eficient.

Despre exprimarea laptelui matern

În mod evident, dacă poți pompa sau exprima foarte mult lapte, înseamnă că produci mult lapte; Cu toate acestea, dacă nu poți pompa sau exprima mult lapte, acest lucru nu înseamnă că producția ta de lapte este scăzută sau inadecvată. Nu pompa niciodată cu scopul de a afla cât de mult lapte produci. Această nu este o metodă bună pentru a determina cantitatea de lapte, iar dacă exprimi laptele chiar înainte de alaptarea bebelușului,acesta va rămâne fără lapte.

Cele mai eficiente pompe artificiale  sunt cele de mare putere, duble, electrice, cele din spitale de calitate, cu presiune reglabilă / de aspirație și viteză. Există foarte multe pompe pe piață care nu sunt foarte bune. Unele pompe manuale fiind potrivite pentru pomparea ocazională.

Exprimarea manuală a laptelui poate fi foarte eficientă și cu siguranța este cel mai puțin costisitoare. (Vezi mai jos).

Utilizarea necorespunzătoare a unei pompe de sân poate duce la probleme. Citește cu atenție toate instrucțiunile. Asigură-te că vei obține o demonstrație și vei primi toate instrucțiunile de la persoana care îți închiriază sau vinde pompa.

Este important ca laptele să fie exprimat și / sau muls după hrănirea bebelușului când sânii sunt încă plini. Bebelușii reacționează la curgerea rapidă a laptelui, mulsul înainte de hrănirea bebelușului va reduce cantitatea de lapte din sân și va reduce fluxul de lapte.

andreea achim

Metoda de pompare

1.Extrage laptele imediat după hrănirea bebelușului – dacă aștepți o oră sau mai mult va scădea probabilitatea ca sânul să devină suficient de plin pentru următoarea masă.

2.Spălă-te pe mâini.

3.Poziționează mamelonul în centrul cupei pompei de muls -în timpul alăptării copilul trebuie să fie atașat în afara centrului sau „asimetric”, cu mamelonul îndreptat spre cerul gurii copilului

4.Setează pompa pe nivelul cel mai mic de extragere a laptelui, nu pe cel mai mare nivel pe care îl poți tolera.

5.Mulge maxim 15 minute din fiecare sân. Dacă sânii sunt încă plini după cele 15 minute de muls continuă să pompezi pentru încă 2 minute.Se pot folosi compresii ale sânului în timpul mulsului ,ele ajutând la creșterea cantității de lapte.

6.Ține minte că exprimarea laptelui nu ar trebui să doară. Dacă totuși se întâmplă acest lucru și simți durere:

-Coboară nivelul de aspirare

-Asigură-te că mamelonul este centrat în cupa pompei

-Exprimă pentru o perioadă mai scurtă de timp

pastrare lapte

Curățarea pompei

-Toate componentele pompei de muls trebuie să fie sterilizate înainte de prima utilizare, apoi ele pot fi sterilizate sau doar spălate cu apă fierbinte, săpun,sau în mașină de spălat vase.

-După fiecare utilizare: fie așezați pompa de muls (nu tuburile sau motorul) în frigider până la pomparea următoare, sau dacă nu se mai utilizează în aceeași zi, se spală bine și se clătește cu apă caldă, apoi se usucă.

-Amintește-ți  să desfaci toate piesele din pompa pentru  a le curăța – inclusiv cele mai mici bucăți, și să te asiguri că nu a rămas lapte pe ele.

Exprimarea manuală a laptelui

Multe femei consideră mulsul manual, o modalitate eficientă de extragere a laptelui matern , atunci când acest lucru se întâmplă doar ocazional. De fapt, în primele zile după naștere, când colostrul apare  și producția de lapte nu este abundentă, este adesea mai ușor să extragi laptele cu ajutorul mulsului manual decât cu o pompă și multe femei consideră acest mod de exprimare a laptelui ca fiind cel mai simplu mod și în cazul extragerii laptelui matur.

1.Spălă-te pe mâini.

2.Poziționează degetul mare și degetul arătător de fiecare parte a mamelonului,  la circa 3 – 5 cm (1-2 inch) de centrul mamelonului.

3.Apăsă ușor spre interior, spre coaste

4.Rulează degetele  într-o mișcare descendentă ușoară

5.Repetă  în jurul mamelonului această mișcare, dacă dorești

Stocarea laptelui matern

Spre deosebire de laptele formulă, laptele matern este anti-infecțios, antibacterian, antifungic, și antiviral.

Laptele matern se va păstra:

  • La temperatura camerei timp de până la 8-12 ore.
  • În frigider timp de până la 8-11 zile.
  • În congelator, pentru mai multe luni.

Obisnuiește-te cu gustul și mirosul laptelui, și așa vei ști întotdeauna dacă este bun sau nu.

  • Datorită conținutului ridicat de grăsimi din laptele matern,în timpul stocării de orice fel se va produce o separare a acestor grăsimi de lichid. Acest lucru este normal; O amestecare blândă va reda aspectul omogen inițial.Nu se întâmplă nimic dacă bebelușul bea acest lichid neamestecat.
  • Laptele matern poate avea un gust diferit după congelare; acest lucru este normal. Uneori, mamele au o cantitate mare de lipază (enzima care descompune grăsimile) în lapte și grăsimea din laptele lor este separată, chiar dacă laptele a fost imediat refrigerat sau congelat și nu este nici o problema dacă laptele a fost decongelat accidental. Acest lapte este încă bun pentru copil, în cazul în care el îl va bea. Gustul său poate fi ascuns prin amestecarea cu alte alimente,dacă se dorește folosirea lui după începerea diversificării bebelușului.
  • Nu încălziți laptele matern în cuptorul cu microunde.
  • Bebelușii vor accepta de multe ori laptele rece, dar în cazul în care dorești să încălzești laptele, sau trebuie să îl dezgheți ,pune recipientul de stocare a laptelui sau pungă de lapte într-o ceașcă cu apă caldă pentru un minut sau două.

Încurajarea reflexului de ejecție al laptelui (REL) sau reflexul “let down”

Reflexul de ejecție al laptelui sau reflexul “let down” este acea pornire rapidă a laptelui. Laptele curge mai repede, chiar dacă copilul nu suge, în acel moment. Unele femei pot resimți sete,  o transpirație excesivă,  se pot simți somnoroase sau amețite în timpul unui reflex de ejectie al laptelui. Cu toate acestea,  există și multe femei care nu simt acest reflex de ejectie pe toată perioada alăptării, deși alăptarea decurge normal. Nu trebuie să simți în mod neapărat acest reflexul de ejectie, pentru a te asigura ca bebelușul primește suficient lapte . Unele femei devin conștiente de acest reflex, după primele săptămâni de după naștere ,în timp ce altele  îl simt doar la început și nu îl mai simt deloc după trecerea primelor săptămâni. Acest lucru nu are absolut nici o legătură cu cantitatea de lapte.

Dacă bebelușul tău nu este lângă tine, poți încuraja reflexul de ejectie al laptelui, în mod artificial doar găndindu-te că îl ți în brațe sau la sânul tău sau privind o fotografie a copilașului  sau o hăinuță a lui.

  • Spălă-te pe mâini
  • Aplică o cârpă caldă, umedă pe sâni.
  • Masează sânii în mișcări circulare mici, în jurul perimetrului sânilor.
  • Ușor vascularizează sânii cu ajutorul unghiilor, de la bază spre mamelon.
  • Apleacă-te înainte și mișcă ușor sânii.
  • Prinde ușor mamelonul între degete și rulează-l.

Poate simți reflexul de ejectie al laptelui sau vei observa că din sâni curge lapte sau nu. Poți obține o cantitate mai mare de lapte în timp scurt, dacă mulgi în același timp ambii sâni. Compresiile sânului, făcute în timpul mulsului, pot fi foarte eficiente și duc la creșterea cantității de lapte obținute,  senzația va fi ciudată la inceput, dar pot fi făcute, poți de  asemenea să îl rogi pe partenerul tău să te ajute .( aici mai multe informații despre compresii https://alapteaza.wordpress.com/2018/02/28/compresia-sanului-dr-jack-newman/ )

 

Întrebări? Întâi caută pe site-ul  nbci.ca sau drjacknewman.com . Dacă nu găsești acolo informația de care ai nevoie, du-te la “Contact Us” și trimite informația prin mail. Informații se găsesc și in Ghidul pentru alăptare – Jack Newman  și/sau pe DVD-ul Ghid Vizual de Alăptare de Dr. Jack Newman ; și/sau Cartea Atașării și alte Chei pentru Succes în Alăptare; și/sau “L-eat Latch and Tranfer Tool”, și/sau Plan de Bătălie pentru protejarea și sprijinirea Alăptării în Primele 24 de Ore de Viață și După.

Prelucrare,editare foto,traducere articol : Dinu Diana

 

 

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.