Etichete

, , ,

Cadrele medicale au un rol foarte important in viata noastra, a fiecaruia. Au un rol important si atunci cand devenim mame, atat pentru noi cat si pentru bebelusii nostri. Ii pretuim si le apreciem munca si dorinta lor de a ne face sa ne fie bine. Cu atat mai mult ii pretuim pe cei care se informeaza constant si ne incurajeaza in ceea ce priveste alaptarea. Si aici intra si cei care sunt documentati conform noilor cercetari si ghiduri in alaptare, conform cu cea ce recomanda OMS si consultantii acreditati international in alaptare (IBCLC) in legatura cu prescrierea unor tratamente medicamentoase in perioada alaptarii. Deoarece, din nefericire, pe parcusul pregatirii si formarii medicale, nu exista in curricula vreo materie despre alaptare si lactatie si deci, medicii in general nu sunt informati in privinta acestui aspect. Asadar, recomandarea noastra atunci cand vi se prescrie un tratament este sa nu intrerupeti alaptarea doar pentru ca „asa mi-a spus medicul”, ci sa intelegeti ce consecinte implica aceasta actiune si sa va informati de la medici care s-au actualizat in domeniul lactatiei sau de la consultanti in alaptare LLLI sau IBCLC.

Atentionare 1

Iata care sunt aceste consecinte:

Exista trei mari probleme cu acesta chestiune:

1. S-a format aceasta mentalitate gresita pornind de la cadrele medicale, de la cei din familie, de la vecina etc., cum ca laptele praf e mai sigur decat laptele matern si ca doar laptele matern ii poate face rau bebelusului daca mama mananca x mancare, daca mama bea y lichid, daca mama ia z medicament, daca se vopseste, daca-si face unghiile, daca merge la dentist, daca, daca…insa e fals, si laptele praf poate face rau bebelusului! Exista asa de multe cazuri de bebelusi cu reactii adverse grave la lapte praf, cu internari pe perfuzii de la diaree, infectii si altele mult mai grave. Prea putin se vorbeste despre ele, insa exista.

Pentru orice tratament medicamentos primiti, intrati aici pe grup si intrebati, deoarece vestea buna este ca exista totusi medici informati, exista echipe de cercetatori care studiaza exact aspectul asta, exista site-uri de incredere unde pot fi verificate substantele active ale medicamentelor.
Adevarul este ca marea majoritate a medicamentelor sunt compatibile cu alaptarea! Sunt rare situatiile cand este indicata intreruperea alaptarii.

a) Trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:
– inteles mecanismul prin care ajung medicamentele si cat ajunge din ele in laptele matern: faptul ca ceea ce ajunge in lapte depinde de concentratia din sangele mamei care se masoara in micro/nano-gram/ml (adica milioane sau bilioane dintr-un g), iar mama ia un medicament in mg (1000g) sau chiar g. Adica ce ajunge la bebe din sangele mamei in lapte e ff putin.

– se leaga medicamentul de proteinele din sangele mamei? Cu cât un medicament se leagă în proporție mai mare de proteinele plasmatice, cu atât concentrația acestuia în plasma lichida este mai mica. Doar o fractie din medicamentul din plasma lichida se regăsește în laptele matern; cel legat de proteine se eliberează treptat, și în cantități mici.

– care e greutatea moleculara? Cu cat e mai mare g moleculara cu atat e probabilitatea mai mare ca nu ajung in lapte sau foarte putin.

– timpii de injumatatire? Timpul de înjumătățire reprezinta timpul în care concentrația unui medicament din sânge scade sub 50%; cu cât acesta este mai mic, cu atât se elimina medicamentul mai repede din organism, si nu se va mai regasi in laptele matern (in conditiile in care intr-adevar „trece in lapte”), sau viceversa.

– apoi, sunt medicamentele respective recomandate in general si pentru copii? Daca da, atunci cu atat mai putin implica riscuri daca le ia mama sau ajung in laptele matern.

– sunt absorbite de stomac sau intestin? Daca da, ajung in laptele matern foarte putin.

– sunt excretate in laptele matern in realitate? E important de stiut ca unele nici nu excreta, asadar o intrerupere a alaptarii este total nejustificata.

Puneti aceste intrebari medicului care va recomanda intreruperea alaptarii! Daca insa raspunsul la toate aceste intrebari este ca tratamentul impune riscuri, intrebati despre alt tratament alternativ compatibil cu alaptarea.

De multe ori, prospectele medicamentelor în sine sunt evazive. Întâlnim expresii de genul „întrebați medicul…”, „în funcție de raportul beneficiu-risc…”, „nu exista studii… de aceea nu este recomandat…”. Problema sta în felul următor: studiile privind trecerea în laptele matern și efectele asupra copilului costa foarte mulți bani; segmentul de piață reprezentat de femeile care alăptează este unul extrem de mic (din păcate), și din aceasta cauza aceste studii nu sunt rentabile din punct de vedere economic, pentru producătorii de medicamente. Recomandarea de a nu folosi un anume medicament în alăptare, fără să fie precizat clar care este efectul medicamentului regăsit în laptele matern asupra copilului, reprezinta o exonerare a răspunderii în absenta studiilor, în vederea evitării unor litigii.

b) unde gasiti informatii valide, bazate stiintific si unde puteti intreba medici la zi cu alaptarea:
– intrati pe http://www.e-lactancia.org/ – un web site dezvoltat de o echipa de cercetatori, medici pediatri de la universitatea din Spania, devenita acum APILAM – Association for Promotion and Cultural and Scientific Research of Breastfeeding.

– pe aplicatia lactmed, de la National Institute of Health, SUA – http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT

– in cartea dr.Hale despre alaptare si medicamentatie:
http://www.breastfeedingonline.com/meds.shtml#sthash.1EHXTVQi.dpbs
http://www.infantrisk.com/

– dr. Newman : http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-B-M

Astea ca sa mentionam cateva. Mai gasiti aici: https://alapteaza.wordpress.com/2013/06/07/medicamentele-in-alaptare/ si aici https://alapteaza.wordpress.com/2014/03/19/folosirea-anestezicului-local-si-a-altor-medicamente-in-timpul-alaptarii/

2. Laptele matern e mai mult decat hrana! Laptele matern e mai mult decat hrana! Nu faceti greseala sa credeti ca daca dati lapte praf ati inlocuit alaptarea si laptele matern. Cele doua nu sunt echivalente.

Laptele praf si biberonul nu contin si nu produc anticorpi. Laptele praf si biberonul nu contin si nu produc gliconutrienti, vitaminele si mineralele din laptele praf sunt sintetice, absorbtia din laptele praf nu e optima (de ex la fier), si lista poate continua si continua. Laptele praf nu contine in sine insusi hormonii fericirii, ai dragostei si atasamentului, precum contine in sine insasi alaptarea.
Ati intrerupt alaptarea pentru ca ati primit x medicament, prima consecinta directa: ati taiat anticorpii speciali pregatiti pentru copilul vostru pentru situatia respectiva cu care va confruntati!

3. Si, in cele din urma, dar nu mai putin important, starea de bine a mamei e inextricabil legata de alaptare, se evita depresiile, se evita multe afectiuni ale organismului ei pe termen lung.

In concluzie, dragi mamici, nu luati cu usurinta si in graba decizia de a intrerupe alaptarea la sfatul medicului, Investigati toate alternativele, cereti si alte pareri, apelati la un consultant in alaptare. De cele mai multe ori, alaptarea poate fi continuata fara riscuri si traume pentru bebelus.

Ne dorim ca fiecare mama sa gaseasca sprijin de la comunitatea medicala in continuarea alaptarii, sa beneficieze de tratament bun iar copilul de cea mai buna hrana, de anticorpi si mangaiere in continuare.

Atentionare 2

 

Adina Brănici&Ioana Popa

Anunțuri