Informează-te înainte de a întrerupe alăptarea!

Cadrele medicale au un rol foarte important in viata noastra, a fiecaruia. Au un rol important si atunci cand devenim mame, atat pentru noi cat si pentru bebelusii nostri. Ii pretuim si le apreciem munca si dorinta lor de a ne face sa ne fie bine. Cu atat mai mult ii pretuim pe cei care se informeaza constant si ne incurajeaza in ceea ce priveste alaptarea. Si aici intra si cei care sunt documentati conform noilor cercetari si ghiduri in alaptare, conform cu cea ce recomanda OMS si consultantii acreditati international in alaptare (IBCLC) in legatura cu prescrierea unor tratamente medicamentoase in perioada alaptarii. Deoarece, din nefericire, pe parcusul pregatirii si formarii medicale, nu exista in curricula vreo materie despre alaptare si lactatie si deci, medicii in general nu sunt informati in privinta acestui aspect. Asadar, recomandarea noastra atunci cand vi se prescrie un tratament este sa nu intrerupeti alaptarea doar pentru ca „asa mi-a spus medicul”, ci sa intelegeti ce consecinte implica aceasta actiune si sa va informati de la medici care s-au actualizat in domeniul lactatiei sau de la consultanti in alaptare LLLI sau IBCLC.

Atentionare 1

Iata care sunt aceste consecinte:

Exista trei mari probleme cu acesta chestiune:

1. S-a format aceasta mentalitate gresita pornind de la cadrele medicale, de la cei din familie, de la vecina etc., cum ca laptele praf e mai sigur decat laptele matern si ca doar laptele matern ii poate face rau bebelusului daca mama mananca x mancare, daca mama bea y lichid, daca mama ia z medicament, daca se vopseste, daca-si face unghiile, daca merge la dentist, daca, daca…insa e fals, si laptele praf poate face rau bebelusului! Exista asa de multe cazuri de bebelusi cu reactii adverse grave la lapte praf, cu internari pe perfuzii de la diaree, infectii si altele mult mai grave. Prea putin se vorbeste despre ele, insa exista.

Pentru orice tratament medicamentos primiti, intrati aici pe grup si intrebati, deoarece vestea buna este ca exista totusi medici informati, exista echipe de cercetatori care studiaza exact aspectul asta, exista site-uri de incredere unde pot fi verificate substantele active ale medicamentelor.
Adevarul este ca marea majoritate a medicamentelor sunt compatibile cu alaptarea! Sunt rare situatiile cand este indicata intreruperea alaptarii.

a) Trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:
– inteles mecanismul prin care ajung medicamentele si cat ajunge din ele in laptele matern: faptul ca ceea ce ajunge in lapte depinde de concentratia din sangele mamei care se masoara in micro/nano-gram/ml (adica milioane sau bilioane dintr-un g), iar mama ia un medicament in mg (1000g) sau chiar g. Adica ce ajunge la bebe din sangele mamei in lapte e ff putin.

– se leaga medicamentul de proteinele din sangele mamei? Cu cât un medicament se leagă în proporție mai mare de proteinele plasmatice, cu atât concentrația acestuia în plasma lichida este mai mica. Doar o fractie din medicamentul din plasma lichida se regăsește în laptele matern; cel legat de proteine se eliberează treptat, și în cantități mici.

– care e greutatea moleculara? Cu cat e mai mare g moleculara cu atat e probabilitatea mai mare ca nu ajung in lapte sau foarte putin.

– timpii de injumatatire? Timpul de înjumătățire reprezinta timpul în care concentrația unui medicament din sânge scade sub 50%; cu cât acesta este mai mic, cu atât se elimina medicamentul mai repede din organism, si nu se va mai regasi in laptele matern (in conditiile in care intr-adevar „trece in lapte”), sau viceversa.

– apoi, sunt medicamentele respective recomandate in general si pentru copii? Daca da, atunci cu atat mai putin implica riscuri daca le ia mama sau ajung in laptele matern.

– sunt absorbite de stomac sau intestin? Daca da, ajung in laptele matern foarte putin.

– sunt excretate in laptele matern in realitate? E important de stiut ca unele nici nu excreta, asadar o intrerupere a alaptarii este total nejustificata.

Puneti aceste intrebari medicului care va recomanda intreruperea alaptarii! Daca insa raspunsul la toate aceste intrebari este ca tratamentul impune riscuri, intrebati despre alt tratament alternativ compatibil cu alaptarea.

De multe ori, prospectele medicamentelor în sine sunt evazive. Întâlnim expresii de genul „întrebați medicul…”, „în funcție de raportul beneficiu-risc…”, „nu exista studii… de aceea nu este recomandat…”. Problema sta în felul următor: studiile privind trecerea în laptele matern și efectele asupra copilului costa foarte mulți bani; segmentul de piață reprezentat de femeile care alăptează este unul extrem de mic (din păcate), și din aceasta cauza aceste studii nu sunt rentabile din punct de vedere economic, pentru producătorii de medicamente. Recomandarea de a nu folosi un anume medicament în alăptare, fără să fie precizat clar care este efectul medicamentului regăsit în laptele matern asupra copilului, reprezinta o exonerare a răspunderii în absenta studiilor, în vederea evitării unor litigii.

b) unde gasiti informatii valide, bazate stiintific si unde puteti intreba medici la zi cu alaptarea:
– intrati pe http://www.e-lactancia.org/ – un web site dezvoltat de o echipa de cercetatori, medici pediatri de la universitatea din Spania, devenita acum APILAM – Association for Promotion and Cultural and Scientific Research of Breastfeeding.

– pe aplicatia lactmed, de la National Institute of Health, SUA – http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT

– in cartea dr.Hale despre alaptare si medicamentatie:
http://www.breastfeedingonline.com/meds.shtml#sthash.1EHXTVQi.dpbs
http://www.infantrisk.com/

– dr. Newman : http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-B-M

Astea ca sa mentionam cateva. Mai gasiti aici: https://alapteaza.wordpress.com/2013/06/07/medicamentele-in-alaptare/ si aici https://alapteaza.wordpress.com/2014/03/19/folosirea-anestezicului-local-si-a-altor-medicamente-in-timpul-alaptarii/

2. Laptele matern e mai mult decat hrana! Laptele matern e mai mult decat hrana! Nu faceti greseala sa credeti ca daca dati lapte praf ati inlocuit alaptarea si laptele matern. Cele doua nu sunt echivalente.

Laptele praf si biberonul nu contin si nu produc anticorpi. Laptele praf si biberonul nu contin si nu produc gliconutrienti, vitaminele si mineralele din laptele praf sunt sintetice, absorbtia din laptele praf nu e optima (de ex la fier), si lista poate continua si continua. Laptele praf nu contine in sine insusi hormonii fericirii, ai dragostei si atasamentului, precum contine in sine insasi alaptarea.
Ati intrerupt alaptarea pentru ca ati primit x medicament, prima consecinta directa: ati taiat anticorpii speciali pregatiti pentru copilul vostru pentru situatia respectiva cu care va confruntati!

3. Si, in cele din urma, dar nu mai putin important, starea de bine a mamei e inextricabil legata de alaptare, se evita depresiile, se evita multe afectiuni ale organismului ei pe termen lung.

In concluzie, dragi mamici, nu luati cu usurinta si in graba decizia de a intrerupe alaptarea la sfatul medicului, Investigati toate alternativele, cereti si alte pareri, apelati la un consultant in alaptare. De cele mai multe ori, alaptarea poate fi continuata fara riscuri si traume pentru bebelus.

Ne dorim ca fiecare mama sa gaseasca sprijin de la comunitatea medicala in continuarea alaptarii, sa beneficieze de tratament bun iar copilul de cea mai buna hrana, de anticorpi si mangaiere in continuare.

Atentionare 2

 

Adina Brănici&Ioana Popa

19 gânduri despre „Informează-te înainte de a întrerupe alăptarea!

  1. nu v-am zis-o, dar va iubesc!!! mii de multumiri pentru munca pe care o depuneti pentru sprijinul si suportul mamelor care alapteaza!

    1. „In concluzie, dragi mamici, nu luati cu usurinta si in graba decizia de a intrerupe alaptarea la sfatul medicului, Investigati toate alternativele, cereti si alte pareri, apelati la un consultant in alaptare. De cele mai multe ori, alaptarea poate fi continuata fara riscuri si traume pentru bebelus.”

      Deci voi, nu aveti nici o concluzie 😀 Mari destepte sunteti. Si mai mari dobiotoacele care au scros articolul, fara a trage o concluzie concreta. Daca aveti ceva de zis, ziceti. Sa enumeri 10 mii de argumentre pro si contra iar la final sa o labaresti … ar cam trebui sa va retrageti din domeniu, si sa mergeti in spatele blocului si sa povestiti cu vecinele.

      1. Draga Bianca, imi pare rau ca nu reusesti sa tragi o concluzie din textul asta, care spune clar „De cele mai multe ori, alaptarea poate fi continuata fara riscuri si traume pentru bebelus.”
        Sustinem informarea mamicilor si nu increderea oarba, indiferent ca este in medici, consultanti in alaptare sau site-uri specializate. Cred ca majoritatea mamelor au discernamant sa traga concluziile potrivite din acest articol.
        Si rusine pentru vocabularul folosit, nu ai idee cine si cat efort s-a depus in aceste articole, menite sa ajute mamele in dificultate. Rusine!

  2. Buna eu traiesc in spania si aici medicii iti dau medicamente care se pot combina cu alaptarea eu am fost nevoita sa iau antibiotic de doua ori si fetita mea nu a avut nimic la fel papa.

  3. buna am de facut o lucrare stamatologica care implica anestezie si m-am interesat la diferiti doctori daca pot alapta in urma anesteziei dar am primit raspunsuri diferite:unul zicea ca nu e nici o problema deoarece este anestezie locala si nu are treaba cu alaptatul,altul zicea ca nu trebuie sa alaptez macar 24 de ore deoarece adrenalina din anestezie se elimina prin lapte.ce ma sfatuiti sa fac?

  4. Buna! Momentan alaptez baietelul de 7 luni. Pot trata o infectie vaginala cu Klebsiella, luând Polygynax su Gentamicina? Multumesc!

    1. Poti verifica ingredientele active pe e-lactancia.or. De asemenea, la 07alaptare vei gasi consultanti in alaptare acreditati IBCLC (medici) care te pot indruma. Multa sanatate!

  5. Buna!…am un baiat de 3 ani si inca nu am reusit sa il intarc…e bine sau nu sa mai suga????…

    1. Nu e nimic in neregula cu un copil alaptat la 3 ani. varsta medie de intarcare se situteaza intre 2 si 7-8 ani. Atat timp cat voua va e ok, nu aveti de ce sa intrerupeti. Alaptare lina in continuare! PS: Citeste si articolul despre efectele alaptarii prelungite

    2. Bravo, Adrya, ca mai alaptezi :). Sigur ca nu e nimic rau :). Atata vreme cat ambii va doriti, e la fel de bun lapticul tau, cum era si inainte, adaptat permanent pentru ce are copilul nevoie. Sanatate puiului si tie 🙂

    3. Si eu sunt in aceiasi situatie… Nici el dar nici eu nu putem sa renuntam la momentele noastre . Simt ca-l pierd daca il intarc. Trei ani ne-am privit in ochi si ne-am zambit si gangurit si ne-am iubit fara sa aiba curajul nimeni sa intervina in momentele noastre. Nu mai suge la fel de mult, insa ma striga sa-i dau tica.iar eu abia astept ! 🙂 Se cuibareste la locul lui si sta in confortul si linistea lui , adoarme sau isi alina supararea. Asa ca nu ma mai chinui cu intarcatul, cand o fi el pregatit sa renunte atunci va fi! Sper sa renunte pana isi va gasi o iubita :))

  6. Buna nu stiu ce sa mai fac sunt foarte slaba am 43 km nu am pofta de mancare dar bebeul papa de la san si pune si in gruetate tot ma gandesc sa il intarc 😦

    1. Buna, mami Marina 🙂

      Tu ti-ai facut ceva analize?
      Esti obosita? Apuci sa mananci?

      Nu vrei sa incerci mai intai sa iei niste vitamine (multivitamine, magneziu, potasiu, omega 3 si 6)? Sau poti suplini din alimentatie (fructe si verdeturi, nuci, seminte, banane).

      Nu e sigur ca daca vei renunta la alaptat, se va regla neaparat greutatea. Din nou, incearca sa iti faci niste analize (de tiroida in special), poate exista niste dezechilibre si nu are legatura cu alaptarea.
      Oricum, iti urez multa sanatate! :*

Comentariile nu închise.

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.