ALĂPTAREA în raport cu SOMNUL bebelușului

 

După ce în articolele anterioare, am discutat despre alăptarea și managementul schimbatului scutecului
despre ce înseamnă de fapt alăptarea la cerere
acum adresăm problema somnului bebelușului în raport cu alăptarea.

Pentru multe proaspete mame, durata somnului bebelușului după ce a fost alăptat se traduce în : s-a săturat sau nu s-a săturat bebelușul. Cu alte cuvinte durata somnului reprezintă un indicator dacă s-a săturat sau nu bebele la sân. Și există împământenită concepția că după ce e alăptat, un nou-născut trebuie să doarmă 3 ore, acesta este semnul că este sătul, altfel nu este, și motivele pentru care nu s-a săturat sunt toate din gama : “nu aveți lapte suficient”, “laptele dvs nu este suficient de gras”, “nu e bun laptele dvs”, “trebuie să așteptați timp de 2-3 ore să se facă lapte în sani, altfel nu se satură”etc.

Le luăm pe rând.

Avem astfel două situații posibile în legatură cu somnul și alăptarea :

I. Bebele s-a săturat.
II. Bebele nu s-a săturat.

I. Cum ştim că s-a săturat ?

Doar somnul luat individual nu este un factor obiectiv. Faptul că nou-născutul doarme 3 ore sau 5 ore, luat ca și informație singulară nu înseamnă nimic, nici că s-a săturat, nici că nu s-a săturat.
Ce mai trebuie să luăm în considerare ?

a)Dacă atașarea este corectă,
și b) dacă bebe suge activ ( = se aud frecvent înghițituri în timp ce suge și marea majoritate a timpului cât stă la sân bebele înghite)
și c) dacă are 5-6 scutece ude/24 ore cu o cantitate comparabilă cu 3 linguri de apă, culoare transparentă/ușor gălbuie
și d) dacă are 3-4 scaune/24 ore de dimensiunea unei nuci mici (sau dimensiunea semnului OK, sau cât cupa unei linguri), culoare muștar deschis, cu bobițe albe,
și e) nu adoarme repede la sân din cauza fluxului scăzut,
și f) are o curbă ascendentă a greutății, crește și în lungime și per ansamblu se dezvoltă armonios,

atunci

NU CONTEAZĂ CÂT DE REPEDE S-A TREZIT BEBELE! Poate să se trezească după 5 min, la fel de bine după 30 de min, la fel de bine după 1 oră. Standardul de fix 3 ore, e un standard fals, este o concepție translatată de la alimentația artificială, cu lapte praf. Nu se aplică în alăptarea exclusivă.
Cu alte cuvinte, aceștia sunt indicatorii că bebelușul se hrănește suficient de la sân, nu somnul de x ore!

Vlad Anamaria Adelina

Atunci DE CE se trezește bebelușul?

1. A fost lăsat jos din brațe imediat cum a adormit.
Noi, proaspetele mame de abia așteptăm să dăm o fugă la toaletă, să înfulecăm ceva mâncare, sau pur și simplu avem nevoie de un pic de timp, și ne lăsăm bebelușii din brațe prea repede. Adică în faza de somn REM, în care sunt semi-adormiți. Cum i-am pus în pătuț, cum s-au trezit.
Bebelușii au nevoie de noi, să ne simtă aproape, în această nouă lume în care tocmai au intrat. Au nevoie să se simtă în siguranță, au nevoie să se simtă în confort. Ideal ar fi să le împlinim din belșug această nevoie, citiți mai multe aici : https://alapteaza.wordpress.com/…/contactul-piele-pe-piele…/

Dincolo de acest aspect, ca să nu se trezească imediat și să apucăm să ne reîncărcăm bateriile, soluția este să urmărim ca bebelușul să intre în somnul profund. Durează uneori mai mult de 10 min, depinde de la bebeluș la bebeluș. Cum stim că a intrat bebele în somn profund ? Facem testul “aripii de pui” – urmărim ca mânuțele să îi fie moi pe lângă corp.
Dacă bebele s-a trezit imediat cum l-am pus pe pat/în pătuț, are nevoie din nou de sân, dar nu pentru ca nu s-a săturat, ci pentru că mecanismul natural de inducere sau continuare a somnului este prin sân. Așa că îl punem din nou la sân, și îl ajutăm să înghită bine și nu îl lăsăm din brațe până nu a intrat în somnul profund.

2. Puseul de creştere
Este o perioadă de creștere accelerată în care ceva se schimbă față de tiparul de dinainte: se trezește mai des, cere mai mult la sân. Nu este vorba că nu se mai satură, lactația este suficientă, deja bine instalată, însa bebele acum, dintr-o data, vrea mai mult.
Despre puseuri, mai multe aici 

3. Nevoia de anticorpi.
Bebelușul a intrat recent în contact cu un agent patogen (bacterie, virus, etc) și are nevoie să fie mai mult și mai des la sân, pentru ca noi, mamele, să ii producem anticorpii de care are nevoie. Acești agenți patogeni sunt microorganisme, nu se văd cu ochiul liber, noi nu știm când a intrat în contact cu unul, pentru că nu îi vedem. Însă bebele știe, organismul lui îi simte și transmite asta, exact prin cerere frecventă la sân. Follow the lead și bebelușul va fi protejat!
http://kellymom.com/…/bf-…/how_breastmilk_protects_newborns/
http://kellymom.com/nutrition/milk/immunefactors/
Citiți și acest articol, este absolut uimitor și revelator : http://nativemothering.com/…/an-explanation-of-the-enterom…/

4. Nevoia de nutrienți pentru dezvoltare cognitivă, în mod special pe timp de noapte.
Citiți mai multe aici  https://breastfeedchicago.org/2013/05/24/5-cool-things-no-one-ever-told-you-about-nighttime-breastfeeding/
Nu oferim ceai sau lapte praf pe timp de noapte. Este o interpretare greșită ca bebelușul nu s-a săturat la sân și are nevoie de completare cu alte lichide.

5. Nevoia de hidratare (mai ales bebelușii născuti pe timp de vara).
Le oferim sânul cât de des il cer.

6. Nevoia de alin, confort și mângâiere, anestezic natural în eruptii dentare, gestionarea unor situații noi, pe măsură ce cresc și încep să exploreze lumea. Le oferim sânul, pentru că aceast înseamnă baza și temelia pentru bebeluși.

7. Tranzit.
Bebelușul s-a trezit din cauza unor gaze sau pentru că urmează să elimine un scaun. Și nu e pentru că nu s-a săturat. Îl ajută atunci din nou sânul, laptele proaspăt ingerat, să elimine mai repede.

8. Informații generale, fundamentale despre care este normalul în somnul bebelușilor (cât “trebuie să doarmă” un bebeluș, “programe de somn ”, “când începe să doarmă o noapte întreagă”, tiparele și ciclurile/stadiile de somn ale bebelușilor, imperativele biologice în somnul bebelușilor găsiți mai multe informații în cartea dr.Newman în capitolul “Despre Somn”,
https://alapteaza.wordpress.com/…/8-lucruri-pe-care-orice-…/ , http://www.naturalchild.org/james_mckenna/rethinking.htmlhttp://neuroanthropology.net/…/cosleeping-and-biological-i…/http://aeon.co/…/why-broken-sleep-is-a-golden-time-for-cre…/http://www.polyphasicsociety.com/…/overvie…/segmented-sleep/, etc.

9. Nu așteptăm să treacă 2-3 ore ca să “facem lapte”, ca sânii să se “simtă plini”, că altfel bebele nu se satură. Din contra, dacă procedăm așa, în scurta vreme, nu mai facem lapte. Cu cât alăptăm mai des, cu atât producem mai mult lapte. Citiți aici ecuațiile alăptării

II. Când faptul că bebele s-a trezit după 5 min sau 10 min sau din oră în oră, e semn că NU S-A SATURAT ?

1. Când nu sunt respectate condițiile de la punctul 1, bebelușul nu este atașat bine, nu înghite preponderent, el mai mult molfaie când e la sân și adoarme repede pentru că fluxul e scăzut.
Poate fi somnolent mai ales pe fond icteric, iar în prima luna de viața trebuie trezit bebelușul pentru a fi hrânit, dacă nu cere singur. Faptul ca uneori doarme 5 ore, în contextul în care condițiile de la punctul 1 nu sunt respectate, e mai degrabă semn că ceva nu e în regulă, și trebuie imediat remediat. În cazul acesta nu doarme pentru că e sătul!

2. În situația unor frenuri restrictive. Alăptarea nu se desfășoară în condiții optime, datorită restrictivităților, nu se poate face transfer eficient de lapte și bebelușul pare mereu nesătul. Cerem verificarea frenurilor să eliminăm suspiciunea și cauza, după caz.

3. În situația în care ne dorim să alăptăm exclusiv, dar bebele primește lapte praf mai mult de 30 ml/24 ore și vrem să il scoatem brusc, fără a urma pasii progresivi de creștere a lactației.

4. În situația unor cauze medicale particulare de lactație insuficientă
https://alapteaza.wordpress.com/…/cauze-medicale-reale-de-…/
Discutăm situația cu un consultant/consilier în alăptare pentru găsirea unor soluții potrivite în cazul nostru.

5. Alte probleme medicale ale bebelușului (reflux gastro-esofagian, infecții, alergii, etc).
Se necesită consult medical pediatric, consult de specialitate și evaluarea în întregime a alăptării de consultant/consilier în alăptare.

 

Text: Adina Brănici – Consilier în alăptare

Prelucrare,editare foto şi articol : Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.