Alternative la biberon . Alternative la SNS

Când SNS-ul nu funcționează

Sistemul suplimentar de nutriție ( SNS) sau Lact-Aidul are beneficii extraordinare pe care multe dintre noi le cunoastem deja. Cu ajutorul SNS-ului se poate elimina gradual laptele praf astfel încât mama să ajungă la alăptare exclusivă, cu ajutorul SNS-ului se poate învața un bebeluș să sugă la sân, poate fi folosit de către mame care au hipoplazie mamară sau au avut intervenții chirurgicale la nivelul sânilor ce au afectat lactația, cu ajutorul SNS-ului se poate salva alăptarea în cazul unui bebeluș cu frenuri restrictive, cu ajutorul SNS-ului se poate alăpta un bebeluș prematur, sau unul adoptat, sau gemeni, sau poate fi salvat un sân angorjat. Și lista de avantaje poate continua…

De ce e importanta utilizarea SNS-ului ? Pentru ca alăptarea e mai mult decat lapte. E mai mult decat o simplă livrare de nutrienți. A fi la sânul mamei…nu se compară cu nimic…acolo se întamplă minuni. Acolo se revarsă dragoste.
Așa cum spune dr.Jack Newman :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=759314290886286&id=138141916336863

Cum se face un SNS :
https://youtu.be/rWsZIxdUZoE
Mai găsiți informații şi aici și aici

Şi pe grupul de facebook dedicat, SNS Moms Romania.

Cu toate acestea, există 2 mari probleme cu care ne confruntăm când vine vorba de SNS.

1. Reticența cu privire la utilizarea SNS

De multe ori când se prezintă această metodă de alimentație a unui bebeluş, apar reticențe şi atitudini sceptice.

Dar haideți să vedem câte metode de hrănire a unui bebeluş sunt:
– la sân ( standardul de aur). Aici de fapt ştim că sânul, alăptarea e mai mult decat hrănire, dar se întelege ideea )
– cu biberon
– cu seringa
– cu lingurița
– cu cana
– cu degetul
– prin sonda nazogastrică
– prin perfuzie
– recipiente speciale precum haberman feeder pentru bebeluşi cu anomalii orofaciale, despicături de palat, buză, etc.

Sunt deci multe metode. Se alege metoda în funcție de context şi cât mai apropiată de sân posibilă.
Aşadar, dacă întelegem că un SNS înseamnă o sondă ataşată sânului pentru ca bebe să fie doar la sân, să crească lactația, să se elimine laptele praf, să poată alăpta şi mamele adoptive, şi cele care au avut diverse intervenții chirurgicale, rezultă că e de fapt una dintre cele mai bune metode de utilizat şi de recomandat
( Acolo unde sunt dificultăți în utilizare se poate lucra şi se pot adapta soluțiile, dar despre reticența utilizării e vorba în post ).

Am convingerea că odată înțeleasă importanța alăptării şi a conceptului SNS-ului, încurajarea şi deschiderea spre utilizare va creşte.

2. Nu funcționează

Sunt situații în care alăptarea cu SNS-ul este dificilă şi uneori nu funcționează.
Mai întâi, trebuie găsită cauza sau găsite cauzele pentru care poate nu funcționează. Dau câteva exemple:

1. SNS-ul e cel de la Medela, mai complicat de ansamblat.

supplement_nursing_system

sns-supplementary-nursin-system-baby-breastfeeding

A se vedea aici în materialul video:
https://youtu.be/Cm9wbLTNRcs

2. Sonda de gavaj nu are dimensiunea potrivită ( fie vine prea încet laptele- flux lent 4FR, fie îl înneacă – flux puternic 6FR). Sau trebuie schimbată dimensiunea odată cu trecerea timpului. Sau dacă dintr-o dată nu mai merge, poate vârful sondei s-a întărit şi trebuie schimbată sonda cu alta.

3. Timpul introducerii sondei nu e cel potrivit.

La unii bebeluşi trebuie pus SNS-ul de la început, la altii după ce au supt mai întai la sân, depinde foarte mult de situația particulară în care ne aflăm.
Sau sunt situații în care trebuie mai întâi aplicată metoda SNS+ deget + antrenarea suptului ca să ajungă bebe abia dupa aceea la sân.

4. Locul de inserție nu e unul potrivit.
Sunt unii bebeluşi la care inserarea în colțul gurii ( la comisura) nu funcționează. Fie bebeluşii nu fixează sonda cum trebuie cu limba pentru că au fren lingual restrictiv, fie au sensibilitate ridicată/aversiune orală şi cum simt ceva altceva decât sânul/biberonul scot afară, fie au alte disfuncții de supt. Ca soluții în aceste cazuri: sonda se plasează între comisura şi mijlocul buzei superioare sau se aplică terapie orală pentru desensibilizarea cavitatii bucale, a boltei palatine şi pentru remedierea disfuncțiilor de supt.

5. Locul SNS-ului home-made nu e potrivit.
În mod normal SNS-ul trebuie să stea mai jos decat capul bebeluşului. Ne referim la cel confecționat acasă, nu la cel de la Medela. Dar sunt situații in care trebuie ținut mai întâi sus ( tip perfuzie) să vină laptele repede şi apoi după ce a început suptul activ se mută recipientul mai jos (nu e normal însă să stea pe toată durata sesiunii de alăptat ca perfuzia). Sau sunt situații în care poate fi plasat în buzunarul unui sfetăr al mamei, sau în bustieră, în timp ce mama mişcă/leagană bebele pentru că altfel nu ar sta bebeluşul la sân.

6. Biberonul nu e potrivit.
Sunt situații în care funcționează sistemul dacă în loc de biberon, cuplăm sonda la o seringă. Seringa se testează, poate fi utilizată după caz, una de 10ml sau şi de 50ml cu condiția ca pistonul să meargă uşor.
7. Locul de alăptat nu e unul potrivit.
Sunt situații în care bebele nu e în brațele mamei care stă aşezată pe pat/scaun ci e în sistemul de purtat ca să poată accepta sânul şi acolo se fixează SNS-ul.

Şi pot fi mai multe din aceste cauze asociate.
Cu alte cuvinte nu abandonați imediat metoda doar pentru că aparent nu funcționează. Dacă nu vă descurcați, cereți neapărat ajutor consultantului în alăptare să vină la fața locului.

Când chiar şi aşa nu funcționează, lăsați SNS-ul pentru moment, şi încercați metodele alternative la SNS şi desigur alternative şi la biberon. Aceste metode se pot folosi şi până faceți rost de SNS. Nu aşteptați folosind biberonul, cu cât se aplică mai repede o metodă prietenoasă cu alăptarea, cu atât mai bine.
1. Hrănirea cu lingurița gradată. Sau lingurița simplă.

9

2. Hrănirea cu degetul

a) Hrânirea cu seringa + deget.
Există seringi de mai multe feluri.

hranire cu seringa

280942

suspenziya-nurofen-dlya-detej-instrukciya-po-primeneniyu-2

suspenziya-nurofen-dlya-detej-instrukciya-po-primeneniyu-26

b) Hrănirea cu SNS + deget.
Sau o combinație : sondă conectată la seringă şi deget.

what-is-finger-feeding-w

https://youtu.be/exb9xkLvlpc

https://youtu.be/RRFgA_uHW1g
Şi aici există tips and tricks.

3. Hrănirea cu cănuța.
Există mai multe tipuri de căni.
Există cană tip shot, cană cu bordură, cana cu unghi de inclinație. La categoria căni înclinate intră Doidy Cup, Nifty Cup, Rosseman Cup.

Câteva exemple aici:
https://youtu.be/4ZCm_MhP39M

https://youtu.be/pvpMPBRLeN4

21pC5MleOuL._AC_UL115_

https://www.amazon.com/Bickiepegs-Doidy-Cup-Bl…/…/B0012AUR32

Nifty Cup e un concept relativ recent, creat de cei de la PATH, Dr. Cunningham de la Craniofacial Center al Seattle Children’s Hospital, si Dr. Christy McKinney, a clinical assistant professor la University of Washington (UW) School of Dentistry.

NIFTY-cub-in-shop-810x560

Nifty-08161.gif

http://blog.path.org/…/nifty-cup-breastfeeding-milk-newbor…/

2

4. Hrănirea cu Medela SoftCup
E un biberon care în loc de tetina are lingurița de silicon.

medela-feeding-softcup-advanced-cup-feeder-for-professionals

http://www.medelabreastfeedingus.com/products/84/softfeeder

https://youtu.be/Cm9wbLTNRcs

Se aplica metodele în funcție de context.
Unele nu merg la un bebe de 4 luni, de exemplu. Lingurița şi seringa se pretează mai bine în perioada de nou-născut. SoftCup-ul merge şi la 3 luni. Sunt cazuri în care şi la 4 luni merge lingurița. Unele sunt consumatoare de timp iar bebeluşul ajunge să se agite foarte tare dacă ii e foame. Pur şi simplu cheia e adaptarea în funcție de copil şi în funcție de persoana care se ocupă de hrănirea bebeluşului cu aceste metode alternative.

Ca principii generale la utilizarea acestor metode:

Poziția bebeluşului : cu capul mai sus decat trunchiul. Poate fi în brațe, sau pe genunchii noştri ridicați (noi stând pe o canapea confortabilă/pat cu spătar) sau pe pat cu căpşorul pe o perna înclinată ( cum sunt cele antireflux ca idee). În sistemul de purtat e poziția pe verticală, desigur.

Angajarea bebelui la supt : dacă plânge s-ar putea să nu se poată angaja la supt. Trebuie calmat mai întâi.
Apoi, degetul pătrunde uşor în guriță, se plimbă degetul pe gingie dacă trebuie şi ajunge încet în cerul gurii. Bolta palatină dacă e stimulată astfel de buricul degetului va ajuta bebele să înceapă să sugă. Urmăriți dacă apar reacții de greața/vomă. Dacă da, bolta trebuie desensibilizată prin exerciții.

Dacă nu începe să sugă, limba nu se mulează pe deget, atunci ajută închiderea guriței prin stimularea bărbiei. Astfel încât bebele să simtă degetul bine cuprins între limbă şi cerul gurii.
Alteori ajută orientarea poziției căpşorului spre o parte. Alteori câteva picături de lapte pe deget activează reflexul de supt.

Mai sunt tips & tricks. Cereți ajutor consilierului să descoperiți ce funcționează în cazul bebeluşului vostru.

Ce facem dacă niciuna din acestea nu merge ?
Încercăm să aplicam cât de mult se poate un management corect al alăptării cu o creştere cât mai rapidă a lactației astfel încât biberonul să fie utilizat cât mai puțin, frenotomie dacă e cazul, terapie orală dacă e cazul, etc. Iar când biberonul este utilizat să fie aplicată metoda „hrănirea cu pauze” pentru a simula măcar pauza între fluxurile de la sân.

( Aici <= click mai multe informații despre hrănirea cu pauze )

Sau mai întâi oferiți biberonul până se calmează puțin foamea bebeluşului şi apoi sânul.
Şi cereți ajutor consilierului şi pentru aplicarea corectă a lor.

Ce este foarte important: metodele nu ar trebui să producă mai multă frustrare şi trebuie să fie aplicate blând şi cu răbdare față de bebeluş. Perseverența aduce roade.

Text: Adina Brănici

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.