Greva suptului la bebeluș

Greva suptului la bebeluș

(Articolul original in limba engleza: http://www.drmomma.org/2010/09/is-your-baby-on-nursing-strike.html?m=1)

Bebelușii sunt notorii in a păcăli mamele sa creadă ca se înțarcă. Începând de la 3-5 luni sau mai târziu, unii bebeluși refuza dintr-o data să sugă. Aceste perioade sunt cunoscute sub denumirea de „greva suptului”. Momentele în care bebelușii nu mai sug pentru câteva zile pot fi cauzate de mai mulți factori, toți temporari si surmontabili:

  • o răceală sau nasul înfundat, care inhiba respirația in timpul suptului
  • otita, care cauzează presiune sau durere în timp ce bebelușul suge și înghite
  • disconfort de la ieșirea dinților, herpes, sau o infecție (candida)
  • febră sau un val de căldura care face apropierea corp la corp mai puțin atrăgătoare
  • teama că mama va țipa cum a țipat ultima dată când bebe și-a testat noii dinți
  • preferă biberonul (daca biberonul este oferit foarte des, poate sa-l prefere în loc de sân pentru că din tetină curge mult mai ușor, unii bebeluși ajung la confuzia sân-tetina sau au o reacție la scăderea cantității de lapte cauzată de introducerea suplimentului cu biberonul)
  • folosirea în exces a suzetei, care îndeplinește unele nevoi de a suge, dar scade interesul bebelușului pentru sân
  • o întrerupere majora în rutină, de exemplu o mutare sau mama se întoarce la lucru
  • o separare pentru o perioadă lunga de mama, cum ar fi o călătorie de afaceri sau un sfârșit de săptămâna departe de bebeluș (pentru un bebeluș atașat, orice timp petrecut departe de el este o eternitate)
  • o scădere a producției de lapte a mamei, daca este foarte stresată, producția s-ar putea sa scadă (nota trad.: de la stres poate fi inhibat reflexul de ejectie al laptelui, acesta nu dispare, dar dureaza putin mai mult pana „coboara” laptele)
  • modificarea gustului laptelui de la sân, de la menstruație, mâncare iute sau nouă, vitamine, medicament sau o sarcina nouă
  • un deodorant nou, parfum, aplicat pe sân sau lângă sâni
  • ejecție puternică a laptelui – laptele vine prea repede pentru bebe, ceea ce poate să-l frustreze și să refuze să se mai atașeze
  • obiceiuri de supt proaste – pe la 4 luni, când bebelușul începe să realizeze ce se întâmplă în jurul lui când suge, poate începe să se foiască sau să se poziționeze/atașeze incorect la sân.
  • prea multe de făcut – lunile 6-9 sunt foarte ocupate pentru bebeluși, le este foarte ușor distrasă atenția și de multe ori doar sug puțin în loc sa stea la o masă întreagă
  • și, de multe ori, pentru nici un motiv!!!

În perioadele în care bebelușii trec printr-o greva a suptului mamele sunt foarte îngrijorate, se simt respinse și se panichează crezând ca bebelușii se înfometează. Este foarte ușor să tragi concluzia că, dacă bebelușul nu suge, înseamnă ca se înțarcă singur. Dar dacă refuzul de a suge este brusc, nu este un semn ca bebelușul este pregătit de înțărcare. Un bebeluș care vrea sa se înțarce o va face de cele mai multe ori gradual, poate dura și câteva săptămâni, luni sau chiar ani. Şi este puțin probabil ca un bebeluș sub un an (sau chiar 2 ani) sa se înțarce singur.

Dacă bebelușul face greva, acum este momentul să-ți reafirmi promisiunea/angajamentul alăptatului. Cu răbdare si suport, poți trece peste obstacol în 5 sau 6 zile:

  • oferă-i sânul des și mult contact piele pe piele. Poartă-l.
  • dacă suspectezi ca ejecția prea puternică este de vină ( bebelușul se arcuiește, se împinge sau se îneacă), mulge puțin lapte înainte de alăptat
  • mergi la o consultație la medic ca să fi sigura ca nu este nimic medical (cum ar fi otita sau candida) daca ai suspiciuni în acest sens.
  • mulge-te după programul de supt al bebelușului, asta va ajuta la prevenirea canalelor înfundate sau a mastitei, va preveni scăderea producției și va asigura laptele de care bebelușul va avea nevoie intre timp.
  • evită tentația de a suplimenta cu lapte praf (bebelușul nu se înfometează!) și hrănește-l oferindu-i laptele tău muls cu cănita, lingurița, seringa sau o pipeta […].
  • relaxează-te – asta te va ajuta sa-ți menții producția de lapte și să-l calmezi pe bebe.
  • incearcă sa alăptezi când bebelușul este adormit sau intr-un mediu fără distracții (o camera fără zgomot și in semiîntuneric); alăptează culcat.
  • încearcă poziții diferite de alăptat. Încearcă sa alăptezi intr-un balansoar sau din mers, pentru ca mișcarea calmează bebelușul.
  • vorbește cu un consultant in lactație sau contactează La Leche League pentru sfaturi si suport.

Tine minte ca relația voastră va evolua pe parcursului lunilor. Este natural ca bebelușii sa aibă perioade când mănâncă mai mult si perioade când mănâncă mai puțin, așa cum ni se întâmplă și nouă, adulților. Tiparul alăptatului se schimba pe măsură ce bebelușii trec prin diferite etape de dezvoltare (mai ții minte când bebelușul tău, care acum zâmbește, se agită și nu stă locului o clipă, de abia ținea un ochi deschis când era la sân?)

Alisa Ikeda este scriitoare, instructor certificat in masaj pentru bebelusi (CIIM), si mama a 3 copii, din Marin County, California.

Traducere in extras realizata de Maria-Cristina Humita

5 gânduri despre „Greva suptului la bebeluș

Adăugă-le pe ale tale

  1. Buna dimineata mamici!
    Puicuta mea Anastasia Ioana are 2 luni jumate si o alaptez la san. I-am mai dat pana joia trecuta ocazional seara completare lp pentru ca nu se satura de la san si plangea rau si nu mai vroia titi, de asemenea ii dau si ceai cu biberonul de la 10 zile la sfatul medicului. De joia trecuta am inceput sa nu prea mai am lapte adica sa nu mi se mai umple sanii intre mesele ei ca inainte dar nu stiu de ce ca beau 1.5 litri de ceai pentru lactatie, aproape 2 litri de apa si 1 bere fara alcool pe zi, in fiecare zi! Am inceput sa ma mulg dupa fiecare masa de a ei special ca sa cresc lactatia dar merge greu si ea nu mai vrea sa suga la titi, suge putin si nu mai vrea, tipa si plange de parca cine stie ce i- as face dar dc ii dau biberon vrea. Eu cred ca s-a obisnuit cu biberonul dar am observat ca dc ma mulg cu pompa manuala nu scot chiar tot laptele din san, lapte pe care ea l-ar papa dc ar suge titi!
    Va rog sa ma ajutati din experienta voastra, sunt disperata nu stiu ce sa mai fac si nu vreau sa pierd laptele!!!

    1. Bună,
      În primul rând scoate ceaiul din meniul bebelușului. Îi umpli stomacelul cu lichid fara nici o valoare nutritionala iar el va sări peste o masă sau va suge mai puțin, sabotandu-ti lactatia. Evită folosirea biberonului, la vârste așa mici creează confuzie și e posibil să îl prefere pentru fluxul constant. Daca chiar crezi ca e cazul sa ii dai lp încearcă cu siringa sau cu o linguriță, dar numai dupa ce ai pus bb la sân și din ce în ce mai puțin pana îl scoți de tot. Dupa 6 săptămâni se reglează lactatia in funcție de cerere, de aceea nu iti mai simți sânii plini, desi lm este. Petreceți mult timp dezbracati, piele pe piele câteva zile si cand se va liniști sa adoarmă ofera-i sânul. Fii pe fază și cand da semne sa se trezească și oferă-i sânul si noaptea cat mai des, cand se foieste, nu o lăsa să se trezească de tot. Pentru colici, bea tu ceaiuri, ține-o pe burtica ta, dar te rog nu îi mai da ei ceai. Caută pe youtube ” white noise” s-ar putea sa o liniștească.
      Nu ar trebui sa dureze mai mult de câteva zile situatia asta și oricât de greu ar fi, cu multă răbdare și fără biberon veti reusi sa treceți peste

      1. Buna Lore, se pare ca si Robin al meu trece printr-o greva a suptului. La el a inceput pe la 2 luni cand inca il alaptam cu mameloane din silicon. M-am gandit sa incerc fara, poate din cauza lor mi-a scazut lactatia si de aceea nu mai vrea sa suga. Fara aceste mameloane suge mai bine dar tot are momente cand plange si refuza sanul mai ales in timpul zilei. De teama ca nu mai am suficient lapte, am inchiriat din nou pompa electrica pe care am avut-o la inceput si am pompat seara iar lui i-am facut o sticluta cu lapte praf. Cu pompa nu am reusit sa scot decat 100 ml cu chiu cu vai, a doua seara 80, apoi 70 si am intrat in panica. Asa m-am hotarat sa-i dau de 3 ori sa suga si de 3 ori sa-i fac sticluta. Asta a functionat doar cateva zile. Mai nou cand vede ca il pun la san incepe sa planga isteric. Daca vorbesc cu pediatra s-ar putea sa-mi recomande sa-i dau lapte praf si asa mi-a spus ultima data ca „ar putea sa aiba un pic mai mult pe coaste” fapt ce m-a demoralizat foarte tare. El lua in greutate cam 120-170 g pe saptamana si mai rar 200-220 g. Ma bucur sa citesc ca exista o solutie, m-as bucura sa trecem de faza asta cu bine. Mi-e frica doar sa nu pierd laptele. Oare sa mai pompez dupa ce ii dau sa suga sa maresc lactatia?

  2. pai nu ii mai da completare, nu ii mai da ceai..normal ca iti scade lactatia daca nu pui fetita la san..las-o sa suga cat vrea, probabil va suge mai mult acum ca sa recupereze…incearca sa ii dai semi–adormita, noi am avut 3 luni de greva suptului in care numai semi-adormit a supt…citeste articolele de pe blog, despre reimprietenirea bebelusului cu sanul..citeste despre puseele de crestere, la 3 luni urmeaza un puseu mare de crestere si atunci se regleaza si lactatia..poate tie ti s-a reglat deja, de aia nu iti simti sanii asa plini.. un sns te-ar ajuta, sunt multe mamici ce au reintors bebele la san asa ca se poate..iti trebuie tie multa rabdare, va fi mai greu la inceput..faceti baie impreuna, stati piele pe piele cat mai mult, sa te simta, sa iti simta mirosul..poate ar mai fi de spus, poate iti vor mai raspunde si alte mamici..citeste articolele de pe blog pt ca sunt foarte bune!! tin pumnii sa reusiti! :*

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.