Mă întorc la muncă

Există alăptare după întoarcerea la muncă?

20180608_222535.jpg

„Mă întorc în curând la muncă. Trebuie să opresc alăptarea? Trebuie să învăț bebeluşul să bea lapte din biberon? Trebuie să îl obişnuiesc să adoarmă altfel decât la sân?”

Un singur răspuns există aici:

„Nu. Nu. Nu. Nici vorbă.”

Ba mai mult, NU se recomandă înțărcarea în acest caz, deoarece puiului i-ar fi extrem de greu să treacă prin mai multe schimbări majore odată. Sânul îl va ajuta să treacă mult mai uşor peste această încercare, vă asigur.

Pentru mămicile care îşi fac mii de griji pentru când se vor întoarce la muncă:

Nu vă mai faceți!!!

Au fost muuulte postări pe tema aceasta pe grupul nostru de facebook. Şi toate mămicile povestesc mereu acelaşi lucru: copilaşii se adaptează mult mai bine decât ne aşteptăm noi.

3 mari dileme:

1. Ce va mânca bebe şi cum?
2. Cum va adormi în lipsa mea?
3. Ce fac cu sânii?

Să le luăm pe rând…

1. Ce va mânca bebe şi cum?

Depinde. De mai mulți factori. Vârsta fiind unul determinant. Dacă bebe e mai mic de 6 luni, va bea lapte (matern, ideal ar fi, desigur) şi atât. Faptul că mama se întoarce la muncă nu este un motiv să se înceapă diversificarea prematur, mai ales dacă bebe nu dă semne că ar fi pregatit.
Dacă e deja diversificat, va bea lapte şi va mânca şi solide.
Dacă are mai mult de 1 anişor, teoretic nu mai este nevoie de lapte în absența mamei, în practica, însă, depinde (de vârsta, de persoana cu care rămâne, dacă merge la creşă sau nu, dacă mănâncă bine solide sau nu, de recipientul oferit, de mulți factori, cu alte cuvinte).

Eu personal am lăsat lapte matern până în jurul vărstei de 18 luni. De ce? Simplu. Pentru că bea până la ultima picatură. Am făcut după cum m-a sfătuit draga de Adina Brănici ( consilier în lactație ) : l-am ascultat pe Luca. Singur şi-a diminuat aportul de lapte, în timp, atât de natural încât nici nu am simțit (desigur, a continuat să fie alăptat, aici vorbim de aportul de lapte în absența mea).

Recipientul oferit este iarăşi important. Biberonul nu este necesar, dragi mămici. Ba mai mult, vă rog nu vă culcați pe o ureche, el poate face mult rău. La orice vârstă.

Luca a băut lapte din păharel de țuică (shot) înca de la 6 luni. În doar câteva zile a învățat să bea perfect, fără să verse vreo picătură (cu ajutor, desigur, la vârsta asta). La 1 an ne uimea pe toți cu îndemânarea sa, bea apă din sticla de 2 litri!

Nu trebuie să ne subestimăm copilaşii, trebuie doar să îi lăsăm să exerseze. Vă promit că ne vor surprinde.

Aici găsiți mai multe informații despre Alternativele la biberon

Din experiența mea (şi a multor altor mămici, care ne scriu zilnic, la capătul puterilor, necăjite că bebe refuză sânul) vă pot spune că

Tetinele, nu sunt bune !

Aici, găsiți informații despre confuzia tetină-sân (sau confuzia mamelonului):

http://alapteaza.ro/copilul-2/alaptare-confuzia-mamelonului/

Aici, despre efectele suzetei:

https://www.google.ro/amp/s/alapteaza.wordpress.com/2017/09/29/povestea-suzetei/amp/

https://www.google.be/amp/s/alapteaza.wordpress.com/2014/02/23/o-perspectiva-asupra-suzetei/amp/

https://alapteaza.wordpress.com/2014/12/15/nu-suntem-suzete-umane/

2. Cum va adormi?

La sân, ca şi până atunci, dacă mama e acasă. Cum e şi normal. Şi natural. Nicăieri nu-i mai bine, mai uşor, mai rapid. În absența mamei, bebe va adormi în muuulte alte feluri, în funcție de persoana cu care rămâne. Nu trebuie pregătit dinainte, nu trebuie „antrenat”. Pentru că nu va înțelege de ce uneori mami îi dă țiți ca să adoarmă şi alteori nu. El asociază prezența mamei cu sânul. Punct. Dacă mama nu e, logic că nici țiți nu e. Şi înțelege, credeți-mă că înțelege. Provocarea va fi să pregătiți persoana cu care rămâne. Trebuie doar să se înarmeze cu multă răbdare. Îşi va crea propria legatură cu bebe, vor fi prieteni, complici, nap budies, you name it. 🙂

Aici ar fi foarte important de adăugat că în loc să vă chinuiți inutil antrenând bebeluşul să adoarmă altfel, mai bine investiți timp (şi drag) în pregătirea afectivă. Vorbiți-i mult despre plecarea voastră, asigurați-l că vă veți întoarce mereu, no matter what. Şi nu plecați niciodată pe furiş. Explicați, explicați, explicați. Spuneți-i mereu adevărul. Nu numai că va înțelege, dar va căpăta şi încredere. O încredere pe care nimeni şi nimic nu o va putea înăbuşi.

Luca adormea cu bunica şi cu tati în fel şi chip: legănat, plimbat, pe pernă, în brațele lor, pe picioare, cu cântecele, etc. Asta când era mititel. Acum pune capul pe ei (sau uneori direct pe pernă!) şi se culcă. Whaaat? Da, pare SF, ştiu. Am zis deja cum adoarme cu mine? În continuare la sân. Şi nu i-aş cere vreodată să adoarmă altfel. Fiecare cu darul său. Eu nu-mi dau asul din mânecă pt nimic în lume! 😉

3. Ce fac cu sânii?

Dacă bebe e mai mic de 6 luni, pompat, pompat, pompat. Des. La 3 ore, fără excepție. Altfel vă va fi foarte greu (să nu zic imposibil) să mențineți lactația şi alăptarea exclusivă.

Dacă bebe are 6-12 luni, iarăşi pompat. Dacă programul de muncă vă permite, ideal ar fi la 3-4 ore. Pe măsură ce copilaşul înaintează în vârstă, puteți diminua numărul de pompări şi implicit cantitatea de lapte lăsată, dar trebuie văzut de la caz la caz, după cum spuneam mai sus.

Dacă bebe are mai mult de 1 an şi nu mai doriți să îi lăsați lapte matern în absența voastră, sânii trebuiesc doar detensionați în prima fază (câteva zile, maxim săptămâni, depinde de la mamă la mamă). Îşi vor regla producția în funcție de cererea copilaşului, dacă nu interveniți cu pompat suplimentar pe lângă ce suge cel mic. Este foarte important de menționat că laptele nu dispare nicăieri, atâta vreme cât copilaşul are în continuare câteva sesiuni bune de supt (activ!), din care măcar una în timpul nopții.

Legat de pompare, sunt anumite trucuri pentru a scoate mai mult lapte din sâni. Comprese calde pe sâni, apoi exprimat (muls) cu pompa (ideală ar fi una electrică dublă, pentru a putea pompa ambii sâni în acelaşi timp şi a economisi muuult timp) sau cu mâna. Se pot face sesiuni de power pumping ( <= click )

Se pot face multe.
Personal am folosit cu succes pompa electrică Medela Symphony (dublă), pe care o recomand mai departe cu căldură. Mi-a fost prieten de nădejde timp de 1 an de zile.

De precizat că pomparea (la fel ca şi alăptarea) nu trebuie să doară absolut deloc. DELOC. Dacă se întâmplă, ceva nu e bine. Ori viteza de extracție nu e adaptată (nu trebuie să fie la maxim, nu aşa veți scoate mai mult lapte), ori dimensiunea cupei nu este potrivită sânului dumneavoastră. Pentru a evita sensibilizarea sânilor, puteți folosi lanolină înainte de pompat.

Aici, tehnica exprimării laptelul matern cu mâna:

http://www.medelabreastfeedingus.com/tips-and-solutions/130/how-to-manually-express-breastmilk–the-marmet-technique

Aici, despre stocarea laptelui matern:

http://www.inbratelamami.ro/2014/09/cum-stocam-laptele-matern-congelare.html

Mămici dragi, este foarte probabil ca cel mic să sugă foarte des imediat dupa revenirea la muncă. Again, nu vă panicați, nu dispare laptele! Ci DORUL îsi spune cuvântul. Este foarte simplu. Puiuțului îi este dor de mămica lui (şi de tzatzica lui ) şi nu v-ar mai da drumul vreodată de lângă el! ❤️

Semnat, o mamă care s-a întors la muncă atunci cănd bebe avea doar 6 luni şi jumătate şi încă îl alăptează la 2 ani şi jumătate.

Text : Laura Şerban

Editare foto : Dinu Diana

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.