Mameloanele de silicon (Dr. Jack Newman )

Articol tradus de aici : http://ibconline.ca/information-sheets/nipple-shields/

Este surprinzător faptul că mameloanele de silicon, a căror utilizare a cunoscut un declin rapid începând cu 1970 și chiar mai devreme, sunt considerate în 2000 tratamentul potrivit pentru vindecarea multor probleme în alăptare. În general, se consideră o greșeală utilizarea mameloanelor de silicon deoarece ele făceau ca bebelușii să devină dependenți de aceste dispozitive. În timp, utilizarea mameloanelor de silicon duce, de obicei, la scăderea producției de lapte. Unele studii ar sugera  faptul că producția de lapte nu scade; dacă se compară cantitatea de lapte extrasă cu ajutorul mameloanelor de silicon cu laptele pe care îl înghite un bebeluș atașat incorect la sân este posibil să nu se înregistreze nicio scădere. Scopul însă este atașarea corectă a bebelușului la sân.  Considerăm faptul că mameloanele de silicon nu permit acest lucru. Din păcate, tot în opinia noastră, este adevărat că folosirea mameloanelor de silicon nu este adesea cea mai bună soluție și de aceea considerăm ca utilizarea mameloanelor de silicon să fie evitată.

medena anca

 Ce sunt mameloanele de silicon?

Mameloanele de silicon sunt diferite de cupele de silicon. Cupa de silicon nu este folosită în timpul alăptării, ci între mese, iar scopul ei este să facă mamelonul mai proeminent, astfel încât bebelușul să prindă sânul mai bine, sau să protejeze mamelonul de contactul cu sutienul, mai ales în cazul în care mameloanele au suferit o traumă. Putem discuta dacă cupa  de silicon își atinge scopul,  însă aceasta este inofensivă, în timp ce mameloanele de silicon nu sunt.

Mameloanele de silicon sunt mameloane flexibile artificiale care se pun peste mamelonul și areola mamei. În zilele noastre acestea sunt făcute din silicon și pot avea diferite diametre si mărimi. În general, se recomandă pentru utilizare în următoarele situații:

  1. Bebelușul nu prinde sânul
  2. Mama are răgade
  3. Bebelușul este născut prematur
  4. Bebelușul trebuie să învețe să sugă

Mameloanele de silicon nu reprezintă de fapt soluția la aceste probleme. Acestea doar oferă impresia că problemele au fost rezolvate, când de fapt realitatea este alta. Iluzia că alăptarea merge bine determină mama să nu ceară ajutor cât mai devreme și odată cu trecerea timpului, duc la agravarea problemelor. Să analizăm  cu atenție aceste probleme.

  1. Bebelușul nu prinde sânul

Mamelonul de silicon nu este soluția. De fapt, un bebeluș care suge printr-un mamelon de silicon nu este atașat la sân, ci este atașat la mamelonul de silicon. Are acest aspect vreo importanță? Da, deoarece o atașare defectuoasă este o atașare defectuoasă, iar un bebeluș atașat la un mamelon de silicon prezintă în cel mai bun caz o atașare defectuoasă. Acest lucru  înseamnă că bebelușul depinde de reflexul de ejecție al mamei (reflexul de letdown) pentru a primi lapte. Dacă producția de lapte a mamei este abundentă, atunci bebelușul ar putea să ia bine în greutate. Chiar și așa, credem că folosirea mameloanelor de silicon este problematică (vezi mai jos).

Multe mame au o producție de lapte bună, dar nu una care ar putea fi considerată abundentă. În acest caz, dacă mama folosește mameloane de silicon este foarte posibil ca bebelușul să nu ia bine în greutate..Mai mult, cum am menționat anterior, atunci când un bebeluș suge printr-o protecție de silicon, producția de lapte poate chiar să scadă. (vezi  incetinirea-ritmului-de-crestere-in-greutate-a-bebelusilor-alaptati ). În cazuri foarte nefericite, dacă producția de lapte scade, devine din ce în ce mai greu ca bebelușul să accepte sânul fără mamelonul de silicon.

Chiar și atunci când se poate găsi o justificare pentru folosirea mameloanelor de silicon, utilizarea acestora înainte ca „laptele să vină”, nu este în opinia noastră cea mai bună soluție. Foarte mulți bebeluși care nu se atașează corect în primele zile, se vor atașa fără nicio problemă când „laptele vine”, mai ales dacă mama primește ajutorul necesar. Dacă mama consideră că prin utilizarea mameloanelor de silicon a rezolvat problema atașării, ea poate primi ajutorul necesar doar atunci când este prea târziu.

Din sutele de e-mailuri pe care le-am putea adăuga, aveți aici un exemplu pe această temă (informațiile de contact au fost șterse):

„Bebelușul meu s-a născut pe data de xxx cu o greutate de 2,5 kg. Am început să folosesc mameloane de silicon când bebelușul avea câteva zile pentru că acesta nu se atașa la sân; totul părea să meargă bine până la aproximativ 3 săptămâni de viață ale bebelușului când am observat că acesta nu sugea bine și până la controlul de o lună a luat foarte puțin în greutate”.

Și ce se poate face acum? După o lună de alăptat cu mameloane de silicon poate fi foarte dificil să determini bebelușul să accepte sânul, mai ales dacă bebelușul a luat în greutate foarte puțin din cauza producției de lapte în scădere și nu a faptului că transferul de  lapte nu se realiza bine, consecință a utilizării mameloanelor de silicon (ambele variante sunt posibile). Mama ar fi putut fi sfătuită să suplimenteze. Mama a avut nevoie de foarte mult sprijin.

Considerăm că este mai bine ca o mamă să își exprime laptele și să îl ofere bebelușului cu ajutorul paharului (sau dacă este absolut necesar, cu biberonul) decât să folosească mameloane de silicon. Cel puțin exprimarea laptelui menține producția de lapte. Vezi When the Baby Does Not Yet LatchFinger & Cup Feeding și Exprimarea-laptelui-matern-dr-jack-newman/.

  1. Mama are ragade

Folosirea mameloanelor de silicon atunci când mama prezintă ragade duce la apariția acelorași probleme ca și în cazul bebelușului care nu acceptă sânul. Producția de lapte poate scădea și bebelușul poate refuza sânul. Mai mult, mameloanele de silicon nu sunt o modalitate bună  pentru tratarea ragadelor, de multe ori acestea agravând rănile și provocând mai multe traume. Într-adevăr, am auzit de la unele mame că utilizarea mameloanelor de silicon le-a ajutat să treacă peste durere și au reușit să determine bebelușul să accepte sânul din nou fără dureri; însă acest lucru nu se întâmplă totdeauna și există alte modalități de a trata ragadele (prevenția fiind cea mai bună metodă). Vezi When Latching, Sore NipplesThe All Purpose Nipple OintmentCandida Protocol precum și videoclipurile.

  1. Bebelușul s-a născut prematur

Dacă bebelușului nu i se interzice să înceapă alăptarea la 34 de săptămâni (așa cum este cazul în cele mai multe unități de îngrijire specială sau unități de terapie intensivă neonatală în America de Nord și Europa de Vest), dacă mama este ajutată cu atașarea și i se arată cum poate observa dacă bebelușul primește lapte, atunci utilizarea mameloanelor de silicon  pentru bebelușii prematuri nu va fi necesară în aproape toate cazurile.. Vezi Premature Baby.

  1. Bebelușul trebuie să învețe să sugă

Bebelușul învață să sugă și suge corect prin alăptare. Dacă bebelușul „suge mai bine” cu mamelonul de silicon este din cauză că acesta nu este atașat la sân. Un bebeluș atașat la sân și care primește lapte suge foarte bine. Utilizarea mameloanelor de silicon nu vor face ca un bebeluș să învețe să sugă corect dacă acesta nu este atașat corect la sân.
Întrebări? Întâi caută pe site-ul  nbci.ca sau drjacknewman.com. Dacă nu găsești acolo informația de care ai nevoie, du-te la “Contact Us” și trimite informația prin mail. Informații se găsesc și in Ghidul pentru alăptare – Jack Newman  și/sau pe DVD-ul Ghid Vizual de Alăptare de Dr. Jack Newman ; și/sau Cartea Atașării și alte Chei pentru Succes în Alăptare; și/sau “L-eat Latch and Tranfer Tool”, și/sau Plan de Bătălie pentru protejarea și sprijinirea Alăptării în Primele 24 de Ore de Viață și După.

Traducere: Dana Costache

Prelucrare,editare foto şi articol : Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.