Întrebări și răspunsuri frecvente pe grupul facebook pentru mămici Alăptează!

I.1: Cât de des ar trebui să îmi alăptez bebelușul? Doctorul zice că o dată la 3 ore e suficient, dar bebe plânge și simt că ar trebui să îi dau completare.

R: Marile organizații mondiale ca OMS, UNICEF si AAP recomandă alăptarea la CERERE, indiferent de câte ori pe zi înseamnă asta, indiferent câte minute la fiecare sân, atât cât cere copilul, noapte sau zi. Pe lângă condiția cererii, se recomandă alăptarea EXCLUSIVĂ (fără apa, ceai, sucuri sau completare de formulă de lapte praf) primele 6 luni de viață ale bebelușului, indiferent ca e iarnă sau vară, caniculă sau ger. Laptele matern oferit exclusiv și la cererea copilului garantează necesarul de nutrienți, vitamine, minerale dar și de lichide de care un bebeluș are nevoie până la vârsta diversificării. Laptele matern e un lichid realizat la comandă pe nevoile alimentare ale unui bebeluș, este ușor digerabil (în câteva minute e digerat) și ușor asimilabil ( înainte de 6 săptămâni defecările zilnice sau la cel mult o zi-două distanță sunt de dorit, defecările rare înainte de 6 săptămâni pot însemna hrăniri insuficiente! după 6 săptămâni, se poate ca laptele matern să fie asimilat într-un procent foarte mare, însemnând pauze de mai multe zile între două scaune, fără ca bebelușul să fie constipat). Alăptarea la cerere înseamnă că unui copil i se va oferi sânul la primele semnale de foame și nu se va aștepta să plângă pentru a semnala foamea. Semnalele pe care un bebeluș le dă ca să ne facă să înțelegem că îi e foame sunt:

  • Își tuguie buzele și își mișcă stânga-dreapta căpșorul
  • Își agită mâinile în aer
  • Își suge pumnii
  • Își aduce picioarele la piept și se agită cu tot corpul
  • Face grimase și i se roșește fața
  • Plânge (plânsul e un semnal târziu al foamei, uneori pentru ca un bebeluș înfometat să poată mânca, e nevoie ca întâi să îi fie liniștit plânsul prin legănare, plimbare, cântece etc)

Oferirea unei alimentații la program ignoră semnalele timpurii de foame ale bebelușului, poate să ducă la subnutriție și la scăderea până la pierderea secreției lactate a mamei. Alăptarea la program sabotează alăptarea și sănătatea bebelușului.

Completarea alăptării cu o porție de lapte formulă de asemenea sabotează lactația pe principiul cererii-ofertei: cu cât dai mai multă completare, copilul suge mai putin sân, deci cererea de lapte matern scade, așa că va scădea și producția. Un copil sănătos se dezvolta perfect DOAR cu lapte matern primele 6 luni de viață. Atenție! Acest lucru este valabil atâta timp cât atașarea la sân nu este deficitară si bebelușul face transfer suficient de lapte!

I.2: Am născut un bebeluș perfect de o zi și aștept să îmi vină laptele. Asistentele de la maternitate îmi spun că pe mâine- poimâine va veni și până atunci să mă odihnesc și ele îmi vor hrăni copilul cu o formulă de lapte praf. Aș vrea sa îmi alăptez copilul dar nu am lapte!

R: În jurul lunilor 4-8 de sarcină, corpul mamei produce colostru, primul lapte pe care o mama îl va oferi bebelușului său. Astfel prezența lui în sânii viitoarei mame e o garanție a faptului că e capabilă să își hrănească copilașul din primele ore de viață. Bogat în proteine, grăsimi şi anticorpi şi mai sărac în lactoză, colostrul este un lapte „concentrat”, potrivit dimensiunii reduse a stomacului nou-născutului. În prima zi de la naştere, stomacul bebeluşului are o capacitate de 5-7 ml, (cât unghia de la degetul mic), el nu e elastic şi nu poate primi o cantitate mai mare de lapte, de aceea apar frecvent regurgitările. Până la a 3-a zi de la naştere, stomacul are o capacitate de 21-28 ml (aproximativ cât unghia de la degetul mare) iar în jurul celei de-a 7-a zile de viață, stomacul ajunge la o capacitate de 42- 57 ml (cât o minge de ping pong). Prin alăptarea la cerere ori de câte ori doreşte copilul, atât ziua cât şi noaptea, în jurul zilei 3-4 după naştere, colostrul e înlocuit de laptele apos, matur, cu o cantitate mai mare de lactoză în prima parte a unei mese şi cu scăderea treptată a lactozei pe parcursul mesei.

Colostrul este hrana ideală pentru bebeluş, iar dreptul fundamental al copilului e să fie hrănit cu hrană special concepută pentru el, laptele matern. Deşi laptele apos, matur apare după 3-4 zile, în primele zile colostrul este cel mai bun aliment pentru copil. Dreptul mamei şi al copilului e să li se faciliteze alăptarea, mama poate să îşi ceară copilul ori de câte ori e nevoie să fie alăptat, ba mai mult, copilul ar trebui să stea mereu cu mămica lui, nedespărțit, pentru a putea fi hrănit la cerere, la primele semnale de foame. Cere-ți copilul lângă tine, ai dreptul acesta!

I.3: Mi s-a întărit o zonă din sân, e dureroasă, abia o pot atinge. Prin masaj sau supt se ameliorează puțin situația dar nu trece de tot! Nu am febră şi zona e de culoare normală. Ce să fie?

R: Cel mai probabil se poate să fie un canal blocat. Laptele staționează în sân, creând discomfort, durere. Un canal blocat netratat corespunzător poate duce la mastită.

Ce să faci?

  • Alăptează-ți bebeluşul în continuare, cât de des la sânul afectat, într-o poziție în care bărbia copilului să fie îndreptată spre zona dureroasă. Dacă e nevoie, poți să încerci diferite poziții: poziția mingii de fotbal, poziția leagănului, tu deasupra copilului sprijinită în genunchi şi coate (gravitația ajută la punerea în mişcare a laptelui în sân)
  • Masează sânul prin mişcări circulare, prin mişcări ale degetelor (ca şi când mişti bile într-o punguță cu bile), scutură sânul sus-jos, stânga-dreapta. Orice simți că mişca lucrurile în el e bine! Poți să foloseşti un ulei de corp, ulei de măsline, ulei de cocos, orice pentru lubrifiere chiar şi masaj sub duş fierbinte e excelent.
  • Comprese calde înainte de supt, reci după (sau deloc). Compresele ude calde ajută la dizlocarea grăsimilor care blochează laptele în canal. Duş cald + masaj fac minuni.
  • Comprese cu foi de varză încălzită în prealabil (să nu fie rece!) şi bătută cu un ciocan de carne ca să iasă sucurile din ea. Rondele de cartofi curațați şi scufundați în apă caldă să se scurgă amidonul şi să se încălzească puțin, puse pe sânul afectat şi lăsate 10-20 de minute, până se răcesc.
  • Lecitină de 1200 gr de câte 3-4 ori pe zi primele 2-3 zile după care se mai poate continua cu câte 2 pe zi
  • Vibrațiile produse de un aparat electric de genul: periuță de dinți electrică, epilator, aparat de ras etc pot ajuta să se dizloce grăsimile şi laptele blocat pe canale.

I.4: Am avut un canal înfundat (sau nu am avut, e posibil şi fără un canal înfundat în prealabil). Mi s-a părut că a trecut cu masaj şi comprese calde dar a revenit mai dureros şi zona e roşie. Am şi temperatură, frisoane, simptome de răceală! Ce este?

R: O zonă întărită, roşie şi dureroasă pe sân însoțită de febră şi alte simptome de răceală sau gripă sunt semnele unei infecții la nivelul sânului numită mastita. Netratată corespunzător, mastita poate degenera în abces mamar.

Tratamentul mastitei cuprinde îndrumările din cazul canalului înfundat, dar este necesară o extra odihnă şi poate anti-inflamatoare ca paracetamolul sau ibuprofenul. Masajul şi suptul sunt esențiale, la fel şi compresele cât mai calde. Unele mastite necesită antibiotic, dar nu toate, aşa că tratamentul cu antibiotic se recomandă doar la sfatul medicului, atunci când masajul, suptul, antiinflamatoarele şi compresele calde nu dau roade. Mastita e o infecție în organism care necesită un tratament riguros şi multă odihnă. Dormi când doarme copilul iar dacă simți că sânul e foarte tensionat, mulge doar cât să detensionezi. Pentru a scădea temporar lactația se poate consuma ceai de mentă. Produsele fainoase şi dulciurile pot să creeze un mediu propice infecției cu candida aşa că se recomandă reducerea lor până când starea de sănătate a mamei revine la normal. O mastită în general durează 3 zile, dacă după 3 zile simptomele persistă sau devin chiar mai supărătoare, e recomandată consultarea unui medic specialist şi, cel mai probabil, se va incepe un tratament cu antibiotic COMPATIBIL CU ALĂPTAREA! În timpul tratamentului cu antibiotic alăptarea nu doar că va continua ci este obligatoriu să continue pentru vindecarea totală a infecției iar protocolul compresa + masaj + scos lapte din sân continuă până când sânul este fără durere şi fără zone tari!

I.5: Îmi cade părul groaznic. Chelesc?

R: În timpul sarcinii hormonii responsabili cu regenerarea (căderea) părului sunt inhibați astfel îți cade mai puțin păr decât în mod normal. Poate ai observat că părul tău în sarcină e mai strălucitor, mai des şi mai sănătos. După aproximativ 3-4 luni de la naştere, hormonii îşi reiau rolul şi astfel apare o cădere a părului accentuată. În mod obişnuit cad cam 100-125 de fire de păr pe zi, dar după naştere pot să cadă până în jur de 500 de fire! Încearcă să nu te nelinişteşti prea mult, deoarece e normal şi nu vei cheli! După aproximativ 6 luni (adică pe la 10-12 luni de la naştere) părul tău îşi va recăpăta forma de dinainte de sarcină.

I.6: Copilul meu e constipat deşi e alăptat exclusiv. Să folosesc termometrul sau supozitoare cu glicerină?

R: Bebeluşii alăptați exclusiv (primele 6 luni de viață) au diferite faze şi forme ale defecării.

  • În primele zile de viață (0-4 zile) elimină meconiu, închis la culoare (negru-verzui), lipicios, este alcătuit din lichid amniotic, mucus şi celule de piele ingerate de bebeluş în uter.
  • După ziua 2-4, o defecare normală şi sănătoasă apare galbenă sau verzuie, de consistență cremoasă, destul de lichidă şi poate să fie presărată de „semințe”. I se pot schimba nuanțele şi consistența, fără ca aceasta să fie o problemă dacă nu apar şi alte simptome. Dacă i se deschide culoarea şi apare uşor mucus, de consistenta algelor, cel mai probabil e că primeşte mult lăptic de început, bogat în lactoză şi mai sărac în nutrienți. Soluția e să ții copilul la acelaşi sân până îşi dă singur drumul sau să începi a doua masa din sânul la care a terminat-o pe prima.
  • Constipația apare când copilul defechează biluțe, tari, rotunde, asemănătoare cu caca de oaie. Când e constipat, de obicei un copil e destul de nemulțumit, se chinuie vizibil să defecheze, poate plânge. De obicei constipația apare după începerea diversificării şi cel mai eficient mod de a rezolva constiparea e extra apa, suc de pere sau suc de prune, au rol laxativ şi sunt metode non-invazive.

Un bebeluș alăptat exlusiv (0-6 săptămâni) e normal să facă caca de 2-3 ori pe zi sau mai mult, de exemplu la fiecare alăptare.

Un bebeluş alăptat exclusiv (mai mare de 6 săptămâni) poate să aibă scaun de 5 ori pe zi sau o dată la 5-7 chiar şi 10 zile fără să fie constipat (scaunul are consistență normală). De multe ori copilaşii trec prin schimbări şi de la un program de defecare foarte frecvent ajung să nu mai facă nimic zile în sir. Cauza? Laptele matern e atât de bine echilbrat nutritiv şi energetic încât este asimilat 100% de corpul copilaşului şi nu mai rămân „reziduri”. Este perfect normal să nu facă treaba mare zile la rând dacă atunci când face, consistența este normală!

Introducerea termometrului în anus pentru stimulare poate provoca fisuri anale, răni, sângerări, infecții, slăbirea sfincterului şi creearea unei relații de co-dependență: nu mai face caca fără să fie stimulat.

Supozitoarele cu glicerină au un rol important de înmuiere şi lubrifiere dar trebuie folosite doar la sfatul şi recomandarea medicului.

I.7: Sunt gravidă din nou iar doctorul mi-a recomandat să îmi înțarc primul născut deoarece îmi poate pune în pericol sarcina. E absolut necesar?

R: O sarcină normală şi starea bună a sănătății mamei sunt compatibile cu continuarea alăptării primului născut. Nu este necesară înțărcarea atâta timp cât totul decurge normal. După naştere, primul născut şi noul bebeluş pot fi alăptați în continuare simultan (alăptare în tandem), o experiență minunată ce oferă multe satisfacții atât mamei cât şi ambilor copilaşi.

Într-adevăr, prin stimularea sânilor în timpul suptului se eliberează oxitocina, un hormon care eliberează laptele în ductele lactifere. Tot oxitocina e responsabilă cu contractarea uterului în travaliu, dar corpul mamei nu reacționează la valuri de oxitocină decât după 37 de săptămâni de sarcină. Contracțiile uterine se petrec nu doar ca rezultat al suptului în sarcină ci şi în timpul actului sexual în timpul sarcinii. Multe cupluri continuă să facă dragoste în timpul sarcinii fără să fie o problemă cu dezvoltarea sş ducerea ei la termen. Dacă doctorul nu a intersis sexul în sarcină, alăptatul în timpul ei e la fel de sigur!

Singurele motive reale care pot motiva nevoia înțărcării în sarcină sunt:

  • un travaliu prematur la prima sarcină
  • pierderi de sarcină anterioare
  • unele tipuri de sângerări.

Gustul şi consistența laptelui în timpul unei noi sarcini se modifică, astfel unii copilaşi ajung să se înțarce singuri.

I.8: Am născut de curând şi nu ştiu ce am voie şi ce nu să mănânc. Mama zice doar fructe fierte, dar mi-e poftă de fructele de sezon!

R: Poți să mânânci ORICE! La fel ca în sarcina, o dietă echilibrată şi sănătoasă te va ajuta să rămâi în parametri optimi de sănătate, dar mult prea puțin afectează dieta mamei laptele. Într-adevăr sunt unele alimente care prezintă risc mai mare de alergie, în primul rând proteina din laptele de vacă, alimentele alergene ca arahidele, unele fructe cu seminețe (căpşuni, kiwi), ouăle dar nu trebuie să ne ferim de ele ci să le consumăm cu prudență, în cantități mici şi să urmărim efectele sau lipsa efectelor asupra copilaşilor. Inclusiv cantități moderate de alcool sau cafea se pot consuma ocazional fără repercursiuni grave asupra calității sau cantității laptelui matern. Moderația şi echilibrul în alimentație sunt factori cheie şi în alăptare, ca în viața de zi cu zi! Contrar părerii populare, o mamă are nevoie de fructe şi legume proaspete, mai ales în primele săptămâni dupa naştere. Are nevoie de vitamine!

I.9: Aş dori să scap de câteva kilograme dar am auzit că dieta şi sportul afectează laptele. E adevărat?

R: Dieta unei mame afectează laptele său într-o măsură relativ mică, astfel o dietă săracă în nutrienți va afecta mai mult mama decât laptele. Copilul va primi în continuare lapte de calitate chiar dacă mama ține regim sau are o alimentație haotică. Aşa se explică faptul că multe femei pe mapamond îşi alăptează cu succes copilaşii chiar şi pe timp de război, foamete sau secetă. Secretul alăptarii e punerea frecventă a copilului la sân. Cu cât suge mai des, cu atât se produce mai mult lapte. Totuşi, un regim alimentar restrictiv poate să scadă resursele de energie ale mamei, aşa că indiferent că alăptează sau nu, o mamică ar trebui să încerce o dietă sănătoasa, cu multe legume şi fructe crude, mult somn şi sport înaintea unui regim drastic de slăbire.

Sportul este prietenul nostru chiar şi după naştere, laptele matern este influențat puțin sau deloc de mişcarea făcută de mamă. Sportul intensiv poate să schimbe uşor gustul laptelui, dar asta nu afectează calitatea sau cantitatea lui. Din contră, sportul ne creşte nivelul endorfinelor din sânge, făcându-ne să ne simțim şi mai fericite!

I.10: Cum îmi dau seama dacă bebeluşul meu se ataşează corect la sân? El suge mereu, foarte des, familia îmi zice că nu am destul lapte.

R: Bebeluşii au tipare diferite de supt, unii sug câte o oră, două ore pauză, alții sug 5 minute şi iau pauză doar 15-20. E la fel de normală oricare în cele două descrieri de mai sus, atâta timp cât bebeluşul ia atâta lapte cât are nevoie. Pentru ca să fii sigură că primeşte necesarul de nutrienți, trebuie să verifici dacă ataşarea la sân e corectă.

  • Aşează-te confortabil, ține la îndemână o gustare şi un pahar cu apă, s-ar putea să dureze pana bebelușul își face „plinul”
  • Poți să folosești o pernă de alăptare, o pernă normală sau o pătură făcută sul pentru a sprijini bebelușul pe parcursul suptului
  • Capul bebelușului e cel mai bine sprijinit pe antebrat sau în palma ta, nu pe cot, astfel îl poți apropia tu pe el de tine și nu te apropii tu de el cu sânul
  • Bebelușul are urechile, umerii și șoldurile într-o linie dreaptă, nu are capul răsucit în dreapta sau stânga. Astfel va putea înghiți laptele cât mai eficient.
  • Capul bebelușului este lăsat ușor pe spate, astfel încât gura lui se va deschide involuntar.
  • Nasul lui e în dreptul sfârcului tău, îl poți „ademeni” atingându-l ușor cu mamelonul pe nas, mirosul îi va aminti de ce se află în brațele tale.
  • În momentul în care bebelușul își lasă capul pe spate și deschide larg gura, îl vei apropia pe el de sân, nu îi vei băga sânul în gură.
  • Când bebelușul e atașat la sân, gura sa este răsfrântă (ca și când mușcă dintr-un sandwich mare), nu țuguiată (ca și când fluieră).
  • Buza de jos acoperă toata partea maronie a sânului (areola) și este întoarsă în afara, iar buza de sus o parte mare a areolei aferente.
  • Bebelușul se atașează prinzând o parte mare a sânului, nu doar sfârcul ci și cât mai mult din areolă.
  • Bărbia bebelușului este lipită bine de sân, când suge mișcă astfel sânul cu ea
  • Se aude o ritmicitate supt-supt- înghițit, supt-înghițit sau combinații ale acestor secvențe.

I.11: Mă doare o masea și dentistul mi-a zis că nu am voie să alăptez 24 de ore după anestezie. Bebelușul meu are 3 luni și suge foarte des. Ce să fac?

R: Există anestezice compatibile cu alăptarea. Radiografia dentara este de asemenea compatibilă cu alăptarea. Doctorul dentist ar trebui să fie informat cu privire la categoriile de anestezice compatibile cu alăptarea și ar trebui să îți poată oferi o variantă de tratament pentru orice problemă dentară ai avea (carie, abces, lucrare pe canal, extracție etc.).

Articaina (cel mai adesea folosită), lidocaina, mepivacaina sunt permise în alăptare. Adrenalina e folosită pentru scăderea sângerării (efect de vasoconstricție) și cantitățile folosite sunt mici. Țin să precizez că pentru afecțiuni dentare sunt folosite cantități mici de anestezic injectate local, din care o parte mică se absoarbe intravascular prin difuziune și o parte și mai mică, infimă, se secretă în laptele matern. Ca mamă, poți alăpta cu anestezicele de mai sus, nu trebuie să aștepti, nu trebuie să te mulgi și nici să arunci laptele.

I.12: Revenirea menstruației înseamnă sfârșitul alăptării?

R: NU! Laptele nu devine acru şi nu îi face rău bebelușului! Laptele nu este mai puțin hrănitor! Unele femei însă observă o scădere temporară a cantității de lapte în zilele de dinainte de mentruației, această scădere menținându-se pentru câteva zile. Acest lucru se datorează fluctuațiilor hormonale. Odată ce sângerarea începe, iar nivelul hormonilor încep să revină la normal, cantitatea de lapte va crește din nou. Cei mai mulți copii compensează această scădere a cantităţii prin supturi mai dese.

Nivelul de calciu din sânge scade în perioada menstruației pentru unele femei, iar această scădere determină scăderea lactației. Suplimentele de calciu-magneziu pot rezolva această problemă, ele ajutând și la eliminarea crampelor uterine și a unor tipuri de disconfort premenstrual, cum ar fi retenția de apă. Unii copii pot detecta o ușoară schimbare în gustul laptelui chiar înainte de apariţia menstruației, tot datorită schimbărilor hormonale. Astfel, ei pot suge mai puțin sau cu mai puțin entuziasm în acest timp. Revenirea mentruației depinde în principal de frecvența alăptării. O pauză mai mare de 6 ore între două sesiuni de alăptare poate duce la reapariția mentruației.

Odată cu începerea diversificării, bebelușii își răresc mesele la sân. De cele mai multe ori, acest lucru duce la revenirea menstruației mamei. Același lucru se întâmplă atunci când bebelușii încep să doarmă mai mult pe timpul nopții. După revenirea menstruației, aceasta poate continua să fie neregulată pe perioada alăptării.

Î13: Alăptarea are vreo legătură cu apariția cariilor dentare ?
Studiile efectuate pana în prezent au demonstrat ca nu exista nicio legătură valida intre alăptare şi apariţia cariilor dentare. Bacteriile numite streptococcus mutans (prezente în placă) sunt cauza cariilor dentare. Deşi numeroşi medici stomatologi indică alăptarea ca factor de apariţie a cariilor, aceste afirmaţii nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice.
Ba dimpotrivă, laptele matern conține lactoferină, o componentă care ucide streptococcus mutans. Un copil care este alăptat nu va avea carii, excepții fiind cazurile în care copilul este predispus genetic. În cazul unui copil care are o problemă genetică, înțărcarea nu va încetini rata de degradare a dinților, dar poate accelera procesul din cauza lipsei de lactoferină.
Laptele matern nu intră în gura copilului în același mod ca și laptele supt din biberon, deoarece acesta nu curge. În plus, laptele matern intră în gura copilului prin spatele dinților.

Î14: Am un bebeluș de 5 zile care doarme în continuu. Uneori doarme chiar și 5 ore fără să reusesc să îl trezesc să mănânce. Este în regulă să doarmă atât?

Răspuns (Adina Brănici Consultant în lactație IBCLC):

Regula nr.1: se alăptează la cerere bebelușul, zi/noapte. Dacă însă bebe nu se trezește, nu cere, conform IBCLC și LLLI, în prima lună, se recomandă trezirea lui ziua la 2-3 ore, iar noaptea la maxim 4 ore, pentru a putea fi îndeplinite următoarele criterii, care arată că bebelușul se hrănește cum trebuie.

  1. se urmărește ca bebe să aibă supt activ per fiecare sesiune de supt, nu doar supt de confort + atașare corectă.
  2. se urmărește statusul scutecelor ude și murdare/24 de ore.
  • din a 5-a zi de la naștere trebuie să aibă 5-6 scutece ude, pipi transparent, fără miros, cu o cantitate comparată cu 2-4 linguri de apă puse la absorbit într-un scutec curat.
  • scaune cam 3-4, culoare muștar deschis, cu bobite albe, cantitate echivalentă cu dimensiunea semnului OK.

3. se urmărește începerea recuperării greutății, cam după a 5-a zi de naștere ar trebui să înceapă să pună în greutate. Peste o săptămână ar trebui să fie recuperată greutatea cu care s-a născut. Mai sunt excepții, dacă startul a fost dificil în alăptare, dar ideea este să înceapa să pună în greutate.
Apoi încep să se înregistreze creșteri și în lungime și circumferințe.

Dacă aceste criterii sunt îndeplinite bebe nu mai trebuie trezit după prima lună. Îl putem lăsa să-și facă singur programul de somn și supt.

Fiindcă grupul Alăptează! este un grup viu, mereu activ, vor mai apărea atât întrebări cât și răspunsuri pentru mămicile la început de drum. Acest document va putea suferi modificări ulterioare.

Articol realizat de: Silvia Nicoară – Consultant în lactație IBCLC Timișoara

28 de gânduri despre „Întrebări și răspunsuri frecvente pe grupul facebook pentru mămici Alăptează!

Adăugă-le pe ale tale

  1. un blog realizat bine dar si acelasi tim foarte util deoarece aici se poate afla o gramada de lucrurui care trebuie sa le stie o mamica sau o viitoare manica

  2. Multumim pentru informatiile pretioase si incurajarea alaptarii! Ar trebui facute demersuri ca acestea sa ajunga in maternitati, la cadre medicale etc!

    As avea o observatie la partea cu alergenii: din ce am inteles eu, nu lactoza din laptele de vaca este cea care provoaca alergii (lactoza este un zahar prezent si in laptele matern), sunt ffff scazute sansele ca un bebe sa fie efectiv alergic la lactoza si supravietuieste greu in acest caz, ci este vb despre o proteina din laptele de vaca ce afecteaza persoanele.
    Toate cele bune!

  3. Mamici ajutati-ma va roog!! Bebelusului meu I-a cazut buricelul, si cred ca a sangerat ca atunci cand am vrut sa il schimb i-am gasit coaja.. Imi e frica sa nu pateasca ceva!!

    1. E normal sa mai gasesti sange dupa ce cade buricul. La noi i-a cazut inca din maternitate, dar acasa inca am mai gasit sange uscat o perioada. Il stergeam cu un betisor cu spirt, totul a fost ok.

      1. I-a cazut si sangele acelain seara asta si l-am sters cu ceai de musetel dupa care am presarat baneocin pudra!! Multumesc de sfat!!

  4. Bebelușa mea de 1luna a început sa aibă câte 10 scaune, chiar si mai multe, pe zi. La un supt are si câte 3-4scaune moi o data. Este normal? Am observat aceasta situație dupa ce i-am introdus puțin ceai la recomandarea neonatologului care mi-a spus ca acum pe timp canicular copilul are nevoie de extrahidatare. Am început de 1zi sa-i dau si câte 2,5ml de citrat compus, o soluție preparata la farmacie pt colici.mde asemenea, fetița suge cam o ora de la ambii sâni, si in ciuda faptului ca o pun sa ragaie tot regurgiteaza de 3-4ori cantitati destul de însemnate (uda jumătate de pernuta) ajutati-m-a va rog!

    1. Scoate ceaiul in primul rand, nu are nevoie bebe decat de san pentru hidratare. Bebelusii alaptati au rar diaree, atunci cand fac mai multe scaune foarte des si ele se absorb complet in scutec.

  5. Buna ziua,
    Am o fetita de o luna si o alaptez exclusiv de la san. Problema noastra este ca de cele mai multe ori nu deschide gurita suficient de tare incat sa se ataseze corect, chiar daca o stimulez cu sanul (chiar daca plange, in momentul in care simte sanul tuguiaza buzele si incepe sa suga). Uneori dupa ce se ataseaza corect la san se desprinde putin ca sa suga doar din varf.
    Din acest motiv ma dor sanii foarte tare si am ajuns sa si opresc alaptatul 2 zile ca sa ma refac, timp in care m-am muls si i-am dat de la biberon.
    Eu am areola destul de mare si oricum nu ar putea fetita sa o prinda pe toata in gura, am incercat si stimularea sanului sa se „stranga” insa nu prea a avut efect.
    Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat! Este foarte important pentru mine sa imi pot alapta copilul, dar durerile sunt destul de mari.
    Va multumesc anticipat!

  6. Buna ziua bebelusul meu are 2 luni si 3 saptamani si mananca din 2 in 2 ore atat ziua si noaptea, stiu ca alaptarea se face la cerere,in greutate aluat 1100 g in prima luna si 1400 in a 2 a , sa incerc sa ii dau formula măcar la culcare?
    Am observat sa ziua dupa ce suge cam 5 min, vrea suzeta, oare nu se satura?
    Alti bebelusi se trezesc noaptea o data sau maxim de 2 ori
    Va mulțumesc

    1. Buna, Catalina

      bebelusii nu sunt la fel, si e bine sa ii „ascultam” si sa le intampinam nevoile, pentru ca sunt cat se poate de reale 🙂
      bebe tau vrea asa des la san pentru ca cel mai probabil este la puseu. NU, nu incerca sa ii dai formula, nu vei schimba nimic, decat ca iti vei sabota lactatia si risti sa scada cantitatea de laptic pe care corpul tau o produce.
      din ce spui, a luat foarte bine in greutate, deci nu este vorba despre cat papa.
      eu iti recomand sa nu ii mai dai suzeta, ci sa il lasi la san. chiar si in timp ce pare ca „suzeteaza” el de fapt papa (daca o sa incerci sa ii scoti sanul din gura in acele momente, vei vedea ca are laptic in gurita).
      sunt bebelusi care se trezesc din ora in ora, sau din doua in doua, ca al tau, sunt bebelusi care stau la san toata noaptea sau dorm 8 ore neintorsi :). sunt diferiti, sunt mici omuleti care au nevoi, dorinte, asteptari si..vor la mama :). cam asta e tot „misterul” pentru care vor la san: e ceea ce ii alina, ii calmeaza, ii linisteste, le ofera confort, caldura, iubire, siguranta. sunt mici si se adapteaza la lume 🙂

      Alaptare lina, si rabdare multa iti doresc 🙂

  7. Am si eu o intrebare,am trei copilasi :6 ani 4 1/2,si in pitic de 14 luni,care inca suge la piept,de vreo 5 ori pe zi,si 3 ori pe noapte,dar si mananca,dimineata,la pranz si cina,mancare,problems este k am caderi severe de calciu,desi iau pastile,mancare,cu mult calciu,lactate,peste,si…degeaba,dna doctor m-a sfatuit sa il intarc,dar nu am puterrea…nu vrea lapte sub alta forma,la cei mari,a functionat auto intarcarea,dar acum,chiar nu stiu cum sa fac,sa iau pastilele acealea de oprire,am nevoie de sfat va multumesc frumos.

  8. Nu iti recomand pastilele de oprire, pot avea reactii adverse foarte neplacute. Daca intr-adevar este necesara intarcarea, incearca varianta blanda, dureaza mai mult dar e mult mai putin traumatizanta pentru tine si pentru bebe. Cauta pe blog articolul despre Intarcare

    1. Ce spune Dr. Jack Newman: „4. A mother who smokes is better not to breastfeed. Not true! A mother who cannot stop smoking should breastfeed. Breastfeeding has been shown to decrease the negative effects of cigarette smoke on the baby’s lungs, for example. Breastfeeding confers great health benefits on both mother and baby. It would be better if the mother not smoke, but if she cannot stop or cut down, then it is better she smoke and breastfeed than smoke and formula feed.”
      http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=27%3Amyths-of-breastfeeding&Itemid=17&limitstart=1

      Si un articol de pe site-ul organizatiei de suport in alaptare La Leche League
      http://www.lalecheleague.org/faq/smoking.html

  9. buna.am un baietel de 8 lunishoare si ptr o saptamana a trebuit sa intrerup alaptatul ptenru k bebe a fost racit,si nu a mai papat deloc titi.sa-i mai dau sau nu?nu stiu ce sa fac.ma poate ajuta cineva?

    1. Poti sa ii dai in continuare sanul, il ajuta sa isi revina dupa boala! Citeste articolul despre Readucerea la san, acolo gasesti informatii utile. Succes si nu renunta!

  10. Foarte incantata de acest blog, in curand imi voi tine si eu in brate puiul si datorita acestui blog sunt bine informata si am foarte mare incredere in mine!!!!

  11. Buna! am o fetita de 3 saptamani, o alaptez exclusiv, problema e ca de vreo saptamana de fiecare data se ineaca la san. Am incercat diferite pozitii, am incercat sa ma mulg inainte, mi-am luat si protectii pentru sani, am si trezit-o din somn, si inainte de baie, si dupa baie am incercat sa ii dau si cu biberonul laptele meu- nu se ineaca. Efectiv nu stiu ce sa mai fac, pentru ca dupa ce se ineaca refuza sa mai suga….

  12. Buna, am o fetița de 10 luni pe care o alăptez si sunt însărcinată in 4 luni. Problema este ca îmi cade parul foarte tare si au început sa ma doară măselele.
    Ma gândesc sa o înțarc, ce ma sfătuiți?
    Mulțumesc

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.