Alaptarea: mai mult decat hrana

10291224_10152437326478398_6255328724415659083_n

 

 

Alaptarea e mai mult decat hrana…
Ce intelegem noi cand spunem asta?

 

 

Hai sa vedem cum suna daca reformulam. Suna altfel cand spunem ca alaptarea nu e NUMAI hrana? Ca sanul nu e identic cu un biberon? Ca sanul nu doar livreaza lapte cum face un biberon cu lapte praf?

Ca alaptarea inseamna contributie la formarea sistemului imunitar al bebelusului?

Ca alaptarea inseamna o relatie de dragoste intre mama si bebelusul ei, „doua persoane care se iubesc mult” cum zice dr. 10408734_10152397944963329_8490907998763592295_nNewman?

Daca intelegem cu adevarat ca alaptarea e mai mult decat hrana, atunci iata cum se traduce un argumentul de genul:

„E ok sa intarci daca nu mai vrei sa alaptezi. Nu trebuie sa fie o corvoada pentru tine.”

= e ok sa nu mai vrei o relatie de iubire si afectiune intre bebelusul tau si tine. Nu trebuie ca dragostea pentru bebelusul tau sa fie o corvoada pentru tine. Nu trebuie ca mangaierea, alinul si confortul, siguranta pe care o oferi cand e bebelusul tau la san, sa fie o corvoada pentru tine.

= e ok sa nu mai vrei sa ii oferi anticorpi – celule vii, factori imunologici – bebelusului tau. Nu trebuie ca oferirea anticorpilor sa fie o corvoada pentru tine. Nu trebuie ca protejarea bebelusului de diverse boli sa fie o corvoada pentru tine.

Cum suna tradus asa?

Exact aceste doua aspecte sunt cele mai ignorate de rude, prieteni, chiar cadre medicale. Perceptia tuturor e ca nu-i nicio problema sa intarci brusc. Niciuna. La o adica inlocuiesti un lapte cu alt lapte si un san cu un biberon. Corect? Gresit… nici macar la nivel de lapte nu exista termeni reali de comparatie intre laptele matern si altul. Niciun alt lapte formula nu e viu ca laptele matern.

10338321_705368052852861_9122140249852342321_nApoi este ignorat bebelusul/copilul. Nu conteaza ca el tanjeste dupa alaptare, nu conteaza ca el sufera si plange dupa san, pentru exact aceste trei mari functii fundamentale pe care le indeplineste alaptarea. Azi primeste san, maine gata, nu mai primeste, s-a incheiat totul.

Nu, conteaza ca adultul nu mai vrea. Conteaza ca mama e presata, e influentata, nimeni nu intelege complexitatea alaptarii (nu discutam de cazuri medicale – desi si astea sunt rare in care nu se mai poate alapta, nu discutam de momentele grele prin care toate trecem si ne vine sa renuntam, dar prindem din nou puteri, luptam si mergem inainte).

Daca ni se pare ca asta e exagerare, sa ne uitam la bucuria din ochii copiilor cand ne cuprind cu manutele si se agata de san, cand plang ca-i doare ceva, sunt bolnavi si se cuibaresc la san linistindu-se instant, hai sa-i ascultam pe copilasii mai mari cum vorbesc ei despre tzitzi si lapte de la mama.

Alaptarea inseamna atat de mult. E de o complexitate deosebita. Data viitoare cand ne vine sa ne gandim la noi, sa ne oprim sa ne gandim la ei, la copiii nostri. La hrana, dragoste si viata.

10334461_766649540042631_9212015273249703949_n

Adina Branici

4 gânduri despre „Alaptarea: mai mult decat hrana

Adăugă-le pe ale tale

  1. Eu am alaptat 2 ani si acum, cu al doilea, avem 6 luni si jumătate de alaptat si continuam. Articolul mi se pare extremist, cu tot respectul pe care vi-l port. Felicitări celor care pot alapta pana la autointarcare, dar nu minimalizati aportul mamelor care nu o fac. Multumesc.

    1. D-na Raluca, cititi comentariul ca raspuns la comentariul d-nei Raluca 🙂
      Noi nu vorbim numai de autointarcare, vorbim despre relatia mama- copil in alaptare, ca amandoi sunt la fel de importanti si daca mama nu mai poate, o incurajam sa initieze intarcarea blanda(gentle weaning) astfel incat si bebelusul sau copilul mic sa nu fie afectat. Adica amandoi sa fie bine. Cu alte cuvinte, desi autointacarea este modul natural in care se incheie alaptarea, oferim solutii si pentru situatia in care nu se poate merge in directia aceea.
      Cred ca in cazul acesta este vorba mai degraba de echilibru, decat de extremism, nu-i asa ? 🙂

      Multumim ca ne purtati respect de aceea va incurajam din suflet sa cititi putin mai mult ca sa intelegi viziunea blogului. Si anume ca ne luptam sau ne dorim sa schimbam macar putin niste mentalitati despre alaptare, cum este vazuta alaptarea in general in era aceasta postmoderna.

      Dvs ati alaptat 2 ani primul copilas, acum pe al doilea, deja de peste 6 luni. F putine mame se incadreaza in aceasta categorie, sunteti de apreciat!

      Pentru toate celelalte mame care nu stiu pentru ca nimeni nu le explica ce inseamna alaptarea, pentru toate celelalte mame care intarca prea repede si prea brusc, lor vrem sa le spunem sa priveasca dincolo de rigiditatea si limitarea societatii si sa redescopere alaptarea in profunzimea ei.

  2. De acord cu comentariul Ralucai de mai sus. Vorbeste tot o Raluca cu doi copii alaptati la activ. Incerc sa o intarc pe cea mica de aproape 2 ani, pentru ca efectiv sunt epuizata. Lumea ma intreaba daca sunt bolnava, imi recomanda analize si sfatul vostru este articolul de fata? Absolut lipsit de orice fel de respect fata de efortul mamei. Fiindca vreau sa imi intarc copilul inseamna ca nu-l iubesc??? Asta inteleg din echivalarile voastre. Putin mai multa atentie si consideratie fata de alegerile fiecarei mame, va rog. Si mai putina generalizare.

    1. D-na Raluca C, va felicit pentru alaptarea celor doi copii ai dvs. Este minunat acest lucru. Fiecare clipa si zi si luna si an sunt de nepretuit.

      Cred insa ca nu ati inteles articolul de fata, nu se adreseaza situatiei dvs, deci nu inseamna ca nu sunteti tratata cu respect pentru toate eforturile depuse in alaptare.

      In articol este adresata problema intarcarii din perspectiva societatii, cand este presata mama sa intarce, sau ii este recomandata intarcarea ca si cum alaptarea ar putea fi oricand si f simplu inlocuita cu altceva pentru ca nu este inteleasa dimensiunea complexa a acesteia. Conceptia generala a societatii este adresata aici, adica cum este privita alaptarea, ca fiind echivalenta cu un biberon si alt tip de lapte, fara a fi inteleasa complexitatea ei si faptul ca ofera mai mult decat hrana si fara a intelege ca bebelusul sau copilul inca mai are poate nevoie de alaptare. Cu alte cuvinte, alaptarea este privita in mod limitat de societate, si nu ia in considerare de multe ori si beneficiarul direct al alaptarii – copilul si cum este afectat daca alaptarea se incheie brusc.

      Dvs vorbiti despre o situatie particulara, in care ati alaptati si alaptati, ati facut asta spre binele copiilor dvs insa sunteti epuizata. Tocmai pentru ca ati vazut in alaptare mai mult decat a inlocui sanul cu un biberon si laptele matern cu alt lapte, tocmai pentru ca nu vi-ati ignorat copiii si ati inteles ca le oferiti mai mult decat hrana, ca alaptarea le implineste si alte nevoi, tocmai de aceea ati alaptat pana acum, deci, nu sunteti in situatia descrisa de articol.

      Mai mult, daca veti citi mai multe din articolele de pe blog sau sunteti pe grupul de suport in alaptare – Alapteaza!, va veti face o idee si veti vedea ca oferim sustinere si sprijin si in momentele grele, ca in situatia in care mama trebuie sa faca niste investigatii medicale o incurajam sa le faca, iar daca primeste tratament o incurajam sa verifice daca este compatibil cu alaptarea in prima faza, aici : https://alapteaza.wordpress.com/2013/06/07/medicamentele-in-alaptare/
      iar daca nu exista tratament compatibil recomandam intarcarea blanda.

      La fel daca mama este epuizata, incercam sa oferim sugestii pentru optimizarea si managamentul alaptarii, iara daca nimic nu o ajuta, recomandam intarcare blanda.
      Cititi aici :https://alapteaza.wordpress.com/2013/01/22/intarcarea/
      Daca va descurcati cu engleza, va recomandam sa accesati aceste materiale, va vor oferi sugestii pentru intarcarea blanda:

      http://www.positiveparentingconnection.net/weaning-gently-three-special-ideas-for-success/

      http://hippiehousewife.blogspot.ro/2012/05/memories-of-weaning-unique-and-gentle.html?m=1

      http://springpatchjam.blogspot.ro/2012/05/half-of-her-life.html?m=1

      http://themilkmeg.com/breastfeeding-my-two-year-old-and-why-gentle-weaning-is-not-just-about-when-he-is-ready/

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.